Три акорда с дрезгав гласМоже да харесате още...

14 Отговори

 1. emil каза:

  нека първо автора се подготви по темата и тогава да пише. метълът отдавна не е „три акорда на китара…“ за справка да си пусне iron maiden и да се опита да чуе текста и музиката. а относно класическата музика, да ми обясни на кого е посветена 3-та симфония на Бетовен или „Вълшебната флейта“ на Моцарт. и чудно как феновете хем се събират на групи, хем се десоциализират. а също бих му препоръчал „културната индустрия“ на Т. Адорно и М. Хоркхаймер. ех…

 2. Justus каза:

  И аз като бивш металист се присъединявам към мнението на автора за рок музиката. Лошото в ХМ е, че освен насилие и агресия, музиката е изпълнена и с демонизъм – почти всяка група си има чудовище като посочената по-горе Iron Maiden. Блек метълът е направо неприкрит сатанизъм. Групи като Venom и Slayer бяха изключение едно време, сега десетки групи са направо на мода. Отношението на металистите е продиктувано от бунта и от философията на Металика – „Gods that failed“. Една металистка-сатанистка в разговор ми каза нещо от сорта, че религията и църквата е мъртва, а беше накичена с пентаграми. Гордеят се с татуировки на всевъзможни демонични образи и знаци – дяволът познават, а пък Бога не щат! Пък и да си кажем правичката ръката с ХМ поздрав, колкото и да се правим на ударени, си беше и е призоваване на дявола и всеки го знае. Игра с огъня, ама на кой му пука …
  А по отношение на масовата рок, поп и поп-фолк музика мнението ми е същото – елементарни музички и текстчета, подходящи „за маса“, поредния пристъп на Консумизма – новата идеология на 21 век. Казано по метълски – „Exhume to consume!“
  Иначе статията ми се струва малко разводнена и някак не убеждава с какво е повече в музикално или техническо отношение народната музика да речем, която и три акорда може да няма… ама нейсе, патриотизъм до последно. Класическата музика е прекрасна, но пък не е някак в духа на съвремието. Всъщност, разни хора – вкусове най-разнообразни, но някак ограниченията не вървят …

 3. Ангел Небесен каза:

  Авторът иска да каже нещо важно за музиката, но се средоточава върху негативната страна на тази музика или музикална „култура“ която познава. Аргументите произлезли от тази преживяна от него пошлост не са обедителни и затова и целият текст се обезсмисля, като при това може да се мисли, че въпросният човек не е никак навътре в тая музика която извисява, затова и не може нищо съществено да каже за нея и да я противопостави на квази-културата, освен да говори общи приказки. Всички разсъждения може и да са верни, само че на едно повърностно ниво, без по никакъв начин да се навлиза в сложния човешки свят и строго личното и етапно разбиране на тази музика. Всичко е ясно и просто, почти като по комунистически, с баданарката.

  Само напомням: „религията е съдържание на културата, а културата е форма на религията. Такова разбиране изобщо не допуска възникването на дуализъм „религия-култура“. П.Т.

  Цитат: „Защото мъченици през комунизма бяха духовниците, военните и държавните служители отпреди 1944 г.“ Вие елиминирахте стотиците хиляди зверски убите без съд и присъда; когато се напомня за жертвите на комунизма – длъжностите, авторитетите и постовете – не важат! Всичко друго е кощунство с паметта на загиналите.

  _________________
  В двойния децимов контрапункт паралелно и право движение на гласовете е забранено. Единствено допустими са срещуположното и страничното движение.

 4. Liturgist каза:

  Приятелю, считам, че твоята статия е изключително негативна и нескопосана. Първо- преповтаряш мислите на ония извънмерно православни, които във всичко чуждо и непознато виждат враг /Маркс/. Второ- класическата музика е била в много отношения чалгата на съвремието. И откъде знаеш, че рок- музиката предизвиква негативни реакции?! Лесно е да се цитира някой провокативен състав, а да се игнорира такъв, който не е демоничен. Животът и творчеството черно и бяло ли са? Умен човек си…не се поддавай на клиширани стереотипи!

 5. Idiot каза:

  Не съм съгласен никак с автора. Чалгата и поп-фолкът са боклук. По това две мнения не трябва и да има. Но рокът и хеви метълът са друга манжда. Добре написаната песен те кара да си зададеш някои въпроси. Например песента“Номера на звяра“ на Iron Maiden, просто ти показва какво ще бъде по ония времена. Без заглаждане на цялата грозотия и гадория. Който има уши да слуша – нека слуша, който има ум да мисли – нека мисли. Специално мен ме побиват тръпки като чета, как споменатата група вади напоказ ужасите и страховете ни. Без маска. Без грим.

 6. templar каза:

  Съгласен съм за мъчениците на комунизма. Но защо вместо та „бичуваш“ „демократичните политици“, че канят рокмузиканти на митингите си, не се опиташ да окажеш натиск на православните среди да заговорят за мъчениците на комунизма, за комунизма въобще. Защото българската православна общност парадоксално се превърна в извор на носталгия по соца, българо-съветската дружба и пропаганда на руски интереси, нежели в стожер на традиционното българско православно родолюбие. Ето това е по-съществен въпрос от Хеви Метъла. Защото ако рок музиката е чалга (а тя не е) , то валдици като Кирил, Галактион… какво са. Те са Азис в расо – най-отблъскващия и гнусен образ на божията общност. Но не виждам много статии срещу тях в „православните медии“

 7. milena. каза:

  Уважаеми г-н Чурешки,
  ….просто се чудя откъде да подхвана. Много неща искам да Ви кажа, но е дълго за графа „Коментари”. Затвова съвсем накратко. Значи първо – поразена съм от начина по който зорлем слагате в един кюп цялата съвременна музика. Не правите разлика между чалга и рок?! Какво да кажа за марксистко -ленинските Ви скандирания от времето на великите борби срещу „упадъчната западна музика”. Още по-фрапантно, та и гростескно е съждението Ви, че всички меломани са наркомани (дрогирани с музика). )))))))))) Че то по тая логика читав българин остана ли?
  В тази връзка Ви предлагам да надникнем в един блог, (ей тъй , да почерпим опит), в който намерих нещо като докладна записка (така да я нарека)…или просто партийно поръчение от 1985 г. ,според което великият СССР усърдно трябва да дебне в Украйна за западни рокгрупи и отделни изпълнители , включващи в репертоара си „идейно вредни произведения”. В този уникат са вписани имената на групите(певците) , а срещу името- съответният грях в който са уличени. ( нещо като соц. вариация на тема „Страшният съд”). Най-отдолу пише „Верно!”. Да се запознаем с фактите вкратце:

 8. milena. каза:

  Iron Maiden- насилие, религиозно мракобесие
  Judas Priest- антикомунизъм, расизъм
  Nazareth- насилие, религиозен мистицизъм, садизъм
  AC/DC- неофашизъм, насилие
  Scorpions- насилие
  Donna Summer- еротика
  Tina Turner- секс
  Julio Iglesias- неонацизъм….(бре!?). Ето и мястото, където може да прочетете в оригинал инфото:
  http://yurukov.net/blog/2007/08/06/zabranenata_muzika_prez_komunizma/
  Та ако решите, г-н Чурешки, да правите списък на българските опасни за младежта мракобесни банди, имате шаблона на братята руси.
  А сега съвсем сериозно. Дълбоко в сърцевината си Вашата идея е смислена. Проблемът, за който говорите, съществува. Разбирам какво искате да кажете, но го казвате по неадекватен начин, простете! Така изразен, сериозният проблем придобива формата на зле скопосана комедия от типа „При нас е весело”. Всичко дотук казах най-доброжелателно! Поздрави!

 9. Chorbalan4o каза:

  „He gave his life
  He fell upon the cross
  to die for all of those
  who never mourn His loss
  It wasn’t meant for us
  to feel the pain again
  tell me why, tell me why?“

  Iron Maiden – For the greater good of God (2006)

  И в крайна сметка, що за идиотизъм е да слагаш Iron Maiden и Милко Калайджиев в един кюп?

 10. Chorbalan4o каза:

  аа забравих:

  UP THE IRONS!!!

  В тоз сайт има доста фенове на праведната музика, да се почувстват поздравени!

  Liturgist, за тебе специален поздрав:
  http://youtube.com/watch?v=RSyL0-hj0Jg

 11. Liturgist каза:

  Много благодаря. Клипът е невероятен. Наистина човек трябва да се потруди за да нарече цялата рок- музика сатанинска. Лично на мен тази музика ми харесва и тя ми показа в годините на комунизма, че има нещо по- различно от този свят.

 12. Chorbalan4o каза:

  „Например песента“Номера на звяра“ на Iron Maiden, просто ти показва какво ще бъде по ония времена. Без заглаждане на цялата грозотия и гадория.“

  Абе не знам Стив Харис дали е пророк, но знам, че песента е пресъздаване на негов кошмар. А пък за негативния образ на Мейдън в християнските среди, определено главен дял имат американските протестанти – пуритани, повели война срещу цялата рок музика.

 13. 1978 каза:

  xmmm toya li be6e tv1rdql 4e ima samo svqt ot 5ooo godini… i 4e dinozavrite sa izmisliza,,,, a sega heavy metala mu e vinoven…..

 14. 1978 каза:

  dammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,
  ex ako zdravnata sistema v bg be6e nared………