Докога Църква, народ и държава ще честват отделно светите братя?Може да харесате още...

7 Отговори

 1. kgmgeo каза:

  Г-н Симеонов, поздравявам ви за хубавата статия. Хубаво е, че има хора които не се притесняват да говорят за болните теми в БПЦ, а календара определено е една от тях. Искам само да добавя нещо, което обикновено се изпуска в темите за календарния въпрос. А то е, че този проблем е бил поставен пред православната църква още от 16-ти век и от тогава досега, е осъждан от източните патриарси на събори три пъти с много тежки анатеми: I сигилион от 1583г., II сигилион от 1756г., а сщо и през 1848г. Текстовете на тези забрани-анатеми са доста тежки и не е за препоръчване да се попада под техните „удари“. Това означава, че проблемът с календара (и месецослова и триода) вече отдавна е решен, „А който не послуша и църквата нека ви бъде като езичник и митар“ казва св. Апостол Павел. Затова моля всички от които зависи, а това според мен са всички православни българи и най-вече св.Синод, да направят каквото могат за да се прекрати тази църковна съблазан и да не се страхуват да говорят по наболелите въпроси, както и г-н Иван Симеонов. Христос Въскръсна.

 2. nobody каза:

  Благодаря на сайта Православие.БГ и на Иван Симеонов за хубавата статия и за смелостта да се говори именно по важни въпроси като този, за които по принцип има мълчание от странна на висшия клир на БПЦ.

 3. hpberov каза:

  Да, проблемите с календара са големи.

  Но докога ще се търпи НЕДЕЛНИЯТ ден да бъде всичко друго, но не и такъв, какъвто трябва – тази година е за втори пореден път:

  Déjà-vu: Матури в НЕДЕЛЯ…
  http://hpberov.blogspot.com/2009/05/deja-vu.html

 4. nekoy_si каза:

  Вярно е, че един компромис често води до друг, но по-добре да задържим настоящото положение, отколкото да се увеличи съблазънта с преминаване изцяло на Грегориански календар, освен това мисля, че има сериозни канонични пречки да се изместят и подвижните празници. И то много сериозни!!!
  Нека, които се правят, че разбират четат повече, преди да почнат да се изказват публично и да въвличат имена в изказванията си.

 5. mmm каза:

  Доста глупости има в тази статия, не знам какво толкова се прехласвате…
  И за каква смелост става дума?! По тия въпроси се говори от години, книги се пишат, други статии… Няма как календарният въпрос да бъде решен разумно, единственият вариант е жребий.

 6. jimo каза:

  Съгласен съм с Вас, че не се изисква особена смелост, но не трябва да се забравя, че книги и статии се пишат ПОЧТИ САМО ЗА АПОЛОГЕТИКА НА СТАРИЯ СТИЛ ! Единствената апологетика за НОВИЯ стил, която аз съм чел, е изключително мъдрата брошура на архимандрит Методи Жеров. Ама тя е от 60-70-те години. Кажете ми за някоя умна и обоснована съвременна апологетика за НОВИЯ СТИЛ !
  С уважение,
  Иван Симеонов

 7. kolyo каза:

  Изключително интересна и обоснована статия.Най сетне висшия клир трябва да се съобрази с народа защото празниците обединяват духовно хората.Някой може да възрази, че на празниците се яде и пие но тук е ролята на клира да се напълни тази празнота с духовност.