Страсбургската Темида понякога съди с широко отворени очиМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. chingis каза:

  В Европа са наясно, че БПЦ, която е на 16-то място в ранглистата на православните общности е силно зависима от Русия. В имижда на БПЦ в чужбина се настоява за сътрудничество с комунистическите служби, за мълчаливо съгласие с възродителния процес по смяна на имената на турците и за зависимост на БПЦ от българския национализъм. В този аспект на популярно европейско знание уважението към БПЦ е много по-слабо, отколкото уважението към гръцката църква, макар в Гърция да има няколко синода. Делението на БПЦ по линия комунизъм-антикомунизъм и ченгета-мъченици не е обаче защитено от деянията и словата на синода на Инокентий. Интересното е, че и вселенското православие не прави нищо за популяризиране на мъченичеството на българите през ХХ век, сакън да не излезем по-вярващи от руснаци, сърби и гърци. И ако пловдивският митрополит например, беше написал една хубава християнска книга със световно послание – „Спасяване на вярата в условия на тоталитаризъм и гонения“, то тогава Европа щеше да се респектира от българското православие повече, отколкото от германската католико-философска система, чийто символ е днешният папа. А юридическите спорове и правила край нямат, ако за основа на пренията не се вземе под внимание текста и духа на Св. Библия, както и обстоятелството, че в България липсва делова проява на фундаменталните християнски категории истина, милост, честност и справедливост, което европейците го знаят и затова не ни уважават, видно от произвола на съда в Страсбург.

 2. refab каза:

  „- През 2004 г. Вселенският патрирах Вартоломей свика Всеправославен събор в Шамбези, Швейцария с участието на представители на четирите древни патриаршии – Цариградска, Александрийска, Антиохийска, Йерусалимска, както и митрополитите на Кипърската архиепископия. Целта на събора е да се реши по каноничен път възникналия проблем с тежкото здравословно състояние на Кипърския архиепископ Хризостом, страдащ от болестта на Алцхаймер и фактически лишен от възможността да изпълнява задължения. Основавайки се на свещените канони на православното християнство, съборът освобождава архиепископ Хризостом и насрочва избори за нов предстоятел на Кипърската църква.“

  Вижте за какво трошат пари, хабят време и т.н. тези хора!…Невероятна история-така, както е представена в статията! Някой началник е болен от Алцхаймер-болест, чиято диагноза не е трудно да се постави, и около която има голяма яснота за категорично неблагоприятния и ход и се прави „специален“ събор само(?) за уреждане на неизбежното и задължително освобожаване на този човек от поста му!???…Какво отношения , проблематика, практика!!!…Този случай е една „гримаса“, израз на отрицателни страни, свързани с религиозността и обществените и измерения!

 3. Kerigma каза:

  Ето това се казва адвокат, даже и в странство специализирал!
  Когато мъжът ми ме остави и се отдели от мен ще го наема за развода.
  Той такава желязна логика има че ще ми запази панелката за мен, заедно с дивана в хола, а и жигулито също! А мъжът ми като се е отделил и ме е оставил да си купува нова панелка! Само така Цеков!

 4. DODO каза:

  трогателна е православната андрешковщина , когато нещо се сгафи . Всички владици вкупом охулват страсбург, който се намесвал в църковните им дела . Селската хитрост е в това, че се правят на разсеяни че всъщност не са страна по това дело , а осъдена е държавата. Редиците се сплотяват с школското „никой не може да се меси в църковните дела „. На което вкупом се припява, че западът иска да разбие църквата и прочие идващи от изток дивотии. Зад тази трогателна и мила безпомощност и почти юродива дръзновеност обаче стои една жестока селска цезаропаписка пресметливост облечена в андрешковско хитруване. Защото въпросът, който логично не се задава е такъв: А КОЙ ПОДВЕДЕ ДЪРЖАВАТА ДА ИЗГОНИ СВЕЩЕННИЦИТЕ ОТ СТО ХРАМА С НАСИЛИЕ И БЕЗ СЪД? ЗАЩО БПЦ ПОИСКА ДЪЖАВАТА ДА СЕ НАМЕСИ НЕЗКОНОСЪОБРЗНО И СЕГА ДЪРЖАВАТА Е ОСЪДЕНА КАТО ВСИЧКИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И АТЕИСТИ МЮСУЛМАНИ, КАТОЛИЦИ И Т.Н. ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ОГРОМНА СУМА ПОРАДИ ТОЗИ НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН АКТ.

 5. DODO каза:

  ИМОТНИТЕ ПРОБЛЕМИ СЕ РЕШАВАТ В СЪДА , А НЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА И ТОВА ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ВКЛ. И БПЦ. ТОВА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ НЕ САМО ЮРИСТИТЕ И БЕШЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЯСНО ЧЕ СТРАСБУРГ ЩЕ ОСЪДИ ТАЗИ ПРОЯВА НА БЕЗЗАКОНИЕ . БПЦ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ ГРЕХА СИ:ТЯ ПОИСКА ДЪРЖАВАТА ДА И СЕ НАМЕСИ ТАМ КЪДЕТО НЕ И Е РАБОТАТА – В ЕДИН СПОР КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА РЕШИ СЪДА ЗА ВСЕКИ ХРАМ ПООТДЕЛНО. БПЦ ПОИСКА ДЪРЖАВАТА ДА НАРУШИ ЗАКОНА, ЗАРАДИ ИМОТНИТЕ СИ ЛАМТЕЖИ И ДА СМАЧКА БЕЗ СЪД ДРУГИЯ СИНОД. ТОВА БЕШЕ ГАФ ЗА КОЙТО СЕГА ИДВА ВРМЕ ДА СЕ ПЛАЩА. ЗА СВИКНАЛИЯ С БЕЗПРАВИЕТО БЪЛГАРИН ТОВА ИЗГЛЕЖДА НОРМАЛНО, НО В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ,ОТ КОЯТО БПЦ СЕ КРИЕ, ТОВА Е НЕДОПУСТИМО. СЕГА КОГАТО ЦЯЛАТА ТАЯ МРЪСОТИЯ ЛЪСНА , БПЦ СЕ ПРАВИ НА КОЛЕКТИВЕН ИДИОТ, ЗА ДА ПРИКРИЕ ГРЕХА СИ И НЕБИВАЛИЯ СИ ЛАМТЕЖ НА ВСЯКА ЦЕНА С ВСИЧКИ СРЕДСТВА ДА ТРУПА , А ВСИЧКИ ЩЕ ПЛАЩАТ ЕВЕНТУАЛНО 700 000 000.

 6. Kerigma каза:

  направих справка си промених мнението за адвоката Цеков!

  Разбрах, че той (Цеков) обхванат от фикс идея и подтикнат от владиците е заблудил неопитния Цар, който като богобоязлив (и непознаващ новите царедворци) силно искал обединението на Българската църква, и така Цеков, заедно с други малоумници (Иван Иванов) прокарал закона в бъркотията и еуфорията от жълтата победа.

  След това неопитния цар бил склонен да одобри полицейска акция без съд и присъда . . .

  Не искам вече Цеков да ме развежда . . . и не го препоръчвам и на вас . . .

 7. Дилян Иванов каза:

  Колкото и безпросветни люде да се опитват да охулват делото на Борислав Цеков – Законът за вероизповеданията – то е вписано със златни букви в историята на Светата ни Църква и се тачи от всички истински църковници и родолюбиви българи!!! Дори и днес единодушието в подкрепа на този закон, изразено на всеправославната работна среща, сбрала в София представители на предстоятелите на всички основни православни църкви в света е ярко доказателство за църковната и държавническа значимост на борбата за прекратяване на пагубните партийни и светски намеси, затормозили живота на Църквата. Ярък изразител на тези добротворни усилия е именно Цеков. Така че, словоблудци – всуе се морите!!! Безименни ще си останете в тинята на историята. Имайте поне достойнството да не охулвате по-достойните от вас.

 8. DODO каза:

  Тезата че ако не си признат значи не си Православен е смешна. Според Цеков излиза, прабаба ми не е православна и че Сталин ни е направил православни. Както е известно до 1945 г църквата ни не се признава от другите православни църкви . Тогава Сталин решава че достатъчно добре държи чрез КГБ руската църква /валидно и до днес – както се разбра тримата кандидати за патриарх бяха от КГБ/ и осъществява акция по признаване на езархията /по късно 1953 – Патриашия/, за да не е самостоятелна и да не попадне под некомунистическо влияние. Така чрез Руската Патриаршия се осъществява пряк контрол върху БПЦ. Резултатът е масово „обучение“ в Москва на български владици, статуи на Сталин в семинарията, свещенници които са едноврменно шефове на ТКЗС и енорийски свещенници и т.н. Сегашният резултат е пълно мълчание за мъчениците свещенници/гузни съвести и почет към БСП/, пълно мълчание за това кой е бил сътрудник на ДС /за Галактион излезе официално че е сътрудничил на 3 управления / , отказ да се заклейми миналото и призив на представителят на БПЦ в Москва да се присъедим към Русия и Путин – последния всеправославен император. В Страсбург това го знаят и в решението си между другото изрично подчертават че не се занимават с въпроса , кой е каноничният синод, защото това не е от тяхната компетентност.Решението просто осъжда държавата за това, че е извършила беззаконие като без съдебно решение с насилие се е намесила в един правен спор.

 9. DODO каза:

  Тъй че нашите Андрешковци да не разчитат, че хората не са чели решението и да лъжат , че Страсбург им се меси в каноничните въпроси. Въпросът е имотен и затова са толкова активни и нагли. ДЪРЖАВАТА ГИ Е НАТИСНАЛА ДА СЕ СПОРАЗУМЯВАТ, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ПЛАТИ 700 МИЛИОНА НА ДРУГИЯ СИНОД. ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПЛАЩА ЗА БЕЗЗАКОНИЕТО ИНСПИРИРАНО ОТ БПЦ И ЗАТОВА АНДРЕШКО ХИТРУВА И ПРОКЛИНА СТРАСБУРГ.

 10. DODO каза:

  Между другото говори се че държавата е предприела този рисков ход /да изхвърли без съдебно решение от храмовете /, тъй като това е част от споразумение между Симеон и БПЦ за границите на горите, които притежават в Рила. Някой знае ли повече?

 11. timoti каза:

  влез поне веднъж на служба в някой Храм иначе ставаш за резил.Дядо ти партиен секретар ли е бил или баба ти е била помагачка на партизаните( кога почна и ти от теология да разбираш)? Кога си кръстен? Къде и от кого? Кой ти е възприемник? Колко пъти в годината се изповядваш и пречестяваш? Кой те подлъга,че си новият възродител на БПЦ? Ти ли си следващия Архонд?

 12. timoti каза:

  да те питам имаш ли нещо общо с ДС?