Кризата на пастирското служение и синдромът на професионалното прегаряне (burnout)Може да харесате още...

18 Отговори

 1. буреносец каза:

  Нашите попове дори в големите градове хабер си нямат какво значи напрежение. Една от причините, поради които все по-малко хора искат да се ръкополагат в Римокатолическата църква е именно прегарянето. Всяка сутрин служат три литургии (не три годишно като у нас), след това училища, болници, гробища, курсове, фондации. Едва издържат.

 2. Траянка Георгиева каза:

  Авторът прот. П. Великанов задълбочено и обстойно разглежда проблем за когото ние миряните нямаме знание и поради това с лека ръка обсъждаме и осъждаме пастирското служение. Ще се спра на няколко цитата: „Ако пастирят прекомерно се е осланял на своите собствени сили“, „Тъгата и яростта се обединяват и човек става обект на късо съединение в душата си“. Като следствие на това е – „духовно безчувствие“, „привикване към светинята“, вътрешна парализа, задушаване на ума и усещането за богооставеност.
  Авторът е разгледал унинието от светоотеческа гледна точка и нараненото его, като основна причина за това състояние.
  А ето и утешителното: „Когато всичко е изгорено и се е превърнало в пустиня, човек е призван да стане НЕИЗГАРЯЩАТА къпина.“
  Така че дори и „прегарянето“ има смисъл в развитието на духовните сили, ако човек издържи. А на това се издържа благодарение на светоотеческото знание. Това, което св. Макарий е казал на монаха „Оставам сред тези стени, заради Христа“.

 3. Bonev каза:

  Неверие-богооставеност-отчаяние-униние-разслабеност-загуба на надежда.

  Преди обаче да отидем толкова нависоко е добре да започнем от началото – можем да го сравним с писането на ченгелчета и лулички от малките ученици преди самото изучаване на буквите. А „ченгелчетата“ и „луличките “ се намират в нас самите. Дори тръгването от уж началните добродетели на православието като вярата е вече прескачане на стъпала. Защото сме прескочили най-близкото – самите нас. Уж сме склонни да говорим охотно за човешката греховност, несъвършенства , паднало състояние , страстна природа и т.н. а колцина са тези които дръзват наистина да се заемат с този „материал“ в самите себе си на дело . В съвременното православие „битува “ по-явно или по-скрито разбирането , че Бог трябва да свърши това . Да ,но истината е че Бог ни го е оставил на нас. Но не на нас сами ,а под ръководство. А тъй като това вече е само пожелание- не закъснява и резултатът който е предмет на горната статия.

 4. Траянка Георгиева каза:

  Буреносеца съчувства на падретата, че служили по три литургии. Да служат една на ден, като нас. После били педофили. Ами защо се напъват толкова. Бог никъде не е казал, работете докато не пукнете, не превъртите и не се сдухате тотално. Прекален светец и Богу не е драг.
  Всичко да става умерено, спокойно, смирено. Не можем да увеличим ръста си и със сантиметър, нито косъм да прибавим … Не знам как точно беше цитата. Но е ясно, че само с човешки сили и без Бога нищо не е рентабилно, нито духоносно. Да не говорим за благодатно. Те затова все към нас гледат, но със завист. И се чудят как динена кора да ни подложат. Да плеснем с ръце и се прегърнем, това е заветната им цел. Да ни удушат в прегръдката си.
  Ако ни харесват – да станат като нас, не да ни променят,обезличават и отдалечават от ИСТИНАТА и от БОГА.

 5. буреносец каза:

  Траянке,
  […] „Ами защо се напъват толкова?“ Защото трудолюбието и точността са добродетели на Запад за разлика от нас. „Те затова все към нас гледат, но със завист“. Не, гледат ни със съжаление. За какво да ни завиждат? За фанатиците миряни, пияните попове и полусъборените храмове? […].

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Еврейска енциклопедия на руски, 16 тома, обем 2,03 гигабайта –
  [url]http://letitbit.net/download/1494982/4445.412bb062f7136982e23a30403aa569ec/BROK_EFR..rar.html[/url]

 7. буреносец каза:

  US монахиня профукала 1,2 млн. долара на хазарт
  http://www.monitor.bg/article?id=272100

 8. Qnkova каза:

  Чудесен превод!Бравос!

 9. Петър Христов Влахов каза:

  Предпочитам свещеници, които да не са напрегнати… Няма много смисъл в трескавата дейност. По-добре се общува със спокойни хора.

 10. Камен Петров каза:

  Дон Кихоте,
  letitbit.net/…/…
  Запрашиваемая вами страница не существует! Error 502
  ?!?!

 11. Траянка Георгиева каза:

  Комунистите отучиха народа от пословичното българско трудолюбие. Насита нямат, както те, така и децата им. Сега и внуците им се канят да дерат по 10 кожи от човек. Ама да видим дали в гроба ще носят откраднатото. И после какво ги чака на оня свят. Господ не може да излъжат нито църкви като строят, нито като раздават портокали по Коледа. „Алтернатива“ ни предлагат. Ще видят те алтернативата на тоя на когото служеха като дойде Видовден.
  Научиха народа на подлост и бездушие душегубците. Отнеха всичките му духовни сили, желание за труд, надежда и радост.
  А по отношение на римокатолиците, Буреносецо помним подвига на 36-те Зографски мъченици изгорени в кулата. Не им желаем съжалението и приятелството на латинците. Нито съслужението. То затова народа е казал: „Пази ме Боже от доброжелатели, от враговете аз сам ще си се пазя“.
  На един гараж някой закъсал човек бе написал с големи букви: „Аман от приятели“. Сигурно не му е било лесно.

 12. Траянка Георгиева каза:

  Литургията се идентифицира с 8 -ия Ден. Денят на Спасението, на Вечността на Безвремието. Първият ден на Новото Време.
  Естествено е, че ако служиш по три на ден няма да си в ИСТИНАТА и ИСТИНАТА не у тебе, Буреносецо.
  Няма начин да ти е комфортно, ако служиш по три безвремия и вечности накуп, а после тичаш да вършиш работата на социалното министерство, образователните школи, траурните агенции, фондациите и незнам какво още. Със сигурност не им остава време за молитва. А да не говорим, че през цялото време се напрягат да излъчват любов и доверие. И после от цялата тая патаклама, някое невинно детенце пострада. Защото се е доверило на усмихнатия чичко-свещенослужител.
  Извинявам се за цинизма, но нека е ясно какво би ни очаквало, ако се окажем в мечешката им прегръдка. Да осмислим ситуацията с ДИАЛОГА. И погледнем реалистично.

 13. Гошо каза:

  Траянке, св. Зографски мъченици са 26. И това, че някакви разбойници (повикани от византийския, т.е. уж православен! император) са злодействали някога, не означава автоматично, че всички римокатолици са лоши. Това, че някъде имало римокатолици педофили не означава, че всички римокатолици са такива. То и православни педофили има, ама ги прикриват! А вземи малко попрочети нещо, помисли малко пък тогава пиши. Тук коментарите не са на олимпийски принцип, не е задължително участие на всяка цена 🙂

 14. Траянка Георгиева каза:

  Обърках числото с това на Пловдивските 37 мъченици Гошо. Само това ли имаш да кажеш? Е, като няма какво да кажете, що се нервите, че друг се опитва. Приеми, че през целия комунизъм съм мълчала и страдала, че съм излъгана и след това. Че съм отишла да уча, за да кажа на обикновен човешки език, това, което хората няма от къде да научат, защото не всички ограбени духовно са отишли да учат теология в зряла възраст. А те се нуждаят. Ако ти си се много изучил, що не пишеш? И не ме чети. Аз не пиша за ТЕБЕ.
  Омръзна ми да го повтарям, но са ми гнусни всички, които се срамуват от себе си и от името си. Сигурно не ти е много чиста работата щом се криеш. Няма начин да не е така.
  По отношение на римокатолическите свещеници си служа с хипербола, за да покажа абсурда на служението им. Разбира се, че не всички са педофили. И сигурно са много добри хора, за да издържат на тоя абсурд. Аз на тяхно място бих станала православен свещеник за да служа вярно на Бога. И да съв в ИСТИНАТА.

 15. Траянка Георгиева каза:

  И за да не излезе, че само злобея ще дам пример за конструктивен диалог. Мъжете тука комунизма ги смаза, та не могат и заглавието /името/ си да кажат. Жените самотни, само на врачки и гледачки разчитат. Много жени без мъж креят, римокатолическите свещеници пък без жени се мъчат. Да станат православни, да си вземат булка от тука. Презвитера да направят нещастната жена. Да ги пере, да им готви, духовно да възрастне, стимул да имат и двамата за живот. По Божия закон да живеят. На БОГА ИСТИННО ДА СЛУЖАТ.
  То и икономиката на страните от соца така ще се възземе. Свежи пари ще дойдат. И тукашните мъже, като видят конкуренцията, ще се осафирясат и ще спрат да пият.
  От където и да погледнеш – само ползи. И за децата няма опастност. Това е позитивен диалог. Друг – не виждам.

 16. Петър Христов Влахов каза:

  В битовия смисъл римокатолиците, както и мюсюлманите,будистите и т.н. не са „лоши“. Но учението им е криво, и затова често са лукави, а от лукавството до жестокоста разстоянието е малко.

 17. буреносец каза:

  Кипърска изложба на православни икони – http://hotfile.com/dl/89420204/44dce56/Icons_and_Artefacts_from_the_Orthodox_World_2010.pdf.html

 18. буреносец каза:

  Eврейская энциклопедия, разделена на 4 части по 4 тома –
  http://depositfiles.com/en/files/lbavmetw3
  http://depositfiles.com/en/files/08sq0ma67
  http://depositfiles.com/en/files/zw9ikb5hu
  http://depositfiles.com/en/files/261xl97kw