Коледа или Рождество Христово?Може да харесате още...

3 Отговори

  1. Днес е Рождество Христово. Тъй като ставам рано сутрин реших да погледна интернет за да не стоя без работа. И се чудя, кога ще разберем най-после, имайки предвид настояванията на „националната“ пропаганда за висок български интелект. Кога ще разберем, че от Божието всевиждащо око не можем да се скрием? Кога ще разберем, че интелекта, талантите и уменията на човека са Божи дар, който трябва да уважаваме, за да уважаваме волята на Спасителя, който е раздал дарбите си?Кога ще разберем, че човечеството е достигнало до изводи, заключения и опитности, които казват, че Божията воля и промисъл не могат да бъдат излъгани или отстранени от живота на хората? Питам се, кога ще разберем , че без да обичаме и ценим ближния си като Божие подобие нацията ни е обречена да бъде вечно раздирана от завист, злоба, противоречия и дрязги? Питам се кога ще отдадем Богу слава затова, че нашите лекари, учители и културни дейци почти безплатно и аскетично формират културата и знанието за света? Кога?

  2. Днес е Рождество Христово. Пребивавайки в моят трагизъм и самота, както правилно ме е разгадал Молиер, си мисля за избора на българите. В историята на човечеството има два пътя – единият е пътят на откритото слово, дело и ясно заявени намерения – пътят на разпространение и налагане на християнството, който е придружен с чудеса и Божии откровения, другият е пътят на конспирацията и тайното съзаклятие, което тайно и подмолно се опитва да наложи дадена религия, идеология и културно убеждение. Българският път е пътят на мистичната конспирация – революционери -конспиратори през късното Възраждане, които после стават политици и министри, военни заговори в периода между двете световни войни, конспирация на комунистите, която става държавно-културна норма в течение на 65 години, конспирация на бившата ДС, която ползва психологически и парапсихологически разработки за контролиране на прехода в България чрез култа към силата, конспиративно раздаване на пари и власт. А другия, християнския път?

  3. Днес е вторият ден на Рождество Христово. Мисля си Божиите тайнства. Днес БПЦ поради погрома, който й наложиха комунистите, поради съглашателството с тях на висшия клир, като комунистите очакват да получават финансиране от средствата на БПЦ и затова я толерират днес, днес БПЦ поради превратното знание, което българите получиха за себе си през комунизма не е на нивото на предизвикателствата на времето. Говори се срещу употребата на понятието „Коледа“, срещу нестинарите, срещу кукерите, срещу мартениците, срещу обредния цикъл на българската народна култура. Срещу безсърдечието на някои от православните духовници, срещу егоизма на някои от свещениците, срещу неграмотността на голяма част от православните, особено старостилците, срещу атеизма, алтернативата на християнството и лукавата подмяна на ценностти , които все повече се материализират почти никой не говори. Врагът на истината според св. Йоан Богослов е страхът и явно този враг на БПЦ ще я победи освен ако няма Божие чудо.