Копнеж по ИнквизициятаМоже да харесате още...

69 Отговори

 1. Отец Божидар пак показва църковна ревност без разум и пълна липса на любов. Аз не съм от класата на Великия Инквизитор, та да влизам в дебати с тази филипика, пък и 1000 знака са малко за да развия тезата си. В статията обаче има някои неизяснени моменти на силна емоция, която не е защитена логически и интегрално във всички доводи на религиозния текст. ПЪрво за любовта има както текстове в св. Библия, така и исторически примери на светци, миряни и патриоти. Любовта е жертвеготовна, като грижата за човека доминира над всичко останало. Това значи, че вземайки за основа текста на Писанията, примерите на св.Отци и историческите факти постфактум, за които св.Отци и антични църковстроители не знаят може да се каже, че вярата е за човека, а не човека за вярата. Старостилните книжници и фарисеи задължават човека да става приношение в името на Църквата и тяхната вяра, настоявайки, че Бог е с тях. Бог обаче действа и извън Църквата, което видяхме през комунизма и в примерите на омразния Запад.

 2. Правя втори коментар, защото църкволюбието за сметка на човеколюбието, присъщо на старостилците е изнервящо. Календара ли е по-важен, или е по-важно че майки продават децата си, за да се изхранят, че стари хора с труд и знания в полза на обществото гладуват, че българите не раждат, защото нямат пари за издръжка на повече деца, че милиони хора напускат страната, че хиляди хора остават без работа, че хората губят собствеността си за да могат да оцеляват биологически – за какъв календар говорят старостилците, застинали в неразумно пасивно мистическо съпреживяване на религията, докато другите християни по света действат тези човеконенавистни явления да не се случват? Да се цитират Серафим Алексиев и Сергий Язаджиев означава да имаш ниски критерии за богословие и нездрав пример за християнски живот, защото тези двамата направиха от Църквата мистична конспирация в противовес на масонството. И двамата бяха толерирани през комунизма като русофили, докато други духовници бяха унищожавани.

 3. ivan simeonov каза:

  Отец Главев,
  Честита Нова година ! За кой ли път, много отекчен, ще напомня, че спрямо Великден и всички зависещи от него подвижни празници, православните по цял свят сме старостилци. Така че същински новостилци-православни не съществуват с изключение на….мен самия. Освен това, като пряк участник във „виртуалните седянки“, моето виждане беше незаслужено строго осъждано и жертва на инквизиция бях именно аз, а главният ми инквизитор бяхте Вие, отец Главев. Моля Ви не се кичете с мнимо мъченичество !
  Любезни поздрави на всички,
  Иван Симеонов

 4. Daniela каза:

  Статията е чудесна! Голямо „благодаря” на отец Божидар и Господ да му помага в богоугодното му дело на православен пастир.
  Многоуважаеми господа chingis и jimo, не мислите ли, че когато човек няма какво да каже е по-добре да замълчи?

 5. Лъчо каза:

  Този сайт се превърна в в трибуна на календаропоклонството! Жалко , преди беше много хубав с интересни материали! И все пак накрая: „Тачите дни, месеци, времена и години! Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви! Толкова ли сте неразумни? След като наченахте с дух, с плът ли сега свършвате?” (Гал. 4:10-11; 3:3).
  Отче, тези думи на апостол Павел казват достатъчно! Нека веднъж завинаги се спре с тези календари! Никой няма полза от това!

 6. Иван Иванов каза:

  Фрустрация!?

  Питам се какви може да са причините за [b]ожесточението[/b] на един човек по въпрос за календарни числа?
  Желание за възтържествуване на голяма и значима правда, потъпкана чрез по-малък, на пръв поглед, формален въпрос!?? Предполагам, че този аргумент има голям дял в мотивацията на отец Божидар!Мисля си, обаче и друго : дали зад това ожесточение и [b]фиксация[/b] не се крие и (скрита?) [b]фрустрация[/b] от попрището, което си е избрал уважаемият отец? Знаем (предполагаме, най-малкото!)какво е материалното и социално положение на енорийските свещеници в България, ако не са прикрепени към някакви по-централни и благодатни храмове !.
  Освен това, ако им се падне началник – …………..(изтрито поради автоцензура) от типа на митрополит Николай Лимузинец или …. Галактион (!?)..!? Налице са фактори, предполагащи фрустрация – бедност(?) и лоша социална перспектива, и „особени“ началници!Какво му остава , тогава, на човек – „календарно“ ожесточение (вж. по-горе)!?

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Евреите най-категорично не са „Христовите убийци“, както пише Главев. По времето на Христос те са окупирани и нямат право да осъдят някого на смърт. Иисус е екзекутиран от Римската империя в лицето на прокуратора Понтий Пилат. Вместо да плюете по евреите, идете в римските развалини на Дебелт до Бургас и ритнете от яд камъните.
  .
  Аз предлагам на Главев да престане да терзае съвестта си и да напусне „еретическата“ БПЦ. Но ако вземе това единствено правилно решение, ще изгуби възможността да пълни сайта с тенденциозните си нападки.

 8. Андрей Романов каза:

  Отец Божидар май така си и остана „вечната черна овца“ 🙂 … Шегувам се.

  Темата за календара не предизвиква нищо друго освен страсти, раздори и озлобление и от двете страни (а за разколите и да не говорим). Това значи, че трябва да я признаем за душевредна и да оставим всекиго да направи своя личен избор в това отношение.

  Иначе съм съгласен с Лъчо, че Гал. 4:10-11 е библейският цитат, който най-точно описва ситуацията и поставя точка в спора.

 9. o. Bojidar Glavev каза:

  @Дон Кихот. За пореден път демонстрираш непознаване на текста на Новия Завет. „Мъже израилтяни! Изслушайте тия думи: Иисуса Назорея, Мъж, засвидетелствуван пред вас от Бога със сили, чудеса и личби, що ги Бог стори чрез Него между вас, както и сами знаете. Него, по определената воля и предведение Божие предаден, вие хванахте и, след като приковахте с ръце на беззаконници, Го убихте“ Деян. 2:22- 23 Ясно става от думите на апостола, че Пилат е само формалният изпълнител на волята на подстрекаваната от иудейските началници тълпа. Виж също и края на речта на св. Стефан. Дори като историк за теб най-голяма тежест би трябвало да имат свидетелствата на очевидците на въпросните събития. Що се отнася до „плюенето по евреите“, определението „Христови убийци“ е на св. Иоан Златоуст. А с предложението да напусна Църквата показваш същото собственическо отношение, за което става въпрос в моя текст.
  @ Jimo
  Jimo – новостилният православен апостол-мъченик – една още по-тежка диагноза!

 10. Петър Ангелов каза:

  Статията е чудесна. Благодаря на о. Божидар. Това което ме очудва е неистовата злоба на някои хора тук. Сигурно това се нарича християнска любов ли що ли… 😕

 11. o. Bojidar Glavev каза:

  Андрей, това за „вечната черна овца“ дори като шега е проява на лош вкус. Не ти отива някак…
  „Гал. 4:10-11“ няма нищо общо със ситуацията. Пак вадите цитат вън от неговия контекст. Защо просто не прочетеш архиеп. Серафим Соболев и статията му по въпроса, а се водиш по ума на някой си Лъчо? Толкова ли няма авторитети по-висши за теб, църковни хора, светии? Хора, изповядали истината с кръвта си, с целия си живот. Тук става дума за верността към Преданието и за това КОЙ доведе до разколите в Православната Църква. Имам усещането, че умишлено си затваряш очите и не искаш да видиш очевидни неща. В интервюто ти с дядо Игнатий говореше и се държеше като нормален човек. Какво ти става напоследък?
  Ако темата за придържане към светоотеческото предание е душевредна, питам се тогава какво е полезно? Да отстъпваме, да отстъпваме, да отстъпваме, само да няма спорове. Нямаш си представа как се радва дяволът на подобно „миротворчество“!

 12. Андрей Романов каза:

  Отче, не съм искал да ви обидя. Това беше алюзия за известната ви песен от времето на „Ахат“. Няма нищо лошо в това да си „черна овца“ – и аз съм се чувствал много пъти така – това значи само, че не искаш да се влачиш покорно заедно с всички към „светлото бъдеще“ (кланицата)…

  Не познавам Лъчо (освен само като име от форума), и за мен авторитет не е той, а апостол Павел, който именно, както знаете, възразява на много места срещу старозаветния дух и законничеството при християните. Уважавам архиепископ Серафим, но той все пак не е нито апостол, нито свети отец. Дори светите отци са грешали понякога (например св. Григорий Нисийски за апокатастасиса), значи и архиепископ Серафим е могъл да сгреши.

  Смятам темата за душевредна, защото виждам на практика до какво води тя. Познавам лично един бивш свещеник от БПЦ, който започна с темата за календара, а свърши с това, че се отрече не само от БПЦ, но и от своето кръщение, миропомазание, венчание и ръкоположение, като „извърши“ всички тези актове още веднъж в една ултра-разколническа групировка.

 13. Desi Vladimirova каза:

  Андрей, о. Серафим Роуз казва: „Който отрича учението на последните по време свети отци, той отрича и първите, защото последните са носители на същото онова учение от зората на християнството“. Това не е „грешка“ на Владика Серафим. Внимавай с „грешките“, че така ще отречеш достойнствата! Владика Серафим умира на Неделя Православна! Защо Бог на този ден го е повикал при себе си! За отстояването на Православието, в това число и календара, като част от Преданието!
  Ти днес казваш, „аз не признавам арх. Серафим, а само ап. Павел“, но утре ще отречеш и него, а накрая – Христос. Така станало и с един монах, който изпаднал в прелест и почнал да твърди същото, а накрая полудял. От правотата до лудостта има само една крачка и ВСЕКИ може да я извърви в която и църква да се намира. Добре е да прочетеш тълкуванието на този цитат на св. ап. Павел, за да разбереш по какъв повод е казано. Защото този цитат привеждаме и ние, като вас. Кой тълкува вярно – Владика Серафим или Лъчо?

 14. Андрей Романов каза:

  Нямам намерение да продължавам този спор. Поздравявам всички братя и сестри, които празнуват днес по стар стил Рождество Христово, със светлия празник, а всички Ивановци – с именния им ден. Успешна и благословена нова година!

 15. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Главев,

  Длъжен съм да отговоря на твоите антисемитски обвинения. Библията не е елементарна книга, както ти си си въобразяваш. Тя има няколко нива на смисъл и се тълкува по различни начини. Петър в Деяния обвинява евреите, че били „убили“ Христос, но това не означава буквално, че те, а не Пилат и римските войници, са Го осъдили и разпънали. Казано е преносно, както днес казваме за българските политици мафиоти, че са убили бъдещето на страната.
  .
  Йоан Златоуст е оратор, а не историк. Той често се поддава на южняшкия си темперамент и болезненото си чувство за справедливост. Настройва срещу себе си императорския двор и другите църкви, за което е отлъчен от Теофил Александрийски и други епископи.
  Неговата омраза към евреите не е продиктувана от Библията, а от масови психози и наслоени етнически митове. Фактът, че Златоуст е канонизиран светец, не го прави безгрешен.

 16. Отец Божидар настоява за спазване на преданието и за почитането на св. Отци. Трябва обаче да му са каже безплатно, с оглед християнската грижа за душата му , че човечеството е изживяло сериозни трусове и изпитания, които пораждат нов религиозен опит, непознат на св.Отци и неразработен от православието в синхрон със смисъла на преданието. Основният проблем пред света е запазването на истините на вярата , които християнина отстоява. А това става с дейност по Христа, според апостолите, практиката на Църквата и човекюлбието, което отличава християнството от исляма и юдаизма. По правило трите религии спорят какво е било Божието откровение и кой е Божи син, кой е пророк и кой е месията. Затова отец Божидар трябва да е наясно, че за отстояване на духа на закона се иска много голяма грамотност, която в пъти надхвърля изискванията за рокмузика като текст и внушение. Затова цитирането на избрани откъси от Писанията и св.Отци не води до защита на вярата, която иска високо слово и достоен акт.

 17. Мартин Иванов каза:

  Абе, братя що не се съберете да се напиете едно хубаво, за да престанете да се мерите един друг.
  Защо не обсъждаме, как повече млади хора да отворят сърцата си за Бога, да станат активни в Църквата?
  Когато покажем, че имаме любов помежду си, а не сме служители на точката и запетаята, когато и поста, и изповедта, и причастието, и всичко в Църква е от сърце, а не формално, когато има жив модел на Църква, който да покаже, че християнството е начин на живот, а не поредната идеология или религия…Не виждате ли, че всеки един голям християнски празник се е превърнал в някаква безмислена народна традиция, в която Христос отсъства, че освещаването на водите се е превърнал в махленски спектакъл, че Коледа е, защото се коли прасето, че Великден е, щото се ядат яйца и козунак? Когато солта обезсолее, с какво ще се осоли?

 18. Лъчо каза:

  [quote name=“O. Bojidar“]“Гал. 4:10-11″ няма нищо общо със ситуацията. Пак вадите цитат вън от неговия контекст. Защо просто не прочетеш архиеп. Серафим Соболев и статията му по въпроса, а се водиш по ума на някой си Лъчо? Толкова ли няма авторитети по-висши за теб, църковни хора, светии? Хора, изповядали истината с кръвта си, с целия си живот. Тук става дума за верността към Преданието и за това КОЙ доведе до разколите в Православната Църква. ![/quote]

  Отче, Владика Серафим е светец, но това не значи, че е прав за всичко! Стига вече с тия изтъркани номера! Мнението на някой член на Църквата, пък било то и светец не е мнението на цялата Църква! „Гал. 4:10-11“ си е точния цитат в случая! Въобще не съм си и помислял да бъда авторитет, просто цитирах апостола!

 19. ivan simeonov каза:

  Отец Божидар,
  Моля да ми отговорите как ще преглътнете неоспоримия факт, че две години подред (2010 г. и 2011 г.) православният и католическият Великден ще съвпаднат – съответно на 4 април и 24 април ? Вие ще служите ли тогава по едно и също време с тези страшни еретици католиците ?
  Поздрави,
  Иван Симеонов

 20. Иванка-Тодорова-Милева каза:

  [quote name=“jimo“]Отец Божидар,
  Моля да ми отговорите как ще преглътнете неоспоримия факт, че две години подред православният и католическият Великден ще съвпаднат? Вие ще служите ли тогава по едно и също време с тези страшни еретици католиците ?
  [/quote]
  Аз искам да поздравя отец Божидар за статията му и да отговоря на Иван Симеонов, че въпреки съвпадението за две години на двата календара, аз ще празнувам така, както е изчислено по Юлианския календар – защото ТОВА Е ПРАВОСЛАВНИЯТ КАЛЕНДАР!
  Въпросът не е, ако случайно съвпаднат датите, а да не съвпаднат УМИШЛЕНО!!! Когато умишлено предадем православната си вяра и я подчиним на волята на еретиците, масоните и икуменистите – тогава ще бъдем отговорни пред Бога, защото това е отстъпление!
  И понеже стана спор за непогрешимостта на светците ще цитирам Библията: „против Всевишния ще произнася думи и ще угнетява светиите на Всевишния; [b][u]дори ще замисли да отмени у тях празничните времена и закона.” [/u][/b]] /Даниил; 7:25/

 21. Ioan Jelkov каза:

  До г-н Иван Симеонов!!!
  Г-н Симеонов, разрешете ми да Ви поправя, че кривнахте в невярната посока, не нашата Пасха съвпада с папската, а папската Пасха с нашата. И не бъдете манипулатор, а честен.
  Не мислете , че защитавам така наречения, стар календар, просто не мога да търпя лукавството.

 22. Иванка-Тодорова-Милева каза:

  [quote name=“ieromonah Ioan“]Не мислете , че защитавам така наречения, стар календар, просто не мога да търпя лукавството.[/quote]
  Отче, а мога ли да Ви попитам: само от послушание към висшия клир ли не защитавате „така наречения стар календар“, или така Ви диктува съвестта, която идва от Бога?

 23. Матей каза:

  Искам да благодаря на о. Божидар за достойната позиция, която изрази – аз мисля, че тя е истинската – всичко друго са алабалистики. Браво на един българин и духовник, който не се побоя от нищо да каже истината. Силно се съмнявам, че ще се намери достоен отговор на тази публикация – наслушали сме се на общи приказки. Но нека всеки от тези се замисли, че защитаваните от тях поправени календари, модернизирания, нови изчисления – всъщност водят до това да честваме истинските божии празници и когато трябва наистина да постим, ние ядем и пием, отдаваме се на плътски наслаждения, зачеваме децата си – малко ли ви е това?

 24. Svetozar Stoilov каза:

  [quote name=“refab“]Фрустрация!?

  Знаем (предполагаме, най-малкото!)какво е материалното и социално положение на енорийските свещеници в България, ако не са прикрепени към някакви по-централни и благодатни храмове !.
  Налице са фактори, предполагащи фрустрация – бедност(?) и лоша социална перспектива, и „особени“ началници!Какво му остава , тогава, на човек – „календарно“ ожесточение (вж. по-горе)!?[/quote]
  ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! Отец Божидар, поздравления за статията.[b]Светият Синод не иска да разгледа календарния въпрос, защото там нещата са толкова прозрачни и ако го разгледа, то ще трябва да се върне празнуването по Юлианския календар[/b]. Всичко останало са [b]дребни заигравки с цел изместване на темата. [/b] Възхищавам се на хората на духа, които имат силата да преребрегнат удобствата, от които мижитурките се ръководят.

 25. Матей каза:

  [b]До Лъчо[/b]

  Определянето за позоваването на светците като на висши авторитети като несериозно е не само еретическо, но и напълно невежествено. Вие въобще не сте наясно със смисъла и съдържанието на „святостта “ и на „свети отец“. о. Серафим Роуз посочва принизяването на Светите отци в съвременния свят като знак за особена ерес и отдалечаване от православието. Ето защо изказването ви граничи с аругантност по отношение на вярата ни и въобще не дава отговор на зададения от о. Божидар въпрос относно св. Серафим. Между другото, колко свети отци са подкрепили вашия папски григориански календар – без значение поправен или не!

 26. Svetozar Stoilov каза:

  Заинтригува ме Дон Кихот:[quote name=“Дон Кихот“]Евреите най-категорично не са „Христовите убийци“, както пише Главев. [/quote]
  Ще помоля за коментар /леле, пак извадих нещо от контекста!!!/: „Пилат, като видя, че нищо не помага, а се усилва смутнята, взе вода, та уми ръце пред народа и рече: невинен съм за кръвта на Тоя Праведник; вие му мислете. [b]И целият народ отговори и рече: [b]кръвта му нека бъде върху нас и върху чедата ни[/b]“[/Матей 27:24/b] В същия дух пишат и останалите трима евангелисти.

 27. Данаил В Димитров каза:

  [b]За „ползата” от дебатите и „вредата” от постулатите[/b].

  Когато прочетох материала на отец Божидар си казах :
  „ -Ха така ! Сега вече всичко е казано ясно и точно . Няма как да се опонира по принцип . Трябват сериозни аргументи и доказателства.”

  Бил съм се бил обаче объркал. Наивна детска простота и юношески блян.

  Не прецених ,че живеем във времената на повсемесно подменяне на ценности те в лоното на една ерзац попкултура и доморасъл битовизъм. Всеки тук изгражда собствен култ,своя собствена среда ,своя собствена религия. Затънали до гуша в тресавище от празнословие „новостилните реформатори и бодри революционери” дружно охулват всеки който се осмели да зададе простичкия въпрос „ Защо нарушихме канона?” „Защо отстъпихме от вярата ?” или още по просто „ Защо служим с католици и протестанти ?”

 28. Данаил В Димитров каза:

  –продължение–

  Цяло стадо освирепели нерези разорава неораната от 50 години целина на общественото съзнание с интелектуалните си препремъдрости и сложни високоумия, покрива я с интелектуалния си тор и хранителните остатъци на отдавна прочетени и оглозгани философски теории и вмирисани на Глобализъм западни доктрини. След това изравят безценните си „интелектуални трюфели” и се опитват да ни ги пробутат като скъпо струваща подправка на всеядната религиозна „гурме култура”.

  Не уважаеми ! Благодарим !

  Православието ни няма нужда от безценното Ви „подобрение” внесено от вас под формата на „нов календар” целящ да го направи по- точно, по- съвършено и по- добро. Защото то е НАЙ!

  А няма как нещо което е най точното ,най съвършеното и най доброто за нас да стане ПО-.

  Останалото са само „фиксации”,”флустрации” и прочие еманации на немощната човешка мисъл !

 29. o. Bojidar Glavev каза:

  @ Иеромонах Иоан. Отче, благодаря ти, че въпреки някои наши различия, си застанал на страната на правдата!
  Не мога да не благодаря и за намесата на онези християни, които убедително отговориха вместо мен на Jimo, рефаб, Лъчо и Дон Кихот! Така бих отговорил и аз!
  Дон Кихот, мисля, че получи аргументиран отговор за това, кой е убил Христос. А относно св. Иоан Златоуст трябва да ти кажа следното: Той е не просто оратор или историк, което ти му отричаш, той е прекрасен екзегет, един от най-добрите в Историята на Църквата. Дори католици и протестанти непрекъснато го цитират и се позовават на авторитета му. Това, че за теб – скромния, провинциален труженик, потящ се на академично поприще, той не значи нищо за теб, потвръждава факта, че заслужено си на място като това, на което си. Но дори и то е достатъчно широка трибуна за посредствения ти ум! Що се отнася до „нивата на смисъл в Библията“, за които говориш, това е така, но очевидно и до тях достъпът ти е силно ограничен! Познай защо!

 30. Красимир Георгиев Маринов каза:

  о. Божидар, поздравявам ви за хубавата статия. Продължавайте да говорите за истината, и тя ще ви се отблагодари. Колкото повече плюят някои, толкова по-добра е статията. „Всяка глупост има си време, да стане малка правда дори“. Това важи с пълна сила и за новостилния разкол въведен от отстъпника, икуменист и масон Мелетий, разбунил цялата православна църква. Това е първата стъпка по пътя икуменическата всеерес. А той е постлан с добри намерения, малко по малко. Отделно искам да кажа, че по темите явно пишат и някои хора, които или са явни протестанти, или са пропити с протестантски дух. Например Дон Кихот, който е архимандрит и преподавател, говори за Петър, Иоан Златоуст, а не за св.ап. Петър и св. Иоан Златоуст. Разбираемо е, тъй като според една негова книга половината от православните светци са гностици!!!??? А за Чингис няма и да коментирам – много думи за нищо. На който не му харесва православието има пълната свобода да стане католик, или протестант. Поздрави на всички.

 31. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Групова отговорност не съществува в правото. В комунизма и фашизма – да. Конкретно този текст според редица учени е вмъкнат в прототекста Q на Евангелията по-късно, след 70 г., когато евреите губят първото въстание срещу римляните и християните се отделят от тях. Той не е автентичен.

 32. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Модерното фарисейство. –
  http://www.krotov.info/library/11_k/ru/glov.htm

 33. Ioan Jelkov каза:

  matej, какви сте ги написали бе човече?
  Това със зачеването на децата го оттеглете от коментара си, защото е абсолютно противно на учението на църквата. Децата, когато и да са заченати са дар Божий или Вие разделяте хората на заченати в поста и на заченати в блажно време? Света не е манастир!
  И няма григориански календар, щото папа Григорий хал хабер си е нямал от звездобройство и астрономия, а календара е работа на сериозни учени(за времето си) , те са направили, колкото са могли. Нито земята се върти, както на нас ни се иска, нито на слънцето и луната им пука за нас.
  Ужасно е да се прави от календара богословска категория.

 34. o. Bojidar Glavev каза:

  @Иеромонах Иоан. Папа Григорий нищо не е разбирал от астрономия – да. Но Г. Галилей, Коперник, Дж. Бруно, Скалигер и Сорбоната – са разбирали и точно те отхвърлят категорично григорианския календар! Той е дело на лекаря(!) Луиджи Лилио.
  Отче, писах че си честен човек и наистина го мисля, затова не се изправяй срещу историческата правда и не ставай жертва на клишета! Поздрав!

 35. Прави ми впечатление, че темата за календара измества акцента на християнската словесност и дела по Христа. Старостилците са застинали в своите служби, църковна дисциплина и фанатична вяра, че Бог е с тях, но социалното, образователното и здравното им бездействие, характерно като цяло за БПЦ означава, че те или чакат Божие чудо за да докажат богоизбраността си, или чакат нова сила на руското ядрено оръжие, за да могат отвън да получат помощ, която да ги постави като доминанта в българския и европейския живот. По въпроса за моята вяра- католиците много искаха да работя за тях, протестантите са ми предлагали да си сменя вярата, комунистите няколко пъти са ми предлагали реализация, ако се присъединя към тях. Но заедно с привързаността ми към православието, трябва да се каже истината и да се търси правдата, която е основа на Божия закон. Българите търсят по-добър живот в омразния Запад, защото там християнството се грижи за човека според заръката на св. Отци. А БПЦ е мистика и ритуал ООД.

 36. Kris каза:

  Според мен,в момента „държавата“ показва мускули на управляващите БПЦ.И това ще отмине,нека се молим на Бог,за нашата църква,родина,за нас самите,да не убиваме един друг и себе си във виртуалното пространство.От години е календара. Да вземем пример от Света гора.От живия Бог съхраняван в нас самитеСпоред нашите дела и според нашата вяра.Не се връзваъте ние винаги сме жертва,историятаго доказва.Бог да ни прости малодушието,и да бъде с нас.Да се молим за независима Българска Православна Църква,поне доколкоте е възможно в съвремието.

 37. Svetozar Stoilov каза:

  Към Дон Кихот:
  Разбирам, че Сте от академичните среди. Явно има [b]съвременни прочити [/b] на евангелията, с които не съм запозната. Тъй като усърдно защитавате тезата, че Христос е разпънат от римската власт, а не от юдеите и все пак следвайки логиката на евангелските събития, нещо не мога да си обясня: КОЙ ДАДЕ 30 СРЕБЪРНИКА НА ЮДА И ЗАЩО? Моля Ви, внимавайте, че както тълкувате, скоро може да се получи абсолютно ново евангелие, дано и ИСТИНАТА не я преподавате по този начин на младите бъдещи богослови и свещенници.

 38. Матей каза:

  [b]До о. Йоан[/b]

  Разбира се, че не деля децата на родени в пост и извън пост – мисълта ми беше, че изпитваме прътски удоволствия във време на пост. От титлата пред името Ви разбирам, че сте духовник – кажете пред всички нас, грях ли е или не да изпитваме такива във време на пост?

  Относно папа Григорий – щом той не е приел корекциите в календара (далеч бях от мисълта той да го е съставял собственоръчно) – сигурно съм бил аз и е странно защо е известен под друго име!

  Сега сериозно – не ми отговорихте на въпроса, колко православни светци са признали този „поправен “ календар? Не е ли ясно, че така обявяваме всичките си свети отци за невежи и се мислим за по – знаещи от тях!

 39. Матей каза:

  Още – аз съм от хората, които са доста млади и за себе си търсих отговор относно календара. Ще ви кажа, че в България почти всички хора над 50 години почитат датите на стария стил и се отнасят към тези дати с особена почит. Всички, които познавам от тях, считат, че настоящия календар не е верен. И понеже някой може да ги обвини в инерност и закостенялост, аз ще повторя въпросъана един от коментиращите по друг повод: нима – монасите в Света Гора са невежи, нима те не са наясно с каноните на вярата ни?

 40. Ioan Jelkov каза:

  Matej, ако искате да чуете осъдителни думи за плътските удоволствия, питайте манихеите, аз не съм вещ по въпроса.
  Не съм казвал, че папа Григорий не е приел корекциите на календара, той дори го е поръчал, а който плаща той поръчва и музиката, което ще рече, че автоматически се нарича на него. Календара не се нуждае от признание, той или се приема или не се приема. С това, че те не са го приели, не означава , че са невежи, а просто Несъгласни.
  Що се касае братята от Атон, там ситуацията е друга. Даже не ми се иска да я подхващам тая тема. Ще спомена само за параноята с числото 666. Монасите там не са невежи, а изключително чувствителни. Моля не ги месете в дискусията. Пак ви казвам, няма противостояне на „стар“ и „нов“ календар , в България, Румъния и Гърция всеки ден умират светии, въпреки календарите.
  „Свободата Санчо,….свободата…..“ Сервантес

 41. Пенко Колев каза:

  Отец Божидаре, поздравления за статията. Няма да те хваля. Всичко е аргументирано, на места с усмивка – добре, обаче си мисля дали (както казват някои) не е наистина по–добре да спреш да пишеш, защото някои наши събратя (че и клирици) в безсилното си желание да те преборят, достигнаха до такива еретически висоти, че сигурно вече им пари под краката 🙂 (шегичка). Поздрав!

 42. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  До дамата с любовното име:

  Тази драма с парите на Юда и купуването с тях на нива всъщност буквално изпълнява пророчеството на Захария. Не римската власт, а духовната върхушка около храма търси Христос, за да го залови. Тя е клика на един поробен народ и няма право да раздава смъртни присъди. Само римският прокуратор има и именно той осъжда Христос, а не те. Пилат е съдията, който се колебае и действа неохотно, а те могат да се оприличат на публиката в залата на съда.

 43. стоян йорданов бербатов каза:

  [quote name=“chingis“]. Старостилците… или чакат Божие чудо за да докажат богоизбраността си, или чакат нова сила на руското ядрено оръжие, за да могат отвън да получат помощ…[/quote]
  тук ще си позволя да не се съглася с теб, приятелю, единственото, което чакат, е Антихриста, за да станат мъченици на вярата. Ако дойде Христос няма да Го познаят и … по-нататък Достоевски го е описал случая в Братя Карамазови.
  Отче Божидаре, тебе не мога да те разбера що за човек си. Много хули, много обиди в тоя текст. Утре ако ме срещнеш дали вместо здравей няма да ми кажеш, че съм един уродлив мракобесен Франкещайн със зловонен дъх. Вярвам, че няма, но не оставяй такова усещане у хората. Не е моя работа да те поучавам.
  Не забравяй само, че сайта се чете от много по-интелигентни и с по-богат житейски опит от теб хора, на които твоята риторика им действа подтискащо и ги връща в спомени за едно мрачно отминало време. Тогава всичко аргументи

 44. Yasen каза:

  Позата на победител не те прави наистина такъв, Главев. Освен самодоволния си патос и високомерие нищо друго не доказваш. За пореден път.
  Разсъжденията ти, споделени с такъв апломб, не повърждават самочувствието ти на крайна инстанция на мъдростта. Толкова са плитки, всъщност, че е просто обидно. Най-малкото заради това, неуместно е да се подиграваш на „провинциалните труженици“. Техните способности са доста над твоите, което е очевидно за всеки средно интелигентен човек.
  Жалко, че сайтът се превърна в рупор за истериите на един селски псевдо-богослов, дето хем го боли, хем го сърби. Липсва му сцената и феновете, явно, и е решил да компенсира с изяви пред публика от църковни наивници. Няма изгледи скоро да спре да досажда. Тщеславието е упорита страст.
  Календарните спорове са глезотия на шепа звездопоклонници по време на всенародната духовна чума. Единственото, което се постига по този начин е подмяна на истинския смисъл на Евангелието и раздори. Само дяволът се радва на това.

 45. Boyko Zlatev каза:

  Като астроном напълно подкрепям статията на о. Божидар Главев. От известно време слидя дискусията за календара. Докато от едната строно има сериозни аргументи, от другата наистина са налице единствено претенции за някаква (меко казано, доста странна) „любов“.
  Спрямо Юлианския църковен календар често се чуват критики, че бил зле съобразен с продължителността на тропическата година и като такъв се разминавал със сезоните (пропускат да обяснят, че е съобразен и с продължителността на лунния месец, която пък е от значение за определянето на датата на Пасхата)… Кой след това тачи времена и години, мисля, че е ясно.
  Още веднъж – поздравления за отец Божидар и пожелания за успех в тежката просветителска задача, с която се е заел!

 46. Отец Божидаре,
  Освен мен и някои други коментатори ти казаха за уменията ти да излагаш мислите си писмено и с доказателствена част. Календара е създаден за да се постанови ред в протичането на времето, което според индоевропейците тече в една линия и има начало и край. Юлиянския календар е създаден от египетските жреци, взаимстван от Гай Юлий Цезар и въведен в Римската империя. Когато се установява Църквата Тя взима календара на империята и ползва неговите графици, дни и часове за да отбелязва дните на празници и на паметта на светци и мъченици. От това, че се променя календара при омразните папи, които впрочем винаги са били много грамотни, не произтича непочитание на Бога, нито разстройство на службите, нито пренебрегване на паметта на светци и мъченици, които пак биват чествани. Интересното в Библията е протичането на времето, според книга на Еклесиаст, защото духа и нормите на времето като вяра и философия са по-важни от бройната система на дните. Какво е нашето време, Отче?

 47. ivan ivanov ivanov каза:

  Отец Божидаре , интересно ако някои еретици приемат юлианския календар, нов календар ли ще трябва да въвеждаме , за да се избегне „моленето с еретици“. Не поражда ли тая мания да сме срещу всичко що диша по земята превръщането на църквата в секта. В мисленето се връщаме в отдавна изживяни от другите епохи да им търсим кусури, пък иначе ние , които сме здраво „вкоренени“ в Светите отци – за периода 1871-1993 г не сме превели ни един от тези отци/единственото изключение- Св Йоан Златоуст не е писал на руски , че да го смятаме за превод/. Що за лицемерие, при цялата ни бездуховност и пренебрежение към собственото духовно наследство, непрекъснато да дишаме от злобата срещу другите- масони , евреи, папищащи, фармасони , сектатнти .

 48. Матей каза:

  Доколкото познавам Сервантес изразът беше Свебодата Санчо е на върха на копието! Както виждаме идеята за Свободата е свързана с идеята за утвържаването на правото на свободното мислене. Но дали така видяна идеята е християнска – все пак романът е ренесансов, а това е време, което отрича християнското мислене.

  Жалко, че един духовник не е в състояние да ни упъти, кое е правилно или не по време на пост от канонична гледна точка. Без да желая ви обидя, но това никак не звучи убедително и добре.

  Относно календарите и монасите на Атон – сигурно техния страх се е „предал“ и в Русия и Сърбия. А ние, понеже сме модерни и податливи на всякакво чуждо влияние, нямаме проблеми да изпитваме подобни страхове! И жалко, и смехотворно!

 49. Андрей Романов каза:

  Стига сте се занимавали с глупости и псевдопроблеми – календари и прочее. По-добре прочетете чудното есе на Честертън за Иов –
  http://www.pravoslavie.bg/%D0%95%D1%81%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%98%D0%BE%D0%B2

  и доста поучителното интервю на Наталия Трауберг –
  http://www.pravoslavie.bg/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%83%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3:-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE

  за да видите какво е истинско християнство.

 50. Андрей Романов каза:

  [quote name=“matej“]
  Относно календарите и монасите на Атон – сигурно техния страх се е „предал“ и в Русия и Сърбия. А ние, понеже сме модерни и податливи на всякакво чуждо влияние, нямаме проблеми да изпитваме подобни страхове! И жалко, и смехотворно![/quote]
  Матее, ако ви се иска да живеете в атмосфера на страх, живейте си. Но не мислете, че някой нормален човек ще се води по вашия акъл.

 51. Ioan Jelkov каза:

  Нека малко вкараме чист въздух в дискусията:
  Константи Чайкин, руски майстор часовникар-генийй на 34 години създава в 2007 година Астрономически часовник «Воскресение». В наше време това е най-сложния часовников механизъм създаван някога в Руссия, има повече от 700 детайли. Намира се в покоите на Патриарх Кирил. Часовника показва датите на Пасха. Снабден е с турбион и планетарен диференциал.
  Така че, ако някой се интересува кога е Пасха, нека позвъни на руския патриарх и го пита. За съжаление имам само стария мобилен телефон, не знам дали не го е сменил, когато стана патриарх: + 7 007-007-007

 52. Daniela каза:

  Андрей най-сетне напипа слабото място и заяви, че календарният проблем е „глупост и псевдопроблем“. Всъщност всички защитници на Грегорианския календар малко или много защитават тази теза. От друга страна „старостилците“ си искат стария Юлиански календар. Чудя се тогава: след като е толкова маловажно по кой календар ще се извършват богослуженията в БПЦ, какво пречи на „новостилците“ да проявят на дело своята чиста и силна любов към ближния (за която толкова много се изписа в тия форуми) и да се съгласят да отстъпят по този така маловажен въпрос?

 53. ivan ivanov ivanov каза:

  Това че старостилството има явно сектански дух е видно дори и от кратката му история. Ведннъж отделило се , то не се успокоява , а се стреми към ново разделение. За 87 години от него се нароиха към 80 нови формации, т.е всяка година нови старостилци, по-старостилци от предишните. Проблемът му е изключителния примитивизъм на споделящите го , който се движат от дух на откровена омраза към всички и всичко. Тази омраза трудно може да бъде споделяна от много хора без да се превърне в омраза помежду им и да избухне в нов разкол и т.н. и т.н.

 54. Стефания каза:

  Защото, Daniela, ще отстъпят не пред смяната на календара, а пред една ерес. И тази ерес, която е превърнала календара в догмат, няма място в Църквата. Виж, ако старостилците преживеят дълбок катарзис и разберат заблудата си, тогава вече няма проблем да се върне календарът.

 55. Ивайло Абаджиев каза:

  простете, но аз се обърквам все повече и повече. чета dveri.bg и статиите на в. каравълчев както и статите на о.божидар главев тук. чувствам се като буридановото магаре.

 56. Daniela каза:

  Не ми става много ясно, Стефани, защо Църквата ще се съобразява с някакви си еретици „старостилци”, че да ги чака да „преживеят катарзис”, за да върне отново стария календар? Също така не разбрах – Вие всъщност признавате ли, че старият календар трябва да се върне? А освен това ми се струва, че празнуването на Пасха отделно от иудеите е обявено за догмат от Светите Апостоли (чийто пост „новостилният“ календар явно не смята за достатъчно важен и затова не го зачита). Та не виждам в какво са прегрешили тези, които защитават Юлианския календар.

 57. Стефания каза:

  Daniela, объркана сте като всички старостилци. Светите апостоли не са формулирали никакви „догмати“, правилото на св. апостоли за пасха е канон, а не догмат, тези правила са написани през 4 век, никоя православна църква не празнува пасха „заедно с юдеите“, така че не нарушава този канон. Аз мога да ви кажа пък, че вие нарушавате вековното църковно предание, като празнувате Рождество Христово на 7 януари, след като Църквата е решила да го празнува на 25 и така е било 19 века. Аргументи, че 7 януари всъщност бил 25 декември намирам за смешни. Ерес е да се счита, че един календар има значение за истинността на Христовата църква.

 58. o. Bojidar Glavev каза:

  Стефани, не е честно точно вие да говорите за обърканост, тъй като ту пишете като мъж, ту като жена.
  7 януари по действащия граждански календар отговаря на 25 декември по юлианския. Причина за това е григорианската повреда от 13 дни на гражданския календар, променен през 1916 г. Да, нашата Църква празнува Рождество на 25, но това вече не е същия ден, а е запазена само цифрата.
  Имаше време, когато Църквата беше единна по въпроса за календара. По кой календар беше тя тогава? С отговора на този въпрос ще намерите отговорите и на останалите. Колкото до ереста, прочетете внимателно откъса в статията за съмолитстването с еретици. А мотивът за смяната на календара е тъкмо с цел съмолитстване с еретици, според Посланието на българския Св. Синод! Ето защо календарната реформа е огромна крачка по пътя за обединението с еретиците. Странно е самоуспокоението, че в това няма нищо страшно! Страшно е, защото е налице подмяна, без това да се осъзнава от българските християни.

 59. Daniela каза:

  Съжалявам, Стефани, че не се разбираме. Но явно пък Вие не сте наясно, че с „поправения“ Юлиански календар (наречен Грегориански) се обърква цялата хармония на целогодишния богослужебен кръг. Съвсем очевидно е, че умишлено пренебрегвате въпроса ми за Петровия пост. Изобщо не споменавате, че Пасха НЕ СЕ изчислява по Грегорианския календар, както и че всеки, който дръзне да смени изчисляването на Пасхата го чака анатема. И че веднъж тази смяна е правена и тогава не е слязъл благодатният огън. Моля се Бог да Ви помогне да видите истината, защото всеки САМ се спасява.

 60. o. Bojidar Glavev каза:

  @Ево, объркването ви е нормално. Нещата наистина са сложни, затова бих ви препоръчал да прочетете какво казва по-висш авторитет от мен или В. Каравълчев, например статията на Архиеп. Серафим Соболев за стария и новия стил. Бих ви препоръчал подобен текст от страна на новистилците, но зад тях не стои никой с неговия авторитет (на Владика Серафим)! 🙂 И не се връзвайте на лукавите им приказки, че Владиката бил сгрешил. Ако той, който е свят човек, е „сгрешил“, какво да кажем за тях, които са така далеч от светостта…

 61. Daniela каза:

  evo, четете книгите на Архимандрит Серафим (Алексиев): „Нашата вяра“, „Нашата надежда“, „Нашата любов“.

 62. Стефания каза:

  Отче Божидаре, а защо не поправите грешките на Даниела? Защо не й кажете, че нашата Църква не служи по Григорианския календар, че никоя православна църква не изчислява Великден по григорианската пасхалия. Тя явно бърка, а вие предполагам сте наясно, но мълчите. Да не би целта да оправдава средствата? Няма значение, че човек се заблуждава и говори неистини, щом това го води към истината? Тогава що за „истина“ е това?

 63. Daniela каза:

  [quote name=“Daniela Dimitrova“] Изобщо не споменавате, че Пасха НЕ СЕ изчислява по Грегорианския календар, както и че всеки, който дръзне да смени изчисляването на Пасхата го чака анатема. И че веднъж тази смяна е правена и тогава не е слязъл благодатният огън. [/quote]

  Извинете, Стефани, къде в горецитирания текст видяхте, че твърдя, че някоя православна църква „изчислява Велкден по григорианската пасхалия“???

 64. Daniela каза:

  Стефани, за последен път: ТВЪРДЯ, ЧЕ ПРАВОСЛАВНАТА ПАСХАЛИЯ (КАКТО И ВСИЧКИ СВЪРЗАНИ С НЕЯ ПОДВИЖНИ ПРАЗНИЦИ) СЕ ИЗЧИСЛЯВА ПО ЮЛИАНСКИЯ КАЛЕНДАР, А ВСИЧКИ НЕПОДВИЖНИ ПРАЗНИЦИ СЕ ПРАЗНУВАТ ПО ГРИГОРИАНСКИЯ КАЛЕНДАР. З А Т О В А СЕ П О Л У Ч А В А Н А Р У Ш А В А Н Е НА Х А Р М О Н И Я Т А НА Г О Д И Ш Н И Я Б О Г О С Л У Ж Е Б Е Н К Р Ъ Г !!!!

  Ако Вашата съвест Ви позволява да приемате това противоречие – моля. Целта на моите писания в този форум не е да водя война с Вас. Просто моята съвест ми диктува да застана на страната на истината. Никой от нас не се е родил научен, а още по-малко светец. Но ако човек ратува за истината, дори да е живял по време на атеистичния комунизъм, може да намери верния път. Самият Господ наш Иисус Христос и светите Отци на Църквата са ни оставили достатъчно свидетелства. „Който има уши да слуша, нека слуша!“ (Матей, 13:9)

 65. o. Bojidar Glavev каза:

  Стефани, как да й го кажа, като няма да е вярно. Нашата църква служи неподвижните празници по григорианския календар. Сверка – католическите неподвижни празници, с които нашите съвпадат. А Финландската Православна Църква си празнува Пасха по григорианския календар, не по юлианския.
  Злобата е неуместна! Пазете се от нея!

 66. Алексей Симеонов Стамболов каза:

  Отец Божидаре, поздравявам Ви за статията, но най-вече заради [b]куража [/b] да изложите открито своето мнение! Лично аз смятам, че част от коментарите тук не заслужават дори внимание, т.к. авторите им са предпочели да се скрият зад някой удобен параван, пардон ПСЕВДОним. 🙁 Г-да, смятате ли, че това е честно спрямо автора на статията- който и да е той- който пише, без да се крие зад нищо?
  Приемете, отче, само един съвет от мен: [b]пазете сърцето си[/b], за да можете да служите с чиста съвест пред Божия олтар; не се поддавайте на емоции, като гняв, раздразнителност, желание за отмъщение и пр., които се опитват да провокират у Вас някои пишещи. Вие сте свещеник, т.е. ходатай пред Бога за всички нас, [b]за целия свят[/b]: помолете се и за тези, които волно или неволно Ви обиждат (дори най-вече за тях)!
  Простете и благословете!

 67. Лъчо каза:

  Моля уважаемите инквизирани да коментират това:

  http://www.dveri.bg/content/view/10653/33/

 68. Daniela каза:

  Уважаеми, Лъчо,
  Макар да не се чувствам „инквизирана” ще ви отговоря. Това, което е описано в двери.бг е ужасно. Мисля, че такива случаи трябва просто да ни държат нащрек, защото никой не е застрахован от отклоняване от правия път. До крайности може да се стигне по всякакъв начин. В Русия има такива реакции и по отношение на приемането на тяхното ЕГН (там се нарича ИДН, справка „Бедата: в преддверието или на прага?”, православие.бг).
  Но прочетената в двери.бг информация, не ме убеждава, че трябва да се отказваме от връщането на стария богослужебен календар.