Музика, която води към небето



Ангелогласният архим. Никодимос Каварнос за първи път щеше да изнесе концерт в България, поводът за събитието бе 180-годишнината на варненския храм „Св. Атанасий“ – научих удивителната вест две седмици преди 17 юни – датата, за която бе планирано събитието, и категорично вече знаех – трябва да съм там.

От години се възхищавах на звънливия и меден глас на гръцкия духовник. Слушах песнопенията му и само си мечтаех някога да присъствам на негов концерт. Когато научих за идването му в България, първата ми работа беше да проверя в колко часа има влак за Варна в неделния ден. Това пътуване стана приоритет номер едно за мен. Разпитах колегите си от курса в Богословския факултет в София и се оказа, че сред състудентите ми не съм единствената, чиято мечта е да чуя отец Никодимос Каварнос на живо. Заветният ден наближаваше и всички тръпнехме в очакване. Слава Богу, намерихме шофьор и не се наложи да пътуваме с влак. На 17-и сутринта, въпреки недоспиването от вълнение, всички бодро се събрахме в центъра на София и с молитва потеглихме на дългия път към Варна. Струваше ми се нереално, дори на моменти се съмнявах, че пътувах, за да чуя лично именно този ангелски глас. Пристигайки в морския град, заваля дъжд и се наложи да намерим сухо място, за да се скрием от пороя, да отдъхнем и да се настроим за преживяването, което предстоеше. Търпеливо изчакахме и скоро изгря топло слънце. Наближаваше 17:30 ч. и ние вече се бяхме наредили на огромната опашка пред варненския храм „Св. Атанасий“, където щеше да се проведе концертът. Започнаха да пускат хората и всеки бързаше да заеме място възможно най-близо до клира, който беше в средата на кораба, приготвен за архимандрита. Стояхме смирено и чакахме да го зърнем. Щом се появи, всички притаиха дъх, а той ни подкани да станем и да почетем паметта на св. Атанасий, изпявайки тропара му.

Събитието започна с кратко представяне на гръцкия гост…

* * *
Архим. Никодимос Каварнос (в света – Панайотис) е роден през 1980 г. в Митилини на остров Лесбос, където завършва средното си образование. Изумителният му музикален талант се проявява още от рано, той започва да пее на клира от 12-годишна възраст и се учи при най-добрите протопсалти на Гърция.

Завършва Богословския факултет на Националния университет „Й. Каподистрия“. Освен придобитото богословско образование, се дипломира и в Технологичния институт на Йонийските острови (Ликсури, о. Кефалония) в специалността звукотехника и музикални инструменти. Получава и диплома за кино и ТВ режисьор. Работи като асистент-режисьор и режисьор в телевизията, участва в подготовката на кино продукции и ТВ предавания на престижни частни телевизионни канали в Гърция.

Когато е на 28 години, приема монашеско пострижение, ръкоположен е за йеромонах през 2009 г. и през същата година е възведен в архимандритско достойнство. Днес служи като клирик на Атинската архиепископия. Изнася концерти и се занимава с преподавателска дейност, свързана с византийската музика, в различни страни в Европа. Има своя хорова формация, в която участват много от неговите ученици.

38-годишният отец Никодимос Каварнос е изключителен пример за посвещаване на музикалния талант в полза на Църквата.

* * *

Програмата включваше „На многая лета“, „Чистая Дево“, „От юности моея“, „С нами Бог“, „Господи помилуй“, „Благослови душе моя Господа“, „Ангел предстател“, „Всякое дихание“, „Силом Святий Боже“, „Надгробен плач -1-ва,2-ра и 3-а статия“, „Изповедайтеся Господу“ и накрая завърши с „Терирем“. На отец Никодимос пригласяха Йоргос Ромилиотис и Янис Атанасиу. Участие в концерта взе и хорът към храма“Св. Атанасий“ под диригентство на Евгения Григорова. Те изпълниха песнопенията „Хирономическо певческо упражнение, запис от 1336 година от св. Йоан Кукузел“, „Возбранной Воеводе“ и други.

Никой не разбра кога минаха два часа. Накрая лицата на хората сияеха, очите им светеха и тук-таме проблясваше по някоя сълза, на лицата ни се бяха разстлали широки усмивки, а ръцете не спираха да ръкопляскат. Всеки се предаде на емоцията от двучасовото блаженство.

Накрая ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, преподаде благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и благодари за ангелогласното изпълнение на архимандрит Каварнос.

Предстоятелят на църквата „Св. Атанасий” иконом Дончо Александров изрази радостта на цялата публика от изпълненията на гръцкия гост и отбеляза, че чрез събитието отдаваме почит на всички духовници и миряни, които са били на светата Трапеза в този храм и че тези молитви и песнопения са спомен за тях, за да не ги забравяме. Същевременно концертът е и празник за всички, които днес прекрачват прага на храма и които участват в светата Литургия пълноценно, празник за целия град, за цялата епархия, за цялата Българска православна църква. Отец Дончо благодари на архимандрит Никодимос за живата вяра и цялата любов, която влага в изпълненията си, и сподели увереността си, че това ангелогласно пеене е жива проповед, която приближава към небето, към Царството на Бога, към което всички се стремим.

Със силната увереност, че музиката е безценен дар от Бога, и с благословията на отец Дончо поехме обратно по пътя към София, но вече с усмивки на лицата, мелодия в ума и топлина в сърцето… Бяхме изпълнили една мечта…

Снимки: Георги Великов, www.mitropolia-varna.org

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...