Кризата: християнският изходМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. Траянка Георгиева каза:

  Те се чудят какви […], луксове и пристрастия да си измислят, та ние ще апелираме по-малко да ядели. Всяка гъска силикон си слага и ще умре без това. Така си мисли. Разказваха ми, за някаква мутра, как ухажвала манекенките – замеряла ги със салфетки! Отивал дебила с кашона и хвърлял по мърлите. И те – щастливи! Веднага ще се съобразят те, че имало гладуващи и бедни, как ли пък не! Но да оставим боклуците, нас си да погледнем. Всякакви се гаврят с народа и той търпи. Правителството е неспособно да бори престъпността. Добре че се самоорганизират сами хората вече.
  Протест срещу наглите измамници от съобщителната мрежа, грабещи безконтролно, срещу които никакви жалби не помагат – предстои на 20 т. м. Има организиран протест срещу Топлофикация, софииска вода, еоните, от друга група, които дори молебен си направиха и протестираха кротко. Но или ще се защитаваме мъжки с колективни искове, масово присъствие, а ако трябва и ръкопашен бой или ще си се гаврят с нас.
  Крайно време е!

 2. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Кризата идва от стремежа на богатите да имат повече и да трупат повече печалби. Винаги в пазарните отношения има човек, който задава първичната цена на продукта и тя не е следствие от състоянието на покупателната способност, вложените ресурси и труд в нейното изработване. В икономиката има 60 процента психология, разучаване на културите и нагласите на хората и едва 40 процента са точни сметки. Затова глобалният пазар зависи не само от покупателната способност, но и от търсенето, което в много случаи не е предмет на първа и насъщна необходимост. Затова има нарастване на цените, а не че се увеличава населението. По икономически проучвания например България е способна самичка, без никаква помощ да изхранва 20 милиона население, а ние със 7 милиона правим такива цени и пазарна обстановка, че хората изнемогват. В този смисъл в заявената като рационална наука икономика има и много ирационални моменти, които личат и в средствата, отиващи за бездиханни материални форми на религиозния култ.

 3. православен каза:

  „средствата, отиващи за бездиханни материални форми на религиозния култ“. Дайте тогаз да забраним този култ, за да не се замърсява въздуха с тамян и свещи, за да се намали шума при биенето на камбани и за да се избегне изтриването на жълтите плочки при шествия.

 4. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Навремето св. Василий Велики е забранил паленето на свещи в храма, защото това е водело към езичество сред хората. Затова когато говорим за култ, следва да се държи сметка за състоянието на християнството като неповторима религиозна система и да се прецени, доколко идващите в храма да се изкадят с тамян, да палят свещи и да получават материални вещи от култа са истински християни, а не суеверни хора с представи за Бога, които не се извеждат нито от свещените книги, нито от богословските текстове, нито от историческия опит на вярата, колкото и малко да е познат в България поради атеизма на комунистите – не говоря за националните заслуги на БПЦ, те са издирени и експонирани. Защото основното предназанчение на вярата е спасението на душата на човека и всичко, което отклонява човека от пътя по спасението на душата му не води към истинска вяра. В този смисъл наливането на ресурси в материалния култ е изкусителен историко-материалистичен култ, който подменя същността на Христовото учение.

 5. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Целта на икономиката е подобряване на живота на човека на земята. Икономика значи управление на дома и неслучайно предстоятелите на храмове се наричат икономи. Успешната икономика е правата зависимост между висока раждаемост и повишаване на бллагосъстоянието на хората. В икономиката обаче има идеология и религия, които не й позволяват да си спазва предназначението. И много правилно навремето тя се казваше политикономия, защото от състоянието на обществото зависят и императивите в икономиката. Когато в системата на икономиката, в това число и религиозната поставяш като критерий за икономическо израстване пресечната крива от степени на показано знание и положен труд, тогава има справедливост и според християнските критериални норми на оценки на явленията в живота. Когато обаче правиш мистични конспирации, извеждаш идеологията и религията като постови позиции и характера на чистотата на учението за просперитет на отделни групи хора, както е през комунизма и сега в БПЦ, тогава няма успех

 6. почти православен каза:

  Кой му пука за тамяна и свещите, намисляш желание, палииш свещта и готова работата. Защо ни е камбанния звън, излишно ангажиране на ресурс. Така или иначе, асамблеята „знаме на мира“ изчезна от небосклона на щастливо-красивите мечти. ШЕФствията са умело импровизирани, но зле режисирани. Наистина, хубаво е да спрем средствата за мълчанието, манипулацията, симулацията и всички материални форми на религиозния култ. Съгласен съм! Нека Европейския Съюз, да ни покаже и насочи във верния път!

 7. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  Моментът на ирационално, тайнствено и несъобразено с разума финнасиране в икономиката е голям. По правило с икономическия ресурс на хората в България се разпореждат хора, избрани от надчовешки фактори да управляват средствата и по тяхна преценка да се финансира непроизводствената сфера, защото в производството всичко е ясно – има изначална материя, тя се обработва, придава й се вид и се предлага на пазара като й се дава цена. С непроизводствената сфепа нещата обаче са много по-сложни – там често пъти рацио и изначална вещева проверимост на продукта и пряко лабораторно проверимо следствие не може да се търси. В миналото надчовешки фактори са основанието Църквата да се разпорежда с ресурса на нацията, после избраните от закономерностите на историята комунисти, а днес това се бизнесмените, политолозите и социолозите, т.е.БКП плюс БПЦ , които са избрани от констелацията в Европа. А иначе нормалното финансиране е по степени на показано знание и положен труд – другото е надчовешки фактор

 8. Траянка Георгиева каза:

  Всички потомци на Адам сме взаимозависими, казва авторът. Не само един от друг сме зависими, но и от планетата и от всичко случващо се около нас. Годината започна със слънчево затъмнение. Отново изригна Етна, измираха и падаха от небето птици. Земетресение в Нова Каледония и тук в южна България. Бедствия в Австралия, свлачища в Бразилия. В Унгария – инцидент, като този в Индиго.
  Политическа криза – сересета. Подмолни „нагласявания“, монтажи. Нечистият действа с пълна сила.
  Недостиг на зърно, увеличаващи се цени, внушаване на страх за физическо оцеляване. Отравяне на реки, диоксин в Германия, шап. Измами и грабеж отвсякъде. Потъмнели от отчаяние хора висят по опашки да плащат сметки и видът им е като на обречени.
  Световната криза води до лична. До катаклизми в духовното състояние на почти всички в една или друга степен. Това е целта на антихриста. Да всее хаос, ужас и безумие. Да срине всички устои, да ни отдели от Бога. Не трябва да го допуснем. Бог няма да ни остави!