Кръст или мартеница?Може да харесате още...

30 Отговори

 1. portos каза:

  На автора ми се ще да му кажа, че няма никой по-голям от хляба си, ама трудно ще ме чуе, докато вика с този големия (кръстообразен) мегафон.

 2. refab каза:

  роднина на подопручик Дуб?…..Питам, защото фамилията Ви , една такава, като австроунгарска…, а и този стил на (десетки, стотици!?…) въпроси и патетично изобличаване, малко военен пада, струва ми се!…Разбира се, нивото на стила Ви е много по-високо, и благородно-християнско в сравнение с този на споменатия Ви възможен прароднина! Отбелязвам това, за да не вземете за се обидите от случайното сравнение (основно заради фамилията!), да се ядосате, и после да се наложи да си даваме взаимно прошки! 😉

 3. chingis каза:

  Идиотско е да противопоставяш българския природен цикъл и обичаите на българите на християнството. Христос е казал – „Който не е против нас, той е с нас“. Затова трябва много знания и разбиране на смисъла на християнството във философски и исторически аспект за да проумееш защо има кукери, баба Марта, нестинари и всякакви форми на природни закономерности, които ние почитаме без да хулим Бога. Интересно ми е защо автора не говори против рокмузиката, която е нискокачествена форма на интернационален разврат в България, срещу идолите в спорта и шоубизнеса, срещу идола на Мамона, срещу атеизма на комунистите. Фактите, които не се цитират от интернационалните православни у нас и в чужбина са следните – 60 000 убити миряни-православни от комунистическия режим, 400 репресирани свещеници и духовници, забрана за носене на кръстчета и влизане в храма, унищожаване на православното богословие и образование, разрушаване на храмове и манастири. И въпреки това вярата оцеля. Оцеля заради традициите на българите и способността им да различават добро от зло във вселенски смисъл на понятията. А на Сирница ще кажа „Честита баба Марта!“ и ще поискам прошка от националистите в България, които разрушиха комунизма, а днес страдат забравени и от Църквата и от световното обществено мнение, на което много му се иска да загубим културната си идентичност.

 4. Антон каза:

  Вярата ни учи на смирение..думите Ви са малко гневни макар и да са прави.

  Още нещо съвсем логично погледнато ,аз не виждам нито култ нито ,нито някаква религиозна философия в празнуването на ,виждам го просто като обичай ,който е остатък от дедите ни ..обичай толкова безобиден колкото и плисването на менче вода ,когато някой тръгва на път.

  С послслова ви съм абсолютно съгласен …

 5. Мия каза:

  Поздравявам автора. Истината не се харесва на все повече хора, тъжно, но факт.

 6. andrey каза:

  Докато си измъчваме главите с измислени проблеми, животът върви устремно напред.

  Наскоро приятели посетиха Македония. Тази страна все повече се албанизира и ислямизира и ще стане в близко време третата албанска държава в района. Ще бъде ли България четвъртата?

 7. adonaj каза:

  Дано България не става четвъртата албанска държава защото трябва някаде да живееме и ние от Македония.За съжаление Западната част на Македония като Струга,Тетово, Гостивър,Охрид не толкото колко тези другите градове и естествено лявата страна на Вардър е населено с мнозинство Албанци и те си имат свои кметове и поголями права от Македонците.Ще ви кажа само:Не допускайте това да става и тук!!!За съжаление те започнаха се повече и повече да вземат български паспорти за пари и да идват и тук…
  А за Баба Марта това не е „обичай толкова безобиден колкото и плисването на менче вода ,когато някой тръгва на път“ а е пълно суеверие което е навлегло дълбоко в съзнанието на Българина и става един сурогат на истиннската вяра. За текста ще кажа че е малко патетичен и с повече емоции но е вярен и силен.

  Е сега къде е синергията между Баба Марта и Албанизацията?Еми естествено в албанизация на обичая Баба Марта и превърщането му в Албански обичай.А по-добре там отколко в „Православната“ ни страна.:D

 8. chingis каза:

  Вярата в Христос е вяра в истината, милостта, справедливостта и честността. Тук носенето на мартеници, плисването на канчета, носенето на чесън против уроки и вярата в каръци няма нищо общо. Българската религиозна нагласа изобщо не е обект на правилни и достоверни антрополгически проучвания. А научния атеизъм, астрологията, рокмузиката, магията на футбола, защото играта с топка е заета от американските индианци с техните магически практики, както и отчаяният институцонален клерикализъм, който унищожава всичко извън Църквата е изобретение на европейците и американицте, не на българите. Както комунизмът и фашизмът са изобретение на европейската философска и политическа мисъл, така и научния атеизъм е следствие от развитието на вярата в РАзума на Запад. Затова този Франц, да вземе да проповядва срещу рокеднрола, дискотеките и зрелищата, в които според каноните на Църквата на посветените е забранено да участват, да вземе да пребори научния атеизъм, вярата в науката и вярата в политологичните и социално-икономически закономерности, които са кредо на невярващите в Христос и след това да анализира българските обичаи и поверия, които дори комунистите не можаха да изкоренят с целия им арсенал от репресии, манипулации, научно-технически средства и социално инженерство, снабдено с всички достижения на световния политически и исторически опит.

 9. lyublyana каза:

  Г-н Франц“Простено, прости!“…с негатив не се поучава народа-езичник…особено,преди Великите Христови събития…
  Говорете за вярата,дори не споменавайте за Баба Марта…иначе освен ,че езичниците няма да ви разберат…даже ще намразят Христовата истина.
  Възлюбете народа -езичник,без да преписвате греховност и да съдите…
  Просто нека да говорим за Нашата Вяра…тези езичници са жадни,много жадни за нея.
  Но с негативизъм,няма да им помогнем да я осъзнаят…………..

 10. ieromonah Ioan каза:

  Не сте рарбрали за кого е писъл автора, неговите думи са насочени не към езичниците, а към езичестващите християни.

 11. Антон Николов каза:

  Макар и в леко патетичен стил, но и така може да се пише! Харесва ми твърдата позиция на автора и посланието към българите, които се правят на християни, но са си останали езичници!
  Чингис, многото думи, които използваш разкриват единствено липсата на задълбочени познания и желание да блеснеш, че много си чел и много знаеш! Насъбрал си в една попара всякакви неща, а не си схванал основната идея на автора. Рокмузиката и останалите явления са наистина антихристиянски, но тях ги знаем, че са такива, а под булото на „благочестиви практики“ като баба ти Марта и кукерите, например, се крият далеч по-опасни тенденции в народния бит. Често пъти става подмяна и профанация на християнската символика с откровено езичество и ТОВА вече е страшно!
  Антон, плисването на вода е профанация на Водосвета! Ако това наричаш безобидно, кое тогава е опасно?
  Още веднъж, браво на автора!

 12. Антон каза:

  Оказва се ,че тука или не искате да разберете или не можете …И какво сега да забраним на българина да си връзва мартеници и ли? За мен проблемът е в отдалечаването на църквата от хората – особенно от младите хора ..Отричането на това или онова няма да вкара хората в църквите дори напротив-ще ги отдалечи все повече.
  Във времена като днешните когато света се глобализира и става мултикултурен трябва да се търси друг подход.

 13. lyublyana каза:

  Християнската символика често пъти е езическа символика…Обърнете внимание на ранно християнски символи и образи от катакомби и най-древните църкви и пр.-откъде мислите са взети образите…да не би да са от Юдейската древност?!

 14. Антон Николов каза:

  Че се опитвате да съвместите две несъвместими неща, под лицемерния предлог „да вкараме младите хора в храма“? Нима светлината се съвместява с тъмнината? Така и езичеството не може да се съвмести с християнството. А който иска да върви след Христа, трябва да полага определени жертви, като например да се отвърне от бабешките басни и безумното езичество. Така тези, които влизат в храма, няма да влизат в него носейки със себе си гноясалите рани на езичеството, а като нова твар в Христа. Църквата не е сборище или панаир, а събор на народ свят или поне на такъв, който се труди да постига святост в името на най-възвишени идеали и висша истина. Така че, баба Марта и производните й бълвочи – ВЪН от храма Господен!
  Любляна, християнските символи са пряко свързани с Христовия кръст и проповед, така че къде го видя това езичество в християнската символика? Май си просто чела-недочела!

 15. lyublyana каза:

  дързостта да споря с вас,може би съм пропуснала да прочета нещо,сигурна съм дори,че много неща незнам!
  Но…обърнете внимание на това което вие не сте успели да прочетете,да видите и да прозрете…Кръстът за който говотите-като изображение и украса,пък и като символ на Християнската вяра е едно по-късно явление…първо се рисува „рибка“…
  Тълкувайте както си искате…

 16. Антон Николов каза:

  „рибката“ е символ на Самия Христос и този символ е извлечен от гръцките букви И-Х-Т-И-С, което значи Иисус-Христос-Син-Божий-Спасител. По едно интересно съвпадение „ихтис“ означава на гръцки „риба“. Ето как, символът на Христовото Име няма нищо общо с езичеството, нито пък е дошъл оттам!
  В аванс ще ти кажа,че лозата, пастирът, агнето и прочие други християнски символи също нямат нищо общо с езичеството, но са взети от Христовата проповед, а кръстът е отражение на историческия факт на Христовото разпятие!
  Моля те, прави разлика между заимстване на езическа символика, каквато навярно ти се привижда и автентична християнска такава. Съвпаденията не бива да те подвеждат; ти подхождаш механично и оттам произтича грешката ти. Надявам се да съумееш да отсееш пшеницата от плявата, но за тази цел е добре да попрочиташ по малко светоотеческа, а не само светска литература и тогава да си правиш изводи!

 17. lyublyana каза:

  Благодаря за подробното обяснение-за рибката!
  А какво ще кажете за пауна,петела,слънцето,звездата в символиката?
  Символите,за които говорите са препратка към Евангелието,разбира се-няма спор-семантиката е християнска!За това и Църквата ги е оределила като образен език за истините на вярата.И това е благочестиво!
  А във времето преди Христа-тези символи се ползват от древни култури,които нямат богооткровената вяра.
  Така че идейно образите и знаците ни нямат общо с езичеството, но формата е една и съща.И това няма значение…
  Кръстът е свято изображение и ние го почитаме, мартеничката е профанен символ на българската народна традиция и култура.
  А на народа трябва да се обяснява вярата , но с негативизъм няма да стане.

 18. Ивайло Франц каза:

  Когато един баща обича своето дете, него го боли, когато то е болно и се мъчи. И колкото по-болно е детето, толкова повече го боли бащата.
  А когато един баща го боли за неговото дете, той състрадва с него и вика от болка! И колкото повече го боли, толкова по-силно вика!
  Много ме боли! За моя народ! За моите дядовци и бащи; за моите баби и майки; за моите братя и сестри…
  Но най-много ме боли за моите деца!
  За „Утре” най-много ме боли!

  Вас не ви ли боли, скъпи братя и сестри, та шепнете така в тъмата?

 19. kipria каза:

  Не подкрепям тази статия, защото е написана с тон на непримиримост и самомнение. Ще си позволя само да цитирам кратък откъс от книгата на проф.Шиваров и проф.Киров“Беседи по религия“посветен на народните традиции и обичаи. „Още в апостолско време се изграждат мостове между чистото християнско учение и народните обичаи и творчество, православието не страни от народният бит,нещо повече някои от тях дори ги похристиянчва.Християнството цени въвишеното дори в езичеството.Може би искате да забравим и че сме българи?

 20. lyublyana каза:

  Ивайло,мисля ,че няма човек тук,който да не го боли,затова всички сме се „разприказвали“ ..
  Хората , с които всеки ден се срещам са далече, много далече от Бога,Православието и дори от народната българска традиция…Страх ме е за децата ми,които ще „шепнат в мрака“ за своята вяра,защото ние и нашите бащи сме им завещали вече духовната пустош…

 21. Антон Николов каза:

  и всички като папагали почвате да се повтаряте, без изобщо да разсъждавате! А проф. Шиваров е археолог, но не и специалист по Нехристиянски религиозни учения; проф. Киров пък наскоро се оказа,че е получил професорската си титла с измама! Така че, недейте цитира точно тия двамата! Освен това цитатът, който посочвате е пълен нонсенс! Глупост! Лъжа! Изберете си определение! Никога, запомнете това, никога християнството не е пускало мостове между себе си и лъжливите учения! То е тяхно отрицание! Православието не само страни от народния бит, но дори го изобличава при това доста категорично! И никога не е похристиянчвало езическите обичаи! Да, добре е да забравим, че сме били българи, които са се покланяли на Перун и Тангра и да помним, че сме българи, покръстени от св. Княз Борис и просветлени от Христовата Истина. Гордейте се не с езическия период на прабългари, славяни и траки, а с културния, както подобава на цивилизовани хора. Защото именно Христовата Истина е върхът на цивилизацията! И именно Тя е нашият повод за гордост!

 22. kipria каза:

  Не ви познавам,но виждам какво отношение имате към преподавателите в БФ.Тия двамата, както ги наричате са написали голяма част от учебниците по които учите.Били са ми научни ръководители и ги познавам по-добре от вас, защото предполагам,че още се учите.Нямате нито смирение, нито уважение къмхора, които са посветили живота си на богословието.Ако имате поне наполовина от техните знания,тогава ще ги наричате“тия двамата“.Може би вие сте фен на мръсници като Николчев?

 23. kipria каза:

  ….и не наричайте хората, които се изказват тук папагали, и не размахвайте поучително с пръст,защото не сте дорасли затова.Аз просто исках да защитя една българска традиция, според мен безобидна, а вие ме нападнахте с такава злоба,че дори и друговерец не би постъпил така.Щом за такова нещо скачаме един срещу друг, какво остава за по-сериозните неща.Но затова,че оплюхте Шиваров и Киров,които не познавате явно,не бих ви простила, братко, велики Християнино!

 24. Антон Николов каза:

  Да, познавам хора като вас, те се опиват от величието на собствената си злоба! Как така ще ми простите, току виж проявите подобна „слабост“ и всички разберат!
  Пък онези двамата и аз ги познавам не по-зле от вас! Но вие не отрекохте това, което като факт изказах за тях, а се сърдите, че съм го казал еди как си! Това не намаля истината обаче! Пък, ако демонстрирахте по-малко самочувствие, може би щяхте да сте по-симпатична, макар и с този смешен псевдоним. Не съм и фен на „мръсници“ като Николчев, но защо го вадите от отбора на горните двама? Че те са си лика-прилика! Колкото до традицията

 25. Антон Николов каза:

  най-добре да я сверите с това, какво казва Църквата за тези неща. Защото, едно е какво мислите вие, съвсем друго – Църквата. Вие не сте непогрешима и е добре да знаете, че не вие, а Църквата е наш Учител!
  Естествено, че когато ви кажат истината и тя не ви хареса веднага ще рипнете, че тонът бил остър и прочие. А как искате аз да сдържа възмущението си от далеч по-големите глупости, които вие пишете! Простете, но не ми е по силите да гледам как хулите Благочестието, а облажавате езичеството във всичките му форми и се криете зад паравана на милозливия „християнин“, който е готов да се гушне и с баба Марта, само и само да не счупи хатъра на псевдохристияните или езичестващите такива. Вместо да им каже истината и изведе от заблудите. Нищо чудно, че ние с г-н Франц не ви допадаме! И слава Богу, че не допадаме на такива като вас! Значи все още сме на правия път!

 26. kipria каза:

  Поздравявам ви за добре написаните и добре обосновани изказвания. Вашите аргументи са много по-силни и по-завладяващи от тези на автора. Намирам,че това за , което вие се тревожите заслужава по-голямо внимание.

 27. kipria каза:

  Не, не познавате хора като мен, защото сме от различни кръвни групи. Аз поставям любовта над всичко. Затова не бих обиждала хора, които са ми били учители и са ме учили само на добро. Ако са сгрешили, то не ние с вас ще ги съдим. На вас Господ ви е дал една голяма уста и никакво сърце. А как разбрахте, че възхвалявам езичеството? А колкото до самочувствието, вие сте този, който през цялото време размахва пръст, колко добър християнин е.

 28. Makedonski каза:

  :-)))

  глупава статия!

  Не знаех, че мартениците са такова зло!:-)))

  преиграва автора-твърде по „юдейски“ гледа на религията. Не мисля, че мартениците са нещо лошо – напротив. Други са треските ни за дялане, не това, че носим мартеници. Проблемът ни е в бездушното духовенство и поквареното паство. не са мартениците виновни.

  Не това, което влиза в устата на човеко го омърсява, а това, което излиза от нея…е казал Спасителя!….и не това, което закичваме на ръката омърсява човека, а деянието, което върши с нея!;-)

 29. Makedonski каза:

  Не това, което влиза в устата на човеко го омърсява, а това, което излиза от нея…е казал Спасителя!….и не това, което закичваме на ръката омърсява човека, а деянието, което върши с нея!;-)

 30. Антон Николов каза:

  Не звучахте така, когато атакувахте статията на автора или когато се обръщахте към мене. Когато вие нападате автора, при това без никаква аргументация, това може би наричате проява на любов. А когато вас ви критикуват при това аргументирано – това е липса на любов. Да ви имам двойните стандарти…