Християнството е религия на силните духомМоже да харесате още...

34 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Неотдавна гледах една проповед на един американски протестантски пастор(много известен в САЩ, но няма да му кажа името, да не взема да му правя реклама). Той крещеше пред един стадион хора с уста пълна с полирани зъби: “ we have to be victors, not victims“ ( ние сме длъжни да бъдем победители, а не жертви) .
  И сега четейки статията на бъдещия руски патриарх се сетих за този пастор.
  Много е образован митрополит Иларион и е много музикален, съобразителен и дипломатичен. Знае много езици, изпълнителен е, послушен и тих. Само дето чувството му за хумор е също такова.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Иларион е бъдещият руски патриарх. Тази църква е силно консервативна и се питам дали избора на либерал като него няма да предизвика нов разкол. Той е „гладък камък“, както забелязва Йоан, и му липсва живецът на Духа, пламъкът на нестандартното, понякога парадоксално мислене. Но тъй като патриаршеството е във висша степен казионен пост, нестандартна личност никога не би била допусната да стане глава на църквата.

  Образът на исляма в Англия –
  http://archiman.livejournal.com/

 3. Ianitca Toneva каза:

  „За човека, който днес иска да се смята за успешен, е важно да има дете, като правило – едно дете.Две деца вече не са често срещано явление, три са рядкост, а многодетни семейства – такива почти няма да намерим в днешно време.“
  Е, аз не смятам, че нещата стоят така. Като се има предвид, че разводите са 50%, веднага се обяснява едното дете. По-често се случва да имат 2 и 3, но едва ли е това проблема в семействата. Защото и колкото и да има като не са възпитани в истината, тия млади хора остават на „улицата при Сатаната“, а там си е страшничко. А затова имат вина не само от семейството, ами и от държавниците и от църквата. Те не се интересуват за живота нито на Земята нито след това на хората и вселдствие, на което хората живеят без смисъл, със страх и в мрак.

 4. Духовността е категория от невидимия свят. Тя се описва със средствата на словото и с доказателсва от живота на човека, в който делата заемат главно място. Затова при поучаване в духовност се иска както владеене на писмения и устен изказ, така и предоставяне на актуален, а не исторически, пример за духовен човек и съответно духовен наставник. за да покажеш сила на духа ти трябва да докажеш, че истината на вярата е повече от явленията, които светът предоставя. Но за съжаление БПЦ пази организацията на институцията и традицията в нея, като си мисли, че така ще запази вярата, за която БПЦ се обявява за единствен представител. и без да издирва хора на словото, духовни хора според християнската опитност и без да налива ресурс в познанието, което е дало на християнството световното му преимущество. Една позната, начетена и с интерес към духовността се разочарова от БПЦ и вече чете вестник Врачка. Един приятел, световно признат лекар вече не посещава храма, а имаше интерес към вярата.

 5. Ника каза:

  Хубаво е написано.Времената са последни.Народът твърде се изврати.Вярно е ,че гонитбата на къщи ,коли ,кариера станаха по-важни от това да имаш челяд и да уповаваш ,че трудейки се ,няма да останеш без храна и дрехи.
  Неотдавна в едно предаване бяха гости учениците от първия випуск на „Първа мъжка гимназия „-София.
  Те разказваха колко гладни години били като сега ,но народа е бил далеч по-смирен.Учениците са ходели с канчета с храна на училище.Кой ученик сега ще накараш да тръгне с домашен сандвич?
  Не ,трябва задължително да се купи от кафене и да се заплати 3 пъти по-скъпо от реалната стойност.
  Но защо е това празно надуване и фалш?

 6. Един приятел, добър геолог, се интересуваше много от религия и защитаваше православието, но като не намери текстове за отношението между наука и религия се отказа и днес е краен атеист, поддръжник на чистата наука. Една позната, жена с математическа гимназия и инженерно образование се интересуваше от християнството, но контакта й с някои свещеници я накара да каже на всеослушание, че поповете са отвратителни. Един познат, традиционно православен се отказа да ходи в черква, защото е безработен, а попа му взе 86 лева за опело. На същия познат жена му вече ходи в неправославна общност. Една позната се отказа да ходи на черква, защото била свидетел как попа иска по 20 лева на дете за да кръсти деца сираци и като не му дали не извършил тайнството. Едно познато семейство, традиционно православно със свещеник в рода си вече не ходи в храма, а се моли вкъщи и се ограничава само до купуване на реликви на вярата. Питам се какво пази БПЦ и къде са нейните актове на вяра със слово и дело?

 7. Ioan Jelkov каза:

  Чингиз,
  всички тия Ваши примери са показателни само за едно, че Вашите познати са се спрели пред първото препятствие и не са продължили нататък. Бог обича победителите, а те са се предали, защото не са търсели това, което им предлага Бог, а това, което на тях им се е искало. Поздравете ги всички от мене и им предайте, че са едни обикновенни слабаци.
  Църквата и църковния живот да не би да са молитви, палене на свещи, безплатно ползуване на свещенството и пр. ЧЕНГИЗ КАЖЕТЕ ИМ , ЧЕ ЦЪРКВАТА Е БОРБА!!!
  Църквата не спасява Чингиз, тя само дава възможност за спасение, а ако те ИСТИНСКИ вярват и търсят Бога ще се спасят.
  Но не като се отказват от борбата, а като активно участвуват в нея.

 8. Михаил Славков каза:

  Защо Господа, от вас винаги излиза само критика??? Добър бил митрополита ама видиш ли…пак нещо не достига, по ваша преценка. Може би и на Господ не му достига много чувство за хумор?
  А теб Чингиз да те питам, твоите приятели да не би да имат сливи в устата, че не могат да поговорят със свещенниците и да уговорят някаква разумна цена, защото видиш ли и свещенниците имат семейства и прочие. Не казвам, че няма злоупотреби, но умният човек и истински християнин няма да отхвърли Христос и църквата заради недостоен служител!!

 9. Ivan Nikolov каза:

  Драги йеромонаше Йоане,
  Благодаря Ви за поздравите,тъй като считам себе си за „слабак“.Благодаря на Бога, който знаейки,че съм такъв точно когато стигнах до Църквата Му,предвидително ме пресели отвъд океана за да не влизам в Нея през българския вход.Там стои цяла една страшна армия от расоносци с тояги които бият жестоко всеки доближил се а и влезлите в притвора. Пишете „ЦЪРКВАТА Е БОРБА“, каква ти борба,бой до убиване…със сопи(Канберов)! Вие съдите безработния и сираците а забравяте Христовата присъда към кого е :“нито сами влизате,нито влизащите оставяте да влязат“! В Америка,където всичко е пари,няма да намерите
  православен свещеник-американец(не българин),който да ви поиска пари за да ви кръсти-повярвайте ми..камо ли пък ако става въпрос за сираци! Единствената заплата,която Йоан Кръстител получи за дейността си бе, че му отрязаха главата,а много от днешните „български кръстители“ по скоро ще отрежат вашата…ако откажете да им заплатите „трудът“ да ви кръстят!

 10. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Тези примери за кирливи и алчни попове разобличават самия Чингис, защото ако той беше убеден във вярата си, щеше да убеди съблазнените си познати, че тези примери са форма, а не съдържание. Те не са съществени за спасението, въпреки че са неприятни. А твърдението, че някой бил безработен и гладен в София е нелепо, защото в столицата винаги може да се намери добре платена работа освен ако човек не е идиот или наркоман. Търсете работа в Исперих или Златоград и тогава ще разберете какво е глад и отчаяние. Накрая примерите изобличават и владиците в бездействие и нежелание да контролират свещениците, които на много места са се разхайтили.
  .
  Чингис хан и неговата империя –
  http://archiman.livejournal.com/

 11. Ioan Jelkov каза:

  Siluan,
  аз не знам дали сте разбрали , но аз с православната църква в Бг съм нямал контакт, аз бях роден за Православието в Австрия и практиките на свещениците в Бг са ми чужди.
  Моя поздрав беше към ония осъждачи и тарикати, дето търсят в Църквата, това, което тя не предлага.
  Радвам се за Вас, че сте попаднали на добри хора. Аз във Виена съм чувал за един лъжебрат, с когото един човек се е договарял да му плаща на вноски такса за кръщение. Безумие, но факт.

 12. Андрей Романов каза:

  Как скочиха веднага расоносците в този форум! Да, ама Христос е нарекъл „рожби ехиднини“ не обикновените вярващи, а свещениците и фарисеите.

  Вместо да каже на обикновените хора: „Вие сте слабаци! Синагогата е борба!“, Той им е казал: „Елате при Мен всички трудещи се и обременени“. А тогавашните расоносци е нарекъл фарисеи, лицемерци, рожби ехиднини, варосани гробници, които сами не влизат в Царството Небесно и другите не пускат. Защо ли?…

  Отговорността, скъпи мои отци, за състоянието на Църквата и вярващия народ лежи изцяло върху вас и недейте да се измъквате, прехвърляйки я върху „слабаците“. Вижте първо гредата във вашето око, а после сламката в очите на вашите пасоми!

 13. Ivan Nikolov каза:

  Драги Йоане,
  Чингиз дава примери единствено от БПЦ,а Вие с вашия опит единствено от Австрия…му отговаряте. Ако аз нямах (както Вие нямате) контакти със свещеници от БПЦ,не бих си позволил да коментирам.Човек не коментира нещо,което НЕ ПОЗНАВА! За съжаление обаче съм имал, и примерите на Чингиз са ми до болка познати,както и примери от американските им колеги,които пък са тяхна противоположност.В България ИМА и братя,между свещениците,но лъжебратята, с чиста съвест мога да кажа, са мнозинство.Мой приятел свещеник от БГ ми каза веднъж след свещеническа конференция: „Не знам кой ще влезе в рая,но едно със сигурност знам – адът ще бъде пълен с български свещеници“.Вярвам му, а и на собствени те си очи и уши вярвам. За мен няма защо да се радвате. В Америка 99 % от православните американци са „добри хора“както пишете, и не виждам голям късмет в това,че влизайки в първата АПЦ на пътя си на такива съм попаднал.Не мога да кажа същото обаче за българските църкви в Америка към БПЦ

 14. o. Bojidar Glavev каза:

  Андрей, често пъти за „обикновените вярващи“, които така горещо защитаваш, в Евангелието пише, че Христос „се чудеше на неверието им“. Ето колко са били вярващи „обикновените вярващи“. И когато Той е говорел за фарисеите, не е имал предвид свещениците и левитите, сиреч днешните „расоносци“, които толкова много презираш и все гледаш да жегнеш. А е имал предвид фарисеите и книжниците, сиреч днешните учени богослови! Оправи си историческите аналогии и не подвеждай народа!

 15. Ioan Jelkov каза:

  andrey,
  за да не става зиян енергията, с която настръхвате против „расоносците“, Ви педлагам друг обект за нападение.
  Видяхте ли в двери.бг идеята на митр. Иларион(в превод: Веселин) от РПЦ за организиране на три концерта на 25 март?
  Едно време Хитлер предложи Рим, Берлин и Токио, сега м.Иларион и папата предлагат Москва, Истамбул и Рим.
  А сега да Ви видя?

 16. Андрей Романов каза:

  До о. Божидар. Отче, не е зле и ти да си освежиш малко знанията. Фарисеи и садукеи са групировките в Синедриона (Деян. 23:6) – тогавашния Синод, ако трябва да го преведем на наш език. При всичките си кусури простият народ в Галилея следваше Христос като дете, а твоите любимци – свещениците и левитите – Го разпънаха на кръст! И изобщо не съм сигурен, че това не би се повторило и в наше време, ако Христос се появи пак на земята – нещо подобно е описано в „Легендата за Великия Инквизитор“ на Достоевски.

 17. Андрей Романов каза:

  До о. Йоан. Да, сега го прочетох. Нелепа и претенциозна акция, очевидно замислена най-вече като реклама на митр. Иларион. Суета, суета… Но чак пък с Хитлер да го сравняваме – струва ми се, че мащабът не е същият 😉

 18. o. Bojidar Glavev каза:

  Андрей, не се измъквай! 🙂 Ти изкара фарисеите расоносци. Аз ти обясних, че в иудейското общество те са били отделна каста и изобличението, което Христос използва за фарисеите е „лицемери“, а не „фарисеи“, както и че не е наричал тогавашните“расоносци“, сиреч свещениците и левитите, „фарисеи“! Прави разлика между двете!
  Освен това сегашният Синод е съставен от расоносци, но тогавашният – не само! И Го разпънаха на кръст с участието на целия народ! Всички викаха: „Разпни Го!“ Почини малко с Достоевски и си прехвърли кое да е Евангелие!
  И внимавай, когато решаваш с лека ръка, кой днес би разпънал Христос да не забравиш да включиш и себе си! Щото и Петър каза, че дори всички други да Го предадат, той – не, ама стана обратното!

 19. Андрей Романов каза:

  Отче, кой от нас се измъква? Много добре знаеш, че не народът е искал смъртта на Христос, че това е решение на първосвещениците и Синедриона, и че народът е бил насъскан и манипулиран именно от тях, така че те носят абсолютно цялата отговорност за станалото. Петър може и да се е отрекъл от своя Учител, но не го е съдил и разпъвал. Хайде сега, прояви малко елементарна логика.

  Въпреки че не всички фарисеи са потомци на Аарон, т.е. жреци в Храма, те са религиозните учители на народа, пастири на синагогата, както свидетелства и Новият Завет, и Талмудът, и Иосиф Флавий. В никакъв случай не са били просто „богослови“ в днешния смисъл на думата.

 20. lightfromagarta каза:

  Продължавам да не разбирам защо толкова ни е нужна Църквата,за да общуваме с Бога.И да не проумявам този абсолютизъм на християнството.Да не говорим,че логиката на това учение е под въпрос.Как си представяте да […] всичко останало,което светът ни предлага,и да се заробите доживот на един измислен бог?

 21. Траянка Георгиева каза:

  lightfromagata, говоря от личен опит. Нищо не се промени в мен, откакто станах християнка. Други казват, че има промяна, но аз най-добре си усещам. Детето, което живееше в душата ми си е още там и щеше да остане, дори и да не бях християнка. Преди вършех повече братолюбиви дела, а сега повече говоря и много повече ме е страх, защото съзрях опасности, които са свръх силите ми. Тях ги имаше и преди, но се правех, че не съществуват. А сега знам името им и колко са силни. И се надявам, че само Църквата може да ми помогне да удържа на натиска.
  Усещането за Църква получих преди около 6 години. 14 години преди това съучаствайки в живота И, всичко ми бе формално, но дисциплинирано и стриктно го изпълнявах. И наградата дойде!
  Има хора, които МОГАТ да правят това, да дават усещането за църква. И любов. Те са и най-мразени от врагът. Най-атакувани. Удряни отвред.
  Но с любовта и с Божията благодат може да се устои на всичко. С търпение и мъдрост в тишина и смирение пред Бога.

 22. Аноними каза:

  Траянке, любовта, за която говорят християните как ще я обясниш на някой като мен, незапознат с усещането за Църква. Изобщо, какво означава да си честен, да не лъжеш, да си истински и всичко характерно за християните, каквато представа имам за тях, ако не се лъжа някаде. Видно е, днес грехът е мода и българската Православна Църква умишлено е приспана. Ако просто полудея, защото не съм издържал съвършени православни да се гаврят с мен и да ме правят на луд, когато съм имал нужда и търсел помощ, това грях ли е? Ако започна да плямпам глупости, които са истина, това грях ли е? Според мен е грях, когато казвам истината с цел собствена облага, която облага де факто е невъзможна. Грях е и когато обиждам. Как да придобия усещането за смирение и успокоение? Струва ми се невъзможно, и знам защо. Не е нужно да отговаряш, предполагам какво ще кажеш

 23. Траянка Георгиева каза:

  Аноними, във форума, в „Съкровищница от стихове“ има едно стих. от Иоио –“Песента на нашия пастир“, в което се говори за любовта в Църквата. Така я усетих преди около 5 години. „Той не пее, а плаче“– простодушно каза една жена, когато бяхме на боговдъхновена служба в св Неделя. Така усещахме Църквата. Че някой в тоя скапан живот усеща какво ни е и плаче за нас, че някой поне малко ни обича и се старае да ни даде нещо, на нас ограбваните и насилваните цял живот. Това не се забравя. Срещам понякога тая жена и я обичам като сестра.
  Да си честен, означава да говориш истината, дори да те намразят, да те гонят до дупка и тия които обичаш.
  Църквата е приспана, както казваш от сатаната и бесовете му. Те са хитри, раболепничат и са готови на всичко, само за да са достатъчно близо и подмолно да рушат. Те не казват никога неприятни истини, само угодничат. Те карат човек да загуби реална представа за себе си ласкаейки го „успивайки“ го до край. Може да се правят на немощни, но не са.

 24. Траянка Георгиева каза:

  От обиди се плашат само тия, които не са обиждани. За тях е трудно да придобият и смирение, от което идва успокоението.
  Днес в столична община видях един опърпан човек да плаче като малко дете. Тоя човек всичко бе забравил, достойнство, гордост, мъжество. Така плачеше, че направо ме съсипа. Не знам защо. Може и него да са го разигравали години наред, да са се гаврили, може да няма пари за лечение на близък, защото крадците са му отнели всичко…
  Казваш Аноними, че православни са се гаврели с теб. Това едва ли е така. Може би те не знаят какво да направят за да ти помогнат. Представи си че са тъпи и не зацепват. Помогни им ти на тях, та и те на тебе да помогнат. При християните е така. С добро, с човещина всичко може да се разреши. Ние сме наплашен народ, защото много сме газени и ни е страх от рисковани ситуации, за да не станем още по-зле отколкото сме.
  И нека се помолим за оня човечец, който така покъртително плачеше днес.
  И нека Бог помилва всички плачещи…

 25. Аноними каза:

  Целият съзнателен живот ми е преминал в употреба на наркотици. Имам родители, но сме чужди един на друг, приятели нямам и нкиога не съм имал. Всичко това оставя рана, ако това е точната дума. Животът ми, между другото е перфектен-идеален, просто направих грешка, че потърсих помощ от хора, които мислех, че са сериозни християни, дори им се доверих. Не съм свикнал да контактувам, а те не знам с каква логика и причини ме взеха за злото от фантазиите си. Разбира се искаха да ме свалят на земята с подигравки, за интригите, те си знаят, не съм ги взел на сериозно, но от такива хора далеч! Я попитайте един наркоман, който се опитва да забрави наркотиците, ако отиде да се изповядва, а свещеникът започне да се подиграва, и енорията също, как ще постъпи наркоманът търсещ подкрепа, съвет, ИСКРЕНОСТ? Ще ви кажа, или ще започне наново, или ще полудее. От тези хора, досега съм виждал само подигравки, интриги, превъзпитание представете си, не започнах да взимам наркотици, но полудях. Гордост ли е…

 26. Аноними каза:

  Грешката беше, че търсих помощ, подкрепа ИСКРЕНОСТ, не намерих и полудях, задуших се от изкривеното в себе си, докато християните пируваха за моя сметка. Пред теб могат да го отрекат, но не смееха да ме погледнат в очите. Не съм злобен и не искам да съм, обаче… Не се разбрах с тези хора, но те ми помогнаха само с абстрактния пример, който взех от тях, ако утре помогнат и на друг само с този пример, по- добре да бъда раболепен. Не издържах и нападах, защото имах хитра цел, трябваше да кажа, това, което мисля. Защото, взех на сериозно цялата тази глупост. Какво съм преживял, не мога и няма смисъл да обяснявам. Обаче това не ме оправдава за глупостите, който вършех обезумял. Благодаря за вниманието.

 27. Аноними каза:

  Нямам достойнство, нямам нищо нормално в себе си, каквото искате правете с мен, каквото искате си мислете. Трудно ще ме излъжете, независимо какво виждате. Просто съм полудял.
  И нека Бог помилва всички плачещи…
  всички нуждаещи се…
  всички просещи…

 28. Аноними каза:

  Не обичам кавгите, но не ме дразнете. Траянке, благодаря ти за вниманието. Сега съм спокоен и искам завинаги да остана спокоен, и не ми пука какво си мислите, всъщност пука ми, но вече забравям всичко, така че няма смисъл да ми пука. Не си говоря, не си играя, нищо че съм ку-ку. Днес ми се случи нещо много интересно. Реших да карам колело в Балкана на въздух. Обаче, 10 метра навътре в балкана, само десет метра и видях, че е зима, студена зима, а от другата страна топло. Представети си, някакви 15 крачки и коренна разлика в температурата и обстановката. Няма да я забравя тази климатична изненада. Разбира се, това няма нищо общо с коментарите ми и не влагам никакъв смисъл. Да се радваме на хубавата ни природа и красотата и.
  И нека бъдат щастливи всички, който имат очи за истинската красота, всички, които са безпомощни и полудяли, и всички, които не знаят какво правят–дано се поучат, и да бъдат истински християни

 29. Аноними каза:

  Нямам нищо човешко, което да не е инстинкт. Или по- точно, изхвърлих доброволно и най-малкия ембрион човещина, която имах в себе си. Не искам вашето съжаление, не искам вашият коментар, не искам вашия анализ, не искам… Вие, които не познавам молете се за мен, за мен, който не познавате, и аз ще се моля за вас. Може би след като махнеш болката и несмирението, ще дойде истинският живот в Христа. Нека Бог даде всичко за спасението на просещите и всичко за всеки и целия свят

 30. Траянка Георгиева каза:

  Може и да не искаш, но ще ти кажа Аноними, че нито си полудял, нито ще полудееш. Ако беше полудял, нямаше да го знаеш! Спрял си наркотиците и с изострената си чувствителност много болезнено усещаш нещата, които се случват и в държавата и в света. Те наистина са обезпокоителни.
  Ти сам си правиш анализи, това, което бих допълнила, е че Бог изскубва плевелите, за да се върне човещината ти, там където и е мястото. Ти си знаеш защо си я изхвърлил, но се е наложило да запълваш мястото и с наркотици. Значи не е трябвало. Сега нещата си идват на мястото. Така, че няма да полудееш, а обратното – оздравяваш.

 31. Аноними каза:

  Траянке, благодаря ти! Трябваше преди пет години да проведем този разговор. Кой да се сети, че чувствителността, ша требва да се контролира! Именно, това е една от причините за раждането на гнилите емоции. Неразбраната чувствителност. Човек може да убие чувствителността, може и да я преспи, а тя да го събуди

  Леле, какво откритие направих Бог да ми е на помощ

  В тези мой позинг коментари бих, ревах крещях, говорих глупости, и все някой ми беше виновен, полудях от чувствителност. С хитрост до Бог не мога да стигна. Исках да употребя истината, както на мен ми беше угодно, само в моя полза

 32. Аноними каза:

  Не знам колко човека използват псевдонима Траянка Георгиева, или моделът на поведение е взет от някаде и се използва от един, или повече хора, но ще кажа, че една от причините поради която ние хората, християни, атеисти, аскети, културисти, играчи, художници и секва паплач с човешки образ населяваща Държавата, страдме от липса на любов. Има изобилие от изразена изкривена любов, прокарана през призмата на човешкия егойзъм, гордост, глупост и страхливост.Практикуваме една любов, която ни кара да се подиграваме, провокираме и да тъпчем другите, докато искаме да им кажем, че са специални за нас, защото сме видяли в тях, това, което виждаме и харесваме само защото е той, защото ни се струва, че сме на една честота, защото така сме решили, колкото и глупаво да звучи. Няма да мога да се изразя и доста глупости изписах, обаче и аз съм от тези хора практикуващи изкривената любов, незнаещи, но търсещи. А съм тръгнал другите да изобличавам.

 33. Аноними каза:

  Тези, които съм обидил и мачкал, надявам се ще ми простят истински, като истински приятели и християни Отдавна съм им простил, но не ми хареса играта, която игрят. Това съм аз, който видяхте. Видях ви и аз.

 34. Аноними каза:

  Драги приятели, Траянке, и да пишете и да анализирате няма да мога да ви прочета или чуя, защото вече съм умрял. Ако рекъл Бог да се преродя и да бъда истински, много ще се радвам, ако имам искрени и истински приятели.