Религията – нищо страшноМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Ох…Ох….колко деца православни страдат от ненаучени родители, дано Бог да прости на епископите!

 2. portos каза:

  За епископите ли се молите, отче?

  Пък аз се моля да не ги оставя Господ на „праведния Ви съд“.

  Ще се състезаваме ли в молитва?!

 3. misho каза:

  Иоане на ейромонасите Бог ще трябва ли да им прощава или само на епископите? Ти какво направи в скучая, даде ли някаква позитивна мнение или поука не виждам нищо друго от тези два реда дето си написал освен вайкане и критика. Някакво решение за проблема, ако има такав(според теб има проблем)? Това е Проблем не само на теб, а и на всички СЛУЖИТЕЛИ в БПЦ. Се някой им е виновен и крив!

 4. glory каза:

  «О жалкие ромеи! – пророчески писал из своего затвора монах Геннадий Схоларий, после подписания Флорентийской унии и за 14 лет до падения Константинополя. – Зачем вы сбились с праведного пути: удалились от надежды на Бога и стали надеяться на силу франков? Вместе с городом, в котором скоро все будет разрушено, отступили вы и от благочестия вашего! Милостив буди мне, Господи! Свидетельствую пред лицом Божиим, что неповинен я в этом. Обратитесь, несчастные граждане, задумайтесь, что вы делаете?! Вместе с пленом, который скоро постигнет нас, вы отступили и от отческого предания и стали исповедовать нечестие. Горе вам, когда придет на вас суд Божий!»

 5. ieromonah Ioan каза:

  Виж брате, има скръб, която не е вайкане, а болка, а особено боли когато това се случва в собствената епархия. Аз се моля за епископите и не ги осъждам, защото, ако Бог поиска от мене простия йеромонах отговор, то колко повече ще се изиска от тях. Цялата отговорност в църквата лежи на раменете на епископите, отговорност за всяка душа, епископ нали означава надзирател, и как да не се молим за тях? Подобни статии като тази уж искат да изпишата вежди, па изкарват очи. Знаете ли колко пъти идват родители до мен и искат моето съгласие да ходи на католически уроци? Когато им кажа, че това е нередно и децата могат да идат в църквата на вероучение, те започват да ми вадят вода от 100 кладенци, че не било добре да се дели детето от другите деца. Ей за това рекох ох..ох.. Децата по-късно не стават католици,да, но седят между два стола и се стига до следното изречение от статията:“ т.е. научи се на толерантност към вярата на различните хора.“ За кава толерантност говорим? Праославните са призвани да обичат ближния, а не да го толерират! Но когато си ходил по кривата пътека е ясно, че ще дойдеш до грешния адрес. Решението е родителите сами и заедно с децата си да идват в православната църква, а не да рекламират католишкото менте.

 6. dia каза:

  http://frognews.bg/Frog/
  index.php?option=com_content&task=view&id=5359&Itemid=1
  Ето затова се появяват такива публикации.

 7. KATI каза:

  Бог да Ви благослови , отец. Прав сте, но проблемите с Православната просвета са много по-големи: те започват с богословите, учени-ненаучени, минават през противоречивите практики в различните храмове, за които се коментира-като да пристъпваме ли по-често към Свето причастие, тайната на изповедта,която се нарушава и голямата недостатъчност да се дават правилни духовни съвети, които да развиват уникалната личност на християнина, а не да го разболяват религиозно или да го съсипват и още много неща.“Вълците в овчи кожи “ са много, защото както пише Игнатий Бречанинов „времената са оскъдни“. Какво да се предложи освен служещите в храма да разгледат сами себе си, пък тогава да искат да спасяват души, защото често кръстът им е огнен-погубва, а не спасява.

 8. ieromonah Ioan каза:

  Кати, не е проблема в лошото свещенство, то се озлобява и става такова, когато хората престанат да идват в храма или идват не за да чуята, какво им проповядва свещеника, а за да решават някакви си лични проблемчета. Помните ли думите на Господа: „не ги гледайте какво правят, а ги слушайте какво ви казват“, тогава е имало същите отношения както и сега. И сега ако заспорим ще стигнем до въпроса: кое е било първо, яйцето или кокошката? Не е възможно всички православни свещеници да са келяви, има и такива на които можем да се доверяваме. Хората гледайки дърветата спряха да виждат гората.

 9. KATI каза:

  „а ги слушайте какво ви казват!“
  Как да не е проблем, отец, те нищо не казват!!! Като мълчат-голямото мълчание; като говорят – „пророкуват“ и нищо не става; като проповядват – проповедите им са достатъчно анемични-не оглеждат темата от всякъде(по-добре да си четем книгите на светите Отци вкъщи), че иначе „ако имаме достатъчно вяра“-ще преместим Стара планина в Рила и обратно;използват незнанието на пасомите си, за да ги манипулират; да не говорим калко много се интересуват: кой-кой е-или за да го осъдят или за да го използват, или за да изгонят. Може и да има достойни свещеници – сигурно те са достатъчно просветени , мъдри и грижовни, почтени към доверената тайна- бих искала да познавам такива, за да прославя Господа.

 10. poklonnik каза:

  Брате Йоане, пишеш ни, че „Цялата отговорност в църквата лежи на раменете на епископите“.Зная, че го искаш да е така, но припомни си иконата с Господ Иисус Христос и намерената овца на раменете му.Истинският пастир намира загубената овца, въпреки че знае писаното:“ще поразя пастира, и ще се пръснат овците на стадото“.Синът Божий, верен на Своя Отец, че няма да изгуби поверените му, преди да изрече от кръста „Свърши се!“, повелява на Св.апостол Петър: „..паси Моите овци!“.Доколко Св.Тайнство „свещенство“ е преминало и в нашите епископи ще е видно пред Него от това, дали изпълняват Господовата воля, да пасат овцете Му.Това е Божият цяр за да не „куца на две колена“ Църквата ни.

 11. dia каза:

  Въпреки, че не съм съгласна с вас изобщо, не мога да скрия колко ми хареса израза ви:
  „Хората гледайки дърветата спряха да виждат гората“.Много дълбочина има в тия думи и вътрешен смисъл.

 12. Давид каза:

  Нещо не мога да разбера защо се смята, че православието и католицизма са различни религии. Нали имат един Господ – Исус Христос! Различна религия е исляма, защото мюсулманите вярват в Мохамед, а отричат Исус да е Господ. Юдаизма, знаем, е началото на християнството, от там дойде Христос. Така че, нека църковните отци, да не гледат само в своята епархия, а да дават свобода на хората и да ги учат, че Госпос е един, и католици и православни и протестанти издигаме един ГОСПОД, една Троица. един СПАСИТЕЛ – ИСУС ХРИСТОС!

 13. emilcho каза:

  искам да цитирам само Библията в следното:
  Послание на коринтияните глава 14
  Който говори на непознат език, той не говори на човеците, а на бога защото никой не му разбира, понеже с духа си говори тайни
  А който порокува, той говори на човеците за назидание, за увещание и за утеха.
  Който говори говори на непознат език, назидава себе си, а който пророкува назидава ЦЪРКАВТА!
  Който говори на непознат език нека се моли за дарбата и да тълкува, защото ако се моля на непознат език, духът ми се моли а умът ми не дава плод.
  Тогава ще се моля с духа си но и с ума си.
  Но в църкавата предпочитам да изговоря пет думи с ума си за да наставя и други а не десет хиляди на непознат език.