Разпятието на съдМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  „Нищо не ни пречи да живеем в мир и дори приятелство с ислямския свят“. Няма как да стане, защото ислямът най-много настоява да бъдат забранени кръстовете.

  Всичко опира пак до гностицизма. Ранните християни избягват употребата на кръста и в катакомбите няма нито едно Разпятие. Първият, който използва кръста като апотропеен жест е християнският гностик Теодот през ІІ в. Но гностицизмът по принцип отхвърля въплъщението и изкупленението, затова не приема и Разпятието. В този пункт Коранът е повлиян от него.

  Вярата не се изчерпва и не зависи от символите като кръста. Сигурен съм, че когато мюсюлманите станат мнозинство в Европа, кръстът ще бъде забранен. Тогава ще се почита тайно,, а християните – тогава сигурно обединени – ще бъдат малка презирана секта. Колелото на историята ще се завърти и отново ще се върнем в епохата на гоненията.

 2. lyublyana каза:

  поздрави за хубавата статия…както винаги

 3. Лъчо каза:

  Андрей, поздравления за хубавата статия! За съжаление тези слова ще си останат само за нас, които от време на време посещаваме сайта, като дори и за православните в България тези думи звучат силно и преувеличено.
  Отче Павле, само Бог знае какво ще се случи. Кръстът може да бъде забранен (както и всеки религиозен символ) още преди мюсюлманите да станат мнозинство в Европа (ако станат), но по-вероятно е самите европейци просто да забранят религиите. Преди мюсюлманите да завладеят Европа е твърде вероятно, исляма да се дискредитира окончателно и следващата война да бъде между него и светския характер на европейското общество. Гоненията са възможни, защото за християнството няма да има място,като то ще обере негативите и на двете воюващи страни.

 4. Ф.Николов каза:

  [quote name=“Лъчо“]За съжаление тези слова ще си останат само за нас, които от време на време посещаваме сайта, [/quote]
  Мисля, че си прав Лъчо, но какво пък, погледни на това от хубавата страна; този факт показва колко малко се цени ясно изразената истина и колко малко са в действителност поддръжниците й, но именно затова те са от сой, избрани са.
  Аз като атеист не забранявам нищо, още повече на християни; християнинът е едно нежно, крехко цвете, което отвреме-навреме се превръща в разгневен пинчер, който трансформира чувството си за липса и слабост в обвинение към целия греховен свят, но има ли нещо по-трогателно от разгневен християнин..аз поне не знам, невинен е той в своята борба за справедливост и вечна правда. Аз дори насърчих мои съседи да си поставят иконки на пощенската кутия, както и да сложат триптих на входната си врата. Всяка нужда във верските дела на християнина трябва да се удовлетворява своевременно, иначе се изпада в патолигични състояния – атеистичен принцип.

 5. Андрей Романов каза:

  Радвам се да видя тук моя стар приятел Ф. Николов 😉

  Г-н Николов, радвайте се волно на атеизма си под приятелското крило на толерантната християнска цивилизация. Защото ако не дай Боже тук дойдат чалмаджиите, те ще ви посочат само два пътя – към джамията или към дръвника…