Таборът отива към небето – без насМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Добре е, че циганите се променят в положителна посока, но не е добре, че принос за това има шаманското петдесетничество, а не Българската православна църква. Чудя се колко от тези озлобени момчета, които пълнят форума, биха се съгласили да научат цигански език и да станат мисионери сред тях с всички възможни рискове. Николко!

 2. milena. каза:

  Браво на Митко! Душата му пее….:-)
  Браво и на автора , че се е решил да топне крачолите си в калната тема за циганите.
  В ромските квартали има наистина много надарени музиканти, така е. Жалко, че нашата църква няма никакви позиции там…..Ако някой се замисля за ромска мисия, трябва да бъдат ръкополагани цигани, а отдавна има и ръкоположени такива. Тепърва българи да учат ромски та да мисионерстват, тая дето няма да стане.
  Говорейки за мисия, познавам пастори-американци евангелисти, които са се заселили в мизерните квартали заедно с ромите и живеят Евангелието в реално време.
  Това е вече мисионерство!

 3. iliana каза:

  милена, ти си много права, но кой се замисля за мисия изобщо, че да се замисля за ромска мисия?! и не само озлобените момчета във форума, ами и „духовно преуспяващите“ има много върху какво да се замислят. обаче няма да се замислят, уви.

  православните няма скоро да нагазим в калта на факултето, както пише пламен, защото трябва първо да изгазим от калта, в която сме затънали самите ние, за съжаление. дай Боже това да стане скоро!

 4. portos каза:

  ЦИТАТ:
  Чудя се колко от тези озлобени момчета, които пълнят форума, биха се съгласили да научат цигански език и да станат мисионери сред тях с всички възможни рискове. Николко!

  Дон Кихоте, дон Кихоте… Думите ти всякога изпреварват делата. Аз съм го правил това (като протестантски мисионер) – вървял съм през махалите и нощем през сметищата на „път“ към някой „амвон“.

  Защо не се попиташ ти дали би го направил. Защото бих го правил и пак. Като православен. Да, бих. И при циганин свещеники бих се изповядвал. И не бих крил, че се изповядвам при циганин.

  Преди време във Варна някой попита гостуващия о. Боян Саръев: „Как да се оправяме с циганите“. Владика Кирил изправи един циганин в расо и отговори вместо отеца на питащия: „Ето как!“. В този случай не съм бил очевидец. Разказаха ми го присъстващи.

 5. portos каза:

  с. Въглен
  с. Синдел
  гр. Белослав – Циганската махала

  Там съм помогнал в основаването или утвърждаването на сектантски събрания. И най-топлите ми спомени са оттам, и чувствам грях към тези хора… едновременно. Странна работа

 6. Дон Кихот каза:

  Пенявиците на Portos не заслужават коментар, но ще му отговоря. Бил съм енорийски свещеник четири години в циганска енория – години преди Portos да е тровел хората със сектантската си пропаганда. Докато бях там, в селото не се случи нито едно престъпление. Празнували сме Герьовден по три дни с богослужение, оркестър, трапези. Циганите са доверчиви като децата и са вярващи по природа за разлика от българите. Друга разлика – щом ги уважаваш, и те те уважават. Ако уважаваш българин, той ще направи всичко, за да ти навреди.

 7. Danine каза:

  Нежно „пипаш“, а така боли…

  Дано тази сол пада върху живи рани, а не върху гангрена.

  Благодаря ти!

  ***

 8. portos каза:

  ЦИТАТ:
  Циганите са доверчиви като децата и са вярващи по природа за разлика от българите.

  А българите не са ли „вярващи по природа“. Аз пък знам, че „човешката душа е християнка“ (от Тертулиан).

  Може пък за навсякъде да си има точно определен ключ.

  Може да са доверчиви и да се палят бързо, на на много от тях вярата им е привременна (докато не умре коня, например). Което не означава, че трябва да бъдат изоставени.

  Какво сега? Циганите ли ще фаворизираме??!

 9. milan каза:

  Ги слушнав песните и навистина се… убави. Баш ме израдува со текстов.

 10. mira каза:

  Може да имаме свещеници цигани може да докараме циганите на служба.Но после…После ще трябва да живеем с тях като с братя,да споделяме всичко с тях да ги каним на гости,децата ни да играят с техните.Всичко каквото се полага в една християнска община.Ще можем ли ?
  Друг е въпроса ,че и общини си нямаме…

 11. A. Petrova каза:

  Сега прочитам материала. Очудващо е , че един православен вярващ посещава обителта на протестант и не само това , говори и добро за него и посвещава журналист .материал за него . Вярвам, че рано или късно ще преодолеем рамките на предразсъдаците в религиозно отношение. Искрени хора, посветили се на Бога има във всяка една христ, деноминация.

 12. Теология ШУ каза:

  [quote name=“A. Petrova“]Очудващо е , че един православен вярващ посещава обителта на протестант .[/quote]

  Петрова,

  На български се пише „учудвам се“, а не „очудвам се“. На цигански не знам как е.