Висшата мъдрост


В какво се изразява висшата мъдрост? – попитал Евул.

В помненето на смъртта! – отговорил свети Василий Велики – Ако ние действително по-често мислехме за смъртта, нямаше да се привързваме толкова силно към непостоянните земни блага, а повече щяхме да се стремим да придобиваме вечните. Една е телесната слава, а друга е природата на безтелесното. Никой не може да се наслаждава и на двете едновременно, защото “никой не може да слугува на двама господари” (Мат. 6 : 24).

Моята любознателност ме доведе до това, че когато бях 12 годишен, в минути на усамотение и тишина успявах да осъзная, че моят живот с всяка измината секунда върви напред и никога не се връща назад. И така си представях, че ще дойде денят, когато няма да ме има вече на този свят, и той ще умре за мен, както и аз за него. Тръпки ме побиваха от тази мисъл! И се питах – какъв е смисълът тогава от човешкия живот, от всичко, което той прави?! Остава само споменът за него и удобствата, които е създал на другите, в най-добрия случай. Целият наш живот всъщност е спомен. Настоящето е просто една секунда, един миг. А животът ни е една върволица от милиони мигове и секунди, свързани в минути, дни и години…. най-ярките от които остават в нашите спомени и преразкази. Като християнин сега бих казал, че всичките мигове и дни на нашия живот ги помни и знае единствено Бог!

Дори цялата човешка история познаваме от паметта на другите, запазена в слова и документи.

Преди раждането и след смъртта на всеки човек, светът върви по своя ход, но с една празнота за него. Празнота, в която отделният индивид го няма.

В тази светлина можем да оценим по – ярко даровете на Светата Троица за всеки един човек. По Своята милост Тя най-напред промисля за нашето раждане на тази земя, в нашето “бъдещо” семейство. Отец, Син и Светия Дух се грижат ежедневно за нас, помагайки на родителите ни да ни набавят храна и облекло. Бихте запитали, а за гладните и голите по света, които с милиони умират всяка година от болести и глад не промисля ли?! Ще отговоря с думите на ангела към свети Антоний Велики, а именно: “Човешките съдби са велика бездна! Не е полезно и потребно да знаеш, това, което Бог е поставил в своя власт!” Тук изпъква и силата на думите на Антоан дьо Сент Екзюпери, че: “Всеки е отговорен за всички”! Защото, ако милеем един за друг и се обичаме малко повече, не бихме допуснали, ние милиардите да гладуват милионите. Но уви не осъзнаваме какво бедствие е гордостта и колко е голяма силата на любовта. Защото тя, любовта, е волево действие в позитивна, а не в емоционална, и още по-малко в сексуална насока. Един от най-добрите публицисти и есеисти на 20 век Гор Видал достига до извода, че “моралът днес е секс”. Погрешното и греховно наше разбиране за любовта като секс има заслуга за бедствията, които ни сполетяват и най-вече за нашето усещане за Самота. Толкова сме много, а сме толкова самотни! Човечеството никога не е било никога толкова самотно, защото любовта не е охладнявала никога толкова много, както в наши дни. Дори може да се каже, че гладуващите и страдащите в Африка, Ирак, Афганистан, Мексико и на всяка точка на земното кълбо са по-щастливи от супер богаташите в Манхатън или Москва, защото страданието и болестите смиряват, а смирението е предпоставка за любовта и съпричастността. Знанието и имането възгордяват и опустошават сърцето ни със пристрастеност към непотребни, а много често и вредни неща.

В този ред на мисли бих допълнил, че поетесата Валентина Радинска сподели в едно интервю преди няколко години: “По принцип смятам, че човек е сам. Огромно щастие е да намериш човек, с когото да бъдеш заедно и да не се чувстваш сам… А от самотен край не е застрахован никой!” Тук е заслугата на Бога, когато не сме сами през съзнателния си живот. Децата не са самотни, защото те са искрени и в общуването си с хората предизвикват тяхната чистосърдечност и присъща доброта. Но когато пораснат децата се въоръжават с все по-различни и изкусни маски, в зависимост от това, каква висота е достигнало развитието на техния егоизъм и чувство за самодостатъчност и фалшива ценност. Затова нашият Господ Иисус Христос ни съветва да отворим сърцата си като деца: “Истина ви казвам, който не приеме Царството Божие като дете няма да влезе в него” (Марк 10:15).

В нашия богоборчески век хората изпитват страх и ужас от смъртта и предпочитат да не мислят за нея. На погребенията скърбят и, дори да не са се утешили, се примиряват със статуквото и не искат да търсят истината за същността на смъртта и какво става след нея с душата на човека. Не си задават въпроса защо Православната църква отслужва помени за душата на човека, особено на 40-ия ден след смъртта му!?

Не бива и да се отива в другата крайност да се популяризират прекалено ужасите на ада, но общото ни невежество няма да превърнат лъжата и традицията в истина. Истината е Христос! Мисълта, словото и делото за Него носят топлина и радост, и утеха, а далеч от Него са само студът, огънят и ужасът. Най-яркия ми спомен от лекциите по догматика остана твърдението, че в ада хората са обърнати с гръб един спрямо друг, защото ако виждат човешко лице срещу себе си биха се утешавали, но уви там няма и грам милост и утеха, а само “плач и скърцане със зъби” по думите на Спасителя.

За вярващите и невярващите християни е ясно, че предстои развръзката на човешката история. В Евангелието според Марко в глава 13 стих 19 се казва: “Защото през ония дни ще има такава скръб, каквато не е имало от начало на създанието, що е създал Бог, и няма да бъде.”! През 20 –и век имаше много страдания за човечеството, но аз смятам, че това, за което говори Нашия Господ Иисус Христос предстои. И единствената надежда за оцеляване ще бъде Той и молитвата към Него. Длъжни сме да потърсим монаха в себе си и да го намерим като Хайнц Нузбаумер, за да намерим своята същина, по думите на Екзюпери. Само тогава можем да бъдем истински щастливи, истински хора – деца на Бога.

…Животът земен е със край-начало.
Край на повратните душевни трепети.
Начало на щастие неизказано и цяло,
обладало във вечното Сега душите ни!

14.01.2009 г.
Стара Загора

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...