Ролята на религията в променящата се ЕвропаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Допуснал е една съществена грешка, смята се за европеец. Наистина трябва да му се признае, е един от най-умните турци по целия свят.

 2. Ангел Небесен каза:

  Ако се разглеждат чисто културните измерения на правата на човека и малцинствата, то тази държава не би имала шанс за пълноправно членство в ЕС; но тъй като, така или иначе, ще надделеят икономическите съобржения, както и някава фиктивно междурелигиозно помирение Европа трябва да е готова да приема страна в ЕС, в която армията е „гарант“ за „демокрацията“ като при това тази държава ще притежава гласове в ЕП колкото Франция, което несъмнено ще я превърне в един от главните актьори при определяне на стратегическите насоки в политиката на ЕС. От това как суверинитета на европейския гражданин се съграсува с изградената на военната сила „демокрация“ и къде тук се реализират заложените в „ценности“ при учредяването на ЕС, всеки може сам да прецени. След като въпроса е да се запълват стопански дефицити, това може да става и без „пълноправно ченство“ на държава, която не е способна да изгради сама гражданско общество, а трябва да възприема отвън готови модели и да се напасва по тях (нещо като България, но тук религята е лигитимиращ и оправдаващ фактор пред Европа).

 3. Ангел Небесен каза:

  Няма как да не прави впечатление поредната доза добре прикрита правосл. „гордьня“; всичко би било прекрасно ако същата тази „гордьня“ не изявяваше желание да се прикрепи като паразит към обществени процеси, които от столетия наасм са изживели религиозните изхвърляния и са преосмислили на кулутурно и обществено ниво всички циркулиращи „безусловни религиозни ценности“; от една страна в Европа властва еретическият секуларизъм изведен в действие заради гнусните католицизъм и протестанство, от друга сега, видите ли, православието било „призвано“ за „еди-какво си“, „еди-що си“ в Европа като при това му се засилвало влиянието. Няма думи които да опишат, това подмолно самодоволство, това смирено самомение, това зле прикрито духовно „надмощие“, което католицизмът е изживял преди 200 г., но което в прасовл. е самата „Божа истина“. Това експозе е писано от човек, който със сигурност е сричал „светите отци“, но познанията му за културата на запада и изскванията му към правосл. за овладяване на пространство в тази култура говорят за пълна неадекватност. Тук не може да се изброяват преживяните епохи в общественото мислене, културните пластове и превъзмогнатите предрасъдъци, за които на изток нямат и понятие; тук още са боси – „литургичността“ определя целият им светоглед.
  „Светският“ (според мракобесните расоносци) характер на държавата не трябва да се ограничава от „ценности“ продължение на еврейската традиция. Христос – ДА!, прасосл. пасмина – НЕ!

 4. ieromonah Ioan каза:

  Бъдете така добри братя и изтрийте коментара на този протестант, дето се е нарекъл Ангел Небесен(ангелите, ще ги види през крив макарон). Да нарича свещенството и православния народ пасмина, е просто недопустимо. И, ако не може да го изтриете по някакви съображения, то тогава го изтрийте от уважение към православните хора.

 5. gaitan vejdu каза:

  Нека думите му си стоят, за да ни спомнят – в какво не бива да изпадаме.

  С цялото ми уважеие към теб,
  не се сърди, плс,
  но нека спомним, че
  така както човек сам се издъни,
  никой друг не можа да го разобличи подобаващо.

  Мир, и повече усмивки, ти пожелавам. :-))

  P.S.

  Не допускай, отец, че не схващам рациото в смисъла на предложението ти.

  Напротив, ти си силно грижовен за неукрепналите във вярата, които биха могли да бъдат изкушени от светатствената плява на протестансткия бълвоч …

  Но все ми си се да имаме повечко Надежда, тоест, да се сетим, че ние не сме чак толкова беззащитна стока, която се обърква от петдесе безупречно безлапсусни, но празни от съдържание, реда.

  Ангелина се е предала, 🙁
  но е и мн чувствителна,
  трябва да уважим сърцатостта й при подхода към събътията,
  и да се НАДЯВАМЕ небе да я умилостиви и приюти където си трябва.

  Според мен, де …

 6. sandi каза:

  .

  Прав е gaitan vejdu ! Нека всеки който прочете коментарите да “види“ нарцисизма и патологията на ‘БЕСА’, който от отдавна е “яхнал“ “постната“ душица на човечето нарекло се(неслучайно) Ангел **бесен !
  Ако не за друго, то поне за опознаване на “козните“ Сатанаилови !

  .