Пост в очакване на чудоМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. a_di каза:

  Здравейте, напълно съм съгласна с авторката, както и с преводача. Аз имам 3 деца. По време на бременност и кърмене съм постила според силите си. Искам да споделя, че когато съм постила, съм се чувствала много по-добре, отколкото през останалото време. Притесняваше ме, обаче фактът, че свещеникът ми казваше, че не трябва да постя, за да не навредя на детето. Аз, обаче не се подчиних безусловно на свещеника, а на своя глава постих. Не знам дали това не е грешка. От една страна трябва да изпълня заръките на изповедника си, а от друга – вътрешно усещах, че имам нужда от пост. Като прочетох статията, почувствах облекчение и не се чувствам толкова виновна за неподчинението си. Може би трябваше да обясня по-добре на свещеника как се чувствам. Имах и моменти, когато прекъсвах поста като си мислех, че имах нужда, но после се оказа, че изобщо не се почувствах по-добре. Напротив, вътрешно усещах някаква тежест.
  Статията е написана чудесно. Мисля, че само Бог може да даде на детето това, от което има нужда.
  Извинявам се, ако мислите ми са объркани. Дооста съм изморена, но исках да подкрепя авторката.

 2. ieromonah Ioan каза:

  Безумие на необогомили, били постели, като не приемали храна. Абе другарки, това не е пост. Идете и се научете, каво е пост, па после пишете. Авторката даже дава списък на храните, дето била вкусвала, а другата не слушала, какво и казвал изповедника( имам предвид коментара на a_di). Ами точно това е поста и поведението, за което НЕ би трябвало да пристъпвате към Св.Тайни, а не да си мислите, че причастието е награда за гордоста ви и неразумието, дето наричате пост. Вашите диети може да са били полезни за телата ви и плода, който сте носили, но със сигурност не са били полезни за душите ви, ама нали сте такива умни, та даже чувствувате по-добре от изповедниците си, то спасявайте се, както си знаете.
  И имайте предвид, че не вашите неблагоразумни подвизи са станали причина за здравето на плода, който сте носили, а Божията любов, която е действала въпреки вашия „пост“.

 3. nadezhda_a каза:

  На мен също много ми хареса статията. Мисля, че трябва да се говори с изповедниците как се чувства бъдещата майка относто силите й да пости, защото те все пак са мъже и нямат представа какво е. Ето, че постът според силите наистина се оказва душеполезен, в случая дори за 2 души. Коментарът на йеромонах Йоан е доста пресилен и осъждащ… но винаги е било така, че точно тея хора разбират най-много от въпроси, с които никога не са имали честта да се занимават…

 4. ieromonah Ioan каза:

  Кое е пресиленото и осъждащото Наде, че тези жени имат езическо отношение към поста или че не се вслушват в препоръките на своите изповедници, защото знаят повече? Поста да не е диета, че бременни жени ще се въздържат от храна? Малък ли е кръстта, който Бог им е отредил, да носят човек в утробата си? А те по своята гордост се правят на подвижници и седнали да се ограничават от храна. Няма да се учудя, ако и Вие не ми кажете, че поста е неядене на мазно. Бременността е постта на жената и той и е назначен от Бога за да спаси душата си така и който се прави на герой от себе си страда.

 5. nadezhda_a каза:

  Не може да говорите за тях, че били езичници, ами от това което прочетох в статията няма нищо езичническо. А и забележете, те са постили само през постите, а не целите 9 месеца на бременността. Най-дългият пост е 48 дена, а те са го постили дори облекчено. Постът не е диета, така е, но в случая те са постили с въздържание от блажна храна по седмица. Това не е много, а както чувате бебетата са се чувствали добре, слава на Бога! Но да не коментираме повече тази тема. Мисля, че прекалихте в първия си коментар за тея жени и исках да ги защитя… всеки си има мнението, но Бог ще съди един ден, нали? 😉

 6. Vladislav каза:

  От това, което съм чувал, че и чел дори, има определени изисквания за пост на деца, болни и бременни. Постът, също доколкото знам, не е неядене на определена храна и ядене на определена(с някакви съставки, вещества и микроминерали), не е намиране на заместител на една храна, а въздържание, което помага и укрепва душата. За чревоугодник, който изяжда половин прасе, пост може да бъде и една мръвка на ден. Но аз не смятам, че ги разбирам тези работи особено. Чудно ми е какво означава „да се обърнем към своя вътрешен духовен мир“, това от време на време ли става, или постоянно трябва натам на гледаме. Тези, които не могат да бъдат бременни, явно нямат възможност да преосмислят силата на св. Причастие, пак според авторът. Основното, което се питам една такава статия, с идеите, които внушава, не може ли да е опасна както за тялото – животът на бременна и плодът, така и за душата – с изтъкването на частни практики като много богоугодни.

 7. Vladislav каза:

  една грешка, да се чете: „отвреме-навреме“ 🙂

 8. refab каза:

  добрите правила на официалната медицинска наука! Всякакви по-съществени импровизации са рисковани и опасни!…Чувствала се „по-добре“ и не знам какво си!….Аман от полупсихотични (псевдо)религиозни неразумни и примитивни хора, готови да се подведат по измамни хипоеуфорични (или направо -еуфорични!) усещания, резултат на „християнство“ в стил модно женско списание и криворазбрана „каноничност“(!?)…Аман от …….. (изтрито поради автоцензура)! 🙁

 9. dr rossy_koleva каза:

  Ne sam saglasna kategorichno sas sadarjanieto na statiata – tia protevorechi na pravoslavnoto razbirane za post i na negovata ritualnost! Vseki pat predi izpoved za priemane na sveto prichastie sveshtennitsite sa me pitali dali sam bremenna zashtoto E ZABRANENO DA SE PRIEMA PRICHASTIE PO VREME NA POST. Az kato maika sam kategorichno protiv podobni eksperimenti – majkite da eksperimentirat sas sebe si bez da vavlichat nevinnite si detsa.

 10. dr rossy_koleva каза:

  Vsichki zalitania ot normite na pravoslavieto kloniat kam eretizam a v sluchia tova bi imalo i moralni izmerenia. Mislia che e dobro reshenieto na avtora da ni predlogi podobna statia za da se rodi edna naistina polezna diskusia. V koiato az zashtitavam pozitsiata kato maika na prekrasno dete che CHE E MNOGO OPASNO DA SE POSTI PO VREME NA POST -predtavete si che imate anemia za koiato ne znaete – az sam imala podobna poveche ot godina bez da razbera. Da ne govorim za po seriozni zaboliavania pri koito edno gladuvane ima seriozni izmerenia. Mislia che bog chuvstva i znae za lubovta na tezi koito go pochitat i ne e nujno da zalitame v krainosti i oshte po strashnoto – da prekrachvame kanona za da dokajem vernostta si.

 11. Нели_Нели каза:

  Към Роси Колева- не разбрах изречението „Забранено е причастие по време на пост“ Също и „Опасно е да се пости по време на пост“???
  Може би авторката е имала предвид по време на бременността?
  И мнението ми за статията,постене по време на бременност- и на мен ми звучи някак горделиво,особено абзаца“…ние твърде много се страхувахме, за да си позволим смекчаване на поста.“ Струва ми се,че постът е бил нещо като очистително,за да не стане нещо с детето, а не душеспасително средство…Може и да не съм права, ако да- обяснете ми,приемам всякакви мнения.