Монасите от Есфигмен в киберпространствотоИзточник: Катимерини

Фанатичните монаси зилоти от манастира Есфигмен на Света Гора могат да заклеймяват дявола на глобализацията, но иначе разполагат със своя страница в Мрежата, чрез която осведомяват и мобилизират старокалендарците по света във всеки един момент.

Самите те казват, че нямат никаква връзка с такива “сатанински неща”, но сайтът esphigmenοu.com предлага отлична информация за плановете, които се кроят зад тежките порти на манастира и тайните на светогорското общество.

По повод последното им противопоставяне на Вселенската Патриаршия и Свещения Кинотис на Света Гора, те излъчват във виртуалното пространство образа на една военна атмосфера.

“Враговете…”

С враждебни характеристики се описват “Патриархът на Константинопол Вартоломей и неговите сътрудници в гръцкото правителство” – тоест Петрос Моливиатис, министър на външните работи на Гърция под абсолютната власт на когото обществените институции и полицията на Света Гора налагат изолацията. Вартоломей и Моливиатис са обстрелвани от “крепостта” на Есфигмен за “антихристиянски и нечовешки действия” във вреда на “обсадените свободолюбци” – защитници на неподправената православна вяра, като: “прекъснаха снабдяването с храна, лекарства и нафта за отопление на манастира, създадоха един фалшив манастир (Есфигмен), в който попада цялата кореспонденция и икономически данни, отрязаха телефоните на манастира плюс спешните повиквания, в опит да възпрепятстват информирането на външния свят за тези тежки и нечовешки действия против честните незащитени монаси”.

Истина ли е всичко това? Правителствени източници уверяват, че относно всичко, което се отнася до Света Гора, правителството няма никакво намерение да налива масло в огъня, довеждайки нещата до сблъсъци с фанатиците от Есфигмени, които решително заявяват да подпалят манастира, ако се предприеме насилственото им извеждане…

В Карея обаче ги притискат. Свещеният Киностис отбягва да говори за блокада на Есфигмен, но четиримата монаси, които отишли да се настанят в конака на манастира, били арестувани от полицията и по-късно били пуснати на свобода. Властите задържали само превозното средство, с което монасите превозвали провизии. Телефонът на манастира не работи.

Нажежена атмосфера

Атмосферата на Света Гора е нажежена. Фенер настоява и упражнява натиск за извеждането на 110–те укрепени в манастира есфигменити и за настаняване на тяхно място на едно малобройно “законно” братство, което Свещеният Кинотис е избрал след настояването на Патриаршията и което ще бъде правоприемник на манастира. Кой обаче ще поеме отговорността за едно такова решително действие, което ще изведе монашеската общност на Света Гора по най-лошия начин на първа линия в международните новини?

Зилотите в манастира са взели всички мерки за отбрана „до последна капка кръв”. Превърнали са манастира в крепост и стрелят през нощта, докато старокалендарците извън Света Гора активно действат в подкрепа на защитниците на техния Йерусалим, за какъвто те смятат Есфигмен.

Засега последните се задоволяват със сбирки (например в Уранополи) и натиск върху депутати и държавни чиновници с твърдението, че им осигуряват голям брой гласове в различни избирателни райони, като например в Атики и др.

Раздвижване обаче се забелязва и отвъд Атлантика, където влиятелни личности на старокалендарците действат, за да осигурят подкрепа от американското правителство и влиятелните средства за масова информация.

Превод: Тодор Енчев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...