Сталин се е обръщал за помощ към Св. Александър НевскиМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Това е известна басня, която не е доказана с нищо. От една година търся книгата на автора, но не мога да я намеря никъде. Защо ли я крие?

 2. turist1 каза:

  „Казанската чудотворна икона на света Богородица е свързана и с най-младата история на Русия. – твърди доцент Андреев. – В първата си изява по радиото след 22 юни 1941, а именно на 3 юли същата година, Сталин в една доста объркана реч, публикувана после в милиони екземпляри, не говори за комунистически принципи, а за Православие, за славянство и призовава светците воини – свети Александър Невски и свети Дмитрий Донски да помагат на Червената армия.

  Това е съвсем произволно тълкование от Речта на Йосиф Сталин на Червения площад, произнесена на 7 ноември 1941 г.:

  „Товарищи красноармейцы и краснофлотцы, командиры и политработники, партизаны и партизанки! На вас смотрит весь мир как на силу, способную уничтожить грабительские полчища немецких захватчиков. На вас смотрят порабощенные народы Европы, подпавшие под иго немецких захватчиков, как на своих освободителей. Великая освободительная миссия выпала на вашу долю. Будьте же достойными этой миссии! Война, которую вы ведете, есть война освободительная, война справедливая. Пусть вдохновляет вас в этой войне мужественный образ наших великих предков – Александра Невского, Димитрия Донского, Кузьмы Минина, Димитрия Пожарского, Александра Суворова, Михаила Кутузова! Пусть осенит вас победоносное знамя великого Ленина! „

  Ето и източника
  http://petrograd.biz/stalin/15-67.php

 3. Florian каза:

  Последното изречение от цитираната реч, в което става дума за „великият ленин“, особено ясно показва, че изобщо не би могло да се говори за наличието на какъвто и да е религиозен православен контекст в речта на „великия“ сталин. А още по-малко пък в тази реч може да става дума за някакво (молитвено) „призоваване на светци военни“, – което е повече от очевидно от цитирания (на руски) текст!
  Мисля, че е крайно време категорично да се разбере от всички, че „бащата на народите“ няма нищо общо с Христос и православието.

 4. posoch каза:

  Кощунствено е името на изчадието адово другаря Сталин , да се свързва със Светото Православие. Отново искат да реабилитират тези изчадия …

 5. Мишо A. каза:

  Познавам доста добре автора. Той ми е преподавал в университета и от това, което съм видял мога да кажа че е недобросъвестен и необективен учен и човек. Сами можете да си дадете сметка за някои неща нали.

 6. о. Павел каза:

  Ру,ската църква и съветската власт –
  http://pisma08.livejournal.com/236707.html#cutid1