Българска източно-православна епархия в САЩ, Канада и АвстралияБългарската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия е със седалище в град Ню Йорк.

 

 

Седалище в Ню Йорк, САЩ и архиерейски наместничества в Торонто (за Канада) и Мелбърн (за Австралия)
Надлежен архиерей: На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф

официален сайт

На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, в света Иван Благоев Босаков, е роден на 6 декември 1942 година в с. Славовица, окръг Пазарджишки.

От 1956 до 1961 година е студент в Софийската духовна семинария. През 1970 година завършва Софийската духовна академия. На 12 април 1970 година приема постриг в Троянския манастир. На 3 май 1970 година е ръкоположен от Ловчанския митрополит Максим (сега Български патриарх) за дякон, а на 27 декември 1970 година за йеромонах. От 10 октомври 1971 година, изпратен от Светия Синод, йеромонах Йосиф провежда специализация в Московската духовна академия. На 21 юли 1973 година, след защита на кандидатска дисертация, по благословението на Светейшия български патриарх Максим, йеромонах Йосиф е възведен в сан архимандрит от Светейшия патриарх московски и на цяла Русия Пимен. След завръщането си в България архимандрит Йосиф е назначен за протосингел на Софийската митрополия. На 7 декември 1980 година е хиротонисан за Велички епископ и е назначен като втори викарий на Софийската епархия. На 24 март 1981 година е избран за игумен на Троянския манастир. От 1989 година е митрополит на САЩ, Канада и Австралия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...