Брак и отговорностМоже да харесате още...

68 Отговори

 1. Kakvo e istina? каза:

  Много ми е приятно да чета, когато монасите говорят за брака и също, когато геолозите пишат за космическите изследвания. Статистиките, ако трябва да се сравнят с някои от предметите в кухнята, много приличат на парцалите, винаги можеш да ги използуваш и никога за нищо не стават. Пиши архимандрите, пиши!

 2. plamen каза:

  Понякога външният поглед е по-обективен от вътрешния. Аз лично нямам проблем да чуя мнението на един монах за брака и семейството.

 3. portos каза:

  „Доводът със скъпотията е нелеп, защото днес в България нямат работа само лудите и мързеливите.“

  Ти на кой свят живееш? Я питай колко е средната заплата в Шумен, вместо да четеш безогледно Ръшдуни и Гари Норт, без досег и с тукашната реалност!

 4. portos каза:

  А иначе – нещата стоят принципно и конкретно точно така. Но „преамбюла“ ти е груба безчовечност към хора, които биха направили и доста повече при други условия.

  … А, верно, забравих – ти си евроатлантик. Простено ти е да не виждаш чуждото страдание.

 5. Дон Кихот каза:

  В САЩ не е рядкост компютърна компания да наема на работа например зоолог. Той има такъв поглед към рутинните дейности, че понякога се раждат невероятни решения. В България с нейната папагалска образователна и социална система това не е възможно.
  .
  Не ме интересува средният доход на някакъв град. Каква заплата ще има човек зависи само от него – от неговия ум, отвореност към нови идеи, трудолюбие, постоянство, дисциплина и др. Ако човек цял ден пиянства и блее по форумите, никой не му е виновен, че е беден.
  .
  Откога „евроатлантик“ стана присъда? Аз съм за Христос, а не за определена политическа или военна идея, която като всяко човешко творение е временна и несъвършена.

 6. dr rossy_koleva каза:

  Sujaliavam che shte pisha na latinitsa no niamam v momenta klaviatura s kirilica. Iskam da kaja che ne biva da obviniavame takiva hora a da namerim nachiniite te da poglednat kam hrama i da pojelaiat tam da se suediniat v edno. Az sam primer na 2 godishna vrazka predi braka si i imam prekrasno semejstvo. Ne go kazvam kato primer za podrajanie- prosto na 20 godini sam razsajdavala taka. Prichinite za dneshnia razpad na semeistvoto,spored men, sasledstvie ot generalnia razpad na cennostite.

 7. dr rossy_koleva каза:

  Vsichko tragva ot tam che mladite hora ne znaiat koe e dobro izlo, koe e moralno i ne.Moje na niakoi da mu izglejda neveroiatno, no e taka. Ako vijdash vseki den po televiziata goli jeni koito sa plateni i tseneni, ako ti se vnushava ejednevno che smiana na partniorite e moderno i normalno?! I ako roditelite ti gledat na teb kato na edno prisastvie vkashti (no tova e druga tema)i misliat kak da rabotiat poveche za da se izmaknat ot finansovia si kolaps – te niamat vreme da badat tvoi priateli i uchiteli – koi shte vyzpita tozy chovek na moral, kamo li na viara v bog. A niama li ia tazi viara tli pone moral zapazvaneto na semeistvoto – pone za sega – e kauza pertuta.

 8. Дон Кихот каза:

  Семейството се разпада поради рухването на ценностите – да, правилно, но нали същите тези ценности се създават (или не) в семейството?
  .
  Тази нощ е умрял от сърдечен удар археологът Г. Китов. Бог да го прости!
  .
  През нощта във форума на Двери се появи и беше изтрито съобщение, че митр. Йосиф е подал оставка и ще бъде заменен от еп. Сионий. Това вярно ли е?

 9. portos каза:

  „Откога „евроатлантик“ стана присъда? Аз съм за Христос, а не за определена политическа или военна идея, която като всяко човешко творение е временна и несъвършена.“

  Ти нещо оправдаваш ли се в момента?

  Ако си за Христос, значи трябва да си ми добре познат. Иисуса познавам и Павел зная, но с тебе общуваме само виртуално… 🙂

  Но, това е друга тема. Иначе намирам идеите ти в публикацията за много свежи. Подходът е добър и различен – опит да се говори за проблемите на плоскостта, на която сега се говори.

  А, ако митр. Йосиф е подал оставка, това наистина би било доста неприятно. Дали не е по здравословни причини?? Никак не изглеждаше добре с дишането на Събора (моето си интервю визирам).

 10. Kakvo e istina? каза:

  че ще изпратят Сионий в Америка. Така семинаристите ще намерят покой, а и Западно европейската епархия няма да е в опсаност, че ще го пратят при нас.

 11. andrey каза:

  Като цяло е вярно казаното от автора, но това твърдение звучи малко надменно: „днес в България нямат работа само лудите и мързеливите.“ Работа,но каква? Познавам изключително интелигентни и даровити хора с по 2 висши образования,които бяха буквално прегазени от живота и принудени да станат общи работници в строителството, да работят в складове и т.н. Други се пропиха от безизходица. Странни са тези сурови изявления. От един монах и архимандрит би следвало да очакваме повече съчувствие и вникване в проблемите на хората…

 12. Елза Хасмоней каза:

  Само либерализацията може да оправи положението. Самият факт че двама живеят заедно с любов значи че вече имат благословение от Бога. Бракът не е таинство, и нищо не се случва по време на тази треба, измислена като източник на пари за свещениците. Самият ритуал много късно навлиза в Църквата, Тя е признавала самият факт че двама вече са венчани пред римслите власти и че вече живеят заедно. Колко мои познати се венчаха в църква, че и с владици, и прочие екстри, самият ритуал венчание продлъжи по-дълго от брака им. А имам и толкова приятели /вярващи православни/ които живе

 13. Елза Хасмоней каза:

  които живеят дори без граждански брак, и живота и децата им са по-здрави от бракосъчетвани от митрополити и патриарски….

 14. Грешник каза:

  Бракът /Венчание/ е тайнство, в което на младоженците, които пристъпват доброволно към бракосъчетание и обещават тържествено пред свещеника и св. Църква да пазят съпружеската вярност.
  Бракът, като съюз на мъж и жена е установен от Бога ощ

 15. Мия каза:

  Като се споменава Господ, Той е казал:“…Понеже ето, царството Божие вътре във вас е…“ и също така:“ Не се грижете за душата си, какво да ядете и да пиете…Но първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде“. Отношението ни към децата не може да зависи от материалното ни положение, ако сме християни! Ако пък сме от този свят, а „Огромен е регистърът на потребностите, които съвременният човек жадно измисля“/Преп. Иустин Попович/, трябва да се сърдим на себе си. Защото Господ ни е казал всичко, което ни е нужно „…и провъзгласи човешката душа за най-голямото съкровище…““ Каква полза за човека, да придобие цял свят, а повреди на душата си?..“ Истината съществува и който я обича, ще я чуе, и ще я види.

 16. Елза Хасмоней каза:

  Съжителство на двама които не се обичат, но имат църковен брак няма да оцелее, както написах, но любовта им освещава връзката и така получават благословение от Бога, и в такъв случай не е нужно да има църковен, граждански или друга форма на брак, то вече е брак! Ритуалът в църква не може да те застрахова от изневери и развод, точно напротив. Четете ли Новия Завет? Христос само с присъствието Си е балгословил брака на св.Симон Зилот, не е правен никакъв ритуал!!!

 17. Елза Хасмоней каза:

  в църква навлиза чак през 10 век, и то предимно за царските особи, дори бъдещите свещеници не са се венчавали в църква, двамата само са се причастявали заедно, ако и двамата са вярващи, и свещеника обявява че те вече живеят заедно и това е.

 18. Milka каза:

  Ако сте добре запознат с богословската книжнина трябва да знаете, че най-доброто върху брака и пола е писано от монаси, защото в християнската гносеология не опита е водещ, а любовта, аскезата и молитвата. Поздрав

 19. portos каза:

  „Съжителство на двама които не се обичат, но имат църковен брак няма да оцелее, както написах, но любовта им освещава връзката „

  Нищо подобно – ако не се храни, любовта умира. Но и може да бъде възродена. Освен това, любовта, разбирана плътски, никога не може да освети връзката. Има неща по-важни и по-трайни от феромоните и сантиментите. Например решимостта да споделиш с другия Царството Божие – да го възведеш на небето, да го подкрепяш с жертвоготовна и ненатрапчива любов.

  Елза Хасмоней, смятам че вие смесвате древни практики със съвременни „предразсъдъци“. Това се нарича спекулация.

  И как мислите – как е изглеждало това да се „причастят двамата“ и защо го противопоставяте на венчанието. Къде е съществената разлика, освен, че при втория случай има повече елементи в „обреда“.

 20. Елза Хасмоней каза:

  искам да кажа че /в случай че и двамата да вярващи/ просто сещеника обявява че те вече са заедно и нищо повече. Теории че нещо се случва по време на венчанието и че църквата ръкополага двамата, и че чрез този ритуал им се благославя връзката са измислици. „Таинството“венчанието е късно явление в църквата и практика установена за да издържа духовенството. Също така венчанието НЕ е застраховка че двамата ще имат и духовна връзка, че няма да имат само плътско отношение един към друг. Това зависи само от тях, ако го искат, разира се, не от ванчаването в църква.

 21. Грешник каза:

  Бракът (Венчание) е тайнство, в което на младоженците, които пристъпват доброволно към бракосъчетание и обещават тържествено пред свещеника и Църквата да пазят съпружеската вярност. Бракът като съюз на мъж и жена е установен от Бога още в рая. Виждайки, че не е добре за човека да бъде сам, Бог му е сътворил помощник, нему подобен (Битие 2:18). След като създал тази първа човешка двойка – мъж и жена, Господ ги благословил и казал: „Плодете се и множете се, пълнете земята“ (Бит. 1:28).
  Като тайнство бракът е установен в Новия Завет. Показвайки високото достойнство на установения от Бога брачен съюз, Спасителят почел със Своето присъствие сватбата в Кана Галилейска и там извършил първото Си чудо (Иоан 2:11). В разговор с фарисеите Господ Иисус Христос привел думите, с които Бог установил брачния съюз в рая, и прибавил: „Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва“ (Мат. 19:6).
  За съжаление сме свидетели на една подмяна, а именно: Божийте заповеди, които са категорични – обичай ближния, не убивай, не кради, не прелюбодействувай, не пожелавай жената на ближния и т.н., са заменени точно с обратното – омраза, егоизъм, убийства, кражби, алкохолизъм, наркомания и пр.
  В случая се касае за едно отричане от установено Църковно тайнство, а вместо него – разврат, изневери, прелюбодеяния, блудства, моден хомосексуализъм и пр., и всичко това поради гордостта ни, и заслепеният ни ум. Горко ни!

  Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ни грешните! Амин!

 22. Елза Хасмоней каза:

  И самият факт че се обичат освещава връзката

 23. Елза Хасмоней каза:

  Вие май имате проблеми с фанатизма, и фатализм, едновремено.

 24. Ангел Небесен каза:

  напълно подкрепям Вашите мнения.
  винаги са ми харесвали евреите, не знам защо, най-сериозно го казвам; прост евреин НЯМА, скучен още по-малко.

 25. Дон Кихот каза:

  Като факт е вярно, че венчавката става задължителна във Византия едва при управлението ни император Лъв VІ Мъдри. Но това не означава, че тайнството е основано тогава. То съществува от началото на християнството, макар че ранните отци не го наричат „тайнство“, за да не смесват езическите и гностическите мистерии с християнското благословение на брака.
  .
  Твърдението, че нямало нужда от венчание, защото някои се развеждали скоро след него, е съвсем наивно. Те са се венчали по настояването на родители и роднини, а не по дълбока и изживяна вяра. Съпрузите, които сутрин и вечер си казват заедно молитвата, заедно постят, ходят на църква, вземат редовно Причастие, са свързани от такава здрава духовна връзка, че и дума не може да става за развод. Пожелавам Ви такъв брак!

 26. Грешник каза:

  С голяма любов и загриженост искам да Ви припомня заключителните слова на нашия Велик Господ Иисус Христос от последната книга на св. Писание: „И аз свидетелствувам всекиму, който слуша пророчествените думи на тая книга: ако някой прибави нещо към тях, нему Бог ще наложи поразите, за които е писано в тая книга;
  и ако някой отнеме нещо от думите на книгата на това пророчество, Бог ще отнеме дела му от книгата на живота и от светия град и от написаното в тая книга“ (Откр. 22:18-19 ).
  Простете на мене грешния.

  СЛАВА НА ОТЦА И СИНА И СВЕТИЯ ДУХ ВОВЕКИ ВЕКОВ! АМИН!

 27. Ангел Небесен каза:

  „дълбока и изживяна вяра“?!?!?!?!?!?! – шок и ужас! къде това бе? Какво е вяра: да се молиш?, да постиш, да ходиш на църква, не, не вЕрвай ми, нищо общо няма с езическите мистерии.

  любовта е „тайнството“, а не тайнството („християнското“) е любов.

 28. Дон Кихот каза:

  Да не би да пишеш от клуб „Спартакус“? Кога сложиха компютри там?

 29. Ангел Небесен каза:

  и не стига другото, ами когато им дадат пример с Христос или го изкилифенчват посредством езическите мистерии/практики или на помощ идват светите отци.
  Тая твоя двойка, дето я познавш, може и да пости, и да се скъсва от молене и ръка да ти целува и 5 деца да има, и да се причастява и да се е погрижила за бъдещето на България и да умрат заедно на една и съща дата в две поредни години на 102 години и най-накрая да се окаже, че ИЗОБЩО НЕ СА СЕ ОБИЧАЛИ. просто са играли роля по създаване на семейство, „религиозно“ семейство. Но моят ШЕФ Христос вижда в сърцата, на него не му трябват попски свидетелства.
  За Спартакус питай колегата си Дим Дуков….насаме

 30. Дон Кихот каза:

  Този намек за „Спартакус“ беше шега, разбира се. Ти дори не си педераст. Твоят мъгляв гностически Христос няма нищо общо с реалния Спасител от плът и кръв, в Когото ние вярваме. Кой те завербува за розенкройцерството?

 31. Ангел Небесен каза:

  Това вече е тежка патология, не се шегувам; педерасти, гностици, розенкройцери…..спри „научната“ литература, последен стадий си….още малко и ще преминеш линията.
  Както аз съм в плът и кръв, така и Христос е в плът и кръв.
  Това, че не те „признавам“ като инстанция, знам че те дразни много, ама невероятно много, но не е причина да бълнуваш. Знам, че живееш за похвали и овации, но от мен няма да ги получиш, съжалявам, брате павле.

 32. portos каза:

  Фройлан Хасмоней,

  Защо пропуснахте да ми обясните

  „това да се „причастят двамата“ защо го противопоставяте на венчанието. Къде е съществената разлика, освен, че при втория случай има повече елементи в „обреда“.

  Та, не разбрах как древната практика потвърждава вашата теория „самият факт че се обичат освещава връзката“.

  Всеки факт добива плът и кръв (нещо повече – не само настояще получава, но и бъдеще в Църквата). Другото са времени емоции за индивидуална консумация, които вие се опитвате сега да „освещавате“.

 33. jivko0o0o0 каза:

  Не те знам що за „Ангел“,но си супер нагал и досаден!Трябва да се придаржаме кам Православните традиции и това,което Светата Православна Църква е установила!Напално сам сагласен с отец Павел!Не може да се живее савместно без благословението на Царквата!Сам Господ Иисус Христос е благословил брачния саюз!Кои сте вие за да оспорвате канонита и установленията на Царквата?ПРОТЕСтАНТИ!!!

 34. andrey каза:

  Продължават големите фалити. Днес е фалирала известната щатска банка Lehman Brothers. Борсите по целия свят са в треска. Къде ще му излезе края?

 35. о.Георги каза:

  Темата за епидемията на съжителство без граждански брак ми е любима и много любопитна от духовна гледна точка. Тъжното е, че това явление се явява израз на тоталната ни и грубо показана подозрителност към човека, с когото стоваме една плът.
  Още по-тъжното е, че хората не се интересуват от мнението на Църквата. Само А.Н. сред нецърковните, тук гледам че ни сайдисва (обръща ни внимание, об-ижда ни).

 36. p_stefanos каза:

  Иисус с майка Си и с учениците Си е присъствал на сватбата в Кана Галилейска. Не пише дали младоженците са се обичали. Пише само, че много вино се изпило и когато свършило, Той претворил водата във вино. Т.е. претворил символа на преходното (panta rei| в непреходно. Така, както претворява виното в Своя Кръв.
  А днес на венчаващите се се предлага обикновено вино вместо Христова Кръв. Това превръща брака в обикновена попска треба, както пише Елза.
  А без Любов наистина всеки брак е нехристиянски, защото Бог е Любов.

 37. Дон Кихот каза:

  Eдва ли има психически нормални хора, които се мразят и затова се женят. 100% от всички младоженци се обичат. Проблемите започват след това, когато настъпи рутината и романтиката се изпари между загорялите манджи, мръсните ризи и неплатените сметки. Именно тук е мястото на вярата, за да смекчи конфликтите и да обедини двете души в един съюз, чийто модел е сливането между Христос и Църквата.

 38. portos каза:

  Да му се невиди! Прииска ми се да се съглася с тебе, след последния ти коментар, отче Павле!

  Няма да се терзая дълго обаче – вероятно това е някакво твое моментно прозрение 🙂

 39. Дон Кихот каза:

  Ефес. 4:31

  ………………………………………………………..

  http://archiman.livejournal.com/

 40. glory каза:

  Относно статията-като за доцент е много прилична.Вече няма такива доценти.Това са доценти от преди 30 години насам.Както и моя брак.Ама тази статия можеше и да бъде нещо по-живо.Като моя брак.Моля доцента да се съживи.

 41. poklonnik каза:

  Каквото е казал Господ Иисус Христос, това е Словото, което пронизва времето, мястото, хората.И четем: „Което Бог е съчетал, човек да не разлъчва“ (Мат. 19:6).Така е, но Нашият Бог е казал и това:„Мислите, че дойдох мир да дам на земята? Не, казвам ви, а – раздяла; защото отсега петима в една къща ще бъдат разделени, трима против двама, и двама против трима; баща ще бъде против син, и син против баща; майка против дъщеря, и дъщеря против майка; свекърва против снаха си, и снаха против свекърва си.” (Лук.12:51- 53).И още нещо: “ и тъй, при възкресението, кому от седемте ще бъде тя жена? понеже всички я имаха.Иисус им отговори и рече: заблуждавате се, като не знаете Писанията, ни силата Божия; защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата.“(Мат. 22: 28- 30)
  Така, че нека да не вадим от контекста Божиите бисери, защото лошите беседи развалят добрите нрави!
  Със смирение съм към всички, които държите светилото на Словото над миндера.Божият благодат нека да е над вас!Амин!

 42. dr rossy_koleva каза:

  Наличието на семейство не е достатъчно за да се създаде духовно здрав индивид. Поне днес. Моята идея беше, че семейството като единица боледува и то видимо. Тя е пред разпад – както показва и статиятал Разбира се, не защитавам тезата, че е добре да се живее на свободни начала – нищо подобно. Считам, че всяко дете има право да живее в истинско семейство. Въпросът е, че трябва да се работи с хората – те да бъдат просвещавани относно християнските ценности и да прилагат тези ценности в семейството си. Според мен пътят е – не да осъждаме, а да показваме, да насочваме, и то с добро. И в библията пише, че не всички ще бъдат призвани да разберат божието учениел Така, че ние трябва да опитаме – който разбрал, разбрал.

 43. dr rossy_koleva каза:

  Имаше неотдавна тук статия по същия въпрос на презвител Стефан и там той много добре показваше, че венчавката е избор, вярата в бога трябва да те отведе до ритуала, до желанието да го извършишл Иначе какъв смисъл – знаем, че днес това се прави повече, защото е модерно, а не защото хората са узрели за вярата. Странно ми звучат тук някои коментари за смисъла на ритуала и за желанието да се следва, определено като „фанатизъм“. Не желая да превръщам коментарите в говорилня – но не мога да не взема отношение към казаното от Елза Хасмоней – тук не е място да убеждаваме във вярата или да даваме основни знания по богословиел Само ще кажа, че без ритуал няма освещаване. Каквото и да говорите, това е единствения начин да бъдете кръстена, пречистявана и т.н. Ритуалът е тайнството, чрез което ние приемаме божественото – колкото и изтъркано да ни звучи. Наистина важна е любовта – но тя не е достатъчна. И всеки който мисли нещо друго просто се заблуждава. Ще цитирам думите на свещенник от църквата, в която приемам причастиел Той веднъж ми каза „За да влезе човек в цалството божие трябва да бъда кръстен, венчан (ако е семеен) и опят“. Разбира се, важни са и ценностите на духа – но и без ритуал няма как да стане.

 44. Елза Хасмоней каза:

  Когато се причастят заедно, бъдещата двойка получава благословение на връзката си, и това стига. Аз никак не съм за временната консумация и не търся причини в древната практика на църквата за да я „осветя“. Просто не вярвам че по време на ритуала който днес се извършва в православните храмове /масово и без причастяване/ нещо се случва. Къде е разликата? В липсата на причастяване и превръщането на венчанието в една треба, приятана и доходна за свещениците! А какво правим когато партньора ми е абсолютно не-вярващ, не-кръстен и не-желае да се кръсти, но е хубав човек на когото винаги мога разчитам, човек когото обичам най-много на света и искам точно с неко да имам деца? Връзката ми с него и бъдещите ни деца ще са незаконни копелета?

 45. dr rossy_koleva каза:

  Всеки опит да се подмени ритуала – дори и като демократизиране или още по-лошото – да се откажем от него – е път към еретизма. Това ни показва дългия път на православието – то е такова ,защото свято е пазило знанието и ритуалността, такива, каквито сме ги наследили от Христос и неговите последователи. Мисля, че отказът от църквата и от ритуала са особенно опасни днес и са една от модерните заблуди. Заблуда която отваря пътя на сектантските общности, които вярвай те ми, не водят към Христос, а по тъмните пътеки на злото.

 46. Дон Кихот каза:

  Познавам една жена с четири деца, която беше толкова набожна, че всяка сутрин и вечер четеше целия молитвеник и правеше земни поклони. Децата също. Днес две от тях проституират, а другите две са съвсем отчуждени от родителите си и търсят повод, за да напуснат това семейство. Както пише Паскал в своите „Мисли“, този, който се опитва насила да направи някого ангел, често го превръща в звяр. Балансът е в златната среда.

 47. dr rossy_koleva каза:

  Абсолютно не мога да се съглася, че в българските православни църкви се причестяват масово – ако е така – просто сме си решили проблема. Вие, мисля, виждате нещата доста отстрани – още повече, щом ритуала за вас е само треба. Само ще кажа, че дори ив езическвото – можете да прочетете само за информация – контактът с отвъдното (там обаче не е божественото) се извършва единствено чрез ритуала – няма друг начин. Относно партньора – наистина е важна любовта, наистина висша християнска ценност – но ако той наистина ви обича трябва да прояви толантност към вярата. Моят съпруг също не вярваше особено, а когато аз започнах да чета и да търся Бога той с мен повярва и сега вярва многол Така че борете се – но знайте, че ако не тръгне по вашия път, вярата ви може да се превърне в сериозен проблем при възпитанието на едно дете. Имам много такива познати семейства. Тогава вие или ще трябва да избирате – любимия си съпруг или Бог.

 48. dr rossy_koleva каза:

  The example is the great! Absolutely!

 49. Елза Хасмоней каза:

  Никак не сте права, и вашият свещеник е в заблуда. Голяма. Аз не съм против тианствата в Църквата Христова, чрез тях самият Христос идва при нас /св. Николай Кавасила/, чрез тях получаваме благодатта Му. Но какво ще кажете за покаянието? В момента когато се разкаем за някой грях, получаваме прошка от Бога, но без изповед и причатие не е пълно, разбира се. На този прнцип е и с бъдещите семейства – щом има любов, вече е осветена, и просто се причастят заедно, за да е пълно. Самият обряд венчание е излишен, и не вярвам че е таиство. Самата любов е тайна, не някакъв ритуал, „ръкополиагащ съпрузите за царско служение“, това го получаваме при кръщаването си.

 50. Елза Хасмоней каза:

  Пак не сте права, от Христос не сме наследили точно този ритуал, той е измислен от хората и добавен мноооого след Христа, и е бил мноооого време предназначен САМО за царските особи. Прочетете някоя книга преди да обвините някого в ерес.
  P.S. И сменете си свещеника, или поне нему се доверявайте толкова за някои изказвания, определено не е прав.

 51. Елза Хасмоней каза:

  Моля Ви да се запознаете с живота на древната църква, подозирам че ще бъдете скандализирана от написаното. Имам много обширна литература и мога да Ви дам доста книги, включително и лтургики на няколко езика. Много пъти съм влизала в олтара и обичам нашите служби, всиките.

 52. Тина каза:

  „При съжителството всеки един от двамата се стреми да задоволи себе си колкото може повече. При брака всеки от тях се стреми да задоволи другия.“

  Не съм съгласна с тази теза, отче! Ако беше вярна, нямаше да се разтрогват толкова бракове в днешно време. Ако съпрузите усещат, че потребностите им (духовни, емоционални, сексуални) са задоволени, те няма да избягат един от друг. Проблемът с брака и свободното съжителство, според мен, е преди всичко проблем на отговорността. Хора, които не се чувстват достатъчно зрели и отговорни, които не са готови сами да обезпечават семейството си и се чувстват финансово и психологически зависими от родителине си, по-добре да не предприемат тази сериозна стъпка. Защото от това последствията са много по-сериозни.

  Не съм съгласна и с мнението от предходния Ви коментар във форума, че „100% от всички младоженци се обичат“. Колко бракове се сключват само поради това, че младоженката е бременна (често съвсем нежелано и непредвидено); колко са и фиктивните бракове, сключени поради някаква изгода – материална, служебна или друга… Така че проблемът е много по-сложен. Съгласна съм с мнението на Роси Колева, че единствено здравото семейство не е достатъчно за създаване на духовно здрав индивид.

 53. Тина каза:

  Още нещо. Рядко, когато сключват брак, младоженците се замислят дали ще обичат съпруга/та си, ако той/тя заболее сериозно, ако остане без работа, или ако детето от този брак има някакъв здравословен проблем…

  Немалко от семействата на деца с тежки увреждания, както и немалко от хората, които са се инвалидизирали след слючване на брака, се разпадат. Над това също трябва да се мисли.

 54. Грешник каза:

  във връзка с Вашето твърдение, че: „Балансът е в златната среда“, бих искал да разясните, какво точно имате предвид и някъде в св. Писание говори ли се за средно положение?
  Доколкото съзнавам, трябва да бъдем твърди във вярата и да отстояваме всичко, което е установено от Бог и св. Църква.
  Именно Господ Иисус Христос е казал: „Който не е с Мене, е против Мене“ /Мат. 12:30/, и още: „Зная твоите дела: ти не си ни студен, ни горещ; о, да беше студен или горещ! Така, понеже си хладък, и нито горещ, нито студен, ще те изблювам из устата Си“ /Откр. 3:15-16/.
  Простете на мене грешния.

 55. Дон Кихот каза:

  Колега,

  Тези цитати са неподходящи в случая, защото имам съвсем друго предвид – крайностите, дори насилието в религията водят до инстинктивна обратна реакция, до атеизъм и аморализъм. Едва ли Сталин би станал такъв кървав диктатор, ако в руската семиналия на Тбилиси не бяха се гаврили с него и неговия патриотизъм.

 56. poklonnik каза:

  Писоно е:“ Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее, не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,
  на неправда се не радва, а се радва на истина; всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
  Любовта никога не отпада(ІКор.13: 4- 8).Добре го е казал Св.Апостол Павел, но как да я подкараме в тая джунгла от заплетени човешки отношения.И все пак : „…сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.“(ІКор.13: 13) и тъй като утре е този голям празник, Честито на именниците и Бог да помага!

 57. glory каза:

  Не си неин автор.Но моля ти се,престани да подхвърляш огризки от и в интернет виртуалното пространство,и какъвто и да се наричаш и титулуваш,не съблазнявай тия най- малките.Спомни си какво достойнство е дадено на човека от Твореца.

 58. Дон Кихот каза:

  Чудим се защо погива православието в България. Glory и глутницата психопати като него са най-доброто обяснение. Правилно препоръчва мъдрият Соломон (Притчи 14:7).

 59. Vasco каза:

  Много от младите не се женят, защото самата процедура на сключване на брак е невероятно затормозена. Първо, в обредните зали на София се предлагат някакви полуезически, излишни за православния християнин, ритуали, които на всичко отгоре са и скъпи. Общините са превърнали сключването на брак в доходен бизнес.
  Второ, държавата упорито отказва да делегира на БПЦ (а и на други вероизповедания) правото да регистрира бракосъчетания. Нещо, повече, обиждат религиозните ни чувства като ни карат да търпим атеистичните им ритуали в залите. Защото, ако се наруши монопола на общините, някои хора ще спрат да лапат парички, а могат да останат и без работа.
  Трето, в Семейния кодекс продължава да съществува изискването бъдещите съпрузи да си извадят медицинско срещу определена сума с мотива за здраво потомство . Пълен анахронизъм! У нас всеки може да си прави деца, когато си иска.
  Ако държавата иска да насърчи сключването на брак, трябва да го направи абсолютно безплатен и лесен. Не да си играе човек постоянно да се бърка в джоба. Но май някой много държи да бъде разрушена институцията на семейството.

 60. dr rossy_koleva каза:

  Когато говорим за книги и тези е коректно да ги цитираме, за да сме наясно за какво говорим! Радвам се, че все пак обичате нашите служби, всичките – което мисля поставя точка на един спор, чийто риторика не звучи по християнски! Поздрави!

 61. Kakvo e istina? каза:

  Стига с тоя брак, искаме качествена продукция!

 62. andrey каза:

  Vasco е прав. Всеки брачуващ се трябва да мине през отвратителен полуезически-полуатеистически „ритуал“ в общината – гавра и с добрия вкус, и с религиозните чувства на християнина. Не би било зле, ако някой напише нещо по този въпрос.

 63. plamen каза:

  За първия брой на списание Мирна (1996 г.) Илиана Александрова беше написала един текст точно по този въпрос. Имаше сравнение между (тогава още силно социалистическия) граждански ритуал и църковния брак. Текстът може да бъде намерен в PDF формат от този линк: http://omophor.com/omophor/files/mirna/mirna1.pdf , стр. 8

 64. Елза Хасмоней каза:

  Възлюблени братя,
  Ще бъда много щастлива ако направите дизайна на списанието качествен, от самото начало го запомних с лош и непрофесионален дизай, както и с неуспе-ни опити за калиграфия.
  Мога да Ви бъда от голяма полза, като дизайнер, фотограф и дългогодишен калиграф, срещу пари в брой, разбира се, все пак съм Еврейка.

 65. blago4estiwia каза:

  Боже, колко мъка има по този свят , Боже…….
  1. За св.монаси и още повече за архибандитите:те отдавна са решили проблема с брака-като се съешават помежду си. идеите им го доказват.
  2. с тези екзалтирани и „любомъдрени“ изказвания, всички дават мнение за себе си, само авторът за статията е за всички (лекияко си се подхилква хе-хе)
  3. по важно е да се създава живот и да се отвърждава, а не да се прехласваме-обича ме, не ме обича
  N.B. всички се съешаваите

 66. plamen каза:

  И ние ще се радваме на дизайнер-професионалист. Изпратете някакво портфолио с ваши неща на адреса на екипа, за да си уредим среща.

 67. andrey каза:

  Пламене, благодаря ти за това напомняне. Наистина един много стойностен текст. Почти нищо оттогава не се е променило, само идеологическите елементи са понамалели, но за сметка на това езическото се е увеличило. В „напътствията“, отправяни от общинските лелки-„обредчици“ към младоженците, могат да се чуят понякога и съвсем безсрамни неща.

 68. Idiot каза:

  Бракът е тайнство, а не любовта. Случвало се е с моята жена в един момент, в едно време да мислим едно и също. Бракът трябва да е вече узаканена и пред всички изявена любов. Любовта е чувство, а бракът е тайнство.