Ако бях ангел (Сценарий за късометражен филм)



 

Теменуга Димитрова е на 49 години, психотерапевт от Велико Търново. Членува в клуба на лекарите-писатели. Има издадени 5 книги (2 психотрилъра, 2 книги записки на психиатъра, и книга за деца "Приказки с рисунки или къде е Мери Попинз?"). Предстои й издаването на шеста книга, посветена на психотерапевтичната гледна точка, за живота след смъртта. Има лична кореспонденция с Ватикана. Членува в асоциациите по психотерапия и детска психиатрия.

Категория: Над 18 години

 

1. Женска фигура. Вижда се лице. Бяло, с руси кичури. То се уголемява все повече и повече на фона на църквата „Св. Богородица Троеручица“ в Арбанаси. Дава се външният вид на църквата, отпред е иконата на Троеручица.

2. Появява се ангел. Има вид на 10-12-годишно дете, с бели дрехи и крила и едно невероятно бяло лице. Ангелът започва да говори. В кадъра – богомолци и монахини. ,,Аз идвам много често или прелитам често отгоре. Пускат ме. Защото ви обичам. Омразата ми е нещо непознато. Не мога да разбера защо хората се мразят, нали любовта е свята!“.

3. Монахинята. Минава младо момиче. Покланя се доземи на иконата на Троеручица. И гласът на монахинята: ,,Аз ти вярвам, защото ти ни пазиш! За да оцелеем и да не се предаваме. Защото по-важно от вярата няма!“

4. Иконата. Сякаш малка сълза се отронва от лицето й. Детенце е опряло ръчичките си до нея и казва тихичко ,,Отче наш“. Държи детска Библия в ръчички.

5. Ангелът: ,,Аз слязох за едно нещо. Ти ще станеш голям и ще пишеш и работиш
за хората. И за християнската им вяра! И ще бъдеш доблестен. И няма да изневериш на християнската вяра!“

6. Монахинята: „Ние всички се молим непрекъснато на Божията майка. Арбанаси е свято място. Свята е тукашната икона, а и историята й е невероятна“.

7. Детето: „Когато стана голям, и ми се случи нещо лошо, ще идвам често тук. Защото те помагат. И ангелите, и иконата, и кръстът, и църквата“.

8. Иконата: „Ангеле, предай на Бога, че тук всички са получавали и ще получат помощ. Но най-вече това дете. Дало е обет! На малко хора съм отказала, и те ще се досетят някога защо. И най-важното: хората идват с вяра. Защото арбанашката икона е светиня. А ти прелети и край камбаната. Докосни я с крила. И откъсни от оня уханен здравец в двора и го пусни до възглавницата на детето. Да му се сбъдват желанията. И нека когато хората идват тук, си казват „Отче наш“. Защото просто помага!“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...