Официалният сайт на БПЦ – първи впечатленияМоже да харесате още...

20 Отговори

 1. penko каза:

  Забелязвам че иконите на св. Иоан Предтеча са в галерия „Св. ангели“, не мислите ли че е малко странно? …

 2. refab каза:

  „…..линковете в долната част на сайта, водещи към страниците на дизайнера и фирмата-разработчик….“

  Една плебейско-долнопробен елемент… липса на култура, на достойнство !??…Браво, браво…“добре“ започват-няма що!….

 3. plamen каза:

  Хайде, нека бъдем все пак доброжелателни – това е резултат от колективния труд на десетки (повече от 50, според интервю на Десислава Панайотова) в продължение на цяла година. Забележките, които правя в текста, са добронамерени и се надявам да помогнат.

 4. p_stefanos каза:

  Надписът „Страницата се обработва“, който се отваря на 95 процента от страниците показва доста несериозно отношение към работата. Не е било чак толкова тудно да се сложат текстове и едва тогава сайтът ба бъде стартиран. Дано този проблем да се компенсира по-скоро.
  Графичната стилистиката от края на 19 век е станала традиционна за нашата църква, но това е не особено уместно. Това предизвиква асоциация, че Православната църква не може да бъде съвременна. А точно тава е основният проблем на БПЦ.
  Всъщност и двата посочени проблема са индикатор, че БПЦ се чуждее от съвременното общество и съвременния живот.
  Явно още дълго време ще четем руски и сръбски православни сайтове. Те са стотици и са колосално богати на материали.
  И все пак – поздравления и пожелания за успех!

 5. Дака каза:

  Поздравления и успех на новия сайт!

 6. Тина каза:

  В новия официален сайт на БПЦ липсват надписи под снимките и под иконите! Няма как всички да знаем кои са и от къде са. Смятам, че изобразените три дати на първа страница са излишни. Това упражнение за ученици ли е?… Ами ако някой чужденец влезе в сайта или някой, който не познава добре историята на БПЦ как ще знае за какво става дума?

 7. mirko каза:

  Бележките в статията са точни.

  Сайта не зле – той просто не може да се впише в категорията на истински професионален сайт на институция.

  Нивото му е личен/почитателски сайт, а те не се обсъждат. Толкова можал – толкова направил.

  Изглежда някой владика накрая се е хванал да направи нещо колкото, както може за да има и това се е получило. Сигурно това ни е положението и толкова са ни възможностите.

 8. chingis каза:

  Любопитното е с какво ще се пълни този сайт. Алтернативата на другоезични сайтове , особено руски е много сериозна. Освен това не знам доколко хората, които ще качват материали там са запознати с реалните духовни проблеми на българите, защото в българското официално образование се учат доста превратни неща за вярата на българите и тяхната религиозност изобщо. Страхувам се, че този сайт ще бъде нещо като национален каленадр, което ще дублира многото патриотични сайтове в мрежата. Освен това с нетърпение очаквам произведенията на нашите духовници и богослови с възможност за коментар под тях, а не както в двери.бг – без възможност потребителя да си каже мнението, каквато свободна трибуна дава православие.бг. Освен това каква е англоезичната версия на сайта, защото православието е световна релития и патриаршията като старинна и вселенска институция трябва да има световно послание, което да бъде адекватно на силата и тежестта на посланията, които има римския папа. Защото православието не е само българска религия – то е световна вяра и се надявам, че сайта на българската патриаршия ще бъде равностоен на другите сайтове, особено румънските, сръбските и американските по въпросите на вярата и мястото на човека в променящия се свят. Затова лично аз смятам, че ако БПЦ е отворена институция със световно послание, тя трябва да пусне свободни коментари на сайта си, иначе се страхувам, че ще стане нещо като мистично-конспиративна организация, каквато е културната норма на живот у нас.

 9. jimo каза:

  Както винаги г-н Сивов показва висока интелигентност и професионализъм. Единствено бих искал да припомня на всички, че съгласно новия си Устав, БПЦ има ЗНАМЕ, което може би е подходящо да бъде като герб в новия сайт. Чл. 253 от УБПЦ: „Знамето на Българската провославна църква – Българска Патриаршия е: зелено, на което със златист цвят е изобразен храм с три купола, увенчан с архиерейска корона, от двете страни с дикири и трикири и с надпис: „Българска православна църква – Българска Патриаршия“ и трите години на въздигане в ранг Патриаршия на Българската православна църква – 927, 1235 и 1953 г.“.
  Иван Симеонов

 10. Дон Кихот каза:

  Бележките на Пламен са много точни. Каквато патриаршията, такъв и сайтът – помпозен и кух. Моето преклонение пред св. Иван Рилски, но не мога да разбера защо сайтът започва с негова икона и негов тропар. Ако беше сайт на Рилския манастир – да, но не е. Има и една груба фактическа грешка – 927 (явно година) в заставката НЕ Е времето, когато е основана първата българска патриаршия, а когато умира цар Симеон І. Няма точна дата за това основаване на патриаршията, която НЕ Е призната от другите православни църкви. Най-вероятно това става ок. 917-918 г.

  ……………………………………………………

  http://archiman.livejournal.com/

 11. ieromonah Ioan каза:

  Защо са тези мъки и терзания, да вземат да препишат някоя русска страница и готово. Колко професори са станали така професори, а те ходят да се мъчат. Съгласен съм с отец Павел, че иконата на св.Иоан Рилски не и е мястото отпред на страницата. И изобщо не разбирам някои хора, дето се гаврят със светеца и го национализират, това, че той е просиял на българските земи не означава, че българите са спомогнали за неговото съвършенство. Това си е негов личен подвиг и никой не може да претендира за него. ПИТАМ: ЗАЩО НА ПЪРВА СТРАНИЦА НЕ Е ИКОНАТА НА СВ. КНЯЗ МИХАИЛ-БОРИС, Къстителя на Българския народ???
  За поредн път БПЦ ще стане за смях и наистина, никой няма да я взема на серьозно. Ужасно е, когато национална, поместна, автокефална(самоглава) църква не може да намери 5 ВЯРВАЩИ компютърни програмисти.

 12. Сутура каза:

  Привет на всички. Проблемите свъразни с направата на интернет страница са много, важно е, че все пак са започнали хората, в крайна сметка всичко струва пари- ако един „среден“ корпоративен сайт е 1000+ евро, какво очаквата за официална институция?
  Конкретно към статията….забележките в по-голямата си част са уместни, но защо ли като дочета статията и оставам с привкус ами, че звучи като от „ощипана мома“. Струва ми се, че Pravoslavie.bg май има в миналото си някой нерешени върпоси>? – а това пожелание за ползотворна работа си е направо изтръгнато с мъка :Д

 13. plamen каза:

  Привкусите са много субективно нещо. Мога само да кажа, че новият сайт никак не ме е ощипал – най-малкото защото идеята му е коренно различна от тази на Православие.БГ. Затова и е възможно двата екипа да си отправят взаимни пожелания и критики – а че не съм достатъчно елеен и многословен в пожеланията си – такъв ми е характерът. Ако ви се четат дълги пожелания и слова, разровете се, ще намерите.

  За миналото: най-интересни са жените с минало; мъжете с бъдеще обикновено са луди по тях.

 14. Сутура каза:

  🙂 имам отговор от автора на статията :Д, приемам забелжката. За миналото сигурно е така не знам- не звучи зле :-). Колкото до сайта на БПЦ – ще почакаме и ще видим, но аз съм малко скептик, просто, защото наистина трябва сериозна, ама много сериозна програмна и дизайнерска дейност, за да стане нещо….наистина полезно и добро. А това струва пари- дарения тук под формата на труд няма да има- много е времето, което трябва да се отдели, ама много. Не знам, достатъчно флъд. Още веднъж благодаря на автора, за отговора.

 15. refab каза:

  Дали хората не са два вида-едните, които се травмират допълнително, когато видят собствените си недостатъци в други хора и дела, и втория вид-които не забелязват недостатъците си или ги приемат безскрупулно…., понякога дори арогантно!??

  Аз се травмирам, когато виждам част от собствената си недобра класа, реализирана (частта), в случая в този нов сайт…
  Във втория си коментар по темата,се солидаризирам и с мнението на Дон Кихот (вж. по-горе)!

  А ВИЖТЕ ДАЛИ В ТОЗИ ОФИЦИАЛЕН САЙТ ИМА ДИРЕКТНО ОТВАРЯЩ И СЕ ЛИНКОВЕ към занаятчийски дизайнерско-компютърни фирми (вж. в статията и в моя първи коментар-по-горе):

  http://www.catholic-bg.org/

  Виждате ли разликата-няма такива линкове!
  Ех, да бяха пратили някои от тези 50 човека на „обмяна на опит“, както се правеше по времето на социализма-може би резултатите щяха да са по-добри!…Може би щяха да са по-малки, по-неефикасни трамплинчетата , които катализират и изхвърлят в общественото пространство моята неприязън към полупошлото, към недобрата класа-тази, която подозирам и разпознавам и в себе си, и срещу която също се опитвам да се боря!

 16. prokimen каза:

  Струва ми се, че сайтът като цяло е твърде калпава работа. От пръв поглед се набива в съзнанието посредствеността на тружениците и работата им е едно голямо нищо. Забравили да поместят името на Дядо Иларион. Само това е предостатъчно да се каже, че работата им е повече от калпава. Подобен пропуск и ред неточности показва, че родната ни църковност изостава със светлинни години от цивилизования свят.

  В крайна сметка, много шум за едно голямо нищо.

 17. izvor каза:

  Като гледам отстрани – няма лошо. Ако имат добър коректор, гарантирано няма да се излагат. Иначе едва ли някой очаква нещо от тая интернет страница. Ако отразява реалната ситуация, редакторите й няма да имат много работа. Ще пудрят оттук оттам, ще хвалят този-онзи, като всеки „официоз“.

  Само дето на дизайн не са случили – помпозни флинтифлюшки, безумни „интернет-благословии“ с песнопение, записвано с някаква мп3-ка… За какво им е всичко това?

 18. Idiot каза:

  Преди, що няма сайт? Сега, що го има. На който не му харесва, ми да се дигне и да иде до редакцията и там на място да поправи, ако му дадат…

 19. izvor каза:

  Точно защото троянците са знаели как се строи град, не е било трудно да поставят основи на Рим. А за сайта – супер е че има страница вече. Само да я дооправят. Защото като им казват хубави работи хора, дето са виждали компютър само под ковьорче и саксийка – полза никаква. А като им казват пропуски потребителите – може да се поучат госпожите? Щото е вярна оная приказка: „Изобличавай мъдрия и той ще те обикне, дай съвет на мъдрия, и той ще бъде още по-мъдър“? Тя интернет революцията отдавна почнала и много са видели хората.

 20. thanks4nothing19 каза:

  Нов сайт и – разбира се – благодатна почва за коментари. Колко обичаме ние да стоим отстрани и да критикуваме… Аз пък поздравявам създателите на сайта. Вярно,има си недостатъци,но в сравнение със стария е чудесен. Най-лесно е да се критикува,най-трудно е да се каже доброто за нещо.
  Аз лично живях добре и се чувствах добре и пълноценно в църквата и преди да се появи този сайт. 😉 И вероятно и завбъдеще няма много да го ползвам. Но е хубаво,че го има и нека престанат критиките. Така са могли,така са го направили. Точка по въпроса. Многото претенции са признак на гордост. Смиреният човек и с малко се задоволява,и на малко се радва.
  Стига с тези състезания с руснаците и сърбите. Църквата е богочовешки организъм за спасяване на души,а не клуб или отбор в „А“ професионална църковна лига …