Религията в еврокомисарската кандидатура – погазване на КонституциятаМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Човек остава потресен от дилетантщината на това правителство. Не може Желева да участва в просташко шоу като ВИП-данс и да лъже ЕС за бизнес делата си. С колкото и духовници да се снима, подобно поведение издава лош вкус и липса на морал. Тя трябва да си подаде оставката и като министър.

 2. Ф.Николов каза:

  Каквито и поразии да е в състояние да направи политиката във всички нейни проявления, то религиозните подобрители на човечеството са извършили неимоверно повече вреди, тъй като те не се притесняват ни най-малко да се бъркат в достойнството на човека, да разграфяват и схематизират чувства, мисли, намерения и имат претенции извън чисто меркантилните (“материалните”) подбуди на обикновената политика; затова аз подкрепям осветляването на конституционно ниво на тази към момента скрита сфера на носене на отговорност. При това понятия като: свобода, любов, надежда, милост, състрадание и т.н са част от религозенния инструментариум за обосноване на всякакви религиозни претенции, един вид това е окупация на всеки нормален човешки порив към самобитност, при което се редуцира значително творческата му мощ.

 3. Ф.Николов каза:

  Всичко “хубаво” е резултат от частично реализираното християнство в историята, всичко “лошо” е отстъплението от това положение. И да сме лоши, това се дължи на нашето несъвършенство, не на идеята, в която вярваме, в това е нашето преимущество над невярващите и друговерците – с този принцип религиозните добряци си осигуряват многовековно съществуване на пряка намеса или чрез частична мимикрия в политиката върху обществото и директно към всеки човек.
  Затова, религиозните “благодетели” на човечеството трябва да излезнат на светло, лошо е ако се крият зад политически или социални агенти при осъществяването на “добрините” си.

 4. Духът на правото в България е пропит от атеизъм, рационализъм и механицистично-еволюционни възгледи. Правят се масово рационални закони, макар думата закон на български да носи свещен и религиозен смисъл в логиката на християнската правнораздавателна система, която 1 000 години е действала в България до освобождението от турско робство. Играта с религията не е от вчера. Комунистите също считаха Църквата за спасител на нацията, ВМРО и Атака, две конспиртивни организации в духа на българската мистична конспирация също се изживяват като религиозни милиции. БПЦ гледа на това благосклонно и се чувства добре като привилигерована организация на основата на патриотичния ни сантимент и определна трактовка на избрани факти от историята. Политическите сили, които си играят с религията обаче го правят това само афирмативно, без самите те да бъдат християни и вярващи по каноните на вярата, навсякъде по света. Едниствените политици, които са вярващи са от ДПС, но те не са християни.

 5. Дон Кихоте,
  Не виждам какво ти е виновно новото правителство. От анализа на досегашните му постъпки и изказвания личи, че това правителство е най-благосклонно към православието от всички управлявали досега. И аз мисля, че сериозните политици нямат място в жълти предавания и шоузрелища, но и много духовници не се свенят да участват в такива постановки само и само да си вдигнат рейтинга. Властта на народа иска да се съобразяваш с вкусовете на народния човек – нали власт, пари и облаги идват от харесването, което народа отдава на определена личност. Наистина, Божията воля и народната воля понякога в историята се разминават, но за това нещо би трябвало да си има Църква, която да ни казва каква е Божията воля и да бъде стожер на високата култура, истината и знанието. А „нашата“ БПЦ е в съглашение с княза на този свят, не проявява висока класа и с Нея става това, което става с българския футбол – поместно равнище и чужди играчи, които са много високо платени за посредствена дейност.

 6. Михаил Славков каза:

  Ф.Николов, малко си попрекалил с патоса. Църквата Христова са тези, които обичат и живеят с Христос. Теб лично някой да те принуждавал да вярваш в Бога?! От обществено и социално гледище, Църквата Си има роля, фукция и посока, Тя винаги ги е имала и те винаги са едни и същи. Без изменение. Това никой, никога няма да и отнеме, дори най-запенените либерал декламатори! Ако можеш да излезеш извън пътеката, която съзнанието ти е усвоило, непременно ще потърсиш източници, които да засвидетелстват пред теб как Църквата осъзнава себе си, и как Тя не осъжда света, който е различен.
  Ако все пак си решен да останеш на ниво лошите католици и лошата инквизиция, твоя воля!

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  http://www.neaa.government.bg/bg/institutions/high_schools/ShU_Shumen?content=1386785374385533640

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Разкошен ръкопис:

  http://www.codexpauli.it/codexpauli_explore_3D.php

 9. Българската национална идентичност се крепи на православието, славянобългаризма и националната идея. Европа настоява за римско право, гръцка култура, и Просвещение, т.е. гръкоримска култура без Христос. В този смисъл на българите предстои мното тежка и трудна задача по отстояване на идентичността, формулирана от делото на св.цар Борис І. Освен това нашият традиционен култ е култа към истната и знанието, заменен от култа към материята и силата през модерността, заради която смяна и катастрофирахме. От сумата на известни ни данни от българската история, както и според проявения автентичен интерес от страна на чужденците към нашата продукция, се вижда, че ние на световна класа сме правили воини и книжовници. Днес войската е съсипана, а държавата закрива научни институции. Редно е БПЦ, която настоява за историческа мисия, и която няма никакъв принос в изграждането на военни и научни специалисти да подпомогне тези хора, а не да кокетничи лукаво с комунистите и външните си приятели.

 10. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  За съжаление нищо добро не чака БПЦ:

  http://www.dveri.bg/content/view/10671/29/