Владика пусна Божието слово в интернетМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  Кой каза, че владиката е консервативен? Той е просто ограничен човек. Не бъркайте консервативен с ограничен и доброто с полезното.

 2. p_stefanos каза:

  „има усет към новото и нетрадиционното“?!
  Този усет, съчетан със свръхамбициозност, с неудържим активизъм и с отсъствие на критерии кое е добро и кое не е, ще превърне църквата в парадна институция, където всичко е подчинено на формалистични критерии.
  Най-крещящият нонсенс в църквата е виртуална литургия. Всичко друго може да бъде виртуално, но не и Литургията. Това я изпразва от самата й същност.
  Единтвената приричина, поради която се служи Литургия е да бъдат осветени светите евхаристийни Дарове и те да бъдат приети от Божия народ като РЕАЛНИ, истински Тяло и Кръв Христови.
  Когато Тялото и Кръвта станат виртуални, това вече е кощунство и светотатство.
  Къде остава вековния диспут на православните с протестантите, че евхаристийните Дарове са истински Тяло и Кръв, а не символични.
  А незаменимите функции и полза от интернет е да просвещава, да проповядва, да информира, да бъде справочник и др. п.
  Колко хубаво щеше да бъде, ако имаше усет към древното и традиционното!!!

 3. Дон Кихот каза:

  В неделя сутринта никой да не ходи на църква! Пригответе салатката и ракийката и сядайте пред телевизора!! Виртуалният владика отново гостува на зажаднялата за сеир публика!!!

 4. blago4estiwia каза:

  Циркаджии винаги ще има! Един такъв комичен образ, пък и символ на най-люто православие, съчетано с много левове и дълбока символика, може да прави каквото си поиска. Според мен, такъв човек-нечовек, вече е решил вечността си. Каквото друго дойде, добре дошло.

 5. andrey каза:

  Не е наша работа да решаваме кой не е човек и каква ще е неговата вечност. Всеки да си гледа своята. „Който нарече брата си „рака“, виновен е за геената огнена“, казва Христос.
  ….
  Не знам какви са тия страсти за онлайн литургията. Не се ли предаваха досега литургии по телевизията? Каква е разликата? Какво ви е прихванало пък сега?

 6. p_stefanos каза:

  тука има страст!
  И PR.

 7. Lidia Ilinova каза:

  Каквото и да казвате, митрополит Николай въцърковява хората! Това е неговата отговорност за поверените му. А помислете вие колко хора сте въцърковили.

 8. vency_82 каза:

  сестро, може ли да те попитам без да звучи като обида ти посещаваш ли редовно службата и причастяваш ли се редовно?за ползата от виртуалната литургия времето ще покаже, мисля аз,- дали митрополит Николай ще въцъркови хора и колко от тях ще започнат да посещават храма по често или обратното-за по удобно ще пожелаят и други хора да останат пред компютъра вкъщи.

 9. Lidia Ilinova каза:

  Не само, че посещавам, но и съм радетел на честото причастяване. Няма богословски пречки за честото причастяване, а има само пастирски. Защото честотата трябва да е с благословение на изповедника, тъй като той познава чедото си.
  А много се надявам младите хора от нета да се вслушат в гласа на Църквата, който иначе не познават, и да влязат в евхаристийното събрание!

 10. vency_82 каза:

  напълно съм съгласен с теб 😉 и аз се надявам младите хора да влязат в евхаристийното събрание, единственото което ме безпокои е че след края на службата в повечето случаи хората се разотиват без да се познават и да имат по-тясно общение.