Владишката съвест – разкрачена между съветските летци и жертвите на т.нар. „Народен” съдМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. gosho каза:

  Щеше да е донякъде оправдано, ако владиците ни бяха комунисти или изобщо някакви… Проблемът е, че те са просто никакви – безотговорни, безпринципни, безидейни, бездейни… Ако им кажеш, че утре трябва да служат трисагий на паметника на Осман паша, във връзка с членството на Турция в ЕС, примерно – няма проблем, плащаш и получаваш 😡

 2. gosho каза:

  Иначе самата дата 16 април не е толкова за заклеймяване. Това е просто дата, за папата е рожден ден, за теб е мрачен ден на тероризъм, за юристите е професионален празник… за християните в някои години (примерно 2017, 2023…) това е Великден 🙂

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Нищо няма да се промени в БПЦ, докато се спазва традицията владици да стават само монаси, пребивавали в Москва и усвоили руското имперско мислене. Спомняте си интервюто на т.нар. представител на БПЦ в Москва с брат циркаджия от Биг бръдър, който призова за напускане на ЕС и НАТО и връщане към ССС…, пардон, Русия. Посмя ли някой да уволни този наглец? Не!

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Анатемосаният възкръснал –

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-08&article=312595

 5. Въпросите, които повдига уважаваният от мен г-н Беров са много сериозни. Руският патриарх преди време изрази специален интерес към запазването и почитта на светските паметници в България и фактически вселенското православие се интересува повече от налагане на политическо влияние, отколкото от защита на християнската истина. Сериозните хора в България знаят, че БПЦ е тясно свързана с бившата БКП и със службите на Държавна сигурност. Лошото е, че актуалното българско правителство прави реверанси на БПЦ, която не иска и да чуе за жертвите на вярата през комунизма, нито пък за това иска да чуе вселенското и най-вече руското православие, защото е ясно, че българските жертви и мъченици стават такива след съветската окупация от 1944 година. А е ясно за всеки нормален човек, че управата на БПЦ няма нито съвест, нито себепреценка, нито интерес от разпространение и защита на вярата – всичко се основава на келепира.
  http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-01-31_02.html

 6. Поради особеностите на комунистическото образование и възпитание функцията на историята у нас фактически заема мястото на религията според представите за религиозност от миналото и настоящето. Това личи в култа към историческия паметник, който е идея на гръцкото езичество да се пази паметта за политически събития и така да се управлява политически обществото, дори и с цената на митология и художествени фикции. Пред паметника, дори и атеистичен и нехристиянски в България се кланят всички – от патриарха до президента. Истерията около паметника на незнайния турски воин преди време показва колко по-важна е историята за комунистите и техните структури в сравнение с принципите на религията, която е разрешена в България – никой не възразява на официално ниво срещу джамиите, нетрадиционните изповедания, историческия материализъм на управляващите, който е фактическата религия на публичните българи. Затова въпросът с църковните служби пред паметници е доколко бг-духовника е християнин.

 7. Уважаемият г-н Беров не е прав, като сравнява църковното служение пред съветския атеизъм със служение пред турски исторически личности. Турците ни дадоха Българска Екзархия и в сравнение с гоненията над вярата през комунизма турските посегателства над християнски светини и изтъкнати обществени личности са по-скоро инцидентни изключения на поместната власт, отколкото правило на официалната османска политика. В Рилския манастир се пазят най-големите свещи в света, подарък на монасите от турския султан. Наистина, днес турците са много модернизирани и национализирани и не можем да очакваме от тях такъв респект към християнството, какъвто са имали в миналото, но от обективна историческа гледна точка за истината в историята на християнството у нас турското време е било много по-толерантно и милостиво към християните, отколкото комунизма. Научният атеизъм е много по-безкомпромисен в отношението си към вярата, отколкото традиционния ислям.

 8. Лъчо каза:

  Поздравявам автора за прекрасната статия! Наистина какво безочие! Няма кво да се чудим, БПЦ си е клон РПЦ, която пък е под диктатурата на КГБ! Впрочем, нямаше да е толкова страшно ако самите православни в България не одобряваха подобни неща, но заслепени от някакво мазохистично преклонение пред всичко руско, те са склонни да оправдаят мълчанието дори за комунистическите зверства!

 9. Михаил Славков каза:

  Да призная и в мен се появи негодувание срещу тази явна безочливост, но да не забравяме кой сме, защото българските духовници излизат от българският народ, а чуждопоклонничеството ни е черта. Като виним тях, ние виним и себе си.

  Впрочем ето какво е казал Първият Български Екзарх Антим на Княз Дондуков „Вие ни освободихте от турците, чудя се, кой ще ни освободи от Вaс?“, през 1879 г., на банкет по повод неговото изпращане в Търново.

 10. Антон Антонов каза:

  Декларацията на митрополит Сергий за лоялност към съветската власт.

 11. Христо Петров Беров каза:

  Всъщност, както вече виждаме, една седмица след излизането на този материал, беше вече организирана панахида в София за жертвите от комунизма. Вместо на 1-ви февр., на 14-ти. Все пак!
  По-добре късно, отколкото никога.

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=380487

  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=18008

 12. Петър Ангелов каза:

  http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=18008

  Да, и кой се е събрал там???? Архитектите на българския разкол!! Безсрамие! Тез трябва първо публично да се покаят преди да влизат в храм.

  А вашат статия гн. Беров 5ст. не чини. Пропита е от злоба, реваншизъм и неизяснени християнки понятия.

  Поздрави!

 13. Петър Ангелов каза:

  „Да призная и в мен се появи негодувание срещу тази явна безочливост, но да не забравяме кой сме, защото българските духовници излизат от българският народ, а чуждопоклонниче ството ни е черта. Като виним тях, ние виним и себе си. “

  Γ-не, не се ли моли нашата Църква на всяка св. Литургия, за падналите на поле брани и освобождения Отечества нашего? Не поменаваме ли на вс. Литургия освободителя нашего, императора Александра Николаевича? Чел ли сте какво пише по този въпрос приснопаметният митрополит Климент Търновски? И последвалите след това изтезания от страна на Фердинанд? Това ли е чуждопоклонничество?
  За кого да правим панахида? За тези които ни вкараха в тази мръсна война, в която за пореден път изиграхме ПРЕДАТЕЛСКА роля спрямо останалите браткси православни народи, Гърция и Сърбия?
  Панахида за несправедливо пострадалите от безбожните комунисти йереи и миряни ДА, но панахида за кобургите и техните лакеи, НЕ!

 14. Анита каза:

  А кога най-накрая ще обявят за мъченици , всички пострадали за Хриса през времето на комунизма ? Не, че сега е друго време, ама…

  Повече се чудете, защо чак сега синодът си направи сайт?
  А за случая , достатъчно е да споменем, че Русия официално обявява война на България и ако се служи трисагий за окупаторите, а не за нашите войници, то нещата отиват прекалено на зле в БПЦ вече. Не е чудно, че разколниците вече не можем да ги преброим …

 15. Военен пилот каза:

  Симпатичен и умен е г-н Христо Беров, но просто е настроен профашистки. А и повече от коментиралите.
  Далеч сте от истината какво е дълг към Родината.