Българската църква не успя да възстанови връзката с народаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Християнче каза:

  Докато БПЦ продължава да обслужва БСП и сие по всички параграфи,не е възможна никаква връзка между църква и народ.Това е истината за съжаление.

 2. Georgi каза:

  Българската църква не успя да възстанови връзката с народа.
  А народа опитва ли се да влезе във връзка с Църквата. Колко хора отидоха при сектантите заради една паница с леща. Колко хора от нас се нагушиха с пари карат си лускавите коли и нехаят за безсмъртните си души. И колко хора от нас се интересуват само от удоволствия и за Бога нещат да чуват. И колко хора от нас не искат да приемат Бога. Неискат Бога в живота си.
  А колко духовни български свещеници и епископи пазят българската вяра, така както опълценците са пазили Върха Шипка. Самотни , малобройни и без провизий.
  В прочем аз не се сърдя на нашия народ. По същество той е добър.
  Вижда се, че статията е писана от добри намерения. Но според мене и липсва дълбочина и добра гледна точка.
  А за Църквата какво да кажем.
  Църква! Тя виси на Кръста? Лесно е да критикуваме някой, който е прикован. Както е било лесно на онея хора да критикуват разпнатия Бог.

  ХРИСТОС ВОЗКРЕСЕ!

 3. Danine каза:

  Странна е тази претенция към свещениците и Църквата /какво ли си представят повечето, като чуят „Църква“?!/ да „привличат“ хората. На първите е дадена мисията да бъдат пастири на вече привлечените, а Църквата са всички „привлечени“. Бог е този, който призовава и привлича сърцата ни към себе си. Нашата мисия тук на земята е да свидетелстваме – истинно – за Него. Ние би трябвало да сме Негови средства, чрез които Той привлича. Всяко противоречие помежду ни обърква онези, които все още блуждаят без посока, отдалечава ги от Извора и така „връзваме“ ръцете на Бога. А противоречието помежду ни е последица от противоречието вътре в нас.
  Явно е валидна пазарната икономика – развива се онова, което е търсено. Посредствеността ражда посредственост…

 4. Danine каза:

  Начинът ни на живот е най-истинното свидетелство за или против Бога.

 5. chingis каза:

  Този текст е поръчков от чуждите пропаганди за компромат на БПЦ. Не че БПЦ е читава структура, но има много жертви на комунизма, които клира не иска да канонизира и така дава претекст за атаки. Освен това ценза и влиянието на морала на ръководството на БПЦ е ниско. Само
  чувствието на такива като Николай Долнолозенски, иже нарицаем митрополит Пловдивски, идва от щастието на еднооокия в обществото на слепите, т.е. от почитта на несведущи в общата неграмотност, която цари в БПЦ, както и от опиянението от подчинението на малограмотни и верни пасоми. Не комунизма, а ниското образование и аморалността са компромат на БПЦ, която обича горещо църковната дисциплина и йерархия и нехае за любовта към Бога и ближния. Проблемът е не борбата с ченгетата, а факта, че БПЦ се превръща в далекоизточна мистична организация, където Човека не струва пет пари. Ето това е проблема, върху който йерарсите трябва да се замислят, защото на Страшния съд ще има специално отношение към тях. Казах, за да се знае.

 6. p_stefanos каза:

  В статията има много верни констатации, казани със загриженост и съпричастност. Ръководството на БПЦ, висшият й клир не показа ни най-малко покаяние, което даде тон всичко да се върши и приема формално. По този начин най-голямата духовна язва, която комунизмът нанесе в душата на човека – формалното отношение към духовните ценности, остана в БПЦ, намери в нея благодатна почва за развитие и я превзе (с малки изключения). При близка среща това създава отблъскващо впечатление. В БПЦ почти липсват духовници, които да не говорят празно и кухо. Когато Селим Мехмед беше главен мюфтия, като съм го слушал по ТВ, съм възкликвал: „Такъв патриарх ни е нужен!“
  Една от най-съществените причини, както се посочва в статията е ниското ниво на подготовка на клира. Причината за това е заложена през комунизма, защото „няма по-добри пропагандатори на атеизма, от некадърните попове“, както пише Стефан Цанев. А след комунизма БПЦ се капсулира и няма жива връзка с другите поместни църкви, поради което актуалните духовни проблеми, които се дискутират по света, у нас не получават отзвук. Много вярна е констатацията за рефлекса от старите времена – да мълчим, за да не сбъркаме.

 7. Georgi каза: