Ние ли сме виновни?Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Статията на Чурешки слага пръст в раната. Той изхожда от презумпцията, че миряните не са виновни за нищо, а Българската църква е виновна за всичко. Изброих наум поне 20 лъжи или неточности в статията. Но основната му поанта е вярна – след 500 години османско господство, 70 години войни, въстания и подривна дейност и 50 години комунизъм БПЦ е в трагично състояние.
  .
  Въпросът е друг – какво всеки от нас прави за вярата? Извинявам се, че ще говоря за себе си, но напоследък водя курс за отношенията между евреи и християни за студенти от няколко специалности. В курса участват 49 души! Накарах ги да отворят Библията, да се запознаят с основните събития и лица в нея, прожестирах им филми на DVD за гоненията и Холокоста. Повечето признаха, че ако не беше този курс, никога нямаше да се докоснат до религията. Един събуден интерес, който се надявам да остане траен.

 2. nik08 каза:

  Щом търпите тези хора да петнят църквата, сте повече от виновни и сте техни съучастници в престъплението. Какво направихте или какво ще направите за да се промени това статукво? Ето един лесен отговор: Нищо, защото така ви харесва, така ви изнася, защото така се лови риба в мътна вода. Защото сте същите като тях… нали те ви отгледаха и ви научиха…….

 3. anima_mea каза:

  Извинявам се много, но не сме единствените дето са били 500 годин по „турско“, 50 под комунистическо и прочее. Християните в Близкия изток са 1400 години под „арабско-ислямско“, влашко-румънската чокойщина е била много по-брутална от османския гнет, както и румънският комунизъм бе по-брутален от управлението на правешкия хитрец. Сякаш другите народи са живеели в мир и благоденствие, с песни и танци, а само ние, клетите, сме се развили-недоразвили с „обнажен меч срещу свирепата съдба“.
  Без ни най-малко да съм клерикал и да виждам ясно състоянието на клира, изпитвам все по-голямо раздразнение от подобни писания. Ми да стане Чурешки един владика и да възпламени в християнска добродетел безвиновната тълпа. То този клир не идва с космическа ракета директно от небето, а извира от дълбините на същия този народ, дето все друг му е виновен и все друг трябва да му почисти кочината пред блока. Това са реалностите. Но християнството е като любовта, защото самото то е любов, а любовта е „въпреки“, а не „защото“, и в това „въпреки“, няма място за – аз не те обичам, защото ти не ме обичаш и защото 500 години тук турци вилняха.

 4. kolyo каза:

  Братя во христа, помогна ни бог за да има повече такива статии които просвещават и доказват по безспорен начин, че болната наша духовност и ценностна система са на кръстопът.В статията има изключително много истини но което е по важно има и показан път на спасение.Наистина трябва да се обърне внимание на просветителската работа на БПЦ, т.е. когато имаме едни просветени клирици които да водят един пълноценен духовен живот сред енориаршите си тогава резултатите ще са налице.Ние трябва да се обърнем и да изучаваме пътищата духовни на нашите просветители и възрожденци техния бит и как са проповядвали словото божие сред османски поробители и гърчеещ се стопански елит по понашите земи.От статията разбрах едно нов Паисий ни трябва, също така нов отец Сойко Владиславлев по късно Софоний Врачански, който да разпространи словото божие.

 5. refab каза:

  „С какво сме виновни, че Синодално издателство на практика няма дейност?“

  Ако не бяха издателства като „Омофор“ и „Зограф“, никой, ползващ само български език, нямаше да знае почти нищо за православието, освен свещопалство, ритуалщина и основни истини, но казани „на едро“, т.е. едва ли не, напр. с отричане на Преданието -нещо парадоксално!
  И преди съм питал: има ли „пръст“ БПЦ по определено в работата на издателството „Зограф“? Питам за да не се получи несправедливо обвинение спрямо Синода и т.н., в липса на издателска дейност!

 6. Idiot каза:

  Писнало ми е от журналисти. Все търсят истината и все не я намирате.
  Какво искаш? Да тръгне дедо поп с камшика в ръка и да изкарва миряните като пъдар всяка неделя ли!?! Спасението без самопринуждение не става. Който иска да иде на гости в Божия дом и да вземе участие в литургията, става и отива на църква. Който не ще – не ще. Правя уговорката, че ходенето на литургията в неделя съвсем не е билет за рая. Толкова много ми се иска да напиша любимата си тирада за журналистиката, че чак ме засърбяват ръцете. Но няма да се повтарям. Всички ние много обичаме да гледаме в чуждите панички, но в нашата никой не даваме да гледа. НАЛИ ТАКА!?! Драскачите все заемат едни такива героически пози на правдолюбци и задават тенденциозни въпроси, на които отговорите се саморазбират. (Тук следва една сочна псувня за правдолюбците.)
  Питали гарджетата гаргата:
  -Мамо, много ни е оцъкано гнездото. Защо не вземем и да си намерим друго?
  -Ех, деца, с тия дупета и друго да си намерим, пак ще го оцъкате.
  Епископите и клира ни не са ангели небесни. При тях си има правила, които трябва да се спазват. Имат си и Началник. Тоя Началник един ден ще им иска сметка за всичко. За всичко от всеки.

 7. Дон Кихот каза:

  Ясно е, че не става с камшик. По времето, когато ставаше така (Античността и Средновековието), нямаше нужда от бой, защото хората и без камшик бяха вярващи.
  .
  Свещениците имат вина, защото не правят нищо да разпространяват православни книги, да създадат свои сайтове, да проповядват умело и убедено дори в редките случаи, когато ги канят (например погребения). Владиците също са виновни, защото на практика не контролират свещениците, а си гледат рахатлъка.

 8. Kerigma каза:

  Първата ми реакция бе да кажа: Какъвто народа такива поповете и владиците!
  Но като помислих си думам – дано тази добра статия да послужи за дискусия и катарзис в нашето общество, а не само да се дъвче и преживя от редовните участници в този форум.

 9. Дон Кихот каза:

  Истинският ужас е тук, в една продадена и опозорена църква:

  http://www.dveri.bg/content/view/7448/29/

 10. FTR каза:

  Авторът поставя изкуствено разграничение между клир, като го нарича „БПЦ“ и църковен народ, а после търси да обвини едната страна и да оневини другата.
  „С какво – кай- сме виновни?“
  Ами с всичко това сме си виновни. И?

 11. hpberov каза:

  точно това ще са част от въпросите пред БПЦ в следващите десетилетия, защото както виждаме в момента, тя нещо не може да гледа напред. Причините всички ги знаете. Докато търсим вина у себе си и у хората, които отдавна трябваше да бъдат вече деликатно и по собствени мотиви отстранени, няма да се върви напред! С мълчанието си сме виновни всички.

 12. eko каза:

  Всички са виновни с равнодушието си към Бог