Тяхната борбаМоже да харесате още...

49 Отговори

 1. victory каза:

  Андрей, добре казано,само една забелезка ,ако позволиш,изключи тази терминология при изразяване.А именно:“ дявол да го вземе“в сличая призоваваш Сатаната.За да се избегне проблема,призови Създателя.Успех от мене.

 2. Lakota каза:

  Същото може да се каже и за жителите на Република Косова – постъпиха според морала и мирогледа на мъжете и защитиха с оръжие своето право.
  Иначе, няма такова нещо като „ю.усетия“ – има Вътрешна Картли (Шида Картли).

 3. Atila каза:

  разбираме про-руските ви тежнения, но не беше ли редно при списването на този текст да се опитате да потърсите баланса, тоест източници извьн руската преса? Дали грузинците са черните, а руснаците бели, както винаги? Това, че в Сьвета на Европа, в ООН и на други вишестоящи форуми Русия беше обвинена зв началото на агресията и нито г-н Лавров, нито който и да е друг руски дипломат не защити аргументирано руската теза за грузинската агресия, нищо ли не ви говори? Защо единственият аргумент и оправдание на руснаците бе случая Косово? С какво в случая се показаха по-различни от американците? Защо най-лоялния руски сьюзник Китай не подкрепи Русия в Сьвета за сигурност? Защо? И какво искате от един грузински патриарх – да тръгне срещу народа си? Я си спомнете Тьрново и неговия последен защитник св. Евтимий, как трябваше да постъпи след като цар Иван Шишман излъга Баязид. наруши василитета си и позорно избяга? Плюете върху собствената си история. Бих се срамувал от подобен материал! Ужасен е и меко казано манипулиращ и неверен!

 4. Елза Хасмоней каза:

  Логично е да сте про-руски хастроен, ако съдим според фамилията Ви, но това никак не е причина да изливате националистичния си гняв в публичното пространство. Да не забравим че руската е единствената православна църква която е благославяла масовото унищожаване на Евреи и която има открита антисемитска политика. Не веднъж предстоялтелите на руското подворие в София са правили открити антисемитски проповеди, след неделната литургия.

 5. Atila каза:

  г-н Романов. не прецитирайте така сляпо анонимни руски дезинформации! Грузия изхарчила милиарди долари за въорьжение – чувате ли се какви басни говорите? В страна, официално обявена от ООН за една от 12 те най-бедни страни в света? Ами те нямат БВП милиард, не да ги харчат за оръжие! Знаете ли, какво представлява грузиската армия? 25 000 личен сьстав. 170 танка – повече от половината Т 55, 6 бойни самолета, 20 установки Град, 10-12 хеликоптера – наследство от СССР + няколко подаръка от САЩ и Украйна? Милиарди!!! Пропагандата добре си върши работата…Махнете този пасквил, уронвате реномето на сайта!

 6. Елза Хасмоней каза:

  И аз не съм сигурна има ли смисъл да пиша: познавам доста хора завършили културология в СУ, търсещи професионална реализация, но може да е добре че нямат успех в тази посока. Тогава би имало много Романовци…..уви

 7. Lakota каза:

  нима пропуснахте изречението в което „есеиста“ Романов описва как американски (може би от еврейски произход) и израелски (със сигурност с еврейски произход) инструктори обучават грузинските солдати?

 8. ieromonah Ioan каза:

  Твърдението, че „И двата народа са в мнозинството си православни“, има се предвид абхазци и осетинци е манипулативно и невярно. Абхазия възприема сам себе си като мюсулманска държава, ако изобщо може да се говори за религиозност при тези бивши комунисти? Ако обаче се има предвид грузинското население, което живее на тази територия, то наистина е православно. Мисля, че е да се вини патриарх Илия е недостойно, ако има някой в Грузия, който може да каже, че има пълното доверие на народа, то това е Патриарх Илия. Той никъде не е призовавал към вярност към режима на онзи с ненормалния поглед, а успокои хората, които просто ги беше страх от войната и бомбите, а не от руснаците, защото вчера са грабили и изнасилвали в град Гори(който е грузински) осетински войници заедно с казаци, а това не са руснаци.

 9. Atila каза:

  явно братския синдром здраво ни тресе LOL. Гадния запад, срещу добрия изток, пардон. от добрия изток остана само Русия, която само защитава гражданите си! Що ли тогава руската авиация бомбардира петролопроводите и терминалите?

 10. Владислав каза:

  Давай… И МИСЛИ. Може да си отговориш и сам.

 11. Atila каза:

  тежки мисли – да споделям ли? Не им е на руснаците до осетинците, но виж контрола на петрола иска оправдания и жертви. Тръгнали гадните грузини собствената си територия да защитават, ти остави ами и трасе на Баку -Джейхан дали, матушка Рус пренебрегнали и заобиколили…Так нельзя!!!

 12. victory каза:

  Отвори си очите и погледни истината .Ако можеш разбира се да бъдеш безпристрастен.Моето лично мнение ,ако те интерисува разбира се е че:Грузия згреши,а след това и Русия.Кой вярващ Християнин тръгва с оръжие в ръка да защитава интереси в собственната си държава,унищозавайки съседа.И като толкова ти харесва САЩ, не почуства ли неудобдтво от популизма им.Говорейки за териториална цялост от тяхна страна.Спомни си Косово,нима не е част от Сърбия.Защо позволиха признаване,а сега изведнъж говорят за цялост .Друга е целта разбира се.Но за съжаление и в Грузия както и тук връх взема продажната политика, която извинявай не защищава интересите на страната им.Отговори си сам на тези въпроси.От мене Успех.

 13. sneji777555 каза:

  Ипак ще кажа,жалко,но колко е прав оня,който е казал,че православието е последното убежище на комунизма.Целият свят видя,как руснаци убиват и рушат,само на вас ви убягнаха тези снимки.А и къде ли руснаците са направили нещо друго?Пак американци,пак евреи…Текста ви е толкова омерзителен и глупав,и гнусен,че днес за последен път отварям този сайт.И друг път съм попадала на съветска,шовинистична пропаганда тук,но днес чашата преля.
  И не забравяте,че интернет,който използвате за нещастната си пропаганда е измислен от американци.По ще ви отива да използвате нещо сътворено от руснаци.

 14. portos каза:

  Тезите са ясни
  Езикът и образите – ярки
  Правдивостта е на пръв план.
  Има и много смелост

  Г-н Романов, ще ми се да бях написал аз този текст.

 15. prokimen каза:

  Господин Романов, благодаря Ви за трезвата и справедлива критична забележка относно изявлението на Грузинския Патриарх. Благодаря за статията Ви, с която мнозина не са съгласни, но тя е ПРАВДИВ анализ на нещата.

  Грузия отдавна провокираше Русия, че при евентуална война ще я победи. Грузия дръзна най-варварски да започне една безсмислена кръвопролитна война, нарушавайки договорености. Обръщението на Патриарх Илия с уроци към руския президент е същински позор. Писмото му издава, че Патриархът е знаел за агресията и несъмнено ще да я е благословил. В такава позорна ситуация грехът за пролятата кръв на невинното население пада върху Патриарх Илия.

 16. portos каза:

  ЦИТАТ:
  „Нека Атила да каже първо от кое село или катун е и тогава ще говорим. „

  Той е от село Незабравка, община Дверния. Един катун с магарета са там – най-грамотното сред тях е тоя господин.

 17. Lakota каза:

  Г-н Керезов, със същия плам трябваше да защитавате и желанието на косовари за отделяне от Сърбия. Защо сега сте на страната на сепаратистите, които искат да отделят провинция Картли от Грузия?
  Не сте пили грузинско вино, г-н Керезов…

 18. anima_mea каза:

  Накратко, защото е напълно излишно да хабя време и усилия – тъй като грузинската армия изби 2 000 човека, а грузинският патриарх Илия ІІ призова вярващите към молитва, г-н Керезов реагира и обвини патриарха, световното зло и световния шейтан САЩ. Когато бяха избити като кучета повече от 200 000 човека в бивша Югославия, и пред убийците вървяха епископи и свещеници с благослов и песнопения, г-н Керезов отново хвърли цялата вина върху световното зло и световния шейтан, но не и върху самите убийци и тези, които ги благославяха. Когато епископ Артемие призова за закупуване на танкове и оръжие за да продължи борбата, г-н Керезов пропусна да заклейми войнствения владика, така както побърза да заклейми патриарх Илия. Г-н Керезов също така пропуска всеизвестния факт, че докато сръбските епископи живеят в пълен медиен и властнически конфорт, то в Грузия Църквата е подложена на отвратителен натиск от страна на безбожния Саакашвили. Нещо повече – г-н Керезов най-нагло лъже и манипулира четящите с твърдения, че Саакашвили е „духовно чадо“ на патриарха.

  В заключение: има премного доказателства за последните 150 години, че русофилството по нашите земи, е тежка диагноза. Няма нужда от повече.

 19. Lakota каза:

  Бог да ви благослови, Анима меа!

 20. andrey каза:

  Портосе, братко, май ще трябва да си запушим с теб ушите, че магаретата реват най-много 🙂

  Г-н Лакота, всеки има своите симпатии и антипатии, вярно е. Писах срещу Косово, защото смятам, че това е база за настъпление на исляма на Балканите, защото албанците имат претенции и към Македония и са тотално деструктивен фактор по нашите земи. А и албанската мафия е най-жестоката в Европа. Но по това, че албанците се биха мъжки срещу сърбите, няма спор – за разлика от грузинците срещу руснаците. Тях ги бива да убиват само беззащитни хора.

  Ако имате някое излишно шишенце грузинско вино, дайте го насам, може и да си променя мнението :-)…

 21. andrey каза:

  Мислех да приключа от своя страна дискусията, но ще отговоря и на anima mea, който ми поставя все пак сериозни въпроси и има аргументи, за разлика от емоциите при другите. НЕ оправдавам зверствата на сърбите в Босна. За да сме справедливи, трябва обаче да добавим, че СЪЩИТЕ зверства бяха вършени и от техните противници. Писах не по босненския, а по косовския въпрос – по причини, които изложих в предишния си коментар. Да, в гражданската война в бивша Югославия, която продължи НЯКОЛКО ГОДИНИ, бяха избити стотици хиляди – но не само от сърбите, а от всички страни в конфликта. Туджман и Изетбегович имат не по-малка вина за станалото от Караджич. А в Осетия за НЯКОЛКО ДНИ бяха избити 2 хиляди души. Пресметнете колко биха били те, ако войната продължеше с години – което би могло да стане, ако Русия не се беше намесила.

  Писаното от мен за патриарха беше емоционален изблик, признавам. Ако ми докажете, че той няма нищо общо със Саакашвили, готов съм да си оттегля думите.

 22. Florian каза:

  Нищо невярно и нищо лошо няма в текста на г-н Андрей Романов. Нека тези, които са се изказали критично за неговия текст, отново да го прочетат, но внимателно и с разум, а не с пред-разсъдъчност и пред-убеденост и сами ще се убедят, колко нелепи са оценките и изказванията им.
  За разлика от много други хора, г-н Романов е достатъчно смел и способен винаги да говори истината по въпросите, за които пише, бидейки напълно чужд на всякакъв конформизъм и страх от силните на деня, а това явно дразни някои по-малодушни хора, които са готови само заради самото това, че той има собствено и независимо мнение (безкритично) да го критикуват.

 23. Лъчезар каза:

  Господин Романов, вие отново се показахте като истински руснак.Като толкова обичате Русия си вървете там, но помнете,че никоя друга държава няма толкова грехове към България колкото Русия.За нас Русия е зла мащеха, за Сърбия любяща майка.

 24. angel_s каза:

  Г-н Романов, в статията си твърдите откровени неистини, цитирам: „Америка въоръжи мизерната грузинска армия със свои средства, снабди я с оръжие – танкове, хеликоптери, самолети“.

  В последните дни стана известно, че основни доставчици на оръжие за Грузия са били Украйна, Израел, България и Полша. Справка тук
  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=536365

  Вие обаче твърдите в статията си, че САЩ са въоръжавали грузинската армия. Предвид фактите възможностите са единствено две – 1) твърдите тази лъжа по адрес на САЩ поради незнание и невежество, или 2) напълно умишлено заблуждавате читателите на Православие БГ с неверните си твърдения.

  Мисля, че дължите извинение на читателите си. Дано Бог Ви прости тези лъжливи заблуди.

  С най-добри чувства.

 25. anima_mea каза:

  Е, хубава работа сега – да доказвам, че патриарх Илия „няма нищо общо със Саакашвили“…. Защо ми се струва, че който твърди нещо (особено един православен журналист) той би следвало да доказва тезите си. Все едно аз сега да искам от вас да ми доказвате, че нямате сестра! Извинявам се, но освен несериозно, ми се струва, че има и една силна доза непрофесионализъм.

  Открих преди няколко дни тема във форума, не за друго, а заради едни думи на г-н президента Медведев, а именно: „Въпросът за териториалната цялост е много сложен въпрос, който не се решава нито на митинги, нито дори в парламентите и на срещи на ръководителите. Това е желанието на хората да живеят в една държава, подчерта Медведев“… Може да се прочете тук: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1224801.
  Та, любопитен бях какво ще да е отношението на автора на настоящия текст, както и на г-жа И.Александрова, по отношение на тези Медведеви думи във връзка с един наш разговор от преди 4-5 месеца!

 26. anima_mea каза:

  Отговорям тук и на Прокимен: на мен ми е ясно, че Саакашвили не само не е православен, а е враг на православието. Тъй като се стремя да чета (доколкото ми е възможно по-често) новини оттук и оттам, не съм забравил съобщенията за разрушената новострояща се църква, както и злостните изказвания на Саакашвили относно православието. И тъй като патрирах Илия ІІ е неоспорим авторитет в Грузия, не изключвам мисълта, че Саакашвили е възможно да бие отбой, така както другия „швили“ през 1941 год., реши, че може да използва Църквата за свои цели.
  От изказването Ви, че сте шокиран, допускам, че сте останали с впечатлението, че едва ли не адмирирам грузинската инвазия и личността на Саакашвили. Нищо подобно. Но пък от своя страна това не значи, че не бих се радвал час по-скоро грузинския народ да се отърве от зловещата кагебистка прегръдка на московския мечок и да тръгне по собствен път на развитие.

  Между другото, някой има ли информация за броя на избитите грузинци в периода 1989/1992 год. в Осетия? Колко са били грузинците там тогава, и колко са сега?

  пп – всъщност забравих да отбележа, че вметвайки за „симпатиите и антипатиите“, сте изчерпали темата 🙂

 27. Лъчезар каза:

  За да познаваш добре сегашните интереси на дадена държава, трябва да знаеш нейната история.Заото в отношенията между държавите през цялата история властват вечните интереси:икономически, географски, политически, културни, църковни и т.н.
  Бракът на руския княз със София Палеолог е определял, определя и до днес интересите на Русия. „Добрините“ на Русия за България са:
  1. Гръцкият проект на Екатерина 2 от 1782г. възстановяване на Византия на Балканите
  2.Непрекъснат стремеж на Русия към Цариград и проливите и произтичащите от това войни на Русия с Османската империя.
  3.Плановете за България да стане Задунайска губерния.
  4.Отнемането на Северна Добруджа от Русия и даването на тези земи населени с българи от столетия на Румъния.
  5.Подготването от Русия на решенията на Берлинския конгрес, съгласуването им с Англия и представянето им в Берлин за утвърждаване през 1878г.
  6.Отказът на Русия да признае направеното от българите съединение на Княжество България и Източна Румелия.
  7.Отзоваването на руските офицери от българската войска след съединението.
  8. Многото полиъически заговори и убийства, организирани от Русия с цел компрометирането и свалянето на княз Александър 1 и Стамболов.

 28. Лъчезар каза:

  9. Активното подпомагане от Русия на сръбската и гръцката пропаганда в Македония от 1878 до 1912.
  10.Безкрайното протакане на изпълнението от Русия на поетия ангажимент за арбитраж между България и Сърбия през 1913г.(особено като се знае, че сръбският премиер Никола Пашич е руски шпионин).
  11.Стимулиране от Русия на сръбско-гръцкия договор с антибългарска насоченост от 19 май 1913г.
  12.Подтикване на Румъния да нападне България в гръб през 1913 и подпомагане на ръмънската армия с понтонни мостове за да мине Дунав.Връх на цинизма е присъствието на руски официални лица.
  13.Активното участие на Русия в Санктпетербургската конференция на 26 април 1913г., където е решено град Силистра да бъде даден на Румъния.
  14.Мълчанието на Съветска Русия относно страданията на българите в окупираните български земи от 1919 до1941г.
  15.Активното участие на Съветска Русия в позорния процес по налагането на сръбската идея-„македонизма“, във Вардарска и Пиринска Македония.
  16.Мълчанието на руския политически елит и преобладаващата част от руските учени относно гаврите в Македония с българската история,култура,език и писменост от сърбите през последните 80 години.
  Продължаващото и днес толериране на най- гнусната лъжа на 20 и 21 век-„македонизма.
  Да Русия си защитава интересите.Но при това тя никога не е зачитала българските интереси, а всячески ги е погазвала!

 29. Лъчезар каза:

  СТИГА ВЕЧЕ РУСКА ПРОПАГАНДА!!!

 30. andrey каза:

  Благодаря на читателите с добри отзиви.

  Скъпи Атила и Снежи, ако толкова не ви харесва този сайт и моята скромна личност, никой не ви кара да го посещавате. На никой няма да му стане мъчно от отсъствието ви.

  Омръзнаха ми спекулациите за руския ми произход. Трите ми имена са Андрей Романов Керезов. Аз съм софиянец четвърто поколение. Дядо ми беше български политически деец от земеделското движение, народен представител, близък приятел на Никола Петков и Г.М.Димитров, заедно с които се бореше срещу комунизма – за което комунистите го изтезаваха в Белене. Нека Атила да каже първо от кое село или катун е и тогава ще говорим.

  Избрах този псевдоним нарочно, за да дразня олигофрените. Виждам, че съм успял, което ме радва.

 31. Florian каза:

  да немрази, да нехули и дори да обича Русия? Как си позволява г-н Романов, също така, да неприема Русия за велик световен агресор и, за ама най-най-голям враг на на България? Та може ли някой истински и православен българин да се примири с това велико престъпление на Русия спрямо България, извършено преди 130 години? Кажете ми, моля ви, как може все още да има такива хора на света като г-н Романов, които да не приемат, че тъкмо Русия и никой друг е виновна на всичкото зло на света.
  Г-н Романов, вървете си в Русия и оставете Велика Православна България, да бъде толкова велика, колкото никой друг народ никога не е бил и никога няма да бъде.

 32. angel_s каза:

  Опитът Ви да иронизирате част от читателите заради мнението им не е успешен. А и е незаслужено. Не правите услуга никому с такива иронии. Все пак, нека да не забравяме, че г-н Романов е на заплата тук, пишейки такива неща. Когато Бог иска да накаже някого, първом му взема ума. Нека да не го съдим за нищо, предвид това. Хората си изкарват хляба по най-различни начини, включително и по неговия начин.

 33. Владислав каза:

  Аз лично считам, че се заблуждава в някои отношения и даже по-лошо – че ще плаща за това… Но чисто субективно той сигурно е чист спрямо собствената си съвест. Вероятно просто прави това, което счита за правилно или най-малкото… за допустимо. И в статиите си пише за нещата честно – така, както ги вижда. А доколко е действително обективен – Бог си знае…
  Впрочем, има на света и много, много по-лоши случаи!…
  А иронията по-горе и на мен ми хареса. Да, един яростно предубеден мироглед напада друг – с обвинение в „предубеденост“… Колко смешно! Как да не е смешно и вкарването в един кюп на царска Русия, СССР и сегашната Руска федерация, за един период от (даже) над 130 г.? Как да не е смешно приравняването на отношението към даден народ и култура с отношението към един (а даже и не един) конкретен държавен апарат?… Смешки, наистина! Толкова е непрофесионално, необективно, та чак глупаво – поне в моите очи… Но нейсе, живеем в свободна страна. Пък и никой не е 100% лично отговорен за това, което е и в което вярва. Православието отрича както детерминизма, така и индетерминизма… Да сте живи и здрави.

 34. angel_s каза:

  Позволете да предположа със стопроцентова сигурност, че ако позициите и съвестта му не са такива, каквито ги виждаме, ще му се наложи много бързо да си изкарва хляба някъде другаде. Колкото до обективността – неверните му думи за милиарди долари и американско въоръжаване на Грузия, които опровергах с факти по-горе ли наричате „обективност“? Дори руското правителство не си позволява да твърди, че Грузия е въоръжена с американско оръжие. Или може би лъжата, че Саакашвили е „духовно чедо“ на Патриарх Илия II Ви допада, и я намирате като проява на обективност?

 35. Florian каза:

  „Колко смешно! Как да не е смешно и вкарването в един кюп на царска Русия, СССР и сегашната Руска федерация, за един период от (даже) над 130 г.? Как да не е смешно приравняването на отношението към даден народ и култура с отношението към един (а даже и не един) конкретен държавен апарат?… Смешки, наистина!“ ???

 36. Florian каза:

  А също и конкретният им повод.

 37. Владислав каза:

  Относно това, дали г-н Романов е на своята работа понеже честно счита, че върши нещо полезно – по начина, по който го върши – и дали би бил на тази работа, ако не би било така… Вижте, съвпадението между възгледите на един и интересите на друг не може да компрометира по никакъв начин първия. Освен това в случая не желая да коментирам работодателите, за което си имам „железни“ причини.
  Що се отнася до конкретните суми и конкретния снабдител на Грузия с оръжие – в този спор това е „клинчене“. Чувствам един евтин стремеж за заяждане, признак на идейно безсилие. Да, г-н Романов вероятно си е позволил известно обобщение, като е „съкратил веригата“. Извинете ме, но ако ви бият с пръчка и вие обвинявате пръчката… значи не сте особено интелигентен. А дали има връзка между конкретните снабдители на Грузия с оръжие и тези, които са пряко заинтересовани от конфликта, които са го вдъхновили и до голяма степен са ръководили самата провокация – оставям на вас да прецените сами. Не си мислете, че е лесно да се докаже финансовата, икономическа и политическа верига на подобни сделки. (Но и не е невъзможно.) Не всичко в политиката е просто като бобена чорба. Жалко за прибързаните и глупави „анализи“ на лековерни хора, които слушат и вярват на това, което им харесва. А им харесва това, което са научени да харесват. (И на това отгоре, като не го осъзнават, обвиняват в същото други хора.)
  Що се отнася до това, което намирам за смешно – разходете се по форума и го прочетете пак, по-подробно…

 38. angel_s каза:

  Не желаете да коментирате работодателите, и с право, само че по-долу, предвид темата с Грузия и нейните доставчици на оръжие ми давате метафората с ръката и пръчката. От нея разбирам, че в първият случай, с работодателите, не желаете да коментирате ръката.

  Ръката обаче коментирате охотно във вторият случай, предвид темата. И то пак погрешната ръка, като се има предвид факта, който отново ми се струва, че пренебрегвате – дори руското правителство не си позволява да обвинява САЩ за продажби на оръжие в Грузия. Руското правителство отправя думите си към Украйна, към Израел, по ред на номерата. А Вие, също като г-н Романов, насочвате думите си към САЩ, защо? Дори не признавате фактите, а просто ги замествате с думи като „заинтересовани били“ и били „вдъхновили и ръководили“ неясно каква операция.

  Така, по този начин, без факти, разговор трудно ще се получи.

 39. Владислав каза:

  По първия въпрос казахме всичко – край…
  А по втория – коя ръка е „погрешна“ – пак ще повторя, че вашата партия предубедени американолюбо-русо-мразци, закърмени с модерните днес западни идеологични помии, (по-лоши даже от старите съветски) може да твърди нещо с не по-голямо основание от мен и от г-н Романов. Вярно – фактите, с които разполагаме са малко и дават доста шарена картина. Но вие и от тези факти пренебрегвате или „не забелязвате“ половината. Затова и тълкуването им ви куца.
  Нямаме възможност да „доказваме“. Нито ако можехме, бихме посмели да го направим. Тук не е съд. Всички даваме нещо като „експертни мнения“, основани на някакъв личен опит. Щом даже и руското правителство счита за нужно да си „затрае“ за момента (поне чрез официални изявления), въпреки, че е пределно наясно с нещата, а се промъкват само частни изказвания, то какво можем да докажем ние?… Но неофициално се говори твърде много и то съвсем разумни неща. „Факти“ може да нямаме, но глави на раменете (и мозък в тях) ИМАМЕ… Това, което нямаме е щатски прах в очите.
  Така, че за да се получи разговор между нас, трябва първо да прочетете нещо от линковете, които съм посочил по-горе. Съжалявам, ако не разбирате руски език.

 40. angel_s каза:

  Не съм Ви извивал ръцете. Това, че Вие имате двоен аршин дори и относно метафората за „пръчките и ръцете“, с която по своя воля си служите е Ваш личен въпрос, а не моя отговорност. Метафората Ви е напълно валидна и по отношение „пръчките и ръцете“ тук, в този сайт. Ако го отричате, значи трябва да отречете метафората и по отношение втория въпрос, с „пръчките и ръцете“ в Грузия. Ако отречете валидността на метафората си в първия случай, но във втория я приложите в пълен размер, следователно имате двоен аршин. Следователно не сте искрен спрямо себе си, а искате да Ви възприема като искрен в думите Ви към мен – как да стане това?

  За препълненото Ви с епитети второ изречение – не Ви оспорвам никъде правото да твърдите каквото и да било. Просто ви оборвам твърдението за оръжието и неговите доставчици. То е лъжливо, та дори нещо повече, което вече напомних два пъти – дори руското правителство не си позволява да обвини САЩ за доставки на оръжие в Грузия. Дори руското правителство не си позволява толкова дебела лъжа, колкото си е позволил уважаемия г-н Романов в текста по-горе. Нали наистина виждате пренавиването на грешната пружина, или все още не?

  Фактите, с които „разполагате“ не са „малко“, както твърдите. Такива факти просто нямате. Нито един. Затова не можете да докажете нито една дума от тези един куп неверни твърдения. Аз, от своя страна, не съм виновен за това, че Вие нямате факти.

 41. angel_s каза:

  п.п.
  Руски език разбирам. Владея го и писмено, и говоримо. Английски също. Не се безпокойте. А като става дума за линкове, не виждам никъде в коментарите ви линкове. За всеки случай ще погледна отново, а Вие междувременно вижте този:
  http://guruken.livejournal.com/1018484.html?thread=17389428

 42. Владислав каза:

  Но като прочетох втория ви постинг разбрах, че би било безумно. Факти има – вие не четете… Явно даже не сте в състояние да огледате търпеливо и подробно настоящата дискусия – тук!
  Видях и вашия линк. Мога да ви дам още няколко подобни, които също съм чел (макар и с отвращение). Но всичко това няма да ви свали филтриращите очила, през които виждате само това, което искате. Никой не „лъже“, скъпи приятелю. Явно думите ми (ни) просто не достигат до съзнанието ви.
  Разговарял съм с много протестанти. Всички имат проблем в общуването – една специфична, доста извратена склонност да усукват лукави, многословни псевдо-логични спекулации. И така с куп „философски“ извъртания, преиначавания на вложения смисъл и т.н. и т.н. – все некрасиви методи, на всяка цена отхвърлят това, което просто не искат да приемат. Всъщност, доводите им обикновено са издърпани за косата и не издържат сериозна критика. Но затова пък изглеждат сериозно и са много. Вие да не сте случайно протестант?… Това би обяснило всичко.
  Знаете ли, в протестантизма вярата е неразривно свързана с една конкретна ценностна система – тази на западното общество, от което на мен, като на православен, просто ми се гади.
  Браво, че разбирате руски! Дано и да започнете да го използвате за четене. Макар, че едва ли ще ви помогне, ако сте програмиран. Наистина, май няма смисъл да споря с вас. Жив и здрав да сте!

 43. Ангел Небесен каза:

  Пренията станаха по-дълги от самата статия показател за несъстоятелността и на двете позиции. Всъщност „про-“ и „анти-“ не са позиции, а диагнози!
  Аз само между другото да се включа не за нещо друго, а да споделя, че това което е написал другарят Владислав от тук: „Разговарял съм с много протестанти…… и т.н.“ като вложа моят опит и стане следното: разговарял съм с много православни (по света и у нас). Всички имат проблем с общуването – една специфична, доста извратена склонност да усукват лукави, многословни псевдо-логични спекулации. И така с куп „философски“ извъртания, преиначавания на вложения смисъл и т.н. и т.н. – все некрасиви методи, на всяка цена отхвърлят това, което просто не искат да приемат. същност, доводите им обикновено са издърпани за косата и не издържат сериозна критика. Но затова пък изглеждат сериозно и са много. Вие да не сте случайно православен???…. Това би обяснило всичко. (цялата протестантска гмеж, както и високомерните католици не могат да стъпят и на малкият пръст на ПРАВОСЛАВНИТЕ по безсрамие и подмолно арогантство.)

  с любовен православен привет

 44. angel_s каза:

  Къде са Ви фактите в онзи Ваш коментар с линкове към всевъзможните руски сайтове? Посочете ми дори само един, в който се доказват американски оръжейни доставки за Грузия. Няма такива, Вие това наистина не го ли разбирате? Защо продължавате да настоявате на това абсурдно и невярно твърдение, при положение, че дори и на руското правителство е известно, че в Грузия няма дори един американски патрон?

  Не съм протестант. Православен християнин съм. Не сменяйте темата и не ровете във вярата ми с мръсните си ръце.

 45. andrey каза:

  Омръзнаха ми глупостите ви, ангелчо. Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров официално заяви, че САЩ са въоръжавали Грузия през всичките години още от 2002 г. И осетинските и абхазките военни нееднократно заявяваха, че грузинците воюват с американско оръжие.

 46. angel_s каза:

  Да, намекнал е такова нещо в четвъртък, на 14 август.
  Само че Вие би трябвало да правите разлика между нечии намеци и твърдения от една страна, и факти, от друга. Ако др. Лавров имаше факти в подкрепа на намеците си, мислите ли, че нямаше да ги изнесе публично? А ако ги е имал, как и защо ги е оставил скрити от публичното пространство? Вие не си задавате такива въпроси, очевидно. За Вас вероятно е напълно достатъчно някой от руското правителство само да намекне нещо, за да го представите като факти. Що за лакейско поведение е това?

 47. andrey каза:

  Зле сте информиран, ангеле, или пък искате да заблудите другите, което малко трудно може да стане. Лавров не е „намеквал“, а го каза точно така, както го цитирам аз. Американците не възразиха нищо, значи са съгласни. Толкова по въпроса, имам и други работи освен да се занимавам с вас.

 48. 1978 каза:

  russia i neinite kompanii-luk oil i gazprom prosto ni ma4kat ikonomi4eski…oba4e skotovete proruski..yavno ne go znayat,,,,d