Помощ! Обгрижват ни!Може да харесате още...

19 Отговори

 1. templar каза:

  Но скоро четох че във великая Руссь са изографисали Сталин на икона. Бих искал анализа на Романов по темата… и за ордена на Св. Ерм, връчен на Гергов… не е ли време някой да изгони с шутове търговците от храма?

 2. Иван Калев каза:

  Нека първо да припомним на някои хора, че Църквата не е иституция, а Богочовешки организъм!!!
  Нека да си спомним, че „Новото време“ предложи новия закон за вероизповеданията веднага, след като НДСВ спечели изборите!
  Че предстоят избори и политиците се стараят да трупат активи за сметка на Църквата си е тяхна работа. Не сме забравили как се намесиха политиците в делата на Църквата, помогнаха за разкола, а после трагнаха да помагат за неговото преодоляване.
  Четем, че разколниците съдят държавата в Страсбург да им изплати обезщетение. Но за сметка на кого? Има ли храм, който да е бил тяхно владение и да не е бил източен?
  И да попитам, знае ли някой как се живее със заплата от 208 лева, от които 60 лева отиват за наем, Отделно консумативите, за лекарства, и какво остава? Каква е основната заплата на свещениците? 220 лева за тези със средно образование, 240 лева за другите с висше образовани!!! Сега оправданието ни ще бъде световната икономически криза. А къде сме като църковнослужители, когато човекът дойде в храма с проблемите си? Къде са ни неделните училища? Къде са ни трапезариите за бедни? Къде са ни православните книжарници?
  Днес чух по радиото, че братята сърби са шовинисти. Че сърбин никота няма да злослови по адрес на ближния си! А ние хулим епископата си! Господин Пламен Сивов, не зная кой ви плаща, но в Свещеното Писание е писано, че който сее ветрове, жъне бури!!!
  Време е да си припомним за блаженствата!!!
  С дълбок поклон към всички – иподякон Иван Калев

 3. lyublyana каза:

  Църквата да излезе с официално становище към политиците как е редно да се държат те като пасоми спрямо Църквата, а не да се опитват да обгрижват с глупости въпросната“институция“-без тя да им е искала мнението…
  Нали вече спомогнаха за въвеждането на Вероучение,та сега се захванаха с по- върхови постижения…

 4. refab каза:

  с впечатление, че не сте разбрал нищо от статията, че мислите в главата Ви са доста хаотични, и че изглежда разсъждавате почти само емоционално!? Съответно това, което е налице от Ваша страна, в момента, май, е някаква случайна „обвивка“ с думи и изречения на обърканите Ви чувства и вълнения!? 🙂

 5. Рекс ван Байт каза:

  Пламен пише вярно и интересно.

  Само ако може модераторите да порежат refab – не се търпи от грубости навсекъде. Аман!

 6. hpberov каза:

  Добър коментар. В допълнение трябва да се отбележи, че субсидията си я има отдавна. Напр. за тази година можете да видите цифрите тук:

  http://pastir.org/wp-content/uploads/2008/10/dv_113_07_56.jpg

  Единствено католическата църква не е получавала и не получава субсидия. По този въпрос тук:

  http://pastir.org/index.php/archives/107

  Особено информативно е изказването на бившия директор на Дирекция „Вероизповедания“ – на същия сайт.

  Въздържам се да кажа, че ми се повдига от невежи политици, които са забравили какво са гласували миналата година в Закона за държавния бюджет!

 7. mmm каза:

  Редовно срещам инфо, че БПЦ е най-големият земевладелец в България. Редовно се появяват и съобщения за някакви далавери на висшия клир. Някак си май не е редно най-богатата организация/ институция да иска помощ от държавата. Още помощ. Защото и сега получава някаква. По-добре да се реорганизира и да започне да управлява добре средствата си.
  Упорито се пише, че православните у нас са 80%, но според мен са най-много 20% – при това положение не е редно мнозинството данъкоплатци да издържат малцинството изповядващи една вяра, пък била тя и традиционна… Ако православните у нас бяхме наистина 80%, свещениците щяха да са богати само от требите и пълненето на дискос/кутия в неделя.
  А още по-нередно е Църквата да се забърква в политиката 🙁

 8. Дон Кихот каза:

  […]
  .
  Един софийски бизнесмен сподели, че давал на Синода 10 000 лв месечен наем за половината помещения в партера на Богословския факултет, но три години не получил отговор (!). Пресметнете колко пари са загубени за църквата – 36 месеца по 10 000 лв. Такива случаи има много.

 9. victory каза:

  Принципно не е редно да се прави.Извини ме ,това значи ли безприкословно да се подчиняваме,дори и когато виждаме че е в грешка,явна при това.Примирението е една важна част от вярващия Християнин.Примирявайки се с грешките на пастира си на практика поемаме и грешките наравно с него,редно е да сподели с пастира независимо от последствията за нас.И не рискува ли такъв Пастир да се превърне в пастир на празни кошари,което е факт .(извинявай за сравнението)“.ИСУС ХРИСТОС ДОЙДЕ ДА СЪБЕРЕ СТАДОТО.Как е в момента на всички ни е известно.Успех от мене.

 10. sandi каза:

  .

  Хмм, бедноста не е порок, но ражда пороци ! …на поразия !!!

  .

 11. Chorbalan4o каза:

  ххх

  Не се самозабравяйте, не е полезно :-). Админ

 12. Chorbalan4o каза:

  постове може да си триеш, истината обаче не може да се скрие 😉

 13. plamen каза:

  Така е, истината не може да се скрие. Тя основно на анонимни защитници и разбирачи разчита, иначе досега на пух и прах да са я направили разни самозабравени администратори от ЦК.

 14. plamen каза:

  Постове трием, защото не са по темата, защото са злобни, или защото и двете. А дали имат нещо общо с истината или не – авторът им като си напише името, като си изкаже ясно мисълта, изобщо, като започне да се държи като нормално, достойно и разумно човешко същество от вида homo sapiens, тогава и ние администраторите ще проявим топло и човешко отношение, може и да го похвалим даже. И току виж, и някоя истина излязла за чудо и приказ.

  Ще им се на някои хора да обясняват на другите, че са мъченици за правдата, щото им триели постингите. Далече сте от мъченичеството, драги, а до други неща сте твърде близо, уви.

 15. sponzor каза:

  Така бих определил тази статия. И бих добавил, че под дебат разбирам излагане на мнения от всеки, който се чувства истински православен християнин. И като такъв член на богочовешкия организъм Църква, в която и всички останали християни са членове, а не разделени на съсловия човеци. категорично не приемам мнението, че свещеникът или пастирът, ако предпочита така да го наричам, е отговорен само пред архиерея и пред Бога, а пасомът е длъжен всичко да търпи и да разчита на Божията справедливост. въпросът е как да накараме капсулования клир да се отвори към нас, рездовите миряни или пасоми. И да се опита да разбере най-после какво става в Църквата, а не да гледа само да се нагоди към светската конюнктура в общината и държавата ни. И да мисли само за собственото си облатодетелстване.

 16. Chorbalan4o каза:

  о, Ваши Вседостойнства взели, че се засегнали.. Прощавайте, благолепни представители на вида homo sapiens, че един нормален потребител се опитва да следи хода на някаква дискусия. Та драги ми homo sapiens-и, аз отговарям за себе си. Понеже твърдите, че сте homo sapiens, то се предполага, че един homo sapiens като ползва компютър, знае как се използва компютърът. Та да Ви обясня, че като се кликне върху ника ми, излиза и профила ми. В този профил съм сложил снимка, три имена, че skype и icq за връзка. Голяма анонимност, няма що…

 17. plamen каза:

  Като обиждаш, не се изненадвай, че някой може да се засегне. Това се нарича „причинно-следствена връзка“ и разбирането му е характерно за хомо сапиенсите. Не сме вседостойнства, но и боклуци не сме, та всеки да може да си прави гаргара с имената и личностите ни, както му скимне. Понеже твърдиш, че само си следял някаква дискусия – да ти кажа, по темата, по която се изказваш, точно по нея няма никаква дискусия. Имаше цитати от някакъв анонимен мерзавец, дращещ някъде из дебрите на интернет, плеснати тук абсолютно безотговорно от един човек, без оглед на мястото и засегнатия от плювните. Това не е и не може да бъде, нито ще позволя да се превръща в каквато и да е дискусия. Дискусия, от единия край на която стои анонимен шизофренен ненормалник, а от другата – семейството ми, считам за невъзможна. И щом си (наистина) написал името си, да ти кажа и на тебе: Мартине, стой далеч от мерзости като тази. Това беше приятелска реплика.

 18. Chorbalan4o каза:

  Tъй, значи може да се разберем и като бели хора :D. Благодаря ти.

 19. 1978 каза:

  mnogo pravoslavni skotove tuk……