„Винаги трябва да имаш някой, който да те обича, дори да знае, че си лош…“ (Уилям Сароян)


Категория за участие: II

Подател: Стефан Радев е завършил средното си образование. В момента продължава да учи, и да работи едновременно. Интересува се от литература.

Получател: Моя обич несбъдната

Здравей, моя обич несбъдната

Ще стана ябълков цвят, ако трябва. Ще се спусна върху нослето ти – да те погъделичкам. Просто да кихнеш. Да се ококориш. Малко неприемливо за дама. Подкопава ти цялото обществено положение, да не кажа – международното. Ама колко нетактично от моя страна! Простак. Харесва ми, когато момичетата кихат. Кокорят се глупаво, а докато се окопитят, са съвсем неподправени.

Пак извинявай за дребната ми фантазия с ябълковия цвят. Но го погледни от добрата страна. Ами ако го играех зряла ябълка и ти падна на носа? Ще ти го изкривя. Съвсем некрасиво. Той и сега ти е малко крив, но такъв си го обичам. Тц, тц, тц, гледай какви признания в национален ефир. Пак те злепоставих, но нали си ме знаеш, че съм от село. Да си дойдем на въпроса, все пак. Как така може да не ти харесвам носа и да те обичам? Що за манталитет и селска простотия от моя страна! Така го разбирам. И после – защо Адам изял ябълката. Ми ще я изяде, какво да прави завалията – любов. И той от наш’то село. Ще яде и ушите ще му плющят, докато наш’та се еманципира и започне да дели овошки и идеални части в регулация от райската градина. Накрая, пляс – бизнес дама. Ябълките не стават. Само равиоли с чери-домати и сос-бешамел. Фюжън-кухня и айриш виски с лайм. Така е – за Адам – природа, за теб – хай-лайф. И съм тръгнал да те залъгвам с ябълкови цветчета. Ами не е стилно. И да кихаш. Че то е толкова неестетично. Как да не ми се ядосваш.

Не, ама това твоето е много злобна история, ще ме прощаваш. Ако продължаваш да злобееш, това с хай-лайфа ще го махна. Добре, аз съм от село, ама при нас няма такива работи. На това ли ви учат в Холивуд, или откъдето там беше? Виж с какво разбиране подхождам към теб, а ти се държиш така. Как да не се почувствам благороден и възвишен! И въобще е глупаво, аз може да рина на прасето, но пак с едни чисти помисли. Искам да му е хубаво, да му светне малко в тоя живот. Ако пуснат вода, може и да го изкъпя, ако не пуснат – и аз ще се вмириша – на село е така. Има режим. Има една шахта и водарят, като пусне водата… според зависи. Във всеки случай – няма да правя злобни забележки и номера нито на прасето, нито на водаря. Защото се уважаваме. И не защото редактирам селския вестник, и не защото правя рецитали в културния дом. Това и в CV-то няма да си го пиша. Уважаваме се, ей така по вътрешно усещане. Дори не и от набожност. На Адам не му е трябвало да ходи в църква, за да уважава жена си. Като му е извъртяла кофтия с ябълката, пак не й е теглил шута. Благороден е бил, искам да кажа. Ама накрая, лош бил, от село бил, а даже не е бил жена си. Той само искаше да я зарадва и да я погъделичка с едно ябълково цветче.

Стефан Радев
София, 16 февруари 2007

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...