Из бележника на монахаМоже да харесате още...

21 Отговори

 1. Силвия Панайотова каза:

  Прекрасно…

 2. Ioan Jelkov каза:

  Поклон пред отец Пахомий,
  аз като монах разбирам посоката на мислите му и стремежите на душата му, само моля немонасите да не проектират всичко върху себе си. Преживяванията на монашеската душа и опита да се опише с думи движението в душата не са винаги полезни за всички. Думите „Да служиш на тялото си е все едно птица да обича клетката си.“ са хубави, но са казани с лице обърнато към манихейството. Тялото е храм на Духа Святий и това го казвам, за да се разберат правилно думите на брата.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Доста странен и объркан текст с явни показания за духовна прелест и клинична депресия. Йоан е прав в случая. Фантазии като „Напускаш затвора на тленното тяло“ са чисто гностически. Изрази като „бездната на душата“ са присъщи по-скоро на будизма, отколкото на християнството. Не знам какъв ще бъде следващият етап на автора след двата брака, двата развода и едното замонашване, но се моля да не е богохулство.

 4. Климент Йорданов Буренков каза:

  Преподобни брате, Вие пишете: [b]“В тази дупка се чувстваш напълно изоставен и от човеците, и от Бога… Страшно е!“[/b]

  Всеки, който отдава нужното внимание на светоотеческата книжнина, знае, че чувството на „богооставеност“ е познато на всички православни подвижници. Остава да сверим часовниците си на подвиг с опита на древните и да свидетелстваме на света, че без познаване и съобразяване със светоотеческите творения не би могло да има същинско православие и още по-малко душеспасителна аскеза.

  Спасявайте се в Господа!

 5. Петър Христов Влахов каза:

  И на мен това ми се искаше да кажа – ако тялото е клетка, най-правилно постъпват онези индийски йоги, които палят клади и се самоизгарят. Материята сама по себе си не е грешна.

 6. Петър Христов Влахов каза:

  Исках да кажа също, че тези записки трогват.

 7. groznamutra каза:

  Защо бързате да осъждате, защо за миг не се запитате:“Ами ако е точно така? Ами ако аз с гордостта си греша спрямо този духовник. Нека не забравяме, че духовниците са също хора и не бързаме да поставяме диагнози. Аз имам само едно питане и ако някой знае, много моля да ми отговори: Как така може да бъде духовник, ако е разведен?Аз съм чувал, че ако се разведат свещеници не могат повече да са духовници. А пък за два брака….не знам. Много е объркано.

 8. Ника каза:

  Както всеки от нас -междувпрочем.Успех в пътя към Бог.Бог да го вразуми и подкрепи!

 9. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Забрана на врачките –

  http://ipernik.com/novini/9194.html

 10. Въпросът с мношеството днес е много сложен. По правило мнастирите и аскетичните средища са били центрове по духовна възвисеност, борба с духовете и стремеж към съвършенство на хората, най-често едни от най-качествените, които общността или народността са могли да излъчат от себе си. Манастирите са били средища на грамотност, на благотворителност, на познание и са имали много стойностни за времето си библиотеки. Посветен на духовния път според натрупания цивилизационен опит на общността, според личните прозрения на монаха, според откровенията, дадени му от Бога, според степента на посветеност на ръководството на манастира, аскетичният човек е бил пример за отдаденост на Бога и на трудолюбие, физическо, умствено и духовно. Така е и при православни, и при католици. Модерността обаче със своите методи и мерки и репресии над вярващите направи човекът на вярата в България друг тип, а не класически монах. това е мъченикът и интелигентът, които в усилни дни останаха верни с цената на аскеза.

 11. Дон Кихоте,
  Не разбирам защо да се забранят врачките. Те казват на хората неща, които бг.православието официално не им казва – казва им неща за любовта, за здравето, за успеха в живота, за придобиването на материални ценностти, за справеливостта на живота и на Бога, за извършено зловредно мистично влияние и насилие над тях, за бъдещето на децата им, за съдбата на България. Врачките имат образование, някои са родени психолози, други знаят по два-три езика, трети са усвоили неизследван поради необяснени от Църквата забрани мистичен опит на вселенската взимовръзка между съществата и материята на света, за което говори Ницше, чиято грамотност никой не оспорва, за разлика от атеизма му. Ти Дон Кихоте заедно с отец Божидар Главев ако имахте ядрено копче щяхте да унищожите всичко, което не се подчинява на Църквата и което не е православно според вашия опит и знания за православието. Не така, всвета и България има идея за свободата
  http://www.bg-history.info/5137/Tretoto-pokolenie.html

 12. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  Никога не съм била по-тотално несъглана с о.Павел, когото много ценя. Та нима ние всички не сме малко или много ‘духовни шизофреници’: едни сме вкъщи, други – на работа, трети – пред приятели и т.н. Грях ли е човек да изповядва вътрешните си конфликти, пък било то и на хартия? А какво да кажем за библейскто: „De profundis ad Te, Domine, clamavi“ и това ли е тоже гностическо? Вие сам казвате в резюмето си към „Ялдаваот“, че при св.ап.Йоан има гностически елементи…

 13. Ана-Мария Ангелова Димитрова-Попова каза:

  За първи път чета религиозно гармотен човек да аплодира врачки! Това е най-богоомразната духовна гнусота, която се шири надлъж и нашир из нашата мила Родина. ИЗУМЕНА СЪМ!

 14. Angelov1 каза:

  Раждането на Новият човек в Христа е свързано точно с такива мъки и раздвояване и борба в мислите.И е ясно казано б Библията че ще има големи мъки,докато се новороди човек в Христа.Много добре е описана тази борба и мъки в книгата на арх. Софронии,основателя на монастира в Есекс,Англия.Ще видим Бога както си е,мисля.
  И ако човек не се новороди така,явно и не може да познава Бога,а ако дори е монах или свещенник,според Св.Симеон Нови Богослов е още по зле работата му.
  Така , че слава на благият Бог,че все още има сърца,готови да му се предадат , и преродят в Него.
  И ето,така и се появява Новият човек,в когото ЗЛОБА няма,а смирение и любов Божия.

 15. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Ани,
  Признайте си, че някои неща във вярата не ги разбирате. Не можете да си представите до каква степен нашите религиозни разбирания се влияят от сексуални и невротични комплекси. Паралелът, който давате с лицемерното ни поведение, не е уместен в случая […]

 16. Не аплодирам врачките. Само казвам, че човечеството е водило продължителна бора да се освободи от духовната и интелектуална гнусотия в Църквата, за чиито компромати има събран неоспорим доказателствен материал в България и чужбина – комунистите са се погрижили за това, а има и хора, които продължават да правят компромати на Църквата – ченгета и гейове в храма. В света на вярата на човека за да се закрепиш в условия на свобода, неограничена информация, Интернет, чужди езици, свободни пътувания и материално независими медии трябва да си много качествен като човек и специалист – другото е фалшиви роднински и приятелски назначения, мистични конспирации, целеви назначения на послушен човек и занижена критериалност при оценките на продукцията. Така например в България съществува масова официална оценка за превъзнасяне на институциите.А има много качествени хора, в това число и в религията, извън институциите. Нима некадърният, алчен и зъл поп е по-добър от врачката? Кой е по-угоден Богу?

 17. Daniela каза:

  Уважаеми Чингиз,
  Ние, православните християни, сме длъжни да познаваме учението на нашия Господ Иисус Христос, да четем Светото Евангелие и светоотеческите учения. Много често забравяме това и от гордост се увличаме във високоумие, обсъждаме, осъждаме и така бавно, но сигурно се отдалечаваме от православната вяра.
  Предлагам на любезното Ви внимание един цитат от свещ. Кирил Тошев по въпросите за врачките и подобни:

  “… освен добрите, съществуват и зли ангели, отпаднали от Бога поради гордост, непослушание и самомнение. Тях наричаме демони, бесове, дяволи. (…) В съвременния свят на неверие и езичество имат голяма свобода на действие. Господ нарича сатаната “княз на тоя свят” (Йоан 14:30) именно заради широките му и разнообразни прояви. Полтъргайст, НЛО, извънземни същества, магиите, екстрасенските способности и прояви са все действия и проявления на демоните в нашия свят днес. Проводници на демоните в света са врачките, баячките и магьосници от всякакъв вид…”

 18. Уважаема Даниела,
  Ние, православните, сме длъжни както да познаваме свещените книги и устни предания на вярата, така и да проявяваме широка обща култура, познания по история на религиите и най-вече да разпознаваме същината на християнските категории, понятия, представи и смисъл на извършените деяния. Не съм убеден, че полтъргайст, НЛО и способностите на някои хора, които не могат да бъдат квалифицирани нито със средствата на науката, нито със средствата на нивото на грамотност в съвременното българско православие са проводници на демоните. За демоните, които са влияние на иранската култура в християнството, има наука, която се нарича демонология. Тя е съставена от опита на аскети, от следствия от дела и слова на опроделени хора и от познанията по магия в Средиземноморието. Ако използваме тази наука, ще се види , че миа вероятност НЛО и полтъргайст да не са демони, а същества от необятната Вселена, за която нищо не се казва в светите книги и която се изследва от физиката.

 19. Драга ми Даниела,
  Възможността да има добри сили, които тепърва ще се проявяват не е отрицание на казаното в свещените книги и опита на Църквата. От опита на религията се знае какво е сатанизъм – борба с Бога, опит за зловердно влияние, лукавост, алчност, егоизъм, високомерие, гордост, незачитане на човешките усилия и способности, използване на дарбите и качествата на хората против човешкото същество, прелъстяване, измама, сребролюбие за сметка на живота и здравето на хората, манипулация с възможности, търговия с влияние, превратно четене и тълкуване на свещени книги и устно предание и т.н. Затова, когато навремето се изповядвах при отец Лука от храм св.Петка Стара в София, при който доколкото знам се изповядвал и патриарх Максим, отец Лука ми каза, че сатаната действа във всички нас, т.е. той си даваше сметка че има сатанизъм в Църквата, който трови нейното тяло и дейността й. Затова, ако слушаме св.Никодим Светогорец нека изчистим сатанизма от себе си, а после от врачките. Привет.

 20. Zdravko D каза:

  Ти „chingis“ е хубаво да се позамислиш малко дали пък случайно не си сгрешил в преценката си за врачките, защото в библията неколкократно пише, че за Господ Бог това са най-гнусните хора, да не говорим, че първата заповед е може да се разглежда специално за (против) тях. Както и да е има кой да ги съди, както и теб и мен. Само ще те помоля да не намесваш физиката (подозирам, че ти вече си се заслепил към новата ZeitGeist секта), защото все още не съм намерил противоречие между тази наука и православието, а пък ако ти ме светнеш за такава ще съм ти благодарен 😉