В орбитата на лековерието: Алекс ОрбитоАлекс Орбито

От няколко месеца едно име – Алекс Орбито – шества из родните сайтове и телевизионни студиа, предава се от уста на уста и образува възбудени завихряния в средите на българската духовност – онази от популярните предавания за необяснимото, невероятното, мистичното и възвишеното.

Медийният кинжал на въпросната духовност, списание “Осем”, произведе и представи на предварително добре обработената си публика пълнометражен документален филм с елементи на разсъждение – “Човек на вярата”, чиято премиера беше на 9 юли тази година в Зала 1 на НДК. За подгряване на премиерата бяха разпространени видео-обръщения на известни българи (предимно от областта на културата, журналистиката и новата мистика), които вдъхновено повтаряха пред камера еднотипни послания – а именно, че въпросният “човек на вярата” е жив светец; че здравето и болестите са въпрос на вяра; че да отворим сетивата си; изобщо – че совите не са това, което са.

За промоцията на посещението на лечителя Алекс Орбито (човекът на вярата) бяха ангажирани всички възможни кръгове извън това, което обикновено се разбира под “лечение” и “вяра” – тоест, всичко извън класическата медицина и традиционната вяра. За сметка на това маркетингът беше поверен на разпознаваеми личности като диригента Йордан Камджалов [1] (активен член на дъновистката общност), Галина Герасимова [2] (от ръководството на същата тази общност), Розмари Де Мео [3] (организаторка на курсове за обредно наричане и магии за деца), певицата Диана Дафова и др. Отсъствието от тази група на звезди като Наталия Кобилкина (основателка на академията “Щастлива жена”) си обяснявам единствено с тясната специализация на Кобилкина в областта на женската сексуалност, а на ютубърката Цеци Стоянова – с принципното й схващане, че всякакво лечение извън клизмите и пиявиците е бошлаф работа.

Така или иначе, организаторите на посещението на Алекс Орбито в България успяха да свържат филипинския лечител в щастливо единство с идеите на Бялото братство (снимки на Орбито на фона на дъновистка паневритмия в Рила [4]) – медиен ход, прицелен точно в центъра на хаотичното брауново движение от идеи и представи в главата на пост-модерния, склонен към тайни и загадки българин. Не знам дали поради липса на време, или заради лятната отпуска на Светия Синод, тандемът “списание Осем – Бялото братство” е пропуснало да си осигури официално становище на Църквата против своя гост Алекс Орбито – обикновено острата реакция на Синода в такива случаи осигурява допълнително медийно покритие. Надявам се при следващите гостувания на лечителя този PR-пропуск да бъде поправен.

Кой е Алекс Орбито?

Роденият през 1940 г. Орбито е филипинец. Официалната му биография, изобилстваща с класически за жанра елементи (бедно семейство, просветление след удар от гръм, първоначално нежелание да се отдаде на призванието си и т.н.) се вписва в един специфичен контекст – възникването на традицията на т. нар. psychic healers (екстрасенси-лечители) и psychic surgeons (екстрасенси-хирурзи) в Бразилия и Филипините през 50-те и 60-те години на миналия век. Същината на техните методи се заключава в това да създадат илюзия в пациента, че извършват хирургична интервенция (обикновено с голи ръце) и че отстраняват увредени органи и тъкани, като при тези действия не остават видими следи и белези върху тялото [5].

Алекс Орбито е може би най-успешният представител на това течение, успял да превърне дейността си в многомилионен международен бизнес. 

Първите свидетелства за подобни процедури датират от 40-те години на 20-ти век, когато филипинците Елеутерио Терте и Тони Агпаоа започват да обучават свои ученици. Първоначално практиката им е свързана с Християнския спиритистки съюз на Филипините – окултна ню-ейдж група. От самото начало лечителите използват активно телевизията и изобщо визуалните медии, за да рекламират дейността си. Сред бедното население на Бразилия и Филипините, което няма възможност да плати за скъпоструващи операции, комбинацията от вяра в духове, илюзията за истинска операция и плацебо-ефектът се оказва златна мина. 

В края на 50-те филипинските лечители попадат в полезрението на американските медии. Следващите две десетилетия са доста плодотворни за “филипинското чудо” на американска почва – това са годините на Виетнамската война, началото на хипи-движението и свързаното с него движение “Ню Ейдж” (Нова епоха), в което избуяват всички възможни видове псевдонаучни и окултни течения. Не е случайно, че една от най-влиятелните поддръжнички на Новата епоха, актрисата и писателка Шърли Маклейн, отделя специално внимание на Алекс Орбито и неговите методи в книгите си.

На този фон се появяват и местни адепти на филипинските лечители. През 70-те години нашумява дейността на Уилиърд Фулър – “екстрасенс-зъболекар”, за който се твърди, че предизвиква спонтанна поява на зъбни пломби, че превръща по чудодеен начин сребърни пломби в златни и дори предизвиква растеж на нови зъби. При проверка от професионални зъболекари на пациенти, “лекувани” от Фулър, се оказва, че “златните” пломби са всъщност никотинови отлагания, а чудодейно появилите се нови сребърни пломби в устата на пациентка са били там преди “лечението”, а пациентката признала, че била забравила за тях.

Не закъсняват и по-сериозните скандали. През 1984 г. известният комик Анди Кауфман, диагностициран с рак на белите дробове, пътува за Филипините, за да се подложи на “безкръвна операция” при местни лечители. Тамошните “хирурзи” заявяват, че са отстранили големи ракови тумори от тялото му, а самият Кауфман твърди, че ракът му е излекуван. Същата година той умира от метастазите на рака.

Как “лекуват” лечителите като Алекс Орбито?

През 1975 г. американската Федерална комисия за търговия (FTC) излиза с официално становище, в което заявява, че “екстрасензорната хирургия не е нищо друго, освен пълна измама”. Поводът е дейността на туроператорски фирми, предлагащи пътувания до Филипините за провеждане на “безкръвни операции”. През 1976 г. в документ на същата комисия четем:

“Беше установено, че т. нар. “екстрасензорна хиругия” е чиста проба фалшификация. [По време на процедурата] тялото не се отваря и никаква “хирургия” не се провежда – нито с голи ръце, нито по друг начин; нищо не се отстранява от тялото. Цялата “операция” е жалка измама, извършвана посредством сръчност на ръцете и други подобни трикове и с помощта на различни предмети”.

Разобличаването на измамите на филипинските “лечители” и техните последователи дължим както на лекари и учени (например д-р Уилям Нолън, който още през 1974 г. установява и публикува множество случаи на измама при “безкръвните операции”), така и на гилдията на илюзионистите, които определят тази практика еднозначно като “sleight of hand confidence trick” (илюзия, основана на доверие и сръчност на ръцете). Сред известните илюзионисти, демонстрирали нагледно как точно се провеждат чудодейните “лечения” с помощта на фалшива кръв, найлонови торбички и сурови пилешки дробчета, са Джеймс Ранди, Милбърн Кристофър и Крис Ейнджъл.

Видео: Как да направим екстрасензорна операция

В един от популярните демонстрационни филми на Джеймс Ранди илюзионистът показва в детайли “техниката”, имитираща разрез – кожата на пациента се опипва с ръце, след което изправената длан на “лечителя” попада под слой повдигната кожа, което отстрани изглежда като проникване в тялото. Предварително подготвената торбичка с животинска кръв, скрита под дланта се изстисква, за да се симулира кръвотечение. После се изваждат пилешки дробчета или напоени с фалшива кръв текстилни парцалчета, които се представят за извадени от тялото болни органи или “съсиреци от отрицателна енергия”. Правилно проведена, процедурата лесно може да заблуди пациента и зрителите – както непосредствените, така и телевизионните. Тази “технология” е потвърдена от показанията на двама практикуващи “екстрасензорни хирурзи” в рамките на разследване на Федералната комисия за търговия [6].

Видео: Канадският илюзионист Джеймс Ранди демонстрира как „безкръвните хирурзи“ извършват своите „операции“

През 1990 г. Американското общество за борба с рака заявява, че “не са намерени никакви доказателства, че “екстрасензорната хирургия” може обективно да допринесе за лечението на каквото и да било заболяване” и настоятелно препоръчва болните да не търсят подобно лечение. С подобни препоръки излизат и много други лекарски съюзи, които подчертават, че този вид процедури, макар да не представляват непосредствена опасност за пациента, биха могли да забавят или да пренебрегнат медицинското лечение, а това би могло да има фатални последици.

Бизнесът

В общества с истинска свобода на словото и някакви минимални медицински стандарти, както и с действаща система за предпазване на населението от потенциално вредни за здравето и живота измами, дейността на Алекс Орбито и подбните нему е ограничена – както чрез информационни кампании, провеждани от държавните системи на здравеопазването, така и чрез съдебната система. През 2005 г. Орбито е арестуван в Торонто, Канада, по обвинение в измама за над 5000 долара, с улики, намерени на местопрестъплението (сурови пилешки дробчета, използвани при “процедурата”, според канадската полиция). В рамките на три дни “лечителят” е успял да събере повече от 80 000 долара от 600 души в Торонто, като таксата за “лечебните сеанси” е била 135 долара за двуминутна сесия. В последствие Орбито е освободен под гаранция и успява да напусне страната [7].

Подобни арести е имало и в други страни (например в Италия през 2002 г.), но тъй като сред пациентите на Орбито често са и високопоставени държавни служители, досега той винаги е успявал да се измъква безнаказано от правосъдието. Играта на котка и мишка между властите и филипинските “лечители” всъщност датира още от 1967 г., когато Тони Агпаоа (един от бащите-основатели на метода) е арестуван за измама в САЩ, но успява да се укрие и да избяга от страната чрез фалшифициране на документи [8].

Показателен е случаят, описан в индийската преса, от сеансите на Алекс Орбито в Индия [9]. Сред пациентите му се оказва терминално болна от рак жена, Амита Шарма, съпроводена от съпруга си д-р Сатиш Шарма, кардиохирург, който в отчаянието си се съгласява да опитат алтернативните услуги на лечителя. Д-р Шарма настоява и (въпреки отношението на екипа на Орбито към него като към “боклук”) успява да присъства на повече от 20 сеанса на Орбито преди жена му да легне на “операционната маса”. Наблюденията на истинския лекар: 

“Ръката на Орбито не влизаше в корема на пациентите. Той изстискваше памук върху тях и от памука излизаше розова течност с много нисък вискозитет. Като хирург, много добре знам как изглежда истинската кръв”. 

Въпреки всичко, жена му се подлага на процедурата. Като резултат от настойчивостта на д-р Шарма да присъства на сесиите, Орбито отменя всички “операции” за следващия ден. Асистентите му обясняват, че вместо това “лечителят” ще отвори третото си око за пациентите и ще им предаде енергия.

Изследванията с магнитен резонанс, направени преди и след “процедурата” над болната Амита не показват никакви изменения в тумора на жената. Малко след това индийските власти издават заповед за арест на Орбито по обвинение в измама, но твърде късно – той вече е напуснал страната.

В родината си Алекс Орбито е на почит – но не толкова в качеството си на лечител, колкото на инвеститор, успял да превърне една местна екзотична псевдомедицинска практика в успешен бизнес, осигуряващ препитание на много хора – чрез фондацията си и чрез свързаните с нея центрове за лечение. Само в Манила няколкостотин “хирурзи” упражняват тази професия (предимно за туристи-чужденци) – в специални центрове и по хотели. Едва ли е случайна географията на филипинските “безкръвни операции” – центровете им са в страни като Филипините и Русия (в Москва съществува дори Асоциация на филипинските лечители), т.е. обикновено в страни със занижен обществен контрол върху медицинските измами, а средствата идват от турнета на “звездите” на Запад или от западняци, пътуващи за лечение до Манила или Москва.

***

Ореолът на Алекс Орбито като “духовен” и “свят” човек, изграждан от медиите, в това число и българските, трудно се съчетава с многобройните данни за измами и мошеничества, свързани с неговата “практика”. “Преподобният” Орбито (титлата му фигурира в официалния му сайт) използва обилно християнска лексика – твърди, че е “инструмент на Светия Дух”, че Бог действа чрез него и т.н. Но християнската традиция не познава лечители, таксуващи пациентите си по 100 долара за двуминутно “лечение”. Безсребърничеството винаги е било задължително за всички лечители, свързани някак с християнството и лекуващи със силата на молитвата, а не чрез фалшива кръв и пилешки дробчета. Вярата в чудото в нормалния си контекст няма нищо общо с вярата в “лечители” като Орбито. Християнското упование в Бога – Лекаря на лекарите – не е нито лековерие, нито сляпа ирационална доверчивост в духове, енергии, пошли обяснения и псевдонаучни брътвежи за квантови взаимодействия.

Обществото ни се оказа наивно – отново. Колективната ни имунна система, която би следвало да ни предпазва от измами, се оказа слаба – отново. Способността ни за разумно говорене и действие – повърхностна. Отново. 

Преди месец България посрещна, аплодира и изпрати поредния мошеник. И дори направи хвалебствен филм за него. Да се готвят следващите. Плащаме им, нали така? | PlamenSivov.com

 

Източници

  1. https://youtu.be/3hoHlhNWFkw
  2. https://youtu.be/SC7C3LLXuQk
  3. https://youtu.be/sQxTiYESBLg
  4. https://spisanie8.bg/новини/психология/3653-алекс-орбито-на-паневритмия.html
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Psychic_surgery
  6. http://www.futurescopes.com/psychic/psychic-fraud/2414/fraud-psychic-surgery
  7. https://www.theglobeandmail.com/news/national/psychic-surgeon-a-heel-not-a-healer-police-say/article18229646/
  8. http://skepdic.com/psurgery.html
  9. http://www.religionnewsblog.com/759/fake-healing-filipino-psychic-takes-indians-for-a-ride

Виж също: Даваш 65 лв, ядеш слънце >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...