Светинята в постмодерната епохаМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. Добрият и честен Андрей за съжаление храни илюзии и наивизъм. Не знам какво е положението в Сърбия и Гърция, нито в Русия. В България модерността се донесе от комунистите и най-големите защитници на европейската идея са комунистите и техните духовни и биологически наследници. Решението за влизане на България в ЕС е взето на ХІV конгрес на БКП, която трайно и дългосрочно ще командва. Андрей казва „борба“ и „чест“. Тези понятия, скъпи ми приятелю Андрей са унищожени в България. Тук властват принципите на мистичната конспирация, селския даскал, какъвто е дон Кихот, обявяван за един от най-учените мъже на БПЦ, пресметливостта, научните и културни маневри с цел запазването на привилегиите на комунистите, които вярват, че са избрани от хода на историята. След 1878 година мистичните конспиратори у нас изместват религиозния култ на българите, който по традиция е култ към истината и знанието към култ пред светската сила и мощ. Светостта иска актуален човешки пример в БПЦ, а не материя.

 2. Daniela каза:

  Напълно и изцяло съм съгласна с написаното. Поздравления за Андрей, който така млад е прозрял нещата.
  Единственото, което мога да си пожелая, е chingis поне веднъж да прочете нещо и след това да се замисли и да помълчи малко, а не всеки път да замърсява пространството с безсмислените си писания. Извинявам се, ако съм била по-рязка, но е много дразнещо, почти винаги е извън темата и нищо ново не казва.

 3. Драга ми Daniela,
  В Библията ясно е казано – няма нищо ново под слънцето и всичко ново е добре забравено старо. Затова пиша дразнещо – да не се забрави старото. Не те познавам, но това, с което не съм съгласен със статията на Андрей, когото много обичам и уважавам е, че християнството има външни врагове. Врагът е нашето собствено аз и състоянието на БПЦ, която под формата на православие всъщност ни предлага йеховистки будизъм. Андрей предлага да бъдем евангелски и да раздаваме и да се жертваме за ближния. Това той ще го направи, аз съм сигурен, защото за него вярата не е хоби и интелектуално развлечение. Колцина от номинираните публични представители на БПЦ ще го направят? Вярата е жива и иска доказателства на живота, ежедневно, непрестанно , без умора с милост, жал и съпричастност. Липсата на любов и на мъдрост в делата на официалната институция и общественото й учение е най-големият враг на християнството, а не масонството, католицизма и исляма. А БПЦ се готви да финансира БСП.

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Тамплиери и в Русия. –

  http://www.rusk.ru/monitoring_smi/2010/02/04/vnimanie_iniciirovana_ocherednaya_provokaciya_protiv_rpc/

 5. Ника каза:

  Не смятам ,че е наивна,защото доброто винаги ще побеждава злото.

 6. Ника каза:

  Доброто винаго ще побеждава злото ,ако мислим в по-широки мащаби във времето.
  Докато модерния свят иска днес да му е хубаво ,иска всичко ,тук и сега .затова такова мислене ,като на автора се смята за наивно ,но далеч не е такова.

 7. Михаил Славков каза:

  Чингиз, прощавай брате, аме не би могъл да си избереш по-подходящ псевдоним! Ти отдавна си завладял центъра на коментарите, а в дуела ти с Дон Кихот, само държиш ръжена насочен, та да не би да си позволи да спори много по периферията. 😆

  Брате, Андрей изложи красноречиво православната християнско-балканско-българска позиция. Погледа му е ясен, но за да разбереш повече, ти сам трябва да навлезеш по-дълбоко в учението на Нашият Господ, Исус Христос. Трябва ти Дух на Истина, не на критицизъм и отрицание. Лупата на плурализма и фокуса на либерализма, а и всички други предишни и бъдещи световни политически и социални изобретения, доктрини и идеологии , размазват и обръщат истинският образ и злото става норма в очите на гледащите през тях, а който гледа през очите на Вярата, не се лъже!
  Ангрей гледа през очите на вярата.
  Това е!

 8. pepee каза:

  Надценил си ни Андрей ,много си ни надценил . „Радвайте се и веселете се, защото това е идеалната среда за християнина. “ – така е ,но ние мразим съдбата си ,проклиняме отредената ни участ, гледаме с омраза и завист към ближния и ако само имаше някой да ни предложи замяна -ще я приемем с най-искренна радост. Ние сме уморен и тъжен народ.

 9. Ф.Николов каза:

  Страхливият и пасивен човек търси успокоениe и решение на противодествията в някаква изконно спасителна идеология. Общество, което не може да надрасне възпроизводството на етнико-религиозната си идентичност не може да създаде силна култура. Всъщност за такова плашливо затворено общество, да стоиш на едно място значи да бъдеt устойчив. За тази цел се създават и обслужващите митологеми за галактическа мисия и световен принос на българщината. Хората живеещи в подобни общества изпитват страх от всяка реална съпротива, както вътрешна, така и външна, поради което копнеят за абсолютна детерминираност на живота си от някаква тотализираща инстанция или идея: църквата, партията, държавата, панславизма и т.н. Чрез реална свобода не може да се мисли създаването на силно общество; за този тип мислене свободата е, или анархия, или съвпада с абсолютната необходимост на подчинение пред отвъдна сила.

 10. Ф.Николов каза:

  Редът не е и не може да бъде израз на свободна споделеност и напасване на сили, той винаги е резултат от еднопосочно силово налагане. Този модел може да е единствено релевантен за светоусещането на изнасиления от западните ценности балканец, но не може да се впише в европейската културна традиция. Всяко движение извън традиционно определеното не може да се осмисли позитивно, именно поради което пасивния модел на възприятие на живота възприема всичко „отвън“ като рушащо хармоничната традиционна даденост. След като нямаш сили да се справеш с всяко активно противодействие, необходимо е да си скриеш главата като щраус в царството на подреденото идеализирано минало и да поддържаш етно-религиозен хомогенизиращ ред, възпроизвеждащ послушни и пасивни поданици, които няма спор не създават големи проблеми. Но дори и “вътрашните“ врагове (и най-често именно те) подсказват незвъзможността за поддържане на общинно- затворническия модел за живот, самият той подкопава собствените си основания.

 11. Михаил Славков каза:

  Г-н Николов, поздравления за добрият стил! Категоричността на мнението Ви, определено ме накара да се усмихна. Безспорно мисията на Христос на Земята е спасителна, но понятието идеология не може да побере в себе си размера на Господният размах, промисъл, план и действие, както никое човешко понятие не може да надскочи Божиите определения. Включително и говоренето на висок стил.

  Впечатлява ме обаче друго, че Вие абсолютно безрезервно и безкритично приемате модела на заподно-европейските общества за единствена алтернатива и мярка, по която ние да измерваме себе си.
  Държа веднага да кажа, че аз дълбоко не мога да се съглася с това! Цитирам Ваше изречение; [quote name=“Ф.Николов“]Общество, което не може да надрасне възпроизводството на етнико-религиозната си идентичност не може да създаде силна култура.[/quote]

  Мислите ли, че Япония, страна която във всички аспекти на своето развитие се базира изключително на собствена вътрешна концепция и светоусещане може да бъде наречена слаба?

 12. Михаил Славков каза:

  И тя, Япония, определено не е единственият пример. Мислите ли, че западни общества като германското, френското или английското, макар и споделящи и изглеждащи на пръв поглед , особено днес, като един цял социум, не пазят в сърцевината си народната си идентичност, уникалност и историческа памет, които всъщност ги правят толкова колосални в нашите очи. По-точно във Вашите очи. И тъй като те, вашите очи, са приковани във великата световна цивилизация, то позицията БЪЛГАРИН и още по-точно, БЪЛГАРИН-ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН, Ви изглеждат почти нелепи. А алтернатива има и тя е във нас! Моля да не мислите, че заклеймявам Европа и нейните достижения. Единствено критикувам Вас, заради заслепението ви.

  Ред иде да кажа нещо и за Христовата Църква, която вие нареждате до властови парадигми. Вие явно не принадлежите на църквата, защото иначе бихте знаели нещо много характерно за Нея и за вярващите, които я съставят. Единомислие!

 13. Михаил Славков каза:

  Единомислие, което е далеч по-интернационално и от това на най-разнородната тълпа радикални глобалисти по цялата планета.
  В това вселенско единомислие ИМА място за другостта, защото Царят Христос, дойде за всички. Без изключения!
  За това и Неговата Църква вече обитава по целият свят и Тя е по-устойчива от всяка политическа власт и всяко философско учение.
  Световната история го доказа и го доказва ежедневно.

  Никой народ не е пренебрегнат и всеки от народите е призван да вплете във аналите на Вечността частица от себе си, да покаже своята уникалност, своят принос пред Бога.
  Това прочее е състезание за силните, а не за слабите! За смелите, а не за страхливите! За зрящите, а не за слепите!

  Съгласен съм с Вас, че басните и глупавите измишльотини за галактическата мисия на българите са много много дразнещи и също толкова безпочвени. Но всичко това е плод именно на загубата на единност, единомислие и …църковност!! Погледнете народа ни колко е жалък без вяра! Без Христова вяра!

 14. Михаил Славков каза:

  Но има едно кътче където българщината е съхранена и пребъдва. Където вълните на историята са се пречупили и където бъдещето на България е осигурено. Това е Светата Българска Православна Църква! Ни повече, ни по-малко!

  Като казвам, че Църквата Българска е единствен истинен стожер на българският народ и дих, аз казвам, че всъщност това е Сам Христос, който има добър промисъл за народа ни.

  Ето, след като Той видя усилието на българите за собствена църква, Той ни я даде! След като Той видя усилието на българите да имат свобода, Той ни я даде. И дори границите на новоосвободената ни държава бяха начертани на основата на териториите изначално приели да бъдат под юристдикцията на Българският Екзарх, Антим I, по чието застъпничество Руският цар прие освобождението на България като лично дело.

  И прочие 🙂

 15. Михаил Славков каза:

  Андрей говореше именно за тези неща! Помислете Г-н Николов, и макар да не може да бъдете напълно съгласен със мен, което смятам за напълно нормално, впрочем противното би било ненормално 🙂 , но поне можем да тръгнем във някаква посока. Заедно?!