Признаването на Косово и българската позицияМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Добре де, авторът иска Македония да се признае за българска и ми се иска да го попитам какво после смята да ги прави македонците? Той цитира няколко поговорки в текста, е нека му кажа и аз една: Македонец и на снимка да го видиш му удари един шамар. Сега нека не ми се сърдят македонците, не съм я измислил аз тази поговорка. И когато България си вземе Македонските територии какво смята да прави с шиптърите, които живеят там? Или авторът предлага да си имаме освен проблема с пачите и проблема с албанците?

 2. Lakota каза:

  ще имаме нужда от екскурзоводи и ще трябва да си те придърпаме от Вената, и да те пратим да развеждаш туристи из Охрид :-))))

  Само не разбирам, защо толкова ни плашат с исляма на албанците, като в по-голямата си част (дори и онези в Република Косова 😉 ) са си атеисти, като нас?

 3. Лъчезар каза:

  Като историк би трябвало да знаете, че Косово е било българско, но ние никога не сме имали претенции за областта.Било е и сръбско, но отдавна е албанизирано.Братята сърби сами са си виновни.Кой им е крив, че десетилетия наред се наливаха и се радваха на кръчмарска музика вместо да създават семейства и деца? Разберете,че балканските християнски народи(може би само без гърците) ще станат малцинства в море от мюсюлмани и затова виновни ще сме всички.Мюсюлманите ще спечелят войната в своите спални и родилните домове, а не на бойното поле.Вярно е че има заговор срещу християните от страна на световните господари, но най-големите врагове сме си самите ние на себе си.Сърбите плачат за Косово, а ние ще плачем за цяла България, ако в следващите 20 години не се промени нещо, ако не се покаем и не започнем да гледаме деца, да върнем онази обикновена радост от живота в нашите сърца.Разберете го ние сме умираща нация, както и сърбите! Нашите малцинства ще стават мнозинства, а това неминуемо ще доведе до конфликти.Наред е Македония, след това сме ние.

 4. victory каза:

  Да Ви призная като чета написаното по горе не знам какъв еромонах сте.Македонците са БЪЛГАРИ ,независимо дали го признават или не.Ако не друго поне това би следвало да знаете.

 5. Al Rashid каза:

  И какво сега? Щом сме православни и „славяни“ трябва да се определим за Руснаците и Сърбите и да обявим война САЩ? Та точно Русия и Сърбия са едни от основните виновни за състоянието ни, не Американците или НАТО. Също така, не Сърбите, а Албанците ни обичат и виждат естествен съюзник в нас и е желателно страната ни да признае младата република и да търси права за Българите които живеят там.

 6. Al Rashid каза:

  Драги, желателно е преди да пишете подобни статии да се постараете около фактологията, която, в случая, ви накуцва и на двата крака. И желая да Ви питам дали въобще сте ходил в Грачаница, Белград, Прищина, Сплит, Сараево и прочие… Ако бяхте посетил поне веднъж едно от тези места нямаше да слагате знак на равенство между православна, славянска и национална. Всъщност, щеше да е по-добе да не пишете повече на тази тема, може някой по-добре информиран да се смее от сърце.

 7. glory каза:

  “Македонец и на снимка да го видиш му удари един шамар“Тази поговорка е казана от българин и е: “Грък и на снимка да го видиш му удари един шамар“И в действителност представлява,качи фанариота на магарето и удари един бой на магарето. 🙂

 8. glory каза:

  И да тренираш “Турския марш“във Виена

 9. sponzor каза:

  „Търсете Божията правда и всичко останало ще ви се придаде“. Цитатът не е съвсем точен, но това е истината. Това, според мен е изходната точка за всички разсъждения и обяснения. И ако джавните мъже имат някакви „европейски“ оправдания, не разбирам какво пречи на Светия Синод да изрази своята позиция. Колкото до зачепкването с едно или друго отделно място от авторовата позиция, не го намирам за сериозно. да не кажа, че в нито един от коментарите не намирам християнска пизиция. Още по-малко православна. Или и за нас е по лесно да се опитваме да „балансираме“?

 10. timoti каза:

  нека имаме уважение към свещенослужителите и да се обръщаме към тях както подобава. Бъдете християни за пример моля такива обръщения като „дедо попе“ към иеромонах говорят за ниска христианска култура.

 11. milan каза:

  С цялото си уважение към желанието на автора за единство с останалите православни, ще предупреда че православието не е и не може да бъде изедначено с религиозно-национална идеология! Ако Западът воюва срещу тази идеология – това не означа че по автоматизъм воюва и срещу православието!

  Тъкмо глупоста че „Косово е сръбско, но Македония е българска!“ произлиза од тази катастрофална идеология – която самата беше причина за найгадните между-православни войни от миналия век.

 12. victory каза:

  Преди да изразиш мнение .Особенно когато става въпрос за Македония.Необходимо е добре да сте информиран.Македонците са преди всичко БЪЛГАРИ.В България живеят и голяма част бажанци от Македония,и това ли ще отречете.Успех.

 13. milan каза:

  Македонците са преди всичко – ПРАВОСЛАВНИ. Проблема за който писах е тъкмо поставянето на националната идиология „ПРЕДИ ВСИЧКО“. Поздрави!

 14. Al Rashid каза:

  Брате Милане, ако Македонците бяха православни, щяха ли да упорстват със схизмата си и да преследват монасите и монахините от страната на архиепископ Йован? Щяха ли с булдозери да рушат църкви, да пребиват монахини?

 15. svetlio каза:

  Пишете „Търсете Божията правда и всичко останало ще ви се придаде“, а след това: „трябва да търсим свещената правда на християните и измеренията на мисията на славянството“. Едно е Божията правда, а съвсем друго човешката правда, па била тя и на християни.

 16. Vasco каза:

  Да се поставя знак за равенство между „руснак“ и „славянин“ е абсурдно. Това,че говорят славянски език, не значи че са славяни. Руснаците са много по-„мешан“ народ и от българите, така че при тях я има, я няма 30% да е славянската кръв. Останалото са северни народи, българи, тюркски народи от Азия и пр. и пр.