Има ли памет водата?Може да харесате още...

11 Отговори

 1. Люси каза:

  Не сьм сьгласна, че хомеопатията е „лекарство-измислица“, понеже „традиционната наука“ не може да я обясни. Много неща не може да обясни традиционната наука, дори и сьществуването на Бога. Тя далеч не е вездесьща и всемогьща и се развива и манипулира до голяма степен от финансови интереси, в т.ч. на фармакомпаниите, така,че това не е никакьв аргумент. Аз лично сьм се убедила в ползата от хомеопатията и намирам горното твьрдение за неверно.

 2. Валентин Велчев каза:

  Нека направя едно уточнение. Има хомеопатични лекарства, които са клинично тествани и са с доказан терапевтичен ефект. Но тук става въпрос за т. нар. „биоенерготерапевти“, които без да имат медицинско образование и фармацевтични познания препоръчват (а често – и продоват) на „пациентите“ си чудодейни илачи, като им приписват магически свойства.

 3. danya каза:

  Какво мислят авторите на статията за осветената вода? Може ли тя да бъде „лечителна за душите и телата и прогонваща всяка съпротивна сила“?

 4. Валентин Велчев каза:

  Към danya:
  Не! Това може да направи само Христос!
  Все пак попитайте някой свещеник, за да Ви даде допълнителни разяснения по въпроса.

 5. danya каза:

  „Поради богатата естествена символика на водата и връзката й с тайната на нашето спасение св. Църква я употребява от най-ранни времена не само в своите тайнства (Кръщение и Евхаристия), но и в някои обреди от очистителен и осветителен характер -като символ на живота, на възраждането, на очищението и освещението и като сила, която възражда, очиства, освещава човека и околнота му среда, за да съдейства при създаването на новото небе и новата земя (2 Петр. 3:5-7; Откр. 21:1) и за личното спасение на човека. „
  Проф. ставр. икон. Благой Чифлянов. Литургика. С., 1997, с. 316

 6. danya каза:

  „Освещаването на водата, която се ползва при осветителните и очистителните обреди, наричаме водосвет. Водосвет е обред, при който чрез молитви, призоваване на Светия Дух и кръстообразно благославяне на водата посредством ръката на свещеника, тя се освещава и става „лечителна за душите и телата и прогонваща всяка съпротивна сила“.
  Богослужебния типик на Православната църква в съвременния си обем съдържа пет обреда за освещаване на вода“
  Проф. ставр. ик. Благой Чифлянов. Литургика. С., 1997, с.316

 7. Валентин Велчев каза:

  Към danya:
  Виждам че сте добре запознат/а с Литургиката. В предаването един дъновист ме убеждаваше, че принципно няма никаква разлика между тяхната гледна точка и тази на ПЦ. Той твърдеше, че водата, чрез въздействието, което й оказват (според методите на Емото), също ставала „лечителна за душите и телата и прогонваща всяка съпротивна сила“. Смятате ли, че беше прав?

 8. о. Павел каза:

  Хомеопатията няма научна основа. Тя е магическа медицина. Фактът, че „действа“, именно доказва съществуването на зли духове.
  .
  „В выступлениях священнослужителей, специалистов по изучению вышеуказанных явлений было определено, что порядка 90 процентов этой категории „духоносцев“ и „целителей“ составляют обыкновенные шарлатаны, которые используют доверчивость граждан. 5-10 % этой публики весьма опасны для общества. Эти люди занимаются магической практикой и откровенно общаются с падшими духами. Такая категория „специалистов“ несет духовную угрозу, подрывает психическое здоровье украинцев. Известно, что людям, пострадавшим от воздействия оккультных практик, требуется длительное время для восстановления психического здоровья и прохождения реабилитации в Церкви.“

  http://cpgazeta-ru.blogspot.com/2011/01/blog-post_1797.html

 9. iliana sivova каза:

  може да се каже, че нищо не знам за хомеопатията. но преди време един доктор, който разпространява хомеопатични лекарства, ми обясняваше как се приготвят лекарствата в класическата хомеопатия. разрежда се там каквото се разрежда докато нищо не остане от „подобното“ вещество, но най-важното е след това при динамизирането съдът да се удари с Библията. така възниквала лековитата сила. помня, че го питах, няма ли да е по-добре да се удари с Библията директно пациента, да има по-пряко действие. не ми отговори. мдаам… 🙂

 10. Петър Вълков каза:

  [quote name=“Люси“]Не сьм сьгласна, че хомеопатията е „лекарство-измислица“, понеже „традиционната наука“ не може да я обясни. Много неща не може да обясни традиционната наука… Аз лично сьм се убедила в ползата от хомеопатията и намирам горното твьрдение за неверно.[/quote]

  Права сте, че хомеопатията е способна да излекува някои случаи на болест. Например вижте изследването на Pirtkien (1976) за лечение на ставните заболявания
  54% се подобряват чрез лечение с хомеопатични средства. Но същото изследване установи, че чрез медикаменти на традиционната медицина има подобрение в 95% от случаите!
  Освен това, изследванията показват, че тези 54% на „успешното лечение“ с хомеопатични лекарства спокойно могат да се дължат на плацебо-ефекта. Според д-р Пфайфър, фитотерапията има по-голяма ефективност, защото съдържа активни вещества. При хомеопатията се пие бистра водица или в някои случаи адитиви (добавки), които придават на лекарството само цвят, вкус и т.н.

 11. Алегрия каза:

  Не е зле, за да няма такива разногласия като текущия за хомеопатията, а и ред други, БПЦ от време на време да излиза с единно становище по съвременните наболели въпроси, за да не се налага обикновения християнин, с нищожните си сили и благодат да се мъчи да достига сам до необходимата му истина, касаеща злободневните му нужди.
  Съгласете се, че всеки от нас разполага с много малко време, за да се рови в нета или другаде, само за да си набави информация, на базата на която да започне да умува. А дали изобщо ще открие истината е друг въпрос. Пастирската роля на църквата е в ужасна криза и от това страдаме всички. Дано предвид това Бог бъде по-милостив към нас!