Балканската матрьошка ще продължава да се делиМоже да харесате още...

41 Отговори

 1. iliana каза:

  нормата в правото има смисъл, когато е защитена с принудителни възможности. за съжаление в последните години става все по-очевидно, че нормите на международото право са … литература.

  що се отнася до българската позиция – от времето на войната в бивша югославия разбрах, че ние сме народ без лице. и нищо не може да ме изненада. всъщност, не знам дали сме народ, понеже в някои определения не влизаме.

 2. anima_mea каза:

  От сто кладенци вода ще се извади, целият свят ще е виновен ако трябва, но никой не иска и да види вината на самите сърби за това, което се случи, случва се, и – дано съм лош пророк – ще се случва.
  Мили ми православни приятели – дали изпитахте и грам възмущение и болка, и как го изразихте, ако сте го изпитали, когато повече от 200 000 човешки същества бяха избити и изклани като добитък от сръбският агресор? Нима децата на Босна са някаква втора категория деца? Нима сте сляпи и невиждате ужасните рани, които отвориха заразените с истеричен национализъм сърби? Не ви ли интересува, че започнаха 4 (четири) агресивни войни?
  Май не …

  Жалко за нормалните хора, които живеят в тази държава. Жалко и за моите приятели, които носят на плещите си отговорността и вината от лудостта и омразата на истеричния национализъм. Много жалко.

 3. iliana каза:

  анима миа, не е сериозно това което пишеш. остави истеричния национализъм на истеричните националисти. тук говорим за принципи. въпросът изобщо не зависи от манипулираните оценки на събитията в косово, които оценки очевидно всеки достоен българин е готов да дава на чаша мастика напълно безплатно по всяко време. незнайно защо всички подобни оценки страдат от болезнена липса на равновесие.

  колкото до истерията – истерична и безотговорна е всяка позиция, която приема емоционални обосновки на това политическо решение.защото когато по нашите ширини го ударим на чувства, работата загрубява.и ще трябва да мерим страданието в косово на кв.м. разрушена сграда, или на глава от унищоженото население от двете страни…
  политическите промени в региона нямат нищо общо с трагичните съдби на сърби и албанци по тия места. имат общо с интереси, които са позиционирани доста отвъд тия трагедии. това е повече от очевидно. както е очевидно, че политическо решение, което държи сметка само за интересите на едната страна в конфликта, на практика НЯМА как да е нормално. да не говорим, че държава не се прави като се нарисува една черта на картата. що за държава, какви ресурси има тя, какви възможности да съществува самостоятелно и да формира суверенна политика?… но това няма значение. засега е достатъчно, че приютява втората по големина в света американска военна база, нали. но пък и това няма значение, защото отдавна сме загубили критерий – ивъв външната и във вътрешната политика.

  пп: писах на „ти“, извинявам се, ако има проблем с това

 4. anima_mea каза:

  Напротив, напълно сериозно е това, което пиша.
  Това с чашката мастика е вярно – на две мастики и Цеца Ряжнятович от касетофона, американците ни стават още по-омразни, албанците въобще не ги броим към човешкия род, а любовта ни към еднокръвните и едноверните избуява със страшна сила.

  Позицията ми, за разлика от позиции като на гопожата, която сте превели, и въобще руско-китайско-северно корейската позиция, не страда от никакви емоции, поради факта, че приемам простия и неоспорим ФАКТ на съществуванието на Косово. Радостното е, че не съм само аз, като гражданин, радостно е, че не е само САЩ, като държава. Времето ще покаже какво ще бъде независимо Косово, така както показа, какво беше „зависимо“ Косово.

  Колкото до правото, за което всички така страдат, че било нарушено:
  Правото не създава нови обществени отношения, правото регулира създадени вече такива. Не правото е измислило наследяването, например, а това какво ще стане с имуществото на починалия, е извикало нормативната рамка – като неписан обичай в начало, като писано право после.
  Инак съединението на княжество България и Източна Румелия е точно същото, за което така сега се кахърят всички.
  Строго формално и инспектор Жавер си беше в правото, изпълнявайки правото. Вишински също е следвал точь в точь писаното право. Е, и?

 5. anima_mea каза:

  „на практика НЯМА как да е нормално. да не говорим, че държава не се прави като се нарисува една черта на картата. що за държава, какви ресурси има тя, какви възможности да съществува самостоятелно и да формира суверенна политика?…“

  А дали ти е извество (и аз на ти :-)) че до 1991 год. независима държава Словения никога не е съществувала? Е, съществува си, и то доста добре? Държавата Хърватия също е съществувала един век, преди 10 века! Е, какво и е сега?

 6. Руси Ст. Русев каза:

  но врявата е такава, че с много усилия трябва да се преодолее мързела, за да се види истината.
  В Белград няма „паметник на Съветската армия“, има на Франция, насред Кале мегдан, и на него има надпис: Обичаме Франция както тя ни обичаше през 1914! Обаче Франция първа призна Косово и френски изтребители бомбардираха Белград заедно с американските.
  Сърбите наистина не могат да видят, че са жертви на гигантска манипулация, в която национализмът им се употребява за раздробяване на най-православната част на Европа. Тадич отиде до САЩ, върна се и почна да отзовава посланици, да размахва пред наранените в националното си чувство сърби идеята за горда изолация, а Кощуница отхвърля идеята за присъединяване на Сърбия към ЕС.
  Както казва бостънския специалсти по религии проф. Питър Бъргър „от Брюксел лъха почти военен секуларизъм“. Поругаването на православните светини е планомерен и цинично извършен акт, при подкрепата и охраната на частите от Кейфор. Това може да се види на долните адреси.
  А от днес вече имаме и подписа на нашето правителство под Лисабонския договор, според който уж искаме европейски президент!
  http://www.vbox7.com/play:1e6fc76e
  http://cokemusic.bg/school_band/

 7. Руси Ст. Русев каза:

  http://www.vbox7.com/play:a4310ffe

 8. iliana каза:

  1. сърбите са отвратителни; споменаването за техните проблеми е признак на лошо възпитание. хорат, които припомнят, че в косово има убити сърби, гавра със светините им и с вярата им, бомби над главите на мирно население в сърбия и прочие екстри на неписаното муждународно право, правят така, защото пият и слушат цеца коябеше; от „касетофона“…

  2. съществуването на [държавата] косово е „прост е неоспорим факт“, защото ВИЕ го приемате.

  3. правото не трябва да се прилага, защото с него може да се злоупотреби. това оправдава злоупотребата със сила, още повече че както знаем – победителя никой не пита за истината.

  ами добре, анима мия. изяснихме се, за съжаление.

  поздрави

 9. anima_mea каза:

  аха, нали уж без емоции? … защото не виждам никакви аргументи, а само емоции и опит да ми се приписват мисли и съждения.

  Победените агресори ги съдят. Нацистка Германия и нацистите бяха съдени и осъдени. Само че немците не се завайкаха и не обвиниха целия свят заради това, че ги е управлявал хитлер и че те са му вярвали безусловно,
  а превърнаха Германия в това, което е сега.

 10. Руси Ст. Русев каза:

  а „признаването“ от страна на нашето правителство не отразява мнението на болшинството българи! Да се избягва да се прави референдум по толкова важни въпроси като признаването на „държава“ като самообявилата се в областта Косово е достатъчно красноречив факт.
  Тези, които са извършвали престъпления, в това число и военни, нямат националност! Не приемам, че убийците в сръбски униформи могат да бъдат православни християни, но е очевидно, че те бяха манипулирани, както от своето правителство, така и от „великите сили“, които създадоха и подхраниха сръбския национализъм от 1856 г. насам!
  Тези, които употребиха техния национализъм против България и страните в бивша Югославия, сега се възползват от този национализъм, за да разбият остатъка от националистично мислене, защото в бъдещата глобална държава не трябва да има нации. като му дойде времето, те ще разбият и САЩ, без съмнение.
  http://www.hram-evenkya.ru/h_grigoriy.php

 11. poklonnik каза:

  В православен сайт сме.Тогава нека библейски поглeднем на това, което Божият промисъл е определил да стане.Не една и две битки за превземане на територии са описани в Стария завет, а Господ Иисус Христос новозаветно говори, че: „..кога чуете боеве и вести за войни, не се смущавайте; понеже това трябва да стане; ала туй не е още краят. Защото ще въстане народ против народ, и царство против царство; и на места ще има трусове, и ще има глад и смутове. Това е начало на болки.(Марк.13:7-8).Чудно е защо политолози и военни стратези- християни претендират да са по- големи познавачи на събитията, след като и те са чада Аврамови.Нали за „онзи ден и час“, незнаят нито Ангелите, нито Господ Иисус Христос, а само Бог- Отец.Така, че Божият промисъл е този, който ще определи какво ще се случи.Знаем обратите в съдбите на много народи, та дори и на Божия народ, които от поражение са минавали в триумф, или обратно.За това кой какви ги е замислил Бог казва: „..понеже не сте вие, които ще говорите, а Дух Светий. И брат брата ще предаде на смърт, и баща – чедо; и ще въстанат чеда против родители, и ще ги умъртвят. И ще бъдете мразени от всички, заради Моето име; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен.“(Марк.13: 11- 13).Библейски, и от двете страни са чада Аврамови, и прав е Господ Бог, че който претърпи до край, той ще бъде спасен.Това е Божието изпитание в тия времена.Затова Господ ни съветва да вникнем в себе си, защото нямаме полза да изпитваме Божието.

 12. iliana каза:

  към anima_mea.
  много бързо пишем всички явно:-)

 13. anima_mea каза:

  Ок, всеки си има мнението.
  Моето е различно от вашето.

 14. Руси Ст. Русев каза:

  напълно съм съгласен с тебе. Събитията от последните години могат да се разглеждат само в този аспект!
  Между другото, на 21 март се навършват 8 години от мъченическата смърт на иеромонах Григорий в Тура – Евенкия, Руска федерация. В горния сайт има списък на част от няколкото десетки убийства на православни свещеници в Русия в последните години…

 15. RSA каза:

  България е единствената православна страна, която признава Косово. Присвояването на чужда територия е кражба и ние сме съучастници. Моля се, БОГ да ни прости този тежък грях.

 16. Руси Ст. Русев каза:

  Това, което пишеш е вярно, но не е цялата истина. ходил съм в Сърбия около 40 пъти през 90-те години, а може би и повече. Познавам сърби, които са воювали в Босна, даже и българи, които са били наемници на тяхна страна. Между тях нямаше нито един вярващ. Вярата като че ли им се появяваше впоследствие. Спомням си разговор в една кафана с един босненски сърбин, който се мъчеше да избяга в Австралия. Казах му направо да иде в храм и да запали свещ. И той много искрено отговори: Е, как да го направя, като не вярвам!
  Социалистическото възпитание е било необходимото условие за обезверяване, погледнато в исторически аспект. А по въпроса за омразата – тя има много дълбоки корени. Има едно много проникновено есе на Иво Андрич за омразата в Босна, писано през 30-те години. Той е бил военен лекщар, или лирическият му герой – не помня – през Първата световна.
  Според мен всички въвлечени в тези събития, на които сме свидетели, са измамени хора, които вече са участници или съучастници в престъпления, и се държат като обвързани с престъплението. Косоварите имат много национални албански черти, но сред тях не е уважението към чужденеца.
  Може би знаеш, че те са „геги“ – един от двата албански етноса. Според италианците именно гегите пренасят отношенията създаващи мафията в Сицилия през 17 и 18 век – омерта, вендета и клановост, непознати в други области на Италия.
  Григор Пърличев описва в поемата „Сердарят“ (някъде към 1840 г.) сблъсъка на българския манталитет с този на гегите…

 17. Руси Ст. Русев каза:

  Нито ти, нито аз, нито някой от форума е признавал Косовската държава! Признава я от наше име т.нар. „правителство“. Измамата се състои в това да ни държат далеч от властта.
  Кой е прав в конфликта на сърби с косовари е отделен въпрос. ние ли сме, които ще даваме присъди? Как обаче става така, че по времето на Костов 80% от българите бяха против това да даваме коридор на НАТО да сипе бомби над Белград, а същото време правителството спокойно подписа необходимия меморандум?
  Защо поне не кажем на косоварите да възстановят поруганите храмове и да накажат виновните за тяхното поругаване и тогава да им признаем самоопределението? Нали сме уж „традиционно православна страна“?

 18. Руси Ст. Русев каза:

  становище за признаването на Косово…
  http://www.dveri.bg/content/view/6245/29/

 19. portos каза:

  ЦИТАТ:
  „България е единствената православна страна, която признава Косово. Присвояването на чужда територия е кражба и ние сме съучастници. Моля се, БОГ да ни прости този тежък грях.“

  Ами, България просто не е „православна страна“, а политическите ни свини нямат никакво желание да има даже и наченки на Православност в политиката и публичното пространство.

  Напротив – имаме цяла тълпа ‘именити религиоведи“ (защото вече не зная по какъв начин да ги нарека), които планомерно дискредитират и мачкат самата Църква… И май „с държавна благословия“.

  Не се моли да прощава Бог греховете на тази неоезическа паплач. Моли се да прогледат за Истината

 20. iliana каза:

  дали сме православна страна. дори и да се изповядваше от 100 процента населението на БГ, на православието не може да се гледа като на политическа характеристика. да не говорим, че процентът е много-многократно по-малък. въпросът е позицията ни да се опира на принципи. такива принципи и норми има. независимо че „американците събарят фигурите от дъската“.

  в конфликта няма крив и прав; обстановката е прекалено усложнена и отдавна. но едно е ясно – че отдавна нещата за сърбия се решават по пътя на политическия шантаж. включително от русия, която доколкото четох и слушах от сърби доста добре си е изиграла картите през последните няколко месеца. и при посещението на Путин са сключени чудни договори, по които Сърбия не е преговаряла. с едната цел – в тази безизходна ситуация да получи подкрепа за косово. но каква подкрепа?! – някоя и друга статия в руските медии … това е днес международното право. приказки под шипковия храст. кой го е еня за жертвите – албанци и сърби – за сърбите и техните поругани светини или за бедността и безперспективността на бъдещо косово…

  да, ясно е че зависимо (но не от сърбия) косово е неизбежно. но е безобразно, че това става без всякакво приличие и ние си мислим, че най-хитрото е да правим одобрителни гримаси, като се крием зад гърба на унгария, примерно. за това и аз съм съгласна че сме жалки. албанците се удостоиха с държава и американска база. ок. днес замитаме под килима сърбите, православието и справедливостта. това правим.

 21. iliana каза:

  не е проблемът в това – дали е съществувала една държава преди или не. проблемът е в конкретната държава. в косово няма нищо, освен някакви съмнителни въглища, доколкото си спомням :-). доста отровни при това. именно в духа на твоите твърдения (верни съвсем отчасти), че правото закрепява установени фактически положения – държава косово без външна помощ е невъзможно фактическо положение.
  поздрави

 22. Руси Ст. Русев каза:

  правят го вместо нас политиците!
  Аз лично заявявам чрез този форум (защото не виждам никаква друга възможност това да стане явно), че се разграничавам от решенията на правителството:
  1. Да признае Косово без референдум;
  2. Да подпише Лисабонския договор без референдум!

 23. sneji777555 каза:

  Присвояването на чужда територия е кражба.Нашите братя сърби никога не са си присвоявали нито български,нито ничий други територии.Милите.Те сами доброволно напуснаха Косово преди много,много години.Четете история,приятели.На руснаците не им отива да се занимават с чуждите работи при условие,че на тях нищо не им е наред.Страна,в която има политически убийства,политически затворници,алкохолизъм,наркомания,проституция трябва да се съсредоточи в собствения двор.

 24. anima_mea каза:

  Руси, то хубаво, ама вече май не се знае кой вярващ, кой не, и кой какво разбира под вярващ. Щото как да разбираме призивите на православни епископи за закупуване на оръжия и танкове, оглавяването на някакви гвардии на цар лазар от лица завършили богословие, благославящите убийците на Аркан и Шешель православни епископи и свещеници?…
  За около 12-13 000 000 човеци в бившата тюрма Югославия, справедливостта възтържествува, iliana. Жалкото и тъжното е, че тези човеци свързват православието с носещия пет килограмови кръстове убиец Аркан. Това, впрочем, ми го каза сърбина Саша Милорадович от Баня Лука.

 25. Петко каза:

  Чиновниците, подписали признаването на косово, не могат да бъдат наричани Правителство, а кривителство.

 26. Руси Ст. Русев каза:

  поругаването на храмовете, пък и станали те символ на великосърбизма? И не е ли достатъчно показателно това, че Бог допуща на един национализъм да се противопостави друг!
  Между впрочем, в края на 19-ти век в Кремен – сърцето на Косово – има двама роднини Тарабичи – чичо и племенник, които предричат убийството на тогавашния сръбски княз и много други следващи събития, а накрая и това, че „сърбите ще останат толкова, колкото да се скрият под една круша“… От кого е това предсказание – от Ангела Божий ли или по допущение – от лукавия – все едно, защото всичко, което се случва е част от плана на нашето спасение!…

 27. Лъчезар каза:

  Нашите политици са плазмодии, но това не премахва сръбската вина за всичко което се случваше през последните 130 години на Балканите и продължава да се случва.

 28. iliana каза:

  наистина бяха смущаващи първите църковни реакции към обявяването на независимостта на косово – на епископ артемий примерно; със сигурност знам, че имаше сръбски православни, шокирани, че е казал такива неща. но това, което разбирам, е, че натискът върху православните там е огромен. и тази стъпка – едностранно обявената независимост – е съборила последната надежда, че нещата могат да влязат под контрол. жалко и тъжно. и справедливо – щом казваш…

 29. Дон Кихот каза:

  В основата на Косово стои фактът, че САЩ се страхуват от обединена Европа и правят всичко възможно, за да я разделят и отслабят. Сигурен съм, че и те подклаждат бунтовете в Тибет, защото силен Китай им изнася още по-малко.

 30. Альоша каза:

  Чували ли сте за „Велики сили“!? „Велико“ им е безбожието и богоборчеството и „Ренесанса“ на езичеството, но не й любов към света и хората. Гор Видал има една книга „Вечна война за вечен мир“. В нея твърди, че САЩ след 1945г. са водили 200 войни!? И тя ако не е „майката“ на световния тероризъм, няма коя друга държава да бъде!? Гор Видал го заявява в прав текст. Те създадоха СССР, Югославия, Комунистическия интернационал, те ги и съсипаха, разпаднаха. И при Бога, и при Неговите врагове СЛУЧАЙНИ РАБОТИ НЯМА. Защо се чудите, че си правят Велика Албания, която заедно с Афганистан са най-добрите производители на наркотици в света и „организирана престъпност“ в Европа.
  Збигнев Бжежински е заявил, че „след комунизма враг номер 1 на Америка е РУСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ“ (разбирайте цялата Църква)! А сте чували, че принципа на силните ( и на дявола) е:“Разделяй и владей“. Само Бог обича да събира „разделените в едно“!
  Европейския съюз е произведение на „Великите сили“, т.е. и на САЩ. Вярата в Бога е все по-оскъдна и мирът ще става все по-оскъден в света, така, че Косово е само началото. А не забравяйте, че от Станишев, Симеон и Доган с най-голямо количество български гени може да се окаже последния:-) Ние не сме суверенна държава,според дейността на политиците си, а колония на САЩ! Проумейте го! И единственото ни спасение и утеха е Светата Троица, на която ни завеща св. патриарх Евтимий.Да обичаме Бога – на това трябва да се учим, а Той ще ни научи да обичаме враговете си.

 31. anima_mea каза:

  е, ти намери кой да даваш за пример 🙂
  стар комунист, антихрист и педераст, с извининие. Тези дърти лицемери, в т.ч и др.Чомски, като им е толкова крив САЩ, да идат да живеят в Иран, Куба или Северна Корея. Може и в Русия. И нека там да упражняват свободното си слово.
  Тези велики конспирации издават само комплекси и страх от собствената (неосъзната) слабост.

 32. andrey каза:

  Страх ме е, anima mea, че нашите албански amici, тези истински viri balcanici, заедно с техните турски fratres и cum benedictione patrum americanorum ще ни кажат и на нас един ден: „Venite ad penem!“ и ще ни изпратят in corpore in coelo. Това ще бъде finis Bulgariae и истински dies lacrimarum 🙂

 33. anima_mea каза:

  Ами ако ползваме опита и примера на нашите православни брача, може и да стане и да стане някой ден. Като гледам се впрягат доста усилия и старания в тази насока.
  Все пак не е зле да не забравяме, че към настоящият момент България е член на ЕС и НАТО, а не на ОНД, нашите съграждани – българските турци пътуват свободно из света, участвуват в политиката и в управлението на страната, икономически активни са, никой не ги гони с танкове и тигрите на желко ряжнятович. Вие продължете да обяснявате как ислямски дъги и американски квадрати ще опашат Родопите и сладостно да чакате това да се случи. Въобще, смаян съм от факта, как антихристиянски и антибългарски тези се развиват като „православни“ и „патриотични“.

  Това да не осъзнаваш собствената си вина и съ-причастност към падението – не знам как да го нарека. Правите много, много лоша услуга на съседите ни.
  Покаянието само индивидуален акт ли е? Дали има ли колективно покаяние?
  Тъй като говорим на различни езици, считам че е време да прекратя участие.

 34. andrey каза:

  преди да сте напуснали окончателно диалога! 🙂
  „…християнските светини в Косово бяха подложени не просто на разграбване, а на поругание и гавра. Виждала съм снимки на олтари, осквернени с екскременти. На икони с лика на Богородица, пробит от куршуми и нашарен с черни букви – право през иконата: „АОК“ и „Европа на Петър мълчи“ – чия „собствена вина и съ-причастност към падението“ е, и кой трябва да се „кае“?

 35. victory каза:

  Всичко това което цитираш е ИСТИНА.Само че има един факт който никой не признава и не желае да признае.ВСИЧКИ ХОРА СА БРАТЯ.Независимо дали са християни ,мюсюлмани и т. н.,но векове наред се поругават Светини,поради незнание от една страна и поради това че Духовниците от друга крият истината,общото неверие в ЕДИННИЯ БОГ.Да го обясня по простичко, за да бъда разбран от всички.Казвайки врат и шия ние говорим за едно и също нещо.Защо тогава не проумяваме че, казвайки ИСУС ХРИСТОС И АЛЛАХ казваме БОГ,говорим за ЕДИННИЯ БОГ.(Моля да бъда извинен за сравнение което направих)Случващото се в момента в света е написано в БИБЛИЯТА .Но всичко това се случва защото сме се отдалечили от СЪЗДАТЕЛЯ поради неверието което ни е завладяло.Това е ПЪТЯ който трбва да се извърви.НЕ ПРОУМЕЕМ ЛИ ЧЕ СМЕ БРАТЯ И СЕСТРИ нищо добро не ни очаква,мога само да добавя 144 000 човека,това е равносметката.НЕКА ВСЕКИ САМ ИЗБЕРЕ ПЪТЯ СИ.От мене УСПЕХ.

 36. 1978 каза:

  da golemi razbira4i ste vsi4ki, govori li vi ne6to noiskia dogovor. govori li bvi ne6to mejdus1uzni4eskata voina. govori li vi ne6to zapadnite pokrainini. nali nqk1de be6e kazano 4e ima i l1jebratq, e takiva sa na6ite pravoslavni bratq s1rbite,

 37. 1978 каза:

  a ruskite ni bratu6ki. koito dadoxa na s1rbite makedonia,v sr1bskite u4ebnizi pi6at za b1lgarite 4e sa vragove na s1rbite, da ne govorim za g1rzite,

 38. todor_7 каза:

  анима, карай по леко със хамериканското сервилничене, тез „факти“за 20000000 от твоите приятели ли научи. няма да е зле да почетеш мъъъъничко за тези милинки душички(албанчета с автаматчета),как лекинко са ликвидирали сърби, след същото злодейство към собствените си хора, за да покажат мотив. И това беше направено, че да бомбандират Сърбия твоите господари. На тебе милинко на дума ли ти плащат за продажността?

 39. iliana каза:

  така ще се види че:

  аз просто изведох основните идеи на твоя пост. къде сбърках?

  германия не е победител, а победен участник във втората световна война 🙂 . аз написах че ПОБЕДИТЕЛИТЕ не ги питат за истината, според известната мисъл

 40. Руси Ст. Русев каза:

  за политически цели, е друга тема. Това, което казваш е вярно. Православното разбиране за спасението на душата като основна задача на Църквата се отнася и за друговерците. Църквата в същото време е наднационална, в Горния Иерусалим няма нации.-
  Това обаче си мисля, че не подлежи на обсъждане и още повече анализ на историческата вина на сърбите, включително и в кървави погроми срещу българи (виж книгата на френския журналист Анри Пози: http://www.makedonskatribuna.com/Voinata%20se%20vrushta_files/the_war.htm)
  Православното мислене се отличава от лъже-православното по това, че не съди и се опитва да настрои сърцето да възлюби и врага си.
  В това отношение българите сме с най-малко историческа вина, но сме и най-мразени, което пък е за наше изпитание.
  Това по никакъв начин не отнема правото да осъдим престъплението срещу Църквата, каквото е оскверняването на православни храмове, па макар и поради идентифицирането на на Православието със сръбската националистическа политика!
  Това не е причина да не осъдим престъплението, независимо кой го върши.
  Както мисля, че знаеш, през 89-91 бях секретар на вестник „Македония“, с чието възстановяване съм обвързан. Тогава той беше орган на Македонските културно-просветни братства, които в самия край на 90-та СМД-ВМРО (седмица по-късно – ВМРО-СМД). Така че съм се нагледал на действителни документи и сведетелства, разговарял съм с хора усатници и свидетели на събития, които ясно обрисуват докъде може да доведе един самозабравил се национализъм..