Обединението на Руската Църква и БългарияМоже да харесате още...

3 Отговори

 1. svetlio каза:

  Св.Синод на патриарх Максим и без това бяха трън в очите на СДС и разколът се крепеше доскоро. А при засилено руско влияние и русофобско дясно правителство ще стане пак зле. Но не знам кое влияние ще е по-силно руското или гръцкото.
  А иначе от няколко години връзката между национална идентичност и православие ми звучи като държавата Босна и Херцеговина, създадена на верска основа и мюсюлманите, които не допускат друга религия в страните си, защото тяхната страна била с ислямски патент. Не напразно католиците ни обвиняват в прекалено свързване на вярата с националните измерения, вместо да има наднационален характер. По времето на патриарх Евтимий и преди това, пък и после до гръцките домогвания в България и Възраждането е нямало национални и етнически граници за православието.

 2. Дон Кихот каза:

  „по времето на Втората световна война, когато бялата емиграция по света е била шпионин на Москва“. Това може да пише само човек, който не познава историята, защото е съвсем невярно. Достатъчно е да се спомене името на ген. Власов и неговата армия, която служеше на Фюрера.
  .
  „старостилците в България се поддържаха от Задграничната църква и сега те ще станат на подчинение от РПЦ“. Авторът не е запознат с новините. Старостилците в България, Румъния и Гърция се разграничават от обединението на двете руски църкви.
  .
  „Западното и източното православие след обединението ще създадат могъщ идеологически свод“. Богословието на Задграничната църква съвсем не е „западно“, а точно обратното – по-консервативно и от московското. Парижкото е по-либерално, но и то не може да се нарече западно.
  .
  „при съвременните технологии човек може да се обръща директно към първоизвора без специализанти – посредници, както през турско робство“. Дайте тогава да забраним образованието и църквата, защото според автора трябва само пряк контакт със знанието и вярата (Бог).
  .
  Въобще глупости на търкалета.

 3. faf каза:

  Оставам с особенното впечатление че в този сайт голяма част от статиите,като тази например,целят не толкова да правят реални коментари върху случващото се в християнския свят,а за да се „свери часовника“Сиреч да се види какви са настроенията на православните в България.И за голяма жалост на “ кликата на Марин Найденов Минков“ не може анти московските и анти максимовите настроения да се изведат с полиция и прокурорско нареждане.А сега по същество,както стана ясно разведките проведоха една акция по т.н. „обединяване“ м/у МП и РПЦЗ и от това се случиха три много прости и ясни неща.Първо: голяма част от енориите и църковните приходи(руска дума за храм,параклис,манастир)преминаха към Архиепископ Агатангел и Даниил,които не признаха тази уния,или към РПЦИ на архиепископ Тихон,който също не признава този цирк.Плюс това малките църковни общности,в това число и старообрядците преминават и в момента към тези двама архиепископи.От 17 май до сега около 240 храма.Което означава че около Лавър ще остане само икономката и секретарката му.По повод старостилната църква в България,тя е част от старостилния гръцки синод на Киприян Коцумбас,който няма нищо общо с РПЦЗ.И накрая нещо повече Същия заедно с Румънската старостилна църква са предложили на архиепископите Агатангел и Тихон да участват с тях в служения за хиротонии на нови епископи за да може здравата част на РПЦЗ да не бъде повредена от Москва и Сергианския патриарх.