Има ли смисъл от православната църква?Може да харесате още...

11 Отговори

 1. mirko каза:

  Любимите ми „писатели“… дето никога не са имали църковен живот и не знаят какво е Църква, но най-обичат мъдро да се изказват и да пишат за това колко е зле. Сигурно за да се оправдаят пред себе си… „Аз съм изключителен и интелигентен(а)! Разбирам ги работите. Не могат поповеде да ме минат. Трябва да и те като мене и те умни, разбирачи“ И колко хубаво звучи така! Kато си го каже човек направо. Толкова е по-нелицемерно.

 2. Дон Кихот каза:

  Куп реторични въпроси: „Да сте чули църковна проповед?“ Публикуват се на православните сайтове, но Вие забелязахте ли изобщо? Софийският свещ. Лашков е издал поне 3 томчета с хубави проповеди. Вие потърсихте ли ги или чакате ние като сектантите да ги разнасяме по етажите? Няма да чуете проповеди по телевизиите и радиата (освен регионалните), защото достъпът там е забранен. Защо БПЦ не протестирала срещу Могилино или приютите? Защото има държава, която отговаря за разследването на подобни престъпления или издържа такива приюти. Нелепо е църквата да реагира на всяко престъпление и катастрофа, направени от липса на морал, самонадеяност, небрежност. Тя дава насоките, а всеки има свободната воля да ги следва или не. Станете член на църквата и дайте пример за християнско поведение!

 3. Vasco каза:

  Това са поредните идиотщини на поредния посредствен журналист. то хубаво, че родителите му са то кръстили, но поне да бяха го научили нещо и за православните истини. Явно и те толкова са разбирали от тях. Личи си, че ако трябва да оценяваме знанията му за православието и 0 му е много. То, вяряно и че нашите журналисти в болшинството си са хора, които нищо не разбират, но винаги са готови да си дадат мнението.
  Въпросът е друг – защо въобще този постер (тази боза по-точно) е публикуван в този сайт? Не е ясно редакторите тук за какво работят – за православието или против него?

 4. Ангел Небесен каза:

  Непредубеден човек, дори без да е прочел статията, ще види по предходните три коментара, защо НЯМА смисъл от православната църква.

 5. Андрея каза:

  Църквата ни винаги ще има критици и слава Богу! Не е ли по-добре, да се вслушаме в тях и което е вярно и да опитаме да го поправим? Сякаш не се учим от Притчите Соломонови 9/8-9″ Не изобличавай кощунника, за да те не намрази; изобличавай мъдрия, и той ще те обикне,
  дай съвет на мъдрия, и той ще бъде още по-мъдър; научи праведния, и той повече ще напредне в знание.“ Налоследък сме се превърнали в кощунника?
  Как да се „защитим“? С есето на Лидия Илинова “ На Великден в Пловдив“ ли? Но то за съжаление е като комсомолска дописка!
  В статията на Юлиан Попов има по-скоро болка, че БПЦ не отговаря на неговите представи за църква, отколкото критика. Ако Юлиян Попов познава Църквата като Евхаристийно събрание и е част от него, със сигурност упреците му нямаше да са в този стил. Жалко е, че за хората ние/ БПЦ/ не сме Ехаристийна общност, а институция…..

 6. Atila каза:

  Защо скачате с обидноназидателни постинги срещу човек, които се опитва да бъде откровен, да си отговори на доста нелицеприятни, но верни неща от църковната ни действителност? Или когато искаме диалог – защо никой не ни го предлага, когато ни предлагат диалог – не е това начина за воденето му. Това ли ни е християнството? Щом ни бият, ще бием, щом ни колят, ще колим…ами кое ни прави по-различни от „другите”? Авторът според мен търси откровен отговор на въпроси, които имат крещяща нужда от отговор. Няма църковни проблеми отделно и обществени проблеми отделно, щом засягат хората в тази или онази държава, не казва ли ап. Павел „…станах всичко за всеки”. Някога древната църква е била гонена отвсякъде, но е растяла с всеки ден, защото е светила с неподправената светлина на тези, които са били Църквата, днес? Не може да пробутваме алпака на невъцърковените хора и да ги лъжем, че това е чисто злато. Нито са толкова прости, нито толкова наивни. Въпросите в този коментар искат отговори, и ако искаме да вървим напред, нещо да се промени, трябва да ги дадем. Щраусовия синдром и непривичните за нормални християни заклеймявания не само, че вече не минават, сами сте убедени ефекта им е нулев. Крайно време е всеки ясно да си даде сметка, че Църквата не е само за спасение на тези дето са в Нея, но и за привличане на тези останали извън Нея и всеки един вътре в Нея, ще дава отговор и за тези останали извън…

 7. Тина каза:

  Въпреки че на пръв поглед някои от твърденията на Юлиан Попов изглеждат крайни, статията ми хареса. Смятам, че Българската православна църква, в т. ч. и ние, мяряните, има още много какво да дадем и да покажем на обществото. Смятам, че наистина трябва да има по-активна социална и просветна дейност: хосписи, приюти за бездомни, социални трапезарии, образователни школи за деца и възрастни и мн. др. Вярно е, че Църквата не трябва да се меси в делата на държавата, но когато става въпрос за системно пренебрегване на нечии права – в случая правото на медицинско обслужване и на образование на деца сираци и деца с увреждания, прояви на невиждана агресия, дори сред малолетни в обществото, тя трябва да казва своята дума! Защо след филма за Дома в Могилино нито един владика не излезе да каже: „Дайте, скъпи сънародници, да не оставяме да загиват така недостойно най-малките Христови братя“! При това този Дом съвсем не е изключение. А какво ли пък е в Домовете за възрастни с увреждания? Дори не мога да си представя. Толкова много храмове се строят в днешно време, защо не се построят няколко хосписа поне, в които и Църквата да има участие?! А Дневни центрове? Струва ми се, че просто трябва по-голяма активност от страна и на духовниците, и на миряните.

 8. gaitan vejdu каза:

  Когато невъцърковени човеци се загрижат за Църквата, на мен ми настръхва косата.

  Ние добре знаем кой е силно загрижен за църквата,
  но стои вън от нея,
  нали?

  Ще го спомена молитвено този г-н Попов, барем фамилията му е готина, надявам се и той скоро да съзнае нищетата в словата си.

 9. magi_didi каза:

  Уважаеми Православие.БГ, моля Ви спрете да публикувате подобен род статии -„текстови недомислия“ , защото е позорно да се петни така името на Църквата !!! Да сте видели( прочели) в някой руски православен сайт да се пускат антицърковни материали ???…

 10. pavelpenev каза:

  Реших да не прочета цялата статия нито коментарите… ей така ми хрумна. Просто мернах няколко реда и ми дойде една мисъл… Нея искам да кажа.
  БПЦ… Нека си спомним как Бог често „подсещаше“ избрания Си народ, че излиза от пътя , а когато той не се вслушваше, Бог го „вразумяваше“ с тежки изпитания – робство и смърт. И в такива моменти за „инструмент“ служеха езичниците – другите народи, които нямаха Откровението. А Израил плачеше и ридаеше, оплакваше съдбата си… и предателството си. Не си мислете, че това е Стар Завет! Това ще се случва винаги. Бог ни вразумява със съвестта ни. Но когато и нея не послушаме идват другите – „езичниците“. Съвестта си сме научили да заглушаваме, но от „другите“ боли! Боли и е обидно! Но заслужено… Това е Божията милост, която ни показва проблемите ни. Нашите собствени проблеми!!!Не проблемите на господин Попов. Аз не знам той „езичник“ ли е или „верен“ или дали в него е Сатаната (не че и ние не го допускаме у себе си ежеминутно) но факта, че ни е срам, че се обиждаме, че ни боли и не знаем как да отговорим… срам…мен ме е срам. Не от православието, но от „православните“ от себе си, ако щете. Нека оставим господина намира, той казва това, което вижда. Жалко, че не вижда хубаво… жалко за нас. А ние сме светлината на света, народ свещен, солта на земята!!!

 11. Idiot каза:

  Основателят на сциентоложката църква си го е казал най-добре: Който иска да забогатее, да основе религия. Който е основал Светата Православна Църква, Той да я закрива. За журналистите съм писал малко, но много пъти. Няма да се повтарям. Авторът, като то разпенен литератор задава екзестианцият въпрос има ли смисъл да я бъде Православната църква.
  Моля на Господ да ми прости, но такива случаи извикват у мен асоциации, породени от едно изказване на бай Тошо относно един коч и това, че властта е разклатена.