Да се боиш



Може да харесате още...

13 Отговори

 1. Теология ШУ каза:

  Трогателно четиво:

  „Я жива в этой могиле… В темноте камеры я черпаю силы и надежду на Бога“. Рождественское письмо из заключения экс-премьер-министра Украины Юлии Тимошенко

  http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=88882

 2. Georgi Georgiev каза:

  Много хубава статия! За младоженците е важно да мислят как ще живеят съвместно. Не да ги интересува как ще си делят къщата, имота, ако се развеждат, а да мислят един за друг и да съхраняват брака си.

 3. Лъчо каза:

  Статията е меко казано тенденциозна! Според авторката, вината за епидемията от разпадащи се бракове е изцяло на похотливите, неверните, пиянстващите и безотговорните мъже! Толкова феминистична оценка за трагедията на днешните бракове не бях чел досега! Тенденциозно са разказани няколко случки за безотговорни мъже, върху което е построена тезата, че почти всички мъже, чиито семейства са се разпаднали днес, са безотговорни и виновни за разводите със съпругите си! Сигурен съм, че всеки може да се сети за множество случаи, когато вината за разпадането на даден брак е на жената, но това не означава, че жените по дефиниция са единствено виновни за разводите във всички случаи. Действителността показва, че за разпадането на браковете в около 70-80% вината е и на двамата съпрузи!

  Комично е новата прическа и модното облекло да бъдат критерии за грешност или праведност.

 4. Лъчо каза:

  „Прекалено лесно е мъжът да мисли, че само затова, че е мъж, има права над своята жена и деца. Това не е истина. Ако той не въплъщава образа на Христос в себе си, никой не му дължи нито уважение, нито страх, нито послушание“.

  Горните 3 изречения на Антоний Сурожки са отвратително неверни, защото ако християнка като света Моника разсъждаваше по подобен начин, нямаше да търпи жесток съпруг като Патриций, а той определено не е бил образ на Христос, но обезоръжен от любовта на жена си в края на живота си става християнин! Както знаем любовта не дири своето, (срв.Кор.13: 5). Няма идеално семейство защото: „ВСИЧКИ съгрешиха и са лишени от славата Божия”(Рим. 3:23)!

 5. без име каза:

  Лъчо, може би трябва да прочетеш книгата за брака на Антоний Сурожки преди да говориш такива неща, защото нещата, които той пише са именно това, което е християнският брак. Мъжът заслужава уважението, любовта и благоговенето на съпругата си не защото той е един мъж, а защото той трябва да бъде образ на Христос. И още Антоний Сурожки пише, че когато този образ обаче е осквернен, когато той прилича на една съсипана от времето картина, ние трябва да виждаме в тази картина не разпадането й, а винаги нейната красота да търсим, която със сърцето се вижда. И света Моника именно с очите на християнската любов е виждала съпруга си като подобие на Бога, а не е виждала в него просто един мъж, пред който трябва да се подчинява само защото той е мъж.

 6. Т Георгиева каза:

  Ние не знаем какво е виждала св. Моника в съпруга си. Възможно е да не е имала изход. Но да оставим св. Моника и да погледнем една обикновенна соц. жена, която по принуда е търпяла комплексираният си от липса на свобода и самоуважение мъж, който си е изкарвал злобата върху нея. Тя Христос ли е виждала в него, като е била така неграмотна духовно? Търпяла е от безизходица. Но до какво е довело това? Днес четох, че голям брой българки са се отдали на проституция. Това са дъщерите на ония жени без изход, които са наблюдавали безправието и унижението на майките си и са решили да се продадат скъпо и прескъпо, абсолютно недопускайки мисълта да имат майчината си участ. Затова са силиконите, ботокса и разкрасяващите процедури. Сурожки е прав с цитираното свое твърдение. Както е истина и това, че почти всички сме увредени и е трудно да има идеално семейство. Винаги има потърпевш. Най-лошо е, когато това са децата.

 7. Лъчо каза:

  Безименен, книгата му съм я чел доста отдавна, но Антоний сурожки не ми е авторитет по ред причини и си противоречи, а освен това все си мисля, че свещеното писание стои над бръщолевенията му!
  Там пише:
  „Вие, жените, покорявайте се на мъжете си, КАТО НА ГОСПОДА, защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата, и Той е спасител на тялото. Но както църквата се покорява на Христа, така и ЖЕНИТЕ ДА СЕ ПОКОРЯВАТ НА МЪЖЕТЕ СИ ВЪВ ВСИЧКО“(Еф. 5:22-24)!!!
  Разсъжденията на Сурожки са меко казано опасни най-малкото, че човек не е непогрешим в действията и преценките си. Сурожки се харесва от феминистките в църквата, защото гъделичка гордостта им, но това определено не е християнско и противоречи на Новия завет!

 8. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Лъчо“] „Вие, жените, покорявайте се на мъжете си, КАТО НА ГОСПОДА, защото мъжът е глава на жената, както и Христос… Но както църквата се покорява на Христа, така и ЖЕНИТЕ ДА СЕ ПОКОРЯВАТ НА МЪЖЕТЕ СИ ВЪВ ВСИЧКО“(Еф. 5:22-24)!!![/quote]Такива мъже, които държат като автомат в ръцете си подобни цитати – да не се надяват на жена! На проститутка – да. Да си я купят, да си я ползват със здраве. Но – дотам с жените. Като се научат да са МЪЖЕ като Христос, тогава жената ще им бъде силата, радостта, любовта и майката на децата им!
  Така е определил Бог, а не жестокост и безчовечие.
  Да е помощник на мъжът си, да му пази гърба, да не му дава да отстъпва назад, да знае, че тя винаги е до него и тази мисъл да му дава сили. Това е определил Бог, а не по-силния физически да бие нея, защото е слаб духом да се изправи срещу истинският враг и подтисник. А дали ще я бие физически или словесно – няма голяма разлика, както и в това дали ще я бие лично или ще насъсква други.

 9. Лъчо каза:

  Вижте сега госпожо/другарко, най-напред се дръжте прилично! Мъжете, които цитират СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ и които са вярващи могат да се надяват на всичко според вярата си! Не е твоя работа, но съм женен и имам жена (не проститутка) от 5 години, родила ми е дете и с пръст не съм я докоснал, нито съм жесток и безчовечен! Просташкото държание и грубото отрицание на нехаресваните от Вас цитати на Свещеното Писание не е аргумент и начин да се общува в православен сайт!
  Апостол Павел определено не учи на безчовечност и жестокост!

 10. Т Георгиева каза:

  [quote name=“Лъчо“]Вижте сега госпожо/другарко, най-напред се дръжте прилично! Мъжете, които цитират СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ и които са вярващи…
  Апостол Павел определено не учи на безчовечност и жестокост![/quote]
  Не ми приличате на вярващ. Много агресия и ярост изригва от вас не само към мен, но и към митрополит Сурожки, след като наричате -„ОТВРАТИТЕЛНО НЕВЕРНИ“ християнските му и пълни с човещина и истинност думи за брака. Естествено е, че св.ап Павел не учи на безчовечност, но жестоки хора се крият зад думите му и оправдават незрелост, незнание , неумение и агресия си.
  Много поздрави предайте на съпругата си от мен – тя несъмнено е светица като св. Моника!
  И не се разярявайте чак така, защото вашето поведение е на ръба да стане по-просташко дори от моето, което е чисто и просто – искрено и отразява една печална действителност, която ми причинява много болка, но положението е именно такова. За съжаление.

 11. М. Димитров каза:

  По проблемите на еманципацията и мястото на жената в семейството, (а какво ли остава за мястото на жената в Църквата) – ще перефразирам Шмеман, че християнството може да отговори единствено със свидетелството в образа на св. Богородица.
  И логично – щом за да се покорява на мъжа си, жената ще изисква от него да въплъщава образа на Христос, то е справедливо тогава, за да бъде обичана, жената да отговаря на изискването да въплъщава в себе си образа на св. Богородица.

 12. Luxeon каза:

  Странно, че така се гневят много от днешните мъже, ако помислят, че някой оспорва позицията им на мъже (не говорим дали наистина е оспорвана). Но „човешкият гняв не върши Божията правда“ (Иак. 1:20).
  Езичникът Патриций има поне някакво оправдание- той е бил езичник, преди да бъде победен от вярата и благочестието на св. Моника. Но защо тъй много мъже днес, бидейки християни, си позволяват да се държат като езичници, като поставят пред себе си като щит думите на апостола „Жената да се бои от мъжа си.“? И защо ги разбират така криво? Ако по име си християнин, а по държание – езичник, то тогава в крайна сметка какъв си? Наистина главата на семейството, мъжът трябва да дава пример за благочестив живот най- вече от всички, да понесе своите по- големи отговорности именно като глава.
  Може би примерът на св. праведни Йоан Кронщатски ще принесе голяма полза на днешните православни мъже.

 13. Ani каза:

  Защо авторката на статията описва в началото два случая, без да поясни дали те са православни семейства? Във втория дори жената приема Свето Кръщение след раздялата с мъжа си. Защо тогава авторката отнася това до православните семейства и до мъжете в тях? Ако ли пък говорим за православни семейства, то тогава ролята да се изказва е на свещеника, изповядващ съпрузите, не на нас! Тогава това, че главата на семейството се държи не добре може да е поради човешки страсти и немощи или поради неразбирането му на словата на Апостола- „Мъжът е глава на жената.“ Но тогава пак свещеник е този, който носи отговорността да поправи мъжа и да не го оставя да тегне над семейството си
  Защо авторката смята, че от телевизора ще намери разрешение на проблемите в семейството? Та нали още светите отци, които са предсказали създаването на телевизията, не са я одобрявали. За повече информация, вижте книжката „Православния възглед за ползата и вредата от телевизията“ на о. Сергей.