Висшата мъдростМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. refab каза:

  единствено в първия и абзац (отговорът на св. Василий)!…По-натам на едно място се казва: „Истината е Христос!“…

  Останалата част на статията е едно есе, което в най-добрия случай може да се доближи до „висша емоционалност“ (!?) 😉 и морал с християнски оттенък , и има своята стойност, чието религиозно измерение, обаче, според мен , е прекалено условно!

 2. Дон Кихот каза:

  „В какво се изразява висшата мъдрост? – попитал Евул.

  В помненето на смъртта! – отговорил свети Василий Велики“.

  ………………………

  800 години преди великия Василий това е изречено от Платон.

 3. Альоша каза:

  „Не можем да пропуснем и факта, че всеки ден Църквата почита един или няколко светци. В повечето случаи тези хора са се “представили в Господа”, т.е. това е денят на тяхната смърт! На пръв поглед е странно да почитаме смъртта на повечето християни със тъжни панихиди и невесели емоции, а смъртта на светците да е повод за празник и радост!? Така е, защото в първия случай се молим Бог да прости греховете на нашите близки, защото не можем да сме сигурни дали Го е направил и ги е приел при Себе си в рая. А във втория случай отбелязваме тържествено победата на Бога над дявола в душата на определен човек, при което човекът се е осветил и е разпръсквал Божествената светлина и любов по света. Столетия след смъртта на светите отци и учители на Църквата ние се вдъхновяваме и просвещаваме от техните трудове, а всички светии се молят за нас. Те са част от Тържествуващата небесна Църква, а ние сме част от Войнстващата земна Църква. Двете са свързани в неделимото цяло на непобедимата Христова Църква!“

 4. Альоша каза:

  Преди да стане християнин св. Василий е бил дълги години ученик на елинската философия и мъдрост.
  Иначе емоцията е двигател на всички наши действия, защото не сме андроиди или зомбита.
  Искам да кажа, че съм емоционален и не виждам недостатък във това. Недостатък ми е липсата на добро богословско образование. Имам много книги за четене и лекции за учене!

 5. Альоша каза:

  1. “Земята на хората” – повест на Антоан дьо Сент Екзюпери.
  2. “Монахът в мен’ – Хайнц Нузбаумер, изд. “Омофор”, С., 2007г.
  3. “Вечна война за вечен мир” – Гор Видал, сборник
  4. “Жития на светиите” – С, Син. Изд., 1991г.
  5. “Свещено Писание на Новия завет”.