Скандалът с архонтството и основните съблазни на Светия СинодМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Браво на Николчев!!! каза:

  Блестяща статия, но за жалост агентите на ДС в така наречения „Свети“ синод и тяхната […] служителката им […] Деса Пулиева не искат и да чуват нищо.

 2. Gloria каза:

  Доц. Николчев, като мой преподавател по Църковно право, прочетох с интерес статията Ви. И съм съгласна с повечето констатации, с изключение на тази:

  „най-страшното – за срастване на престъпността в България и представителите на висшата църковна власт, водещо до смут в живота на БПЦ.“

  На тези ктитори, наречени архонти, НАП може да провери декларираните приходи и платените данъци. Едва ли г-н Манджуков ще лиши децата си от 1 млн. лева и ще ги даде за построяването на храм без да е платил данъци.

  Май месец изтече мандата на предишния Църковен събор. Очаквах, че на тази юнска сесия Св. Синод ще вземе решение за свикване на Църковния събор. Дали здравословното състояние на Негово Светейшество не е причина за отлагане на това решение?!

 3. Цветомир Андреев каза:

  Много тенденциозна статия…

  Интересно е, че тезите се играждат върху доста обобщени мнения, които са заявявени като аксиоми, а в същото време са просто неверни.

  Усеща се манипулативност и в играта с шаблона: „войната на ченгетата с правилните“ (както сам обобщава позицията си). Съпоставено с действителността – именно митрополита, който е основата на „отсрешните“ (Николай), никога не е имал досег с ДС.

  Като цяло имаме една обширна статия, във добър и висок стил на езика, но за съжаление с жълто (в личен план – страсно) съдържание.

 4. мунчо каза:

  [quote name=“mirko“]митрополита [-ЪТ], който е основата на „отсрешните“ (Николай), никога не е имал досег с ДС..[/quote]

  Спомняте ли си избора на пловдивски владика? Короната на епископ Н. беше готова още преди него. Именно той е лиоцето и въплъщението на ДС мафията, защото тя го избра, тя го финансира и тя си поставя за цел чрез него да заграби цялата власт в БПЦ.

  Час по-скоро трябва да се свика събор, да се избере нов патриарх и да се стегнат юздите на такива като Н.

 5. Gregorij D. каза:

  Ще се вмъкна между „противоречивата“ информация на № 3: „…основата на „отсрещните“ (Николай), никога не е имал досег с ДС…“ и № 4: „…той е лицето и въплъщението на ДС мафията, защото тя го избра, тя го финансира и тя си поставя за цел чрез него да заграби цялата власт в БПЦ…“
  Вижте http://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Пловдивски . И не забравяйте, че точно по тази причина той няма и да има досие…но това, както се вижда не му пречи.
  Или – той е „лицето“ точно защото има съвсем «невинен» досег с ДС (въпреки липсата на досие) и не само досег (а серозана роднинска връзка) и затова вероятно вече почти си е изпълнил задачата…

 6. Rat in a hat каза:

  Добър анализ. Въпросът е реалистично ли е да се мисли,че някой нещо ще направи за излизане от кризата. Ако не, какви са прогнозите? Известни ли са играчите и техните намерения или сме на автопилот? На мен ми се струва, че нещата само изглеждат да са на самотек, а всъщност някои хора много активно работят за унищожаване на Църквата в България, като я превземат отвътре. Криза има и в другите православни църкви. И все пак, на нас ни е обещано, че вратите адови няма да й надделеят до последния ден. А може би очистването ще стане като настъпят гонения и стане страшно да кажеш, че си християнин? Понеже и антихристът е на път да идва и чипове са ни приготвили, един Господ знае какво ни чака. И тогава да се спасяват само изповедниците за вярата. Дано не се огънем. Пък тези вълци в овчи кожи и те няма да са вечни, и те отчет ще дават. Жал ми е за тях.

 7. Киро каза:

  Е,вече всички можем да сме спокойни-след като толкова време църковните водачи и в частност православната църква търпяха унищожителни критики и обвинения в консерватизъм и изостаналост от духа на нашата „прекрасна” съвременност ,виждаме че тези „грехове”макар и трудно, започват да се преодоляват.Е, разбира се, има още много какво да се желае-например да започнат да „подстригват” за свещеници гейове/парадиращи с ориентацията си/, и да организират гей паради да речем,но да се надяваме,че с постоянният „медиен и обществен” натиск върху нея и това ще стане…Изобщо, аз съм оптимист,че с общи усилия,ще създадем църквата която всички заслужаваме/като правителството,икономиката ни,”свободните” ни медии,прекрасното ни здравеопазване,партийната ни структура/а, парламента щях да забравя…/ и какво ли още не…Ще го доживеем,вярвайте в себе си!!!

 8. марта каза:

  Въпросът с архонството е много неприятен. Копират вселенската патриаршия http://www.archons.org/ В архонтската организация на вселенския патриарх прозира гордост и помпозност, все неща чужди на Христовото учение. Имат претенции за пазители на православието, а са по-скоро рушители. А нашите са „видяла жабата, че подковават вола … “ Освен това твърде приятелските отношения на вселенския патриарх с папата са притеснителни. Римокатолиците много векове са се опитвали да подчинят Православието на папата. май заради едната помпозност рицарчетата са готови да се предадат …