Прецедентът ГергьовденМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Гошо каза:

  Тази година 6 май е в петък, т.е. пак в постен ден. Разрешава се риба, това е. Т.е. ако някой си спазва канона така или иначе няма да яде агнешко на Гергьовден. Ако не се интересува от канон – все му е тая на коя дата е, важното е да се яде и пие.

 2. Теология, Шумен у-т каза:

  [quote name=“Гошо“]Тази година 6 май е в петък, т.е. пак в постен ден. Разрешава се риба, това е. Т.е. ако някой си спазва канона така или иначе няма да яде агнешко на Гергьовден. Ако не се интересува от канон – все му е тая на коя дата е, важното е да се яде и пие.[/quote]

  Гергьовден беше на 23 април. Стига с тази шизофрения на 6 май! Англиканската църква го премести на 25 поради Великден.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Нет, умру от акробатике, както пееше незабравимия Висоцки. През комунизма мирната борба на българите срещу съветизацията, в това число и съветизацията на Църквата се изразяваше в стремеж към откриване на класически и езикови гимназии и национализация на интернационалните повеи във всички сфери на живота. Чуждите и класическите езици, както и национализацията на Църквата бяха преграда за съветизма, който по геополитически анализ е силен там, където няма Църква и Унивреситет – затова комунизмът беше слаб в католическите държави, а сърбите бяха на практика извън него. Днес обаче старостилците искат да унищожат независомото българско училище и независимата българска Църква, която с Грегорианския календар се еманципира от славяно-византийския проект на вселенското православие и задължават хората да почитат дните и празниците по руско-сръбския-гръцки календар. […]

 4. Стефан Чурешки каза:

  В захранването на БПЦ с целия ресурс, с който разполагат бъгарите засега, в основата му, стои убеждението, че Църквата защитава и ще пази националната идентичност в условията на ЕС и НАТО. БПЦ обаче не прави нищо такова, а поддържа бившите комунисти, известни като православни атеисти и бившите служби на ДС. Ако БПЦ е национално защитна организация, тя трябва да им аструктури, които да се грижат за това. Затова едно открито национално разследване на хората, произведенията и актовете на църковните служби ще даде отговор дали си заслужава да наливаме ресурс в БПЦ или да потърсим друга национална институция, която да бъде истински национална, а не организация на историческите заслуги, международната подкрепа – по необясниим за мен причини, и на двойния стандрат – на духовна, инетлектуална и идеалистична основа в името на свято общонародно дело Църквата действа като икономически институт, а поповете не издават касова бележка и не пускат НАП в Църквата. Този двоен стандарт трябва да спре.

 5. Стефан Чурешки каза:

  Та мисълта ми беше, че трябва да има нещо като национална Инквизиция, която да се занимае с всичкото присъствие на БПЦ в живота на българите. Инквизиция, съставена от честни, вярващи и предани на истината и духовността хора, за които разпъването на Христос не е бизнес очакване за иждивения от наивността и нещастията на хората, а изкюлчително събитие, което ни спасява и ни дава възможност да се докоснем до неизследимия и пълеен със събитийност свят на божественото. Като историк давам пример с принципите на историческото разследване, което е безценно както за принципите на правораздаването, така и за принципите на изследване на състоянието на религиозните и идеологически институции от миналото до наши дни. Защото както казва едни изумителен модерен български философ – проф. Каприев, Църквата не е от света, но е в света, и след като си в нещо, ти следва да се съобрадяваш с неговите закони и правила на живот.
  http://www.bg-history.info/5315/Principi-na-istoricheskoto-razsledvane.html

 6. Лъчо каза:

  Постни дни в периода от Пасха до Възнесение няма! Във всички 40 дни се поздравяваме с „Христос возкресе“, дори и в средите и петъците от периода! Как тогава да постим? Постим около 200 дни в годината, поне този период смятам, че не бива да се скърби, защото е време на радост!

 7. Гоорги каза:

  Гошо, в кой канон пише, че се разрешава само риба? Православните християни днес не са толкова невежи, та да ги плашат с такива страшни думи!

 8. Angel Georgiev каза:

  [quote]Кипърската православна църква премести Гергьовден непосредствено след Великден – 25 април, Светли понеделник. [/quote]

  Не е само при Кипърската църква така. Когато 23 април е през поста или съвпада с Пасха, празникът се мести на Светли понеделник.

  [url]http://www.goarch.org/chapel/saints_view?contentid=29&type=saints[/url] – If April 23 falls on or before Great and Holy Pascha, the Feast of St. George is translated to Bright Monday.

  Поради тази причина през 2013 когато Пасха е на 5 май, тези новокалендарни църкви ще отбележат Свети Георги на 6 май. – [url]http://goarch.org/chapel/calendar?month=5&year=2013[/url]

  [quote]Но за тези 8 години 23 април четири пъти се е падал във Великопостния пасхален период, а именно през годините 1970, 1973, 1975 и 1976. Ето защо дори през онези социалистически години е било крайно неудобно на 23 април да се яде агнето. [/quote]

  Проблемът за масите е, че Гергьовден твърде често става подвижен празник 😉

 9. famul каза:

  Интересно къде виждате проблема, Св Георги се празнува на 23 април по стар стил и толкова. За католиците това е 6 май, за моамеданците – 3-ти Джумада-ал-Акхар, за китайците – някпой ото техните лунни месеци. А за Църквата си е юлианската дата 23 април.

 10. Стефан Чурешки каза:

  Тази година на Гергьовден ще има парад на българската войска и освещаване на бойните знамена. Ще празнуват и скотовъдците, ще празнуват и Георгиевците. Ще се яде печено агне, ще се пие вино, бира и ракия и ще бъде весело – ще има радост от живота. Ще тъгуват само самоубийците и хората, за които бройната дата изчерпва същността на събитието, което тачим от прастари времена. А колкото за поста – светът на интелекта , на въображението и на поведенческата рационална система предлага толкова фини и неуловими с просто око и прост ум изкушения, че телесната храна е най-малкото и най-елементарното изкушение за вярващия днес. Верно е, че човек трябва да бъде прост и несложен в помислите и делата си, но все пак има развитие на цивилизацията, което се е случило въпреки православието в неговия календарен фанатичен юлиански вид – нали знаете, че юлианския календар е съставен от египетските жреци, за които пише в Стария Завет, защото фараонът е и върховен жрец.
  http://chureshki.wordpress.com/

 11. ivan simeonov каза:

  До afrem,
  Не знаех тези подробности и Ви благодаря.
  Така стана, че заглавието подвежда. Моят „главен удар“ е насочен да се премахне веднъж завинаги ненужното и срамно дублиране на честването на Светите Равноапостолни братя !
  Любезни поздрави на всички,
  Иван Симеонов

 12. Atanas3 каза:

  „От православните, които ползват двойнствен календар, т.е. за Великден и всички зависещи от него подвижни празници, прилагат Юлианския календар, а за всички неподвижни празници – Григорианския календар, само БПЦ- Българска патриаршия празнува Св. Георги на 6 май по Юлианския календар, т.е. по стар стил.

  Защо търпим още това очевидно недоразумение? „

  Абсолютно! Защо търпим това недоразумение вместо да върнем юлианския календар за всички празници и да изтикаме извън Църквата ни папския календар?