Главата на Тялото Христово 

Тялото Христово – Църквата – има само Господ Иисус Христос за Свой Глава. Нито папа, нито патриарси, нито архиепископи, са Глава на Църквата. Те са само членове на Тялото Христово; в противен случай биха изместили Христос, като например „Наместника на Сина Божий“.
Всички Христови последователи са Негови ученици, а Иисус Христос – техният Учител и Господ. Той им забранява да се наричат Вождове и Отци, защото Един е техният небесен Отец. Господ изисква смирение и любов дори към враговете. Който иска да бъде пръв, нека бъде последен и слуга на всички! Някои обаче са vicarii Filii Dei, други – Божественейши Всесветейшества, трети – Съдии на Вселената… мнозина от тях си въобразяват, че са богоглаголиви само поради апостолското си приемство, но дали имат апостолските вяра, надежда, любов, смирение, чудеса?

Господ Иисус Христос опразни Себе Си, смири се и претърпя кръстна смърт за нас и нашето спасение. Той дойде да спаси грешниците, а не да зове Божествени, Наместници, Съдии на Вселената, „праведници” – „защото всички съгрешиха и са лишени от славата Божия”. Самите апостоли наричат себе си „първи грешници“ и „недостойни“ да се нарекат апостоли. Те имаха Христовите кротост, смирение и любов. Те са истински пастири, защото Добрият Пастир ги направи ловци на човеци и лично им заповяда да пасат Неговите овци. Само онези, които им подражават, както те – на Христа, са истински пастири на Църквата.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...