В памет на отец РадованМоже да харесате още...

2 Отговори

  1. Мариан Томов каза:

    Бог да го прости! Без съмнение отец Радован е един от великите на Православието днес редом с митр. Йоанн Зизиулас, митр. Йеротеос Влахос, еп. Атанасийе Йевтич, еп. Игнатие Мидич, светогорците о.Геогиос Капсанис, о.Емилианос Симонопетридис, о.Ефрем Сарайски, Владета Йеротич, Йоаннис Корнаракис…
    Жалко че родните ни православни училища и църква стоят далече от всички тези хора и тяхното творчество. Нашите преподаватели и клир никак не се доближават, дори нямат никакво отношение към тези светила на православното богословие. Малко хора са запознати с тях, не се правят качествени преводи на български език, особено от сръбски автори… Когато пътувам в Сърбия или Гърция сякаш тогава стъпвам на православна земя, България е чужбина за православния християнин.

  2. Татяна Филева каза:

    Коментарът е добър, съгласна съм. Действително, има много какво да се вземе от гръцкото и сръбското богословие, и начинът на това вземане е преводът и внимателното четене. Но мисълта, че „България е чужбина за православния християнин“, е малко крайна и ме смущава.
    За качеството на преводите също съм съгласна. Но онези, които са много по-изкусни и съвършени в езиците, най-често нямат воля и време да превеждат.