Какво е характерното за петдесятното движение?Може да харесате още...

4 Отговори

 1. Поздравления към отец Стефан Стефанов за обективно изложената информация. Нека, обаче, за да бъдем още по-обеткивни да признаем, че част от нещата, които са описани, са характерни за ранното петдесятно движение. В основата си консервативните петдесятни църкви се придържат до гоялма степен към символа на вярата, приет на Седемте събора. Не е вярно, че се отрича миропомазанието, също така, не е вярно, че не се отдава значение на водното кръщение. Напротив, учи се, че без него човек не може да бъде спасен. Именно водното кръщение, а не говоренето на езици, е белег за истинската принадлежност към Църквата, която според истинските вярващи петдесятни е тялото на Господа, включващо в себе си всички вярващи в Него, в това число и православните християни. След въвеждането на богословското евангелско образование петдесятните вярващи ревизираха степен схващанията си и по отношение на езиците. Белег за това, че човек има Светия Дух не са проява на дарби, а вярата в божествената същност на Иисус.

 2. Стойко Василев каза:

  Доста подвеждащо, погрешно и определено тенденциозно изложение на петдесятното движение, очевидно с цел да бъде дискредитирано, но православните обичат да действат по този начин. Отец Стефан да си направи домашното по-добре и да се поразрови малко преди да пуска гнусната си пропаганда.

 3. Красимир Георгиев каза:

  Много грешно тълкуване на някои неща колега Стефанов. Аз съм от евангелско педесятно семейство и това което казахте до някаде си беше доста скандално и извъртяно. Аз пък ще ти кажа да пречеш цалата (14) глава от Коринтяните 22 стих. Така че там се казва още „Ако някои говорят на непознат език нека говорят по двама или най много трима, и то по ред; а един да тълкува. Но ако няма тълковател, такъв нека мълчи в църквата и нека говори на себе си и на Бога. От пророците нека да говорят само двама или трима, а другите да мълчат. Затова братя мои, копнейте за борбата да пророкувате и не забранявайте да се говорят на непознати езици. Обаче нека всичко да става с приличие и ред. Успех ти пожелава но стига с тая злоба нищо не са ти направили хората много са скромни и на никого лошо не са направили. На небето няма свещи и икоини да ти кажа, ако трябва да говориме за идеопоклоничеството дето се молите на икони и за ммного други неща. Но Бог да ти дава мъдрост Амин.

 4. karik каза:

  До Красимир Георгиев:
  Не разбирам къде отец Стефан прави „много грешно тълкуване“, нито къде проявява злоба. Дори не виждам да „извърта“ фактите в своя текст.
  Също така не разбирам връзката между темата в текста и иконите и свещите, които споменавате в коментара си. Понеже Вие ги свързвате с идолопоклонство, питам се дали „дарът за говорене езици“, издигнат като истинен критерий, не е идолопоклонство.