Краят на света – истина и измамаНали помните какво се случи през пролетта на миналата година? Един луд американски проповедник предсказа, че краят на света ще настъпи на 20 май точно в 17 часа. Денят и часът минаха, без да се случи нищо трагично. Но облъчването с лъжи продължава с пълна сила. Жълтите медии в последно време усилено тръбят, че краят на света щял да настъпи на 21 декември 2012 г. Така пишело в календара на маите.

Маите са древно индианско племе, което населява днешно Мексико. Когато идват испанците в края на XV век, обществото на маите е на първобитно-общинно ниво. Те са толкова примитивни, че дори не познават колелото и нямат коли. Всички товари се носят на гръб или се влачат по земята. Камъните на пирамидите, които маите строят, са дялани с кремъчни ножове. Те водят непрекъснати войни със съседните племена, за да вземат пленници. Пленниците не се използват от маите като работна ръка или за разплод, а за да бъдат принесени в жертва на техните кървави езически божества.

Като всеки античен народ маите притежават известни астрономически знания. Първоначално годината според тях има 260 дни, но по-късно те уточняват броя на дните на 365. Техният календар не е векторен като юдеохристиянския – от алфа към омега, а има цикличен характер. Състои се от времеви цикли, които се повтарят. Учени от Националния автономен университет на Мексико заявяват, че маите са изчислили своя календар до 21 декември 2012 г., но не са указали в него, че след това ще настъпи края на света. Ще свърши само календарът. Проф. Николай Грубе от Университета в Бон също потвърждава в една статия, че не съществуват предсказания на маите за края на света. Той пише: „Всеки, който анализира йероглифите на древния народ, ще се убеди в отсъствието на писмени предупреждения за неминуем глобален катаклизъм, от който ще пострада планетата“. Но няма съмнение, че някои сектанти и психично болни хора ще се опитат да предварят предполагаемите предсказания за край на света на 21 декември 2012 г. и ще направят опити за самоубийства.

Какво казва Свещеното Писание, Библията, за края на света? От този въпрос естествено се интересуват самите апостоли, но Христос им отговаря: „За оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, а само Моят Отец” (Мат. 24:36). Край на света рано или късно ще има, но на хората не е дадено да го предсказват. Освен това, Второто пришествие и Страшният съд ще се предшестват от владичеството на Антихриста, който ще обедини целия свят и ще изисква божествени почести. Въпреки гаданията на разни фанатици, че Антихристът вече се родил, крие се някъде и пр., ние сме още далеч от подобен световен култ. Затова не трябва да се тревожим напразно, а да живеем с надежда в славното повторно явяване на Спасителя, Който „пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви, и царството Му не ще има край”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...