Дългият път към храмаМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Дария, благодая за статията. Отдавна не бяхме чели нищо от Вас. Благословени празници и дерзайте!
  Радвам се и за отец Иван Плещов, той е човек с добро сърце и искерна вяра.

 2. Мартин Митов каза:

  Текстът е много хубав. Това което ме безпокои е, защо трябва някой друг да им строи храм на хората от Гара Елин Пелин, ако те самите не искат? Нали уж е за тях? Това важи и за много други подобни строежи… пълно е със започнати, но недовършени храмове, търсят се някакви спонсори, но съответното местно население нехае…

 3. Статията е написана от чист и добър човек. За съжаление разпространението на вярата не минава само през строеж на храмове – ние сме пазили вярата през турско робство с един каменен кръст, а нашите храмове от Средновековието са скромни постройки. Ние сме давали средства за подготовката на кадрите на Църквата и за размножаване на българите, които през турско робство са издържали по 5-6 деца, но някои от тях са се отродявали заради привилегиите, които дава смяната на вярата и приемането на елинизма. Комунистите почти не са разрушавали храмове, но атакуваха остро и безпощадно личността на духовника и подготовката на кадрите на БПЦ, като ги насочваха към специализация в СССР. В този смисъл българските коледни дни са време да помогнем на слаби, да дарим средства за деца, да посетим болни, да помогнем на мизерстващи, да укрепим паднали духом и да благодарим на хората, които ни помагат. Защото храмът е свещено място на истина, справедливост, милост и на делова изява на Божията любов.

 4. Dariya Zaharieva каза:

  Опитвам се да предам реалността. Хората са отвикнали от мисълта да дават за храмове. Забавянето на проекта също е показателно – случи се през последните десет години – време на още по-сериозно охладняване към вярата отпреди. В Православие.БГ темата се коментира често, така че няма да повтарям известни неща. Хората искат да имат църква, поне възрастните. те дават когато и както се сетят. Тяхната мъничка лепта се събира в дарителската сметка, която пропуснах да дам, но ще напиша тук:
  BG87UNCR9660502560800, BIC : UNCRBGSF
  Храм „св. св равноап. Константин и Елена“.
  Но нещата вървяха толкова бавно, че ако не се беше намесил дарителя, за който говоря храм щеше да има кой знае кога?! Всъщност, Бог знае!

 5. Мартин Митов каза:

  И все пак не разбирам. Защо толкова голям храм? Кому е нужен? Че то това село няма толкова жители та да го напълнят, камо ли толкова християни?! 😳

 6. Dariya Zaharieva каза:

  Това село е голямо, освен него срама си измива и цялата община, всички дарители и помагачи са от град Елин Пелин. Примерът увлича хората, които вярват и на които нещо им е останало (от вярата). В този смисъл църквата е оправдано голяма, ще побере будните души. Разбуждат се и младите.