Кой ще ни спаси от байганьовщината?Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Петър Ангелов каза:

  Признавам си, че не изчетох цялата статия, но не мога да приема възвеличаването на Алеко като идеал и антипод на байганьовщината. Алек както и повечето ни възрожденци страдат, да, страдат от духа на западния хуманизъм, а също и от балкански провинциализъм.

  Тове не може да бъде и не е за нас духовен идеал. По добре да се запитаме защо църквата ни запада.

  Старецът Паисий казва, че европейските народи имат „форма“, възпитание, дисциплина, а гърците имат една вяра, ако тя изчезне не остава нищо, остава „сол негодна за нищо, само става за тъпчене“. Бих казал че тези думи важат и за нашия народ.

 2. Българите по принцип са изключителен народ с много сериозни духовни и нравствени измерения. Проблемът е обаче че религиозната тема в нашата култура не е разработвана за сметка на темата на войните, социалния въпрос и револлюцията. Факт е също така, че българите се освобождават от османска власт без да създадат свой Университет и с много слаба образователна и културна мрежа. Иначе са лишени от лицемерие, лукавост, притворство и интригантство, характерно за народите, които считаме за културни. Освен това комунизмът наложи като изучаване в образователните средища една псевдо народопсихология, писана от неграмотници въз основа на последните 150 години от нашето битие. Ние като народ страдаме от това, че нашите литератори и писатели нямат очите да видят съкровеното и възвишеното в нашата култура и история, нито търсят прояви на божествената любов ,милост, истина и справедливост в примерите от нашето многовековно битие. Наместо това цитират чужди примери, а духовният ни подвиг е налице.

 3. Михаил Василев Нейков каза:

  Още от училище ми се набива в главата, че бай Ганьо е много отрицателен герой, много прос и неук, без възпитание. За мен той просто си е дете на своето време. Тази възможност, която е имал тоя адвокат, бай Ганьо едва ли я е имал. Аман от естети и ентелегенти. Добре, бай Ганьо е урудлив. Аз го сравнявам с Ноздрьов от „Мъртви души“ на Гогол. Естетът Алеку не си е дописал. Трябвало е да вмъкне и един Манилов. Такъв един естет и добре възпитан любител на празните и парфюмираните думички и фразички.

 4. Радостина каза:

  Текстът е много хубав. Поздравления за автора! Към strat62: Точно вярата ни задължава да развиваме добродетелите си. Без това не е възможно да постигнем богоуподобяване. „Вярата без добри дела е мъртва“.

 5. Андрей Романов каза:

  Спорен текст. Имагинерният диалог на Алеко и Христос е нелеп: защо Алеко трябва да се разкайва за честността си? „Мутрите станаха лица“ е абсолютно неадекватен коментар за станалото у нас след 1989 г. Вярно е обратното.

  Темата за байганьовщината е вече доста изтъркана. Трябва не да дъвчем безкрайно литературния герой Бай Ганьо, а да работим активно над своето образование и култура и постепенно да се очовечаваме, преборвайки упорито всеки ден балканската си грубост и дивотия.