Като олио и водаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Стефан Стефанов каза:

  Прекрасно! Съвършена простота! Съвършенството и убедителността са в простотата.

 2. Радостина каза:

  Страхотен текст! Браво на автора!

 3. Въпросът на християнството е кой е човекът, който е във връзка с Бога, за да ни казва какво Бог е отредил за нас и каква е Божията воля за живота и делата ни. Това означава и тълкувание на знаците по пътя, защото само със стара литература и с опит на хора, които на практика в манастира водят по-лош и несъвършен християнски живот от хората в света това не може да стане. Затова казваме на духовниците „отци“, т.е. бащи. Както бащата използва целия си житейски ресурс за благото на чадата си, така и духовника трябва да покаже пълно себеотдаване в името на доброто на пасомите си. За съжаление днес бг-духовниците не се държат като отци, освен за биологическите си деца в семействата си.Продукцията на църковниците у нас, техните дела и помисли не отговарят на това, което европейската култура разпознава като християнство и така трябва вярващи писатели като талантливия Деян Енев да вършат работата на БПЦ. И то безвъзмездно, по логиката на свято общо народно дело, което експлоатираше и БКП.

 4. За да бъде ефективен едни църковник освен чистия живот на сърцето и на разума си трябва да има много висока грамотност-в България има 700 езикови гимназии и над 50 университета, трябва да може да разпознава духовете, т.е. да е водил аскетична духовна борба, трябва да разпознава изкушенията, които заедно с израстването на българите в интелектуално и културно отношение стават все по-големи и по рафинирани за да уловят душите на хората.Затова бг-Църквата следва да има както чист живот по Бога в духа на православната опитност, така и грамотност, опит в прелъстителните явления на света и ясна културно-философска позиция по проблемите на хората. За съжаление днес манастирите са селскостопански централи и културно-исторически атракциони, в които духовният и интелектуалният живот за разлика от миналото е много слаб. И пак остава чуждия опит и светските професионалисти, ползвани безвъзмездно от БПЦ, която е склонна да дава пари само за материални украси, в духа на историческия материализъм.

 5. Животът на християнина днес освен във всичко друго се състои и в културно-семантичен превод на езика на модерността на посланията на вярата. Това е много сложно, особено в България. БПЦ обаче вместо да направи този превод на всички езикови семантични нива предпочита да влиза в комбинации, йерархични техники и да изнася служби и молитви, за които не е ясно дали се чуват пред Бога, защото едно социологическо проучване сред вярващите дали техните представени от расоносен посредник молитви са се изпълнили, ще бъде много интересно за ефективността на Църквата, според думите на пловдивския владика Николай. Голямата задача на Църквата – да спасява душите на хората и да води към вечен живот, заради което получава несметни ресурси от вярващи и Държава днес е по-тежка и отговорна отвсякога. Що е еклесия в пазарна икономика?
  http://www.bg-history.info/5246/Koreni-na-protivorechieto-mezhdu–hristiianstvoto-i-marksizmut-prez-komunizma-v-Bulgariia-Kum-filosofiiata-na-bulgarskata-istoriia.html

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Деян Енев е изключение, бяла врана след нашите писатели, човек, който живее с вярата си, а не я декламира и не парадира с нея. Забелязвате ли, че в този прекрасен текст има само един библейски цитат и то всеизвестен?

  Мисля, че православието на дело днес се изразява не толкова в догматиката, колкото в етиката, в поставянето на граница на компромисите. Няма човек, който да не прави минимални компромиси, но християнинът има критерии и ограничения, чието престъпване е смъртен грях. Той няма да яде месо в петък, няма да се съгласи с намеците на шавливата колежка, която пробва всеки нов мъж в службата, няма да подпише проект, с който се краде от европейските фондове, няма да одобри дивото езичество на амболската кореспондентка на БНР онзи ден, която видяла бяла лястовица и пита хората дали очакват тя да оправи времето и да им донесе здраве и късмет. И т.н.

 7. Ianitca Toneva каза:

  Дон Кихоте не забравяй, че мъжката част много по-често се оказва по-шавливата и с грозни намеци и действия. Те са тези, които пробват всяка жена, независимо обвързана или не. Много е непрестойно да изкарваш все едните виновни, а пък другите невинни ангелчета. Няма защо!!!