Държавна сигурност е разработвала ССЦ и ВатиканаМоже да харесате още...

4 Отговори

  1. Въпросът с досиетата не е съществен. Интересното не е ченгето, което е работило в соца, а резултатите от неговата работа, които са отивали за използване от страна на комунистите, които още управляват, вече като бизнесмени, политици, учени и европейци. ДС е работила усилено срещу християнството, защото то оспорва комунистическата есхатология и така подрива вярата на комунистите, в името на която през соца се е налива огромен ресурс. Интересното е, че все повече се горови за репресиите над другославни, а за жертвите на българското православие се мълчи, в това число и в братските православни страни. БПЦ и православието се радват на огромна държавна и „национална“ подкрепа у нас, защото се мислят за стожер на националната идентичност. Тази идентичност обаче е много любопитна, защото соца като интернационален направи всичко за да унищожи националната идея, в името на която са репресирани и български духовници. А 65 години за квалификация и вяра на българите плаща държавата, не БПЦ.

  2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

    Подготвям двутомна христоматия по българска църковна история. Единственият документ, който намерих за влизането на БПЦ в икуменическото движение е писмо на патриарх Кирил до ССЦ (20 ноември 1961 г.). Цитирано е някак между другото в един пътепис: Никодим, митрополит Сливенски. Третата сесия на Световния съвет на църквите в Ню-Делхи. – Църковен вестник, № 12, 24 март 1962. От горния сборник става ясно, че това влизане е наредено от КГБ и КДС. През 1948 г. на всеправославната конференция в Москва икуменизмът е рязко отречен, а само след 13 години православната позиция се обръща на 180 градуса.

  3. В системата на комунизма според известните ни досега факти личи, че всяка дейност е била на подчинение на Партията и на ДС. Християнството е много удобно за интернационален шпионаж в полза на световната пролетарска революция. Примерът с агент Мишо е показателен за какво са използвани духовниците в чужбина както и вербовката на дядо Йосиф. БПЦ обаче активно отказва да сътрудничи за изясняване на истината, защото се говори, че в архивите на Св.Синод се пазят документи от соца, до които не се допуска абсолютно никой. Църквата през соца се легализира като подопечна на РПЦ и като пазител на националната идентичност. Така се пази институцията, но е под въпрос от обективна чисто религиозна гледна точка доколко така се е запазило християнството в неговите примери от историята и съвремието. Затова комисията по досиетата трябва да извади не само данни за владиците, но и за свещениците.Пише се в медиите, че агентите в БПЦ са 50 на 50, т.е. половината клирици са били агенти на бившата ДС.

  4. ivan ivanov ivanov каза:

    като чета документ №27, оставам с впечатление че църквата не просто е била овладяна от службите , но към 1972 г. вече се е превърнала боеви авангард на комунистическия режим в разгрома на световното християнство, като и са възлижени задачи да разработва папата и други християнски деноминации.