За Дънов, Ванга и православния фанатизъмМоже да харесате още...

52 Отговори

 1. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Аналогията Ви с гигантския мобилен оператор е живописна, но ми е трудно да се съглася с нея. БПЦ има „инфраструктура“ и „персонал“ във всяка паланка, но реалните „абонати“ на „услугите“ се броят на пръсти. Нищо чудно да се окаже, че „дребният провинциален доставчик“ има повече „абонати“. И тогава проблемът лъсва в цялата си (траги)комичност.

 2. Надежда Иванова каза:

  Св. Синод, умолявам Ви не предизвиквайте Божието ПРОКЛЯТИЕ над бедната ни България и бедната ни ВЯРА .

  По добре е злото да се отсече отколкото да дойде проклятие върху ни. На никой не е дадено правото да прави компромиси с Божиите повели за да задоволи нечии чувства и претенции. Изправете се пред народа и кажете Божията истина а тези които не искат да ви чуят опитайте се с любов да обърнете сърцата им към Бога.

  Ако Япония може да се възстанови за пет години от катаклизма, то на България и 50 няма да й стигнат ако дойде проклятие върху нея и народа й.

 3. Иван Иванов каза:

  Със съжаление отбелязвам, че това е една от най-несъстоятелните, според мен, статии, публикувани в „Православие БГ“. Явно, авторът живее повече в желан и мечтателен свят, отколкото в действителността, докато в общественото пространство, в медиите, шестват почти триумфално сред невежото и полуневежо множество, окултизъм и езотерика. Ванга, Дънов, Кочовска и др. са едни от ярките знамена на тази болна мистика. Подходящото по форма и съдържание развенчаване на тези митове е задължително, мисля аз. Жалко е, че българското богословие [b]не среща една подобаваща активност и отговорност от страна на БПЦ[/b] за да може да се формира една по-ясна позиция по тези въпроси, която да има своята степен на официалност!

 4. Naskos каза:

  Браво на Пламен Иванов!
  Никой няма право да съди и да напада та било то живи или починали, еретици, невярващи, сатанисти или каквито и да било. Причината е проста: когато съм атеист или и идолопоклонник и ти ми кажеш: Брат повярвай в Христа, ти мислиш ли, че аз ще повярвам???
  Отговорът е НЕ!
  Трябва на човек да му се даде Отгоре, не му ли се даде Отгоре, всичко друго е навятъра. Даде ли му се отгоре, тогава той сам започва да търси пътя на своето спасение!

 5. о. Павел каза:

  Ако следите постоянно новините, сигурно сте забелязали как вълна след вълна минават истерични акции по най-различни, често незначителни поводи. Ту се вдига скандал за пестицидите и инсектицидите, които ядем от десетилетия и умираме като мухи от рак. Ту някой по поръчка реже краката на помияр и го разпъва (sic) на мост в Дряново, което на другия ден минава във всички български и международни медии. Ту се арестуват някакви дребни дилъри на дрога, които веднага се пускат от съда, който е близък с босовете им. Ту провинциални попове заклеймяват сектанти, сякаш те са най-големият проблем на Българската църква. Защо се прави дирижирано всичко това? Много просто – за да се отвлече вниманието от надвисващия провал на управляващите у нас.

 6. Petar Petrov 2 каза:

  😉 Браво! Така е, това е самата истина, може и да не от най-добрите сравнения, но е истина. Църквата има в момента друга мисия, не да се разправя с неща, които са определени преди хиляди години. Умишлено се подлагаме на изкушения от които никой няма да има полза.

 7. Petar Petrov 2 каза:

  Всеки си има мнение, разбира се, но нека видим какво направи Църквата да научи хората, които идват пратени от врачки и гадачки в лоното на Църквата, да ги научи на Причастие, да ги научи на изповед, да ги облагороди… сега врачките вършат работата на свещениците…. не, че трябва да ги величаем, но това, че не се работи не са виновни те, а духовенството, което не гледа как да научи хората, а как за съжаление да ги отвърне от храма и от пътя Божий. Защо и това, да се правят тези акции през Великия пост, защо? Това ли ни е работата…. правиме се на фарисеи и това си е. Не подкрепям начина с дивотия да се правят дивотии, а подкрепям духовенството да работи, да благовести и проповядва с любов и пример. Това е, никой не е виновен, че всеки спи и си развява байрака, служейки само за съблазан.

 8. Petar Petrov 2 каза:

  Просто това е моето мнение, и го казвам от опит. Дивотията е повсемества, а вагоните със спалните са препълнени и вече няма място за никого….. ако не стане някоя катастрофа и не се събудят пътуващите, няма да има след някой ден кой да обръща внимение на Църквата. Сега има, защото е модерно, а и такива индивиди на друго място няма да се видят…. Църквата е като зоологическа градина. За съжаление го казвам, не за да накърня някого и да го обидя. С дълбок поклон към трудовете на всички, които правят това с мъдрост и любов и пастирска разсъдителност.

 9. Japan каза:

  Землетрясение в Японии. –
  http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=82912

 10. Силвестър каза:

  Не е тайна, че в богословските ни факултети се отглеждат качества, които съвсем не могат да се определят като присъщи на православното благочестие и праксис. Покорството към Църквата и свещенството също го няма във въпросниците. Когато учихме в началните курсове първите богословски предмети видяхме, че е по-лесно да се греши, отколкото да се върши добро. После научихме всички видове грехове и някои наши събратя се втурнаха да експериментират в тази посока. Аз лично получих полза от богословието си когато излязох от университета и започнах да го прилагам на улицата. Там открих т.нар. златно правило на обществото – първата степен на смирението. Да се покоряваме на по-горните и да не се превъзнасяме над равните.

 11. Силвестър каза:

  Като четях тази статия си представих автора застанал на амвон и размахващ пръст към нас. Тогава се замислих върху това как ние въздействаме на него, когато ни поканят в някое предаване и ние започнем да говорим оттам. Понеже сме от една и съща школа ще направим едно и също – ще търсим кусури.

 12. Силвестър каза:

  Много хора ни поздравиха за това, което направихме. Хора обикновени, вярващи в Бога и почитащи Църквата като своя майка. Свещеници и богослови ни критикуваха – това също не е необичайно, защото ние не сме еманация на богословската мисъл нито със сигурност сме уцелили най-верния подход при презентиране на поставените цели. И да, не на последно място, дойдохме чак от тъмната и безпросветна сливенска провинция (нали сме провинциални попове) да замърсяваме изтънчения слух на софийските богослови (много от които са родом от Твърдица и околностите 😆 )

  Ако не искахте ние да загрозяваме ефира, защо вие не отидохте там? Защо авторът на такава пламенна и църковно-патриотична статия, така и така е в София, не отвори глас против тази стара язва в Църквата ни?
  Ние нямахме намерение да правим такива изяви…така се случи, но не избягахме от отговорност. А вие ни съдете, както е обичая…

 13. hristianin каза:

  Не разбирам какъв е проблема дипломната работа на въпросния отец да се доведе до ушите на широката общественост?!? И някой да е чул отеца да омаловажава другите проблеми на нашето общество и Църква?
  Единственият проблем е, че за масата български народ позицията на Църквата звучи скандално. Но това е и доказателството за необходимостта от просвета и по този въпрос. Въпросът за навременността е друга тема. Но необходимост, определено има!

 14. козловска каза:

  За мен статията е много уместна ,а авторът звучи като убеден християнин.Защото въпросното предаване събуди у повечето хора най-малкото недоумение за да не кажа объркване.Времето днес е толкова динамично и ще бъде много по-полезно ако БПЦ поиска от националните медии трибуна за такива съвременни и добронамерени богослови,като автора,които са чувствителни към днешните проблеми и търсят път към сърцата на повече хора.

 15. Лъчо каза:

  Изпаданията в транс и говоренето с бесове на Ванга:

  http://vbox7.com/play:e00ddcf7

 16. Йордан Попхристов каза:

  Заставам твърдо зад о.Силвестър и свещениците от Сливенска епархия в тяхната борба за защита на православието.Учудва ме за пореден път мълчанието на синода и пълното му дистанциране от действителността и паството.Пълен непукизъм дебилство и олигофренизъм.Скоро св.синод ще остане без паство ще управляват сами себе си дори няма да имат финансови средства да се издържат защото презряха най-малките.Склонен съм да мисля че ги държат по някакъв начин на каишка за да мируват и мълчат гузно и престъпно спрямо собствения си народ .Може ли на свещеници да се плащат заплати със свещи и да живеят без осигуровки?Може ли епископи да се държат като феодали и простаци с изтерзаните си подчинени и миряни?Това няма да продължи дълго.Затова хората се отдръпнаха от Църквата това е началото на вашето наказание.И знайте че Бог ще си намери хора.Не се мислете за богоизбрани.

 17. Авторът каза:

  Уважаеми о. Силвестър,
  По принцип не пиша коментари към мои статии, понеже смятам, че каквото съм искал да кажа, съм го казал и че всеки има право на различно мнение. Искам само да поясня, че аз не съм от София, нито съм от една школа с Вас за мое щастие. Не бих отишъл по време на поста (пък и по друго време) в никое предаване, за да разпъвам този или онзи умрял шарлатанин, да му правя реклама и да показвам колко аз съм прав и православен.
  В обществото има духовен вакуум и хората, които отиват по врачки и в окултни общества, не са получили това, което търсят в Църквата. Самата Църква не е виновна за това. Виновни са онези духовници, които изискват от миряните покорство към тях, а не към Бога. Онези духовници, които раздават епитимии, забрани и анатеми, а не поучават според Евангелието, не катехизират, не учат на любов. В едно въцърковено общество не биха се повдигнали подобни дискусии, защото хората сами биха могли да отсеят Истината от фалша.

 18. Блага каза:

  Да…Но да припомним, че този спор започна именно с от вас г-н Сивов, с така наречената ви Вангелиада. Пригласи ви, както обикновено, г-н Благоев от БНТ, а сега ви виновни духовниците от Сливен. Лично аз имам своито обяснение – мисля, че вие разчитахте именно на това, че този спор ще се разрази и ще се развие по този начин. А именно – че ще изкажат на глас и с твърдост вашите твърдения!

 19. Блага каза:

  А верния подход беше този въпрос да се коментира след години – да се обрижват духовно българите, да станат част от църковния живот, да им се обяснява, че е лошо заниманието с окултистки практики и кръгове! И всичко щеше да си дойде на мястото! И темата за Ванга също!

  А сега духовниците изглеждат като викащи в пустиня – като някакви агресивни мъже – казаното от тях беше истина, но много непремерена и много неразбрана!

 20. fen каза:

  Поздравления към автота на статията! Перфектно написана и изказана гледна точка! Г-н Иванов, Вие сте изучил българският език в съвършенсттво, за което ви поздравявам. А сега моята молба е да започнете да изучавате и православието, тъй като пропуските ви са очевадни. Преписвал ли сте на изпитите, за да завършите богословие? Задавам този въпрос, защото липсата на знания е голяма. Все пак този сайт се казва pravoslavie.bg- надявам се статиите да бъдат на такава тема. С любов в Христа- Коко

 21. Димитър Николов каза:

  Отец Силвестър явно наистина се е отказал от всичко светско в името на вярата. Той прекарва много време в различни форуми, мрежи и сайтове, а другото свободно – по сутрешни блокове. Виждам, че хиляди миряни вече изразиха възмущението си, в социалната мрежа вече са около 3000 само за 4 дена. Тази негова моментна слава ще му коства доста, но той едва ли го съзнава, опиянен от светски дела. Нека Бог му прости за глупостите, които надроби заедно с останалите от сливенската епаршия и изложи БПЦ.

 22. fen каза:

  Освен това фактът, че във фейсбук страница, защитаваща Ванга и Дънов и пълна с постове, меко казано обидни за православието Вашата статия се сочи за пример за християнска гледна точка доказва православността Ви. Простете, но в Евангелието, на което така се позовавате Бог казва че не може да има среден път. Вие изберете Вашия.
  А епископ Тихон… Май само Вие не сте гледал ватиканското видео с горепосочения епископ в главната роля. След това коментирайте разликата м/у него и това:
  http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=sv_zografski_machenici.xml
  Ако папистите за Църквата за Вас, то какви са тогава св. 26 Зографски мъченици?
  Моля Ви само да внимавате с отговора, защото ако отречете канонизирани светци, то този сайт надали е за Вас…

 23. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“Блага“]Да…Но да припомним, че този спор започна именно с от вас г-н Сивов, с така наречената ви Вангелиада. Пригласи ви, както обикновено, г-н Благоев от БНТ, а сега ви виновни духовниците от Сливен. Лично аз имам своито обяснение – мисля, че вие разчитахте именно на това, че този спор ще се разрази и ще се развие по този начин. А именно – че ще изкажат на глас и с твърдост вашите твърдения![/quote]

  Блага, бъркате ме с автора на тази статия; двама различни Пламеновци сме. Не съм разчитал (с „Вангелиада“) да разразявам никакви спорове. Реагирах на призива да бъде канонизирана Ванга, който призив излезе от устата на един свещеник. Не ми вменявайте сценарии, към които нямам отношение. Продължавам да смятам, че когато свещенослужители проправят пътя към отстъпления от вярата (освещаване на безумни „храмове“, лансиране на окултистка „святост“), наше задължение е да реагираме, а не да изчакваме благоразумно, както съветвате Вие.

 24. Димитър Николов каза:

  Вижда се, че някои хора отдавна са се отдалечили от Бога. Позволяват си да съдят мъртвите от негово име, нещо което е недопустимо! Позволяват си да ползват хули и то по време на пости, за това пък нямам думи! Заради продажбата на една книга изложиха БПЦ пред цяла България. Но както Иисус изгони търговците от храма, така и те трябва да помислят за деня, когато ще се изправят пред светия Отец. Защото е казано: „Не съди, за да не бъдеш съден“. Моралния съд от българския народ вече е факт – когато пуснаха темата по радиото, нямаше един да се обади в защита на тези свещеници. Хората бяха възмутени, организират се вече протести, хиляди са крайно учудени, че по време на свети пост, няколко свещеника дръзват да правят това. Но Бог е любов и Бог е истина. Той ще отсъди, а те най-добре да бъдат смирени и да не всяват смут по време на свитите празници. Мир вам

 25. Вярващ каза:

  😉 Цитат: „Наскоро с мои приятели богослови проведохме един комично-трагичен разговор“
  Относно несериозното, комично и шеговито отношение към св. Православие е добре да се прочете книгата на Архимандрит Серафим „Оптинските старци“
  Цитат: „Духовниците в Църквата трябва да обърнат внимание на своето социално служение“
  Факт! Но е добре да се взима под внимание, че основното предназначение на Църквата е именно спасението на душите, а след това Социално министерство. Със Здраве:)

 26. Вярващ каза:

  Цитат: „Христос дойде, за да спаси погиналите чрез любовта, а не чрез отхвърлянето на личността и прогонването“
  “Ако някой ви благовести противно на това, което ние ви благовестим, макар той да би бил Ангел от небето, анатема да бъде” (Гал.1:8, 9)
  Или това не е част от православието? :-*
  Дънов?
  http://danovizam.blog.bg/drugi/2009/04/21/dynovizmyt-e-sreshtu-bogatite-hora-cyrkvata-semeistvoto-i-pa.325451

 27. iliana sivova каза:

  четох коментарите и сякаш те се отнасят за някакъв друг текст – и тези, които подкрепят позицията на автора, и тези, които я критикуват. а текстът ми се вижда доста ясен: църквата трябва да говори и да се грижи първо за своите верни; да има ясно църковно съзнание. така хората ще имат и разбиране за характера на тези духовни явления, за които авторът счита, че църквата ясно си е казала мнението.
  що се отнася до другите, които искаме да „просветим“ – надали през ванга и дънов ще стане точно. повечето народ както се вижда гледа на тия църковни изявления като на пропаганда. и това е нормално донякъде, колкото и да е тъжно. защото неориентираният човек действа интуитивно, както децата правят. и приема назидание само от такъв, когото предварително е харесал и приел за авторитет. обратно – отхвърля казаното от този, когото не уважава. независимо кой от двамата му говори истината. е, ако искаме хората да слушат какво им казва църквата, трябва повече да се постараем да заслужим тяхното уважение. като предварително е ясно, че това няма как да стане масово, защото никой не ни е обещавал обществени почести и медиен комфорт. „Ако светът ви мрази, знайте че Мене преди вас е намразил… Ако Мене гониха, и вас ще гонят“ (Йоан 15:18-20).
  не виждам причини за нападки; текстът е разумен и балансиран, и казва верни неща. смятам, че няма как да обърнем общественото мнение, но е важно да има трезво и правилно съзнание в църквата. и да го казваме, когато ни питат, като гледаме да не превръщаме в пропаганда църковнтото учение. защото нито ще сме му верни по този начин, нито пък ще има полза някой.

 28. Лъчо каза:

  http://vbox7.com/play:ce2bb5ae&al=1&vid=4936531

  Това е цялото предаване за Ванга от 3.10.2009 на Венета Райкова. От него става ясно за всички бесовски дейности на Ванга – врачуване, гадателство, говорене с мъртви, изпадане в транс и гояворене с чужд дори мъжки глас! Макар, че филма е правен за да рекламира нейната дейност за християните от всички деноминации това е документът разкриващ нейните „феноменални“ способности!

 29. Лъчо каза:

  http://vbox7.com/play:66012340&al=1&vid=4951783

  Това е предаването на Венета Райкова от 10.10.2009 г. с втората част от филма за Ванга! В него се доразказва историята на Ванга и бесовските дейности , с които се е занимавала – врачуване, гадателство, изпадания в транс, говорене с чужд глас, говорене с мъртви и т.н. !

 30. о. Павел каза:

  [quote name=“Димитър Николов“]“
  „Вижда се, че някои хора отдавна са се отдалечили от Бога. Позволяват си да съдят мъртвите от негово име, нещо което е недопустимо!“ Мъртвите да не би да са богове, към които е забранена всякаква критика? Вие, дъновистите, като се кланяте на един мъртъв шизофреник, извършвате идолопоклонство и нарушавате основната Божия заповед.

  „няколко свещеника дръзват да правят това.“ Точно това е тяхното задължение. „Горко ми, ако не благовествам!“ – пише ап. Павел (1 Кор. 9:16).

  „Но Бог е любов и Бог е истина.“ Вашият окултно-масонски бог не е нашият Бог. „Махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие“ (Мат. 7:23).

 31. Nikolai Bonchev каза:

  ЦИТИРАМ АВТОРА: „Вчера бях свидетел…публично в национален ефир заклеймиха православен епископ, с когото са в канонично общение, нарекоха Римокатолическата църква секта и нахокаха водещата за това, че не разбира богослужебния език и не ходи на църква.“
  Не чух никъде да се нахоква водещата, това е клевета от Ваша страна. Колко светии съвсем открито и недвусмислено ни поучават, че Римокатолическата „църква“ е ЕРЕТИЧЕСКА“. Какво ще кажете за тези истински последователи на Христа? Вие тях признавате ли ги за светии, или за Вас са фанатици? Така, че аз не виждам нищо смущаващо да не се признава Римокатолическата т.нар. църква за канонична. Напротив, мен ме притесняват, онези икумeнисти, които търсят сближаване с папата, без Римокатолическата „църква“ да се покае за еретичеството си и за золумите, които е извършила срещу Светата Православна Църква. Що се отнася до епископ Тихон, вижда се, че той също е икуменист.

 32. Вярващ каза:

  Цитат: „Нека само да се вгледаме в Свещеното Писание на Новия завет. Нито на едно място Христос не заклейми, нито отлъчи, нито запрати в ада, когото и да било“
  А по-долу посоченото почивка в Кушадасъ ли е?
  http://www.plovdivskamitropolia.bg/newsshow.php?idd=63

 33. Ivan Atanasov каза:

  8) Явно някой изрови томахавката и войната „започна’ И то за какво?Дънов,Ванга , имена от миманса. 😮

  Нито единият ,нито другият за мен имат нещо общо с Православието.Потвърждавайки думите ми ,БПЦ почти не реагира на „закачките“ и не се включва във „войната“ !

  Арабите казват „кучетата лаят ,кервана си върви“

  А вие дами и господа /православни/защо търсите „свадата “ с техните подражатели?
  Точно по време на Великите пости! За да сте в играта -една безмислена игра на борба с вятърните мелници ли ?.
  Е и какво, като им докажите /на последователиоте на Ванга и Дънов/,че не са прави ? Те ще ви разберат и ще се отрекат от кумирите си ? 😥
  И за това Спасителят ни е дал съвет “ Отърсете прахта от дрехите си…….
  Защо искате на всяка цена да им развалите „уютните “ балончета в ,които си живеят?Пречат ли ви нещо?
  Простете им а то има кои да им поиска сметка ,нали?

 34. Nikolai Bonchev каза:

  Господин Вярващ, не са едно и две местата в Светото Писание, където Господ Иисус Христос споменава за ада и че много хора ще попаднат там. Не съм съгласен да оставаме безразлични към чистотата в Православието и да позволяваме на разни про-икуменистически настроени госпожи и господа да подриват Светата ни Православна Вяра. Няма нищо лошо в това да кажеш, че Католическата църква е ерест, че епископ Тихон е икуменист и че същия няколко пъти се поклони на папата и му целуна ръка. А това въобще не се изисква от протокола. Можеше само да се здрависа с него и съвсем леко да се поклони от чисто човешко уважение. Горещо подкрепям отец Висарион. От такива духовници имаме нужда, а не от равнодушници.

 35. марко каза:

  началото струва ми се постави свещеник Ангел Кочев от Петрич.Последва статията на г-н Сивов…Тя отприщи бента/адмирации./За мен е важно,за мен и за мнозина които искаме да чуем ясната и изречена на висок глас истина именно от страна на БПЦ.Важно бе и за нея самата да го стори,въпреки,че знаеше какво ще последва…Съотношението е без значение!Това бе нужно първо нам които сме в кошарата,а и кои знае дали пък някои вземе,че се поправи и се откаже от заблудите си тогава що,струвало ли си е усилията?важно е и за онези,които се определят за атеисти/какво определение атеисти-безбожници/поне да чуят позицията на официоза БПЦ.Пост е!Да.Това освобождава ли ни задължението да казваме истината.Още веднъж поздравления на г-н Пламен Сивов за статията!

 36. Любов каза:

  Много от нас търсят отговори на най-важните въпроси: от къде идваме, защо сме създадени, какво трябва да свършим по време на земния си път, има ли отвъден свят, можем ли да уловим сигнали от този свят? На практика никоя религия не отрича живота след смъртта – духът и душата надживяват тленното и преминават в отвъдния свят – това би означавало да отрежат клона, на който седят. Защо тогава ние, които търсим всички тези отговори, всеки по свой собствен начин, сме обявени за поклонници на дявола? След като има отвъден свят, защо тези които са по-сензитивни и улавят сигнали от него са „обладани от дявола”? В Библията пише „24:24 защото ще се появят лъжехристи, и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.” Да лъжепророци има, както има и лъжехристи и лъжедуховници, но всички ли са такива? В Библията пише още „2:17 Ще излея от Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват…”

 37. Любов каза:

  И ето го противоречието: нима големите пророци от Библията не са получили религиозното си знание чрез контакти с духовния свят и духовните същества? Нима всички световни религии не се основават на изказвания, пренесени от „другия“ свят? И защо това не е възможно да продължава да се случва? Защото тогава ангелите и архангелите са били добри, а сега – зли дяволи? Или защото тогава Бог е разговарял с хората, а сега – не? Да не е умрял? Или заспал? Или може би няма желание да общува повече с нас? Не е ли абсурдно сегашният Бог да е различен от предишния? Или причината е в служителите на институцията „църква”, които се страхуват да не бъде разклатена вярата на все по-малко оставащите покорни и готови да плащат овчици?
  Защо Църквата признава отвъдния свят, но в същото време отрича общуването с него? Може би търсещият би могъл да намери нещо, което противоречи на ортодоксалната догма и да постави на карта собствената властова позиция.

 38. Любов каза:

  Христос е бил разпънат, защото е предизвикал духовно неподчинение с неговото учение на любовта, което се е различавало от всичко, което се е проповядвало по онези времена. Сега всеки, който се опитва да даде отговор на някой от основните въпроси извън религиите, е подиграван и обявяван за шарлатанин, последовател или дори инициатор на опасна секта. Всичко, което не пасва на манипулирания дух на епохата, се осмива – „Отче, прости им, защото не знаят какво правят.“ Моето (и не само!) мнение е, че днешните религии заслепяват търсещите – почти всяка една от тях твърди за себе си, че е единствената истина и осъжда всички останали, било то религия или просто духовен път. Защо се съдят различните, включително се прокълнават хората в неравностойно положение (случая в Троянски манастир)? В същото време, всички религии твърдят, че Бог е любящ… А любящи ли са нашите посредници с него?

 39. Любов каза:

  Всички се вълнуват от въпроса за отвъдния свят, но кой може да даде окончателен отговор? Религиозните водачи, наизустили пасажи от някакви текстове, за които никой не знае дали са измислици, дали са преписани от други източници и манипулирани за техния народ или са напълно изопачени? Едва ли. Не мислите ли, че свещените текстове са създадени така, че да възхваляват духовните лидери, да затвърждават позицията им, а в същото време зарязват хората с нерешените им проблеми? Т.е. в книгите и каменните светилища човек може да срещне истината единствено в ограничена форма, защото тя е в сърцето и то отваря пътя към духовния свят и към това, което наричаме „Бог“. А истинският търсач на истината иска да да я научи лично и търси директната връзка, а не буквоядната вяра. Само знанието може да бъде пренесено, но не и истината – нея всеки трябва сам да си я открие.
  Поздравления за автора! Бог е толерантен – да сме толерантни и ние; Бог е Любов – да се обичаме, защото всички сме негови чада!

 40. Vera Davidova-Pote каза:

  Аз също не харесвам статията.

 41. Стефан Чурешки каза:

  Статията е много хубава и премерена. Не сьм сьгласен обаче, че Бениса Дуно и Ванга са дребни фигури – те са много по-големи от някои наши и чужди владици и епископи, които в своята злобна ревност в манията си за изклучителност на православието гонят хората от храма и от Бога.

 42. Nikolai Bonchev каза:

  Дънов и Ванга не са дребни фигури, като се има предвид, колко вредно е тяхното влияние сред обществото ни.
  В книгата Второзаконие 18 глава ст. 9—11 четем: „Кога влезеш в земята, която Господ, Бог твой, ти дава, да се не учиш да вършиш гнусотии, каквито са вършили тия народи; не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа.”
  По ясно от това, здраве му кажи. Е, сега остава някои да кажат, че Ванга не се е занимавала с врачуване, а с нещо друго. Или може би не е общувала с духове?
  Г-н Чурешки, какво лошо има да вярвам, че Светото Православие е единствената спасителна вяра. Мюсюлманите например си вярват в тяхната вяра, но Вие от техният фанатизъм не се впечатлявате, а все Православието във вида, който ни го предадоха Св. Отци Ви пречи. Иска Ви се да го измените малко…

 43. Ivan Nikolov каза:

  [quote name=“iliana“] …характера на тези духовни явления, за които авторът счита, че църквата ясно си е казала мнението…не виждам причини за нападки; текстът е разумен и балансиран, и казва верни неща[/quote]

  Какво счита автора,аз разбрах.. и Не го приемам, а ти Илиана какво считаш ?И ти ли считаш че:“църквата ЯСНО си е казала мнението“ ..казала го е за Дънов и то Църквата от преди 80 години,не днешната,…а за Ванга ??! ..май единственото ЯСНО мнение идващо от сегашната „Църква“ е това на Архиерейския от Петрич – „да се канонизира за светица“,припомни някое друго..ако се сещащ! А процентните съотношения м/у дъновисти и православни 1:200 – 1:400 наистина разсмиват. Преди време един сърбин беше казал за православните в България „че сме.. 200 души и затова всички се познаваме“..тоя макар и на шега е казал „по верни неща“ от автора на статията чието заглавие по би подхождало да бъде : „За Дънов,Ванга и синодалния непукизъм „… вместо неговото!

 44. костов каза:

  Сръвнението на БПЦ с мрждународна корпорация и пазарните условия ,само по себе си говори за скодоумието на автора на статията.Без съмнение служи на Рогатия и няма място в сайта.

 45. zmianatz каза:

  5. Когато дойдоха в земята Цув, Саул каза на слугата си, който беше с
  него: да се върнем, да не би баща ми, като забрави ослиците, да почне да
  се безпокои за нас.
  6. Но слугата му рече: ето, в тоя град има един човек Божий, човек
  почитан; всичко, каквото той каже, се сбъдва. Да отидем сега там; може
  би, ще ни посочи нашия път, по който да вървим.
  7. И рече Саул на слугата си: добре, ще отидем, а какво ще занесем на тоя
  човек? Защото хляб не остана в торбите ни, и подарък няма, за да занесем
  на човека Божий; какво имаме?
  8. Слугата пак отговори на Саула и рече: ето, в ръката ми има четвърт
  сикла сребро; ще я дам на човека Божий, и той ще посочи пътя ни.
  9. По-преди у Израиля, кога някой отивал да пита Бога, казвал тъй: да
  идем при ясновидеца. Защото тоя, когото днес наричат пророк, по-преди се
  наричал ясновидец.
  10. И рече Саул на слугата си: добре казваш; да идем. И отидоха в града,
  дето беше Божият човек.

 46. Атанас2 каза:

  Г-н Иванов, изключително съм разочарован от тази статия и че такъв авторитетен сайт като Православие.бг публикува такова нещо.

  Но нека ви кажа няколко неща:

  1. Това че почна да се говори толкова за Ванга и Дънов е съвсем полезно, но не е достатъчно. Напротив малко е. Трябва масово да се разяснява вредата от окултистката Ванга и теософа Дънов, защото те, привидно утвърждавайки Християнството, всъщност го разяждат отвътре, служещи на противохристиянски сили.

  2. Христос не е отлъчил никого, но апостол Павел не един път в своите послания е говорил за отлъчването.

  3. Невежеството на отделни православни свещеници и колективното ерес на Западната Църква са съвсем различни неща, съжалявам, че не го разбирате.

  Цялата статия вони на икуменизъм, модернизъм и либерализъм. Срам ме е , от такива богослови като вас. Ама нали е последно време…

 47. Драго каза:

  Когато става въпрос за човешки души и за тяхното спасение е просто меко казано цинично да се смята в проценти за последователите, защото за една душа всичките богатства на света не са достатъчни за да я изкупят, а тук се говори за няколко си хиляди дребни последователи. Ако приемем, че учението на Христос е истинно, то тези души, „БОГОСЛОВЕ“ са обречени на АДА. Но за мтеб какво са някакви си % от човешки души. Защо не вземеш да си скъсаш дипломата и да се пишеш всичко друго, но не и богослов.

 48. Иван Ар. каза:

  Г-н Иванов, много съм разочарован от статията Ви, която е езцяло ваше лично мнение! Ако един сайт се стреми да е обективен тлябва да обуславя твърденията си! БПЦ твърдо и ясно изказа мнеение и се обоснава на теологични доказателства,че хора като Ванга и Дънов нямат място в Църквата! Освен ако Вие не искате да направите нова Църква? И много ми е старнно защо всички секти, врачки и прочие се опитват да се утъждествяват с Православната Църква, а не измислят нещо друго различно? Ами отговорът е ясен: За да заблудят колкото се може повече вярно следващи пътя към душевно спасение и да ги доведат до погибел, което те няма и да разберат, защото всички такива секти и врачки много умело си служат с църковните термини и символи, но без никакъв смисъл в тях!

 49. Виделина каза:

  – „Често питат: „Ами ти проповядваш ли нещо съобразно църквата?“ Аз проповядвам неща, които са съобразени с великия Божествен закон; пред Господа не лъжа; дали моето учение е съгласно с вашите възгледи, за мене е безразлично. За мене е важно моите възгледи да бъдат съгласни с великия закон, да не бъда лъжец пред Бога, пред Небето, пред ангелите, пред светиите – то е важният въпрос за мене.“

  – „Нашата задача е да въдворяваме Царството Божие на Земята.“

  Учителя

 50. бай Промо каза:

  Д. и В. НЕ са ‘дрени риби’, а по-скоро ‘подводници на Р-я’, които имат за цел да обърнат геополитическата ориентация на страната с тотална ерозия на националното съзнание и подмяна на ценностната система. Освен хаос в системата имат за цел да подкопаят мораните устои на нацията, като подменят християнството с демонизъм и сатанизъм, който да се представя като атеизъм.
  Д. и В. са всичко друго, но не и ‘дребни риби’.

 51. Бай Промо каза:

  Отн.: ‘… които в своята злобна ревност в манията си за изключителност на православието гонят хората от храма’
  Шарлатани като Учителят Д., които се занимават с духовен бизнес са били гонени от храма и от самия Христос (за повече подробности вж. чейджаджиите от Храма в Йерусалим, които са обменяли сребърния половин шекел по курс ‘едно към гьотере’).
  За В. е малко по-различно, обаче накрая май и тя го е ‘ударила на чейндж’.

 52. Н1234 каза:

  Ясновидството и Окултизмът са пътища водещи хората към ада, какти и всякъкви изкривявания на догмите и каноните на Църквата.За мен това е едно от най-важните неща.За жалост повечето клирици държат да са в крак с времето и в съгласие с всички.
  Поздравления за всички свещеници изповедници на вярата.Но още повече щеме зарадва ако някой скочи на антицърковния и масонски икуменизъм проповядващ се във факултетите и от разни „духовници“